Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
15 11 4
1 rugzakken 1 bergen
VERTREK TERUG REISSOM
13 augustus 27 augustus € 2575,- **
** exclusief ticket Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van Rusland »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Expeditie Elbroes | 5642 meter
Zwaarte en risico's

Categorie trekking 4, categorie rugzak 1 en categorie expeditie 1

Categorie trekking 4: de middelzware treks met regelmatig flinke hoogteverschillen (500-1000m), soms meerdere dagen achter elkaar.  Gemiddelde loopuren per dag bedraagt bij de rugzaktrekking 5 to 8 uur per dag. Voor hoogte van passen en kampeerplekken: zie verderop bij rugzaktocht

Categorie rugzak 1: Deze zwaarteaanduiding geven we in combinatie met aanduiding voor de zwaarte van de trekking.
Op de hele trek is er geen ondersteuning door dragers mogelijk zodat alle bagage door jezelf gedragen moet worden. Gewicht rugzak ongeveer 20 kg en tijdens de eerste dagen per deeltraject wellicht wat meer.

Categorie expeditie 1: Mensen hebben vaak het idee dat alle dagen van een expeditie heel zwaar zouden zijn. Dat is vaak niet waar. Tijdens de aanloop moet je aan de hoogte wennen waardoor het aantal hoogtemeters en loopuren vaak beperkt is. Daarom geven we bij expedities ook een zwaarteaanduiding voor de trekking vóór en na de dagen van de topbeklimming.

Deze tochten kennen een aantal extra zwaartefactoren. Vaak grote hoogte waardoor minder zuurstof beschikbaar is zodat de voortgang bemoeilijkt wordt. Op de laatste etappe(s) naar de top vertrek je vaak ’s nachts waardoor het extreem koud kan zijn en hard kan waaien. Meestal is een speciale uitrusting schoenen, winddichte warmtekleding, handschoenen etc. vereist) Coördinatie en denkvermogen kunnen op de topdag niet meer optimaal functioneren. In de meeste gevallen gebruiken we elementaire touwtechnieken die je onderweg kunt leren.

Rugzaktocht

De 9-daagse rugzaktocht dient niet alleen ter acclimatisatie maar is ook nadrukkelijk bedoeld als kennismaking met de prachtige, voor velen onbekende bergwereld van de Kaukasus, met zijn weliswaar op de Alpen lijkende, maar toch geheel eigen geologische vormen, flora en fauna. De eerste vier dagen van de rugzaktocht zijn goed te doen, alleen de derde dag is pittig met een pas van 3670 m en een lange afdaling over de gletsjer. De laatste vijf dagen zijn het zwaarst met een viertal passen tussen de 3400 en 3700 m en tevens is het terrein soms zwaar om in te lopen, waaronder gruishellingen. De kampeerplekken liggen tussen de 2300 en 3400 m. Op deze tocht dragen we alles zelf, d.w.z. naast je persoonlijke bagage ook je aandeel in de gezamenlijke spullen: tent, branders, brandstof, pannen, eten. Na vier dagen (1e traject) lopen halen we nieuwe voorraden op, zodat er niet voor negen dagen eten en brandstof meegedragen hoeft te worden. Het gewicht van de rugzak zal bij deze tocht uitkomen op ongeveer 20 kg (of iets hoger tijdens de eerste dagen van de twee deeltrajecten).Voor de plaatselijke begeleiding en informatie zorgt een ervaren lokale Russische gids. Tijdens deze trektocht nemen we ook 6-punts stijgijzers mee om de oversteek van de eerste pas en ijs- en sneeuwvelden te vergemakkelijken. Op een aantal punten wordt er aan het touw gelopen, dit ter beoordeling van de locale gids.

Beklimming en uitrusting

De beklimming van de westtop van de Elbroes (5642 m) geschiedt via de normaalroute, d.w.z. de meest gebruikte route over de zuidelijke sneeuwhellingen van de berg. We starten ´s ochtends heel vroeg. Een zogemaamde ‘snowcat’ – inbegrepen in de prijs - brengt ons op 4700 m. Zodoende is de kans groot dat we de top ook echt gaan halen. We klimmen geleideljjk over de immense ijskap, gelukkig door spletenvrij terrein, naar een zadel op 5420 m. Vandaar is het nog ongeveer 1,5 uur naar de westtop op 5642 m. Totaal aantal meters klimmen tijdens de topdag: 950 m; dalen ongeveer 1750 m. Onder normale omstandigheden wordt er niet aan het touw gelopen: het sneeuwspoor naar de top is goed gemarkeerd, loopt over spletenvrij terrein en is nergens steiler dan 35 graden zodat er niet gezekerd hoeft te worden. Toch gaat er vanuit HT wel een touw mee voor onvoorziene omstandigheden. Dit vereist ook dat elke klimmer in elk geval een klimgordel bij zich heeft. Een pickel is niet echt nodig, wel kunnen twee telescoopstokken erg handig zijn. Voor wat betreft schoeisel zijn plastic dubbele schoenen in de sneeuw natuurlijk het meest comfortabel. Maar stevige, stijgijzervriendelijke schoenen, type C (bijv. Meindl Perfect) zijn in principe voldoende, vooral in combinatie met goede, nauwsluitende gamaschen. Het is belangrijk de schoenen zo droog mogelijk te houden i.v.m. mogelijke bevriezing. Stijgijzers worden vaak tijdens de klim niet gebruikt, maar horen wel in de rugzak.

Weer en klimaat

Over het algemeen is het weer in de centrale Kaukasus in de zomer stabieler dan in de Alpen. Juli en augustus zijn de beste maanden voor tochten in het hooggebergte. De temperatuur kan tijdens een heldere nacht op 4000 m dalen tot 10 – 15 graden onder nul. Een goed isolerend matje (er wordt wellicht een enkele keer in de sneeuw gekampeerd) en dito donzen slaapzak zijn een must. Aangezien hoge bergen min of meer hun eigen weer maken, moet op de Elbroes altijd rekening worden gehouden met een plaatselijke weersomslag, vooral in de middag. Het kan dan in korte tijd helemaal dichttrekken, met een flinke sneeuwstorm tot gevolg. Maar ook op heldere dagen kan het hoog op de berg erg hard waaien, waardoor de windchill-factor een rol gaat spelen. In elk geval is het uiterst belangrijk om steeds vroeg op pad te gaan. Voor de beklimming is voldoende tijd uitgetrokken waardoor een dag slecht weer geen probleem hoeft te zijn.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord