Home Diashows Reisboekenshop Contact> Mijn HT
Vragen? Bel ons op 0522 241146

Laatste Nieuws

Introductiedag sneeuwschoen wandelen!

03-10-2019
Wil je ook eens van dichtbij bekijken wat een sneeuwschoen / sneeuwracket is? Of zelf een sneeuwschoen / sneeuwracket uitproberen (niet in de sneeuw) maar in het Nederlandse zand?

Lees meer »
Risico op knokkelkoorts in Nepal

01-10-2019
Helaas heeft ons het bericht bereikt over een uitbraak van dengue / knokkelkoorts in Nepal.<br /><br />Recent is zelfs een aantal gevallen in de hoofdstad Kathmandu geconstateerd, wat nieuw en tegelijkertijd zorgwekkend is.We willen iedereen vanzelfs

Lees meer »
Problemen Jet Airways

17-04-2019
Dreiging van faillissement bij Jet Airways, annuleringen en of wijzigingen van vluchten

Lees meer »
Noorwegen winter TreriksrÝysa groep

01-03-2018
Al weer een paar dagen onderweg. Wat genieten we van deze reis. Het gaat goed met ons.

Lees meer »
Everest & Gokyo groep

29-10-2017
Dinsdag 17 oktober zijn we vertrokken vanuit Kathmandu voor onze 17 daagse tocht naar de Kalla Pathar 5545 mtr en Everest basecamp. Vanaf daar over de Cho La 5330 mtr naar Gokyo waar we aan het eind van de ochtend zijn aangekomen.&nbsp; Tot nu toe he

Lees meer »

Nieuws: Nieuws uit AlbaniŽ en Monte Negro

maandag 03 juni 2013


Bericht van Stella Petric onderweg in Albanië en Monte Negro.

Wat een leuke, avontuurlijke en inspannende week. Ik ben 4 steden, 6 vallein, 4 meren, 4 passen, 20 hotels en B&B en ca. 1800 km verder. Lange dagen vol nieuwe indrukken en plezier en korte nachten. Uit Tirana ben ik naar Komanmeer gereden waar ik 1 1/2 uur heb gevaren door een smal en groen fjordachtig kloof, die zich makkelijk met fjorden en Noorwegen of Nieuw Zeeland kan meten. Er kunnen ca. 25 mensen op de boot zitten en ik en 3 Israelis waren de enige toeristen, alle andere waren de lokale mensen die naar hun huizen langs het meer of naar de eindbestemming Fierze gingen.

De boot brengt meel en andere waren naar een paar verschillende plekken langs het meer, waar mensen staan hierop te wachten. De bestelde waren worden uit de boot aan de oever gegooid. De zon en regen hebben deze dag elkaar afgewisseld en mensen die langs het meer soms met paarden soms zonder wachten waren door en door nat maar het blije gezicht kon er nog altijd bij. De bevolking hier lacht veel en graag. Als ze met elkaar praten lachen ze altijd. Oude vrouwen gekleed in zwart met donker gekleurde haren en mannen in pakken, overhemden en pullovers die af en toe gewassen worden waren in meerderheid op de boot. Het harde leven heeft de diepe kloven in hun gezichten gegraven, maar de lach verlaat hun gezichten niet. Dit heeft indruk op me gemaakt.

In heel Albanie heerst onvoorwaardelijke verdraagzaamheid en mensen zijn overal bijzonder vriendelijk en aangenaam. 3 religies leven hier al eeuwenlang naast elkaar met veel tolerantie. Prachtig om te zien. Vrouwen en mannen zijn gelijk en toeristen zijn overal welkom en worden met open hart en handen ontvangen. Handen schudden en praten met mannen en vrouwen gaat uitstekend. Na het meer eerste stop was in Valbona Vallei waar 2 dorpen (Valbona en Rrogam) op het einde van de vallei het harde leven in de winter met succes trotseren.

Hier heb ik 2 fantastische wandelingen van 7 uur gedaan. Het weer verandert hier zeer snel, dwz binnen 30 minuten. Ik heb begrepen dat het in de zomer stabieler is. Hier kan het enorm onweren ( heb ik eerste nacht ervaren ) dat je het idee krijgt dat de wereld ten onder zal gaan. Van Valbona vallei heb ik de Valbona Pass 1811 m overgestoken en naar de Shale vallei en het dorpje Thethi afgedaald. Omdat er nog veel sneeuw op de pas was konden we niet de normale route lopen, maar een andere die ietsje steiler en gevaarlijker was, uiteraard door de sneeuw. Er zijn veel sporen van lawines en omgevallen bomen. Vaak moesten sneeuwvelden overstoken worden.

Thethi is een dorp met groene terrassen, die me aan mooie dorpen in Nepal doet denken. Hier zou ik graag een paar dagen willen blijven. Mensen zijn overal zeer vriendelijk en toegankelijk. In Thethi staat een toren die in het verleden gebruikt werd om de moordenaar te beschermen van het bloedwraak. De moordenaar werd hier opgesloten zodat de familie van het slachtoffer hem niet kon vermoorden. Nadat hij een tijd hier heeft gezeten kwamen de oudsten van de betreffende valleien bij elkaar zitten samen met de moordenaar en de familie van het slachtoffer om te proberen tot de verzoening te komen en verder samen te leven zonder bloedwraak. Meestal lukte het, maar soms ook niet dan was de moordenaar en zijn hele familie verplicht om de vallei te verlaten.

Uit Thethi heb ik 5 uur op een onverharde weg (denk aan Pakistan en Nepal) gereden. Omdat er veel sneeuw was kon ik niet de comfortabele en snellere weg nemen, daarom deze avontuurlijke weg, die niet veel mensen willen rijden omdat de auto veel beschadigd wordt. De sneeuw is hier mijn geluk geweest, want ik vind deze weg prachtig en heb genoten van uitzichten op huizen die op terrassen gebouwd zijn, groene bergruggen en de kloof met enorm blauwe rivier ergens diep beneden in de verte. Na 5 uur heb ik Skodher, een oude stad in het noorden bereikt en hier de ruines van het kasteel Rozafa bezocht.

Nu zit ik in Monte Negro bij de agent thuis en ik heb "order" gekregen om me als thuis te voelen, dan doe ik het ook. Zo meteen het haar voor het eerst in 7 dagen wasen:). Vanavond eten we vers gevangen forel. Dit over de Albanie reis en volgende keer over Monte Negro. Ik ben blij met deze ervaring en zal met veel plezier volgende keer hier komen samen met jullie.

« Terug naar het nieuwsoverzicht
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | Ten Have 13 | 7983 KD Wapse | tel. 0522-241146 | email: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord