Home Diashows Reisboekenshop Contact> Mijn HT
Vragen? Bel ons op 0522 241146

Laatste Nieuws

Introductiedag sneeuwschoen wandelen!

03-10-2019
Wil je ook eens van dichtbij bekijken wat een sneeuwschoen / sneeuwracket is? Of zelf een sneeuwschoen / sneeuwracket uitproberen (niet in de sneeuw) maar in het Nederlandse zand?

Lees meer »
Risico op knokkelkoorts in Nepal

01-10-2019
Helaas heeft ons het bericht bereikt over een uitbraak van dengue / knokkelkoorts in Nepal.<br /><br />Recent is zelfs een aantal gevallen in de hoofdstad Kathmandu geconstateerd, wat nieuw en tegelijkertijd zorgwekkend is.We willen iedereen vanzelfs

Lees meer »
Problemen Jet Airways

17-04-2019
Dreiging van faillissement bij Jet Airways, annuleringen en of wijzigingen van vluchten

Lees meer »
Noorwegen winter TreriksrÝysa groep

01-03-2018
Al weer een paar dagen onderweg. Wat genieten we van deze reis. Het gaat goed met ons.

Lees meer »
Everest & Gokyo groep

29-10-2017
Dinsdag 17 oktober zijn we vertrokken vanuit Kathmandu voor onze 17 daagse tocht naar de Kalla Pathar 5545 mtr en Everest basecamp. Vanaf daar over de Cho La 5330 mtr naar Gokyo waar we aan het eind van de ochtend zijn aangekomen.&nbsp; Tot nu toe he

Lees meer »

Nieuws: Nieuws van de Pakistan Snowlake groep

dinsdag 13 september 2011


Het reisverslag van het weblog van Henk:


dinsdag 6 september

Salamalaikum hamora dost ha`s,

Na een super en geweldig mooie trekking ben ik vanmiddag aangekomen in Karimabad (noord Pakistan).

Ik ga even 14 dagen terug in de tijd en naar Skardu waar de Snowlaketrekking is begonnen.
We vertrokken met 5 toeristen in een jeep naar Askole. De jeep was `n oud model Toyota en in het begin waren de wegen nog in prima staat. Gaandeweg werden de schokbrekers meer en meer getest en werd het echt een jeeptrail met spectaculaire rivierdoorwadingen en ijzingwekkende afgronden vlak naast ons!! Soms gingen we de rivier over met een brug waarvan je denkt....dat gaat nooit goed want eigenlijke zouden ze dit geen brug meer mogen noemen. Andere keren gingen we dwars door de wild stromende rivier heen met onze 4wieldrive aan anders zouden we de overkant niet halen. Eenmaal aangekomen in Askole stond het trekkingsteam ons als op te wachten. Het trekkingsteam bestond uit 41 personen (gidsen, keukenploeg en porters) 3 kippen en 1 geit!!
Gedurende de trekkingen kwamen andere posters ons nog 3 kippen en 1 geit brengen samen met andere levensmiddelen.
Het is ongelofelijk dat er zo`n groot team op de been gebracht wordt voor " slechts" 5 toeristen!

Het avondmaal bestaat uit soep, linzen. groenten, aardappelen, pasta, en kip (jep..de eerste van de 3 kippen wordt meteen geslacht voor ons!) Na een goede nachtrust in de prima tent word ik om 05.30 uur gewekt met een kopje groene thee op bed (in de slaapzak). Dit tijdschema en ritueel zal de komende 14 dagen standaard blijken te zijn.

De eerste 2 dagen moeten we meteen flink aan de bak met zo`n 9 uur wandelen, klimmen en klauteren per dag maar....het uitzicht is dan al helemaal geweldig!!! Na dag 3 blijk ik mijn nieuwe bergschoenen toch niet helemaal goed ingelopen te hebben in `t Limburgse landschap want ik heb op beide hakken `n blaar. Gelukkig hersteld `n jong lichaam snel heb ik tijdens het vervolg van de trekking weinig last van de blaren De gletsjers zijn fenomenaal mooi en goed begaanbaar met bergschoenen zonder stijgijzers. De morene daar in tegen blijkt erg lastig te bewandelen en is echt een uitdaging om over dit gesteente de klauteren zonder te vallen of je enkels te breken!! De ene kampsite na de andere is nog mooier dan verwacht. Zo sta ik met mijn tentje op een nacht aan de voet van een fantastische klif, een granieten berg, die wel een kilometer boven ons uit torent. Het is een prachtige plek op een zandplaat waar een helder riviertje lang stroomt. Deze nacht is, zoals de meeste andere nachten, erg mooi en helder waardoor de sterrenhemel geweldig mooi te zien is. De melkweg lijkt wel een grote snelweg van sterren die door het heelal straalt. SUPER!!

Tijdens een van de avonden stijgt er plotseling een enorm gejuig op vanuit de keukentent.....de ramadan is voorbij en iedereen is super blij!!! Ze vieren dit samen met ons door de hele avond muziek te maken op plastic tonnen en ze gebruiken lepels en een deegroller als drumstok Ze zingen mooie liederen en dansen echt Pakistaans. Uiteraard doe ik mee met hun dans en zang en de sfeer is super gezellig.

De wandeldagen wisselen zich af gemiddeld zo`n 6 a 7 uur wandelen per dag tot dat we aan de voet van Hispar Lake zijn gekomen. Tot dan toe hebben we prima wandelweer gehad maar....zoals het hoort begint het op de echte Snowlake flink te sneeuwen!! Snowlake is +/- 770 km2 groot en overal waar je kijkt zie je bergen van zo`n 6000 tot iets meer van 7000 meter hoogte bedekt onder massa`s sneeuw!! Iedere avond loeien de kerosine branders om onze maaltijd te bereiden en het blijft wonderbaarlijk dat `n keukenploeg van 4 man zo`n over heerlijke maaltijd op 2 pitjes kan bereiden voor 5 personen. Het trekkingsteam dient hun eigen potje dagelijks zelf te bereiden!!

Tijdens de oversteek van snowlake moeten we allemaal onze stijgijzers aan en we moeten met zo`n 10 personen gezamenlijk aan 1 touw. Al snel blijkt waarom we aan `t touw moeten want ik zak tot aan mijn middel weg in een gletsjerspleet!! Ik word er rustig uitgetrokken en ook dit ritueel zal zich de komende dagen bij mij en vele anderen vaak herhalen. De tocht over Hispas LA (5150 meter) is geweldig mooi qua uitzicht en beleving maar is ook erg zwaar. Het heeft de hele nacht gesneeuwd en tijdens de overtocht blijft het ook maar sneeuwen. We ploeteren zo`n 10 uur door sneeuwhoogtes van 30 tot 50 cm met onze stijgijzers aan `t touw en zien vaak niet meer want nu boven, onder, links of rechts is......alles is wit!!! Het moment van het bereiken van het hoogste punt van de pas vieren we `n kort feestje, maken wat foto`s en dan dalen we af naar 4510 meter waar we moe maar tevreden overnachten op " warme" ondergrond. De laatste 2 nachten hebben we namelijk op de gletsjer zelf gestaan met ons tentje enne....het was in mijn tentje zo`n 5 graden onder nul!!! By the way, de temperatuur van alle overnachtingen lag tussen de -5 en +5 in de tent.

Na het bereken van het hoogtepunt van onze trekking dalen we de komende dagen langzaam maar zeker af naar de 4000 meter. In totaal hebben we negen dagen ruim boven de 4000 meter hoogte doorgebracht. Voor degenen die niet weten wat het is om op `n dergelijke hoogte te verblijven `n paar zaken die dan gaan spelen!! Je wordt kort van adem, thuis heb ik 100% zuurstof met een hartslag van 55/60 in rust, daar heb ik 80% zuurstof en een hartslag van 85 in rust. Je neus zit de hele dag vol met snot en als je in de ochtend wakker wordt en je snuit je neus dan zit je zakdoek vol met bloedkorsten waar je akelig van wordt. Door het vele drinken moet je uiteraard ook erg veel plassen. Mijn record staat op 26 keer in 24 uur (waarvan ik er zo`n 7 geslapen heb!). Het slapen gaat overigens ook anders als thuis. Ik slaap onrustig en droom vreemdere dingen als thuis. Je gezicht wordt dikker en de ogen worden extra dik waardoor je in de ochtend echt dikke wallen onder je ogen hebt. Kortom....op hoogte verblijven is een ervaring op zich maar ondanks dit alles super mooi om mee te maken!! Gelukkig heb ik geen enkele last van hoogte ziekte gehad anders worden de zaken die ik zojuist vermeld heb nog vele malen heftiger en dan moet je als snel naar `n lagere hoogte worden gebracht en diamox (medicijn) gaan slikken.

Terug naar de het vervolg van de afdaling. Deze is veel steiler dan de beklimming. We komen bergen tegen met een hellingspercentage van +/- 75% en zo`n 150 tot 200 meter hoog waar we vanaf moeten maar ook soms weer tegen op moeten klimmen. Ik ben niet gezekerd (zit niet aan een touw of zo) waardoor 1 misstap fataal kan zijn waardoor ik de berg/rotsen/gletsjer af stuiter.....opperste concentratie en geen hoogte vrees is dus erg belangrijk maar...dat maakt de trekking dan ook zoooooo avontuurlijk

Een gletsjer van 1 km breed oversteken neemt ongeveer 3 uur in beslag want je moet over alle bergjes en spleten klauteren en samen met de gids een goede en veilige route zien te vinden. De is echt geweldig leuk maar ook wel vermoeiend. Zeker als jet het beetje regent waardoor alles nog gladder wordt!

Ohja....ik ben nog vergeten te vertellen dat onze campsite tijdens een van de eerste dagen in de nacht is aangevallen door 2 zwarte beren!!! Wij lagen al de slapen toen we ineens iemand met stenen hoorden gooien en daarna veel geschreeuw en vervolgens een groot kampvuur. We dachten dat de porters flinke ruzie hadden maar tijdens het ontbijt bleek dus dat de 2 beren ons kamp hadden aangevallen en juist de porters ons beschermd hadden door de beren te verjagen door met stenen te gooien, te schreeuwen en vuur te maken. Ze hebben ons bewust laten liggen om ons niet onnodig ongerust te maken...de lieverds!!

Gistermiddag ben ik aangekomen in het dorpje Hisper met zijn 150 bewoners. Ze zijn hier streng moslim hetgeen inhoud dat de 4 moskeen hebben en dat we vrouwen (die tegen onze verwachting gewoon buiten lopen) niet mogen fotograferen. Het halve dorp (alleen de mannen) komen wel kijken naar onze campsite en staan met +/- 20 man om mijn heen als ik `n boek aan het lezen ben
Verder vragen ze om medicijnen want er is daar blijkbaar een erg groot tekort aan.

Ik kan zo nog uren door vertellen over deze super bijzondere, indrukwekkende, gezellige, zware, mooie trekking in Pakistan maar ik ga nu een eind aan brouwen aan mijn verslagje. De foto`s en de live verhalen zien en horen jullie tzt wel weer.
De komende 2 dagen ga ik Karimabad en omgeving verkennen en daarna ga ik 1 dagje naar Gilgit van waaruit we met de bus langzaam maar zeker terugrijden naar Islamabad.

Veel liefs allemaal en....zindabad (longlife).

SMS update: 7 september 2011 :
Het was echt super fijn om me na 14 dagen van zweten, rook van kerosine en kampvuur van gedroogde jakpoep eindelijk te kunnen douchen zodat ik weer schoon ben en fris ruik!! Vandaag ben ik aangekomen in Gilgit waar `t ruim 30 graden met strak blauwe lucht is! We hebben besloten om niet met `t vliegtuig (45 min) maar met de bus (18 uur) naar Islamabad te gaan zodat we nog meer van `t mooie en erg gastvrije Pakistan kunnen genieten! Ohja....gisteren vroeg `n klein kindje aan mij " hello mister, where is you`re hair? Allah haphis, Botak

maandag 5 september


Aangekomen in Karimabad, prachtig helder, veel hoge toppen in de zon. We hebben afscheid genomen van een fantastische crew. Nu verder relaxen en met de bus naar Islamabad (op verzoek van de groep). Groeten van de Snowlake groep.


dinsdag 30 augustus


Via de satfoon: Met onstuimig weer zijn we het Snowlake en de Hispar La pas overgestoken. Iedereen heeft het prima naar zijn zin. Nog 4 dagen naar Hispar village. Groeten uit Pakistan!


donderdag 25 augustus


Vandaag is er gebeld door een van de deelneemsters van de Snowlake groep. Het gaat allemaal goed met ze, de tocht verloopt prima.« Terug naar het nieuwsoverzicht
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | Ten Have 13 | 7983 KD Wapse | tel. 0522-241146 | email: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord