Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
17 8 4
VERTREK TERUG REISSOM
19 november 05 december € 1995,- **
10 december 26 december € 1995,- **
** exclusief ticket Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van Ethiopie »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Wandelreis EthiopiŽ | Simiengebergte
Praktische informatie

Klimaat

Het hoogland kent een koel en aangenaam klimaat en is vergelijkbaar met onze zomers. Tijdens de grote (begin juli tot eind september) en kleine regentijd (februari en maart) regent het er vrij vaak. In de grote slenk ligt de gemiddelde temperatuur aanzienlijk hoger. In het laagland heerst een vrij vochtig (drukkend) klimaat. De Ethiopiërs hebben hun land in drie zones verdeeld:
- de Kolla (beneden 1800 meter) met een dagtemperatuur van 20 graden tot zelfs 40 graden en een nachttemperatuur die terugloopt tot gemiddeld 10 tot 15 graden.
-de Woina Dega (tussen de 1800 en 2500 meter) met een aangename dagtemperatuur tot zo’n 20 -25 graden en een nachttemperatuur die terugloopt tot maximaal 5 graden.
-de Dega, ofwel de koele zone boven de 2500 meter waar de nachttemperatuur kan teruglopen tot een lichte nachtvorst. Da dagtemperatuur wordt door ons als aangenaam ervaren. 

Gedurende het bezoek aan het Noorden; overdag een aangename temperatuur van rond de 20 graden. In de Simien Mountains kan de nachttemperatuur dalen tot ongeveer -5 graden.

Tijdsverschil

In Ethiopië is het in onze zomer 1 uur later en in de winter 2 uur later dan in Nederland.

Elektriciteit

De spanning in EthiopiŽ bedraagt 220 volt. Over het algemeen beschikken we, daar waar wij niet op trekking zijn, over elektriciteit. Onze stekkers passen in de stopcontacten. Soms wordt de stroom voor enige tijd (variŽrend van enkele uren tot enkele dagen) uit zuinigheidsoverwegingen afgesloten. Houd hiermee bij voorbaat rekening. Een goede zaklamp is dan ook geen overbodige luxe.

Vertrek en aankomst

Bij groepen vanaf 11 personen gaat er Nederlandse reisleiding mee. De mensen die reizen in een groep met Nederlandse reisleiding zullen het ticket ontvangen op de luchthaven van vertrek of per email. Reis je in een groep zonder Nederlandse reisleiding dan ontvang je het ticket thuis, uiterlijk een week voor vertrek.

Geld onderweg

De munteenheid van Ethiopië is de Birr. Het geldadvies dat voor deze reis geldt is € 150,--. Dit bedrag heb je nodig voor eten en drinken wanneer niet op trek, fooien, het nemen van foto’s, en een enkel souvenir. Tevens wordt geadviseerd om een klein bedrag (bijv. € 100,--) voor onvoorziene omstandigheden mee te nemen. Dit bedrag hoef je dan niet om te wisselen naar Birrs. Het beste kun je contante euro’s of travellercheques in euro’s (beide in kleine coupures) meenemen. Een creditcard is soms te gebruiken in Addis Abeba. Pinnen is slechts zeer beperkt mogelijk. Bij aankomst kun je Euro`s wisselen op het vliegveld. Maximaal € 100,- maar dat kan ook twee maal achter elkaar.
( is aan wijzigingen onderhevig dus even vragen wat het max. bedrag is)  

Een aantal Nederlandse banken heeft standaard de mogelijkheid tot geldopnames in landen buiten Europa geblokkeerd en een limiet voor een geldopname per keer vastgesteld. Wanneer je met de bankpas wilt pinnen in het buitenland, vraag dan de bank jouw bankpas te deblokkeren voor geldopnames in landen buiten Europa en informeer naar de limiet.

Voor de actuele wisselkoers klik hier. (Oanda.com)

Visum

Voor een bezoek aan Ethiopië heb je een visum nodig. Je paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn bij aanvraag.
Informeer altijd na de laatste ontwikkelingen

Ambassadegegevens:
Avenue de Tervuren 231
1150 Brussel
België
Telefoonnummer: 0032 (0)2 771 32 94
www.ethiopianembassy.be 

Je hebt nodig:
* paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij aanvraag
* ingevuld visumformulier 
* boekingsverklaring van HT Wandelreizen 
* 1 pasfoto

Je kunt je visumaanvraag regelen via een visumdienst. Naast de visumkosten ad € 36,-- betaal je dan nog bemiddelingskosten aan de Visumdienst en verzendkosten.

Ook kan het visum verkregen worden bij aankomst op de luchthaven van Addis Abeba. De kosten hiervoor zijn 50 US Dollar of € 48 en kunnen alleen cash betaald worden. Vergeet niet om een pasfoto mee te nemen.

Vaccinaties

Voor de meest actuele informatie over verplichte / aanbevolen (herhalings-) inentingen per ziekte en per land raden we je aan contact op te nemen met je huisarts, lokale GGD of Thuisvaccinatie.nl. Het is belangrijk dat je tijdig een afspraak maakt, in elk geval 4 tot 6 weken voor vertrek. 

Thuisvaccinatie.nl is een landelijk opererend vaccinatiecentrum en biedt je de mogelijkheid dat een arts bij jou thuis reisvaccinaties komt zetten op een dag en tijdstip dat het jou uitkomt. Dat kan zelfs in de avonduren of in het weekend. De tarieven zijn gelijk of soms lager dan die van de GGD of huisarts en je betaalt geen extra kosten voor de service aan huis. Vergoeding van verzekering is meestal (deels of geheel) mogelijk. 

Hoe werkt het`
Je plaatst een aanmelding bij Thuisvaccinatie.nl. Daarna vul je jouw gegevens, reisbestemming en vaccinatiehistorie in. Bij het laatste stapje plan je meteen de afspraak in op een datum en tijdstip wanneer het jou uitkomt. Met die gegevens stelt het medisch team het vaccinatieadvies op die je binnen drie werkdagen ontvangt. De reisvaccinatie wordt gegeven door een erkende arts.

Om een indicatie te krijgen van de vaccinatie en/of andere noodzakelijke gezondheidsmaatregelen ga je eerst naar Thuisvaccinatie.nl/ethiopië waarna je doorklikt voor het maken van een afspraak. 

Ben je woonachtig in België? Dan raden we je aan voor de meest actuele stand van zaken de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde te raadplegen.

Andere gezondheidsrisico`s

Bilharzia 
Dit is een ziekte die door stilstaand water wordt verspreid. In Ethiopië wordt het afgeraden te zwemmen in open watertjes. Goed onderhouden gechloreerde zwembaden zijn veilig. 

Denge of knokkelkoorts 
Veroorzaakt hoofdpijn, koorts en pijnen. Er is geen medicijn tegen, maar gaat vanzelf weer over. 

Hondsdolheid 
De kans is uiteraard niet groot maar mocht je door een hond of aap worden gebeten dan moet je ogenblikkelijk naar een arts. Anti-hondsdolheidsspuiten kunnen je dan vrijwaren voor deze ziekte. 
Meningitis (hersenvliesontsteking) 
Langdurig verblijf onder primitieve omstandigheden tussen de lokale bevolking doet het risico iets toenemen. Voor ons niet van belang. 

Slangen-, schorpioenen- en spinnenbeten 
Algemeen advies: Ben je gebeten probeer dan te onthouden door welk beest. Mocht antigif nodig zijn dan weet men welk. Over het algemeen vluchten slangen wanneer ze merken dat iemand in de buurt komt. Er zijn maar een paar soorten agressieve slangen. Voorkomen is beter dan genezen. Mocht je in slangengebied zijn, laat dan de gids(en) het pad veilig maken door met een stok in het gras te slaan. Mocht je onverhoopt toch gebeten worden, ga dan ogenblikkelijk naar je gids die weet `t beste wat te doen. Er zijn over het algemeen zeer weinig gevallen bekend met slechte afloop.

Insectenbeten 
Slaap onder een muskietengaas of, in de tent, met de gaasdeur dicht. Lidocaïnezalf is een uitstekend middel tegen jeuk. Het verdooft de huid. De meeste hotels in Ethiopië zijn al voorzien van een muskietengaas, de kwaliteit hiervan kan van plek tot plek echter nogal verschillen.

Persoonlijke EHBO / medicijnen

Azaron, lidocaïnezalf : bij insektenbeten
Sterilon/betadine-iodium : wondontsmetting
Malarone : tegen malaria
Diamox : ter preventie van hoogteziekte
augmentin antibiotica (via recept arts) : huid- en luchtweginfecties
ciproxine antibiotica (via recept arts) : bacteriële darminfecties
Leukoplast/ second skin : blaarpreventie
Hansaplast : bij wondjes
Sporttape : blaarpreventie
Paracetamol : pijnstiller
insectenafweermidde: Deet houdend
zonnebrandolie/-crème : min. factor 30
lippenbescherming : zinkzalf, lipbalsem mét zonnefactor (UV bescherming)
Isostar o.i.d. : zoutcompensatie als gevolg van m.n transpiratie
rekverband, knieband : bij knieproblemen
Arnica of SRL-gelei : bij kneuzingen, spierpijn
Norit : bij lichte darmklachten
Immodium : bij diarree voor ‘op moeilijke momenten’
ORS : ter voorkoming van uitdroging bij diarree
Strepsils : bij schrale keel
Tabletjes tegen autoziekte

HT Wandelreizen zorgt voor een medicijnkit met o.a. antibiotica voor ernstige gevallen in eerste hulp situaties. De kans dat we deze nodig hebben is klein, maar aanwezig.

Hoogteziekte

De meeste mensen, die niet gewend zijn zich naar grote hoogte te begeven en zich hier bovendien erg inspannen, krijgen last van de hoogte.

Hoogteziekte kan zich voordoen boven de 2500 meter. Als de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen, zal het in veruit de meeste gevallen slechts gaan om lichte symptomen van voorbijgaande aard. Slechts in 1 à 2 % van de gevallen komen ernstige verschijnselen voor, die zonder passend handelen tot de dood kunnen leiden. De symptomen van hoogteziekte mogen daarom absoluut niet worden veronachtzaamd.

Wanneer je je op grote hoogte niet goed voelt, moet je aannemen dat er sprake is van hoogteziekte, tenzij er overduidelijk een andere oorzaak is.

Oorzaken van hoogteziekte:
- geringere aanwezigheid van zuurstof en
- geringere luchtdruk, waaraan het lichaam zich moeilijk of onvoldoende aanpast, veelal door te snelle stijging.

Preventieve maatregelen:
1. Langzame en gefaseerde stijging, het zgn. "acclimatiseren". Als ideaal geldt om 5 dagen uit te trekken tot 3500 meter daarna maximaal 300 meter stijging per dag en per 1000 meter minimaal 1 dag extra. In de praktijk blijkt echter wel een hoger stijgingstempo mogelijk, waarbij rond de 3000 meter een dag rust wordt ingelast en daarboven per 1000 meter stijgen 1 dag.

Vanaf geringe hoogte helemaal "inlopen" levert meestal nauwelijks problemen op, maar na een bus- of autorit omhoog en vooral bij "invliegen" naar grote hoogte, is aandacht voor het acclimatiseren van het grootste belang.

2. Altijd rustig lopen, zonder buiten adem te raken.

3. Veel drinken.
Uitdroging kan hoogteziektesymptomen veroorzaken. Gewoonlijk heb je minstens 5 liter vloeistof per dag nodig op grote hoogte. Je moet per keer min. 1/2 liter uitplassen en de urine moet helder zijn. Als je urine donkergeel is, drink je onvoldoende. Drink water, thee, soep en bouillon, maar geen alcohol.

4. Juiste voeding.
Zorg dat je voldoende calorierijk eet, met name veel zetmeel. Eet niet te zout. Het HT menu houdt hier rekening mee.

5. Bewust diep, volledig ademhalen (wel oppassen voor hyperventilatie).

6. Diamox (acetazolamide), een diureticum, kan helpen bij hoogteaanpassing. Het blijkt de ademhaling tijdens de slaap te reguleren, zodat efficiënter zuurstof wordt opgenomen. Onderzoek heeft onomstotelijk aangetoond dat het preventief slikken van diamox symptomen van hoogteziekte met 50% doet afnemen. Bovendien herstel je sneller. In tegenstelling tot wat veel mensen veronderstellen maskeert diamox de hoogteziekte niet, maar het helpt je sneller te acclimatiseren. Bij HT raden we dan ook het preventief gebruik van diamox aan op slaaphoogtes boven de 3000 meter. dosis: 1 - 3 maal per dag 250 mg voor de duur van het verblijf op grote hoogte.

7. Bij tochten met een verhoogd risico (vliegen naar Lhasa, expedities boven de 6000 meter) nemen
we doorgaans een hogedrukzak (Gamow Bag of PAC) mee zodat we in geval van nood afdaling van ongeveer 2000 meter binnen 5 minuten kunnen simuleren. Het gebruik van deze hogedrukzak is ook effectief gebleken.

Lichte symptomen van hoogteziekte:
- enigszins slap, loom gevoel
- kortademigheid bij inspanning
- hoofdpijn
- misselijkheid
- gebrek aan eetlust
- spijsverteringsstoring: obstipatie / diarree, winderigheid
- slecht slapen
- onregelmatige ademhaling tijdens het slapen lichte duizeligheid
- lichte zwelling van handen, voeten, gezicht

Bij alleen deze symptomen behoeft men niet meteen af te zien van verder stijgen. Men moet het kalm aan doen en voldoende (nacht)rust inlassen. Maar blijf e.e.a. en elkaar wel goed in de gaten houden, want de lichte symptomen zouden ernstiger problemen kunnen aankondigen. Blijf bij elkaar en laat elkaar niet alleen!

Ernstige symptomen van hoogteziekte:
(houden o.a. verband met long- en hersenoedeem)
- ernstige kortademigheid en versnelde ademhaling, ook na rust (meer dan 25 ademtochten per minuut)
- vochtige, rochelende ademhaling
- hevige hoestbuien, die activiteit beperken
- ophoesten van roze tot bruin sputum
- hoge hartslag, ook na rust (meer dan 110 slagen per minuut)
- blauwe verkleuring van gezicht en lippen
- geringe urine-uitscheiding (minder dan 1/2 liter per dag)
- aanhoudend overgeven
- wazig, dubbel of met blinde vlekken zien
- aanhoudende ernstige hoofdpijn, ook na nachtrust
- aanhoudende ernstige vermoeidheid, extreme lusteloosheid
- coördinatievermindering, evenwichtstoornis(testen!)
- verwardheid, delirium, coma

Zodra ook maar één van deze symptomen zich voordoet, staat er (naast zo mogelijk zuurstof toedienen) maar één weg open: ONMIDDELLIJK OMLAAG.

Iemand met deze problemen moet onder begeleiding omlaag, zo mogelijk gedragen worden, omdat inspanning een en ander kan verergeren.
Na een betrekkelijk geringe daling van 500 tot 1000 m kunnen de symptomen soms geheel verdwijnen. Dan kan men na enkele dagen rust opnieuw proberen te stijgen, maar uiterst behoedzaam. Bedenk dat de ernstige symptomen van hoogteziekte binnen enkele uren fataal kunnen zijn.

Door ervaring kunnen onze reisbegeleiders de symptomen goed onderkennen en de nodige maatregelen nemen. Zonodig kunnen extra rustdagen worden ingelast om te acclimatiseren.
Als je bij jezelf of een andere deelnemer symptomen van hoogteziekte waarneemt, blijf dan niet alleen, resp. laat de ander niet alleen, en vertel een en ander meteen aan de reisbegeleider.

Uitrusting

Schoeisel
Wij raden lichte bergwandelschoenen aan met een stevige profielzool. Het is belangrijk dat je schoenen erg goed zitten, omdat je er elke dag uren op moet lopen.

* Wanneer je nieuwe schoenen moet kopen, verdient het aanbeveling om tot 1 maat groter te kopen dan je werkelijke maat. (Pas ze met een paar extra sokken).
* Je voeten hebben namelijk de neiging om op te zetten, als je wat langer op een dag loopt. Daar komt nog bij dat je bergaf niet met je tenen in de knel komt.
* Als je nieuwe schoenen moet kopen, loop ze dan goed in.
* Op sommige tochten moet je door kleine beekjes waden, over modderige paden, dus een redelijke mate van waterdichtheid is handig.

(dag)Rugzak
Je kunt je bagage laten dragen tot 12 kg. Je bagage kun je in een plunjezak of grote rugzak of tas doen. Voor de spullen die je tijdens het lopen nodig hebt volstaat een dagrugzak. We adviseren een dagrugzak met een inhoud van ± 35 liter (of meer).

Slaapzak en matje
Voor alle tochten is een goede slaapzak tot - 5° C (dons of kunststof zoals bijvoorbeeld hollofil) onontbeerlijk. Een goede slaapmat heeft twee functies: isolatie tegen optrekkende kou en ligcomfort. De voorkeur gaat uit naar een slaapmatje met een gesloten celstructuur (i.v.m. isolatiewaarde en niet opzuigen van vocht) of een zogenaamd zelfopblazend matje van bijvoorbeeld Thermarest of een ander merk.

Paklijst

~ berg (wandel) schoenen
~ slaapzak (tot - 5 ºC)
~ lakenzak (voor in de hitte)
~ slaapmatje voor tent
~ een warm winddicht jack of regencape
~ regencape/plastic zak
~ lange broek / afrits trekking broek (2)
~ korte broek (voor mannen)
~ rok of bermuda (voor vrouwen)
~ enkele T-shirts/blouses (ook met lange mouwen tegen de muggen)
~ ondergoed
~ warme trui of fleece
~ sokken, waarvan een aantal paar afgestemd op de bergschoenen
~ lange onderbroek of legging
~ lichte gympen of slippers voor `s avonds
~ handdoek
~ sjaal of hoofddoek
~ drinkflessen/waterzak (min. 2liter)
~ zaklamp (hoofdlamp)
~ toiletartikelen waaronder toiletpapier
~ zonnebril + evt. reservebril
~ iets voor op je hoofd tegen zon en stof, en kou: muts
~ plastic (vuilnis)zakken, o.a. om de inhoud van rug/plunjezak in te verpakken i.v.m. regen of een rivieroversteek
~ evt. hangslotje om plunjezak, lodgekamer /kast e.d. af te sluiten.
~ wasmiddel (bij voorkeur biologisch afbreekbaar) 
~ extra tas om spullen achter te laten in Addis Abeba
~ medicijnen (zie apart lijstje)
~ moneybelt of halstasje voor bescheiden:
~ paspoort
~ vliegticket
~ geld,
~ inentingsboekje
~ verzekeringsbewijs+alarmnummer
 ~ dagrugzak minimaal 35 liter

N.B. Maak van alle belangrijke papieren kopieën, noteer de nummers en bewaar exemplaren - thuis en onderweg, apart van de originelen.

Bagagevervoer

Tijdens de looptocht wordt de persoonlijke bagage vervoerd op de rug van kleine paarden en is dus veel aan schuur- en drukbewegingen onderhevig. Alles wat kwetsbaar is moet dus goed verpakt meegenomen worden. Omdat er vanuit Nederland tenten, medicijnton, etc. meegaan naar Ethiopië, vragen we onze deelnemers om niet meer dan 15 kg aan ruimbagage mee te nemen (dit is exclusief handbagage). De overige kilo’s kunnen dan gebruikt worden voor de groepsbagage. Tijdens de trek mag 12 kg p.p. aan persoonlijke bagage worden afgegeven.

Verzekeringen

HT Wandelreizen stelt een adequate reisverzekering verplicht. Daarbij is het belangrijk voldoende dekking te hebben voor eventuele SOS-kosten bijvoorbeeld voor een evacuatie met een helikopter. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Niet alleen vóór de reis geeft deze verzekering dekking maar ook bijvoorbeeld bij vertrekvertraging of bij vroegtijdig moeten afbreken van de reis.  

Wij werken met Allianz Global Assistance, al meer dan 50 jaar de grootste reisverzekeraar én hulpverlener ter wereld. Bij Allianz Global Assistance ben je voor het verzekeren van je vakantie of reis aan het juiste adres. Waar je ook naar toe reist, voor vakantie, werk of studie, voor elk reisdoel heeft Allianz Global Assistance een passende verzekering.

Je kunt online eenvoudig in een paar stappen een reis- en/of annuleringsverzekering afsluiten, kortlopend of doorlopend. Je ontvangt de polis direct in je mailbox. 

Na boeking ontvang je van ons een email waarin je ook de link naar het afsluiten van de reis- en/of annuleringsverzekering vindt.  

Indien de reisverzekering elders wordt afgesloten dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en HT Wandelreizen snel handelen.

Heb je zelf een (doorlopende) reisverzekering afgesloten, kijk dan even goed na of en in hoeverre reddingskosten zijn meeverzekerd. Soms vallen reddingskosten (medisch noodzakelijk vervoer) onder de medische kosten. Voor het geval je de medische kosten laat dekken door je eigen ziektekostenverzekering, moet je nagaan of deze medische kosten werelddekkend zijn. 

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord