Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146

Zwaarte van onze wandelreizen

Veel mensen hebben het idee dat je een meer dan uitstekende conditie nodig hebt om HT-tochten al dan niet in het hooggebergte te volbrengen. Dat is slechts ten dele waar. Er zijn veel factoren die een trek zwaarder of lichter maken. De belangrijkste factoren op grond waarvan we een indeling maken, zijn de volgende:
• het totaal aantal trekkingdagen
• het aantal passen
• de hoogte en steilte van de passen
• de hoogte van de overnachtingplaatsen
• hoogteverschillen op één dag
• te verwachten klimatologische omstandigheden (bijvoorbeeld hitte, kou, kans op
neerslag, droogte, wind)
• toestand van de paden (mooi geplaveid of met grove stenen)
• het terrein (modder, gras, zand, pollen, ijs, etc)
• rivierdoorwadingen (hoge of lage waterstand)
• gemiddelde etappelengte

We gaan meestal niet uit van het aantal kilometers dat je per dag aflegt, maar veel meer van het aantal uren dat wordt gelopen. Dat ligt onder meer aan de terreinomstandigheden en het weer van het moment.

Om een en ander inzichtelijker te maken hebben we de reizen ingedeeld in 2 hoofdcategorieën: trekking en expedities. 

Deze indeling kan niet meer zijn dan een globale aanduiding omdat van reis tot reis de omstandigheden nogal kunnen verschillen. 

Trekking
•Trek 1 : eenvoudige wandelingen met per dag mogelijkheid te variëren qua fysieke inspanning of mee te rijden met busje of jeep. We geven bij dit niveau ook de categorie aan (tussen haakjes) wanneer je alles, dat wordt aangeboden aan wandelen, ook meeloopt.
De Wandelreis USA | De Nationale Parken van Utah en Arizona is een voorbeeld van een reis met zwaarte 1.

•Trek 2 : meestal kortere treks waarbij de hoogteverschillen op één dag niet meer zijn dan ongeveer 1000 meter; er wordt niet méér gelopen dan gemiddeld 4½ uur per dag, niet langer dan 15 dagen, niet hoger dan 5000 meter.
De Wandelreis Bhutan | Nabji trek is een voorbeeld van een reis met zwaarte 2.

•Trek 3 : de lichtere treks, waarin soms een zware dag zit waarop je méér moet stijgen (soms > 1000 meter) en langer moet lopen (soms > 6 uur), dan in categorie 2. Gemiddelde looptijd per dag bedraagt ongeveer 5 uur. Er kan een pas inzitten van 5000 meter plus. Na een zwáre dag is er altijd een lichte dag of een rustdag.
De Wandelreis Umbrië is een voorbeeld van een reis met zwaarte 3.

•Trek 4 : de middelzware treks met regelmatig flinke hoogteverschillen (500-1000 m), soms meerdere zware dagen achter elkaar. Soms meerdere passen van 5000 m plus. Gemiddelde aantal loopuren per dag bedraagt ongeveer 5½ uur.
De Wandelreis Peru | Cordillera Blanca is een voorbeeld van een reis met zwaarte 4.

•Trek 5  : zware trektochten met vrijwel elke dag flinke hoogteverschillen, soms moeilijke paden of cross country en mogelijk één of meer passen van boven de 5000 meter. Gemiddelde looptijd per dag bedraagt 6 uur, soms een uitschieter van 10 uur. Niet meer aan te raden voor mensen zonder bergwandelervaring.
Onder extreme omstandigheden kan alpiene ervaring erg handig blijken!
De Wandelreis Inner Dolpo is een voorbeeld van een reis met zwaarte 5.

Expedities
Mensen hebben vaak het idee dat alle dagen van een expeditie heel zwaar zouden zijn. Dat is vaak niet waar. Tijdens de aanloop moet je aan de hoogte wennen waardoor het aantal hoogtemeters en loopuren vaak beperkt is. Daarom geven we bij expedities ook een zwaarteaanduiding voor de trekking vóór en na de dagen van de topbeklimming.

• Expeditie 1
Deze tochten kennen een aantal extra zwaartefactoren. Vaak grote hoogte waardoor minder zuurstof beschikbaar is zodat het gaan bemoeilijkt wordt. Op de laatste etappe(s) naar de top vertrek je vaak ’s nachts waardoor het extreem koud kan zijn en hard kan waaien. Meestal is een speciale uitrusting schoenen, winddichte warmtekleding, handschoenen etc. vereist) Coördinatie en denkvermogen functioneren kunnen op de topdag niet meer optimaal functioneren. In de meeste gevallen gebruiken we elementaire touwtechnieken die je onderweg kunt leren.

• Expeditie 2
Als in Expeditie 1 maar met een top boven de 7000 meter (m.u.v. de Aconcagua maar daar moet je alles zelf dragen) dus nog extremere omstandigheden. Wat je nodig hebt aan alpine vaardigheden is per expeditie verschillend. Wij kunnen je hieromtrent telefonisch nader informeren. Slechte weersomstandigheden, veel sneeuw, harde wind, extreme kou, warmte of hoge waterstand kunnen een lichtere tocht al gauw ook heel wat zwaarder maken en/of psychisch belastender zijn dan de hele trektocht of expeditie. In geval van twijfel over je conditie kan een gesprek met één van onze medewerkers verhelderend werken.

Hoogte
Bij tochten, met name in de Himalaya en de Andes en bijvoorbeeld op de Kilimanjaro, is een verblijf op hoogtes boven de 3000 meter geen uitzondering. Van tevoren is niet te bepalen wie moeite zal hebben met de hoogte. Leeftijd en conditie schijnen hierop geen invloed te hebben. Het allerbelangrijkste is de aandacht die je besteed aan acclimatiseren. Er is dan ook, waar nodig, voldoende ruimte in het programma ingebouwd om aan de hoogte te kunnen wennen. De reisleiding is op dit terrein deskundig. Zowel vooraf als tijdens de tocht, zorgen we voor gedegen informatie.

Experimenten
Om ons aanbod reizen te vergroten maken we elk jaar reizen naar voor ons onbekende streken en zelfs landen. We stellen mensen in de gelegenheid met deze reizen mee te gaan. Deze reizen zijn vaak heel bijzonder en met een maximaal gevoel nog ontdekkingreiziger te zijn, zelfs in deze tijd. De schaduwzijde is dat het soms niet goed mogelijk is precieze inschattingen te maken, over het aantal loopuren, of een route eigenlijk wel of niet mogelijk is en of de lokale staf wel voldoende weet over logistieke zaken. Vaak moet goede communicatie tussen de verschillende culturen nog ontwikkeld worden. Voor deze reizen is een groot incasserings- en relativeringsvermogen absolute noodzaak. Vooral het vaak niet weten waar je aan toe bent is voor sommige mensen erg belastend. Aan de andere kant kom je soms als eerste westerling in een bepaald dorp of gebied wat onuitwisbare indrukken achterlaat.

Goede fysieke voorbereiding: trainen om maximaal te genieten!

Alle trektochten die wij organiseren gaan veelal lang en hoog door de Himalaya! Hier beleef je optimaal plezier aan als je fit bent en niet teveel ‘in het rood’ hoeft te gaan. Fitheid is een rekbaar begrip, maar voor ons betekent fitheid voor trektochten iets anders dan regelmatig de sportschool bezoeken. In de bergen ben je constant blootgesteld aan de elementen en daarnaast is duurconditie van groot belang.

Om een gevoel te krijgen dat je klaar bent (voor een 2 tot 3-weekse trektocht door het hooggebergte) zou je door heuvelachtig / geaccidenteerd terrein 6-7 uur moeten kunnen lopen met een gevulde dagrugzak van 10kg (ook in slecht weer, ook in kou, ook in hitte).

Nog geen ervaren wandelaar? Geen probleem! Begin dan rustig en tijdig met trainen. Start bijvoorbeeld een half jaar voor de reis één of twee uur te wandelen per week. Na een maand voer je de intensiteit per week op: voeg een wandeling van 3 uur en een rugzak van 10kg toe.

Meer simuleren dat je in Nepal bent? Loop dan onverhard en/of door heuvelachtig terrein. Uiteindelijk wil je ook je uithoudingsvermogen testen door een lange wandeling de volgende dag te herhalen. Als dat comfortabel gaat, ben je klaar voor de Nepal trektocht. Dan nog zal je merken dat je in Nepal anders loopt (iedere stap ongelijk) wat de eerste dagen altijd wat spierpijn kan veroorzaken. Toch ook al regelmatig in de sportschool aanwezig? Vraag je instructeur naar waar jij kan verbeteren. Een tip: vergeet niet de bovenbenen te trainen (voor het afdalen) door ‘lunges, squats en step-ups’.

Sportkeuring of Sportmedisch onderzoek
We adviseren deelnemers op Alpiene trektochten en expedities (naast bovenstaande fitheid) een sportkeuring of sportmedisch onderzoek te laten doen. Dit advies geldt ook voor mensen die een uitdagende trektocht gaan ondernemen en geen eerdere ervaring hebben met lange en zware trektochten. Doe dit alsjeblieft tijdig, want het geeft rust als alles OK is. Mocht er ruimte voor verbetering zijn, dan heb je daar ook nog voldoende tijd voor.

WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord