Home Diashows Reisboekenshop Contact> Mijn HT
Vragen? Bel ons op 0522 241146

Laatste Nieuws

Introductiedag sneeuwschoen wandelen!

03-10-2019
Wil je ook eens van dichtbij bekijken wat een sneeuwschoen / sneeuwracket is? Of zelf een sneeuwschoen / sneeuwracket uitproberen (niet in de sneeuw) maar in het Nederlandse zand?

Lees meer »
Risico op knokkelkoorts in Nepal

01-10-2019
Helaas heeft ons het bericht bereikt over een uitbraak van dengue / knokkelkoorts in Nepal.<br /><br />Recent is zelfs een aantal gevallen in de hoofdstad Kathmandu geconstateerd, wat nieuw en tegelijkertijd zorgwekkend is.We willen iedereen vanzelfs

Lees meer »
Problemen Jet Airways

17-04-2019
Dreiging van faillissement bij Jet Airways, annuleringen en of wijzigingen van vluchten

Lees meer »
Noorwegen winter TreriksrÝysa groep

01-03-2018
Al weer een paar dagen onderweg. Wat genieten we van deze reis. Het gaat goed met ons.

Lees meer »
Everest & Gokyo groep

29-10-2017
Dinsdag 17 oktober zijn we vertrokken vanuit Kathmandu voor onze 17 daagse tocht naar de Kalla Pathar 5545 mtr en Everest basecamp. Vanaf daar over de Cho La 5330 mtr naar Gokyo waar we aan het eind van de ochtend zijn aangekomen.&nbsp; Tot nu toe he

Lees meer »

Nieuws: Nieuws van de IJsland wintertocht

zondag 20 maart 2011
Nieuws uit IJsland van reisbegeleider Paul Boslooper via de satelliettelefoon.

20 maart
Terug in Reykjavik na een merkwaardige wintertocht. Door pech met het weer konden we Landmannalaugar niet bereiken. Niet dat er niet genoeg sneeuw was, eerder teveel. Wel was het vorig weekend betrekkelijk warm, en dat was de laatste weken wel vaker voorgekomen. De sneeuwlaag was ontdooid en weer bevroren en zo een paar keer achter elkaar met steeds nieuwe lagen sneeuw daar bovenop. Zelfs de superjeeps kunnen daar kennelijk niet tegenop. Gisteren was het weer zo`n warme dag en het scheelde maar weinig of we hadden nog een nacht in de hut van Holaskjol door moeten brengen. De jeep zou rond 12 uur ons ophalen maar was er rond 2 uur nog niet. Via het kantoor in Reykjavik kregen we te horen dat de jeep 11 km bij de hut vandaan gestrand was; of wij daar met onze bagage naar toe konden lopen. Eigenlijk kon dat niet, maar toch alles verdeeld en een plunjebaal gemaakt die achter kon blijven, wanneer deze terug kwam was van later zorg. Even later kregen we goed nieuws, de jeep was los en kwam eraan. Uiteindelijk gisterenavond om 22 uur in Reykjavik aangekomen, de stad bedolven onder een verse laag sneeuw!

17 maart
Vanochtend dan eindelijk mooi weer en gelijk weer nieuwe energie! Vandaag proberen we nog een keer om bij de Alftavötn hut te komen, hemelsbreed slecht 6 kilometer hier vandaan. De harde wind van afgelopen nacht heeft veel sneeuw verplaatst, in de luwte van de wind zijn enorme sneeuwbanken ontstaan. Met zicht en de GPS data van gisteren is het makkelijk lopen, waar we gisteren 2 uur over deden, doen we nu in 1 uur. Daarna beginnen de problemen, de route loopt hoog boven een smal rivierdal maar een grote erosiegeul belemmert het plan. We moeten hoger en hoger om zo te proberen om de geul heen te lopen. Telkens moeten we weer een bocht maken in de verkeerde richting, het is niet te doen. We zijn pas 2 uur onderweg en besluiten ook te proberen om de zomerroute onderlangs de rivier te proberen. Het begin ziet er veel belovend uit, maar ook deze weg eindigt bij de rivier, de GPS geeft aan dat de hut nog maar 2 km weg is, zo frusterend. Na de lunch lopen we stroomafwaarts terug naar Holaskjol. Even verderop ziet de rivier er goed doorwaadbaar uit. Na overleg met de groep gaan Albert, Maria en Hans terug naar Holaskjol, Sjoerd en ik gaan voor de doorwading en de daar acher liggende berg, we moeten het proberen. De doorwading is ijskoud, de ijsklonten klotsen tegen je benen. Eenmaal aan de overkant gaat het bergopwaarts. Het gaat gemakkelijk, te gemakkelijk. Tijdens de afdaling naar de hut blijkt er nog een rivier te zijn maar nu kunnen we niet meer terug. De hut is half ingesneeuwd en zo te zien allang niet meer gebruikt. Wel is er een petroleumfornuis wat nu een poging doet de ijskoude hut op te warmen. Het is tijd voor de rodekool!


16 maart
Vanochtend verse sneeuw voor de deur, bijna de hele nacht heeft het gesneeuwd, een laag van een centimeter of 10. Ondanks de wind zijn we toch de hut uitgegaan op weg naar de hut bij Alftavötn, hemelsbreed nog geen 6 km hier vandaan. Na 3 uur vechten tegen de wind en de sneeuwstorm al lopend in de white-out was het mooi genoeg. Nu zijn we weer in de Holaskjol hut. Onze hoop op mooi weer is nog niet vervlogen, met goed weer gaan we morgen alsnog naar Alftavötn.


15 maart
Vandaag een dag met wisselend weer. De ochtend begon met zonneschijn, prachtig licht over de besneeuwde heuvels. Tijdens onze tocht naar de Eldgja en Ofaerufoss (waterval) werd de zon afgewisseld met storm en sneeuwbuien. Op de terugweg naar de hut liepen in een `white out`, door de hevige sneeuwval zie je geen enkel orientatie punt meer. In de hut brandt de kachel, heerlijk om binnen te zijn.

14 maart
Na een spectaculaire jeeprit aangekomen in de hut van Holaskjol. Vanmiddag nog een test wandeling op de sneeuwschoenen gemaakt. Buiten stormt het in combinatie met regen, hondeweer. Ons programma is aangepast: Landmannalaugar is niet bereikbaar, we maken nu een tocht aan de oostkant van de Torfajokull.

13 maart
Zonder problemen met alle bagage aangekomen in regenachtig Reykjavik. Het programma voor morgen is ineens onduidelijk: volgens de superjeep verhuurder is het onverantwoord om morgen naar Landmannalaugar te rijden. De afgelopen week is er veel sneeuw gevallen bovenop een oude verijsde laag. Door het warme weer smelt deze laag en komt als water bovenop die ijslaag te staan. De jeep zal naar alle waarschijnlijkheid vast komen te zitten. Morgenochtend hebben we overleg met de jeepverhuurders over een alternatieve hut die nog wel te bereiken is. Komt vast allemaal goed!« Terug naar het nieuwsoverzicht
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | Ten Have 13 | 7983 KD Wapse | tel. 0522-241146 | email: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord