Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
17 8 4
VERTREK TERUG REISSOM
19 november 05 december € 1995,- **
10 december 26 december € 1995,- **
** exclusief ticket Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van Ethiopie »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Wandelreis EthiopiŽ | Simiengebergte
Van dag tot dag

Een opmerking vooraf

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beÔnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

Dag 1 en 2 Vlucht naar Addis Abeba (2356 m)

Afhankelijk van het vluchtschema hebben we hier een volle dag om de diverse bezienswaardigheden te bezoeken. Het ethnologisch museum, het nationaal museum en het paleis van keizer Haile Selassie, de Trinity Cathedral en de Merkato (markt) zijn enkele van de mogelijkheden.

Dag 3 Addis Abeba - Gondar (2345 m)

In de ochtend vliegen we van Addis naar Gondar. Na het inchecken in het hotel gaan we de 17e eeuwse kastelen bekijken van de Gondriaanse koningen, ook bekend als het Afrikaanse Camelot.
Uit die tijd stammen ook de uitgebreide kasteelruïnes van koning Fasilades. We bezoeken de enige kerk uit de 17e eeuw die de moslim vernielingen heeft overleefd, de Debre Birhan Selassie. De zoldering van deze kerk is beschilderd met de gezichten van 80 engelen. De muren hebben prachtige fresco`s met voorstellingen uit de bijbel. We brengen ook een bezoek aan Keizer Fasil`s poel waar nog elk jaar een dopings ceremonie gehouden wordt. Afhankelijk van beschikbaarheid overnachten we in het Goha hotel, waarvan de kamers gebaseerd zijn op Afrikaanse hutten, of Hotel Gondar in het centrum. 

Dag 4 Gondar - Sankaber (3235 m)

Per bus rijden we naar Debark. Hier worden we ingeschreven bij het County Headquarter en krijgen we, afhankelijk van het aantal deelnemers,  één of meer rangers toegewezen. Als er voldoende tijd is kunnen we nog even over de kleurrijke lokale markt lopen.  Dan rijden we de bergen in naar Sankaber waar we onze tenten opzetten. Van hieruit begint onze 8 daagse trek door het Simien gebergte. Als we onderweg niet te veel oponthoud hebben gehad zullen we de laatste kilometers naar het kamp lopend afleggen om vast wat van de prachtige uitzichten te genieten. 

Dag 5 Sankaber - Geech (3619 m) Start trekking Simiengebergte

Langzaam stijgen we over een soort plateau met allerlei mooie bloemen en de bomen behangen met lange baardmossen. Op een bepaald punt staan we op zo`n 3300 meter hoogte op de rand van de breuk in het landschap. Je kunt hier tientallen kilometers langs deze bizar gevormde rotstorens en afgronden kijken. De rest van de dag houden we de rand van deze breuk in zicht en soms lopen we er langs. Het terrein is soms wat meer bedekt met bos en er is een grote kans dat je op een groep Gelada bavianen stuit. Dit zijn endemische dieren met schitterende gouden manen en een mooi ďrood hartĒ. `s Middags is het echt even doorzetten voordat je de schitterende kampplaats van Geech bereikt. Je bent op een plateau aangeland met de typische afro-alpiene vegetatie en een prachtig uitzicht. Het wordt hier een koude nacht met temperaturen onder nul.

Dag 6 Van Geech naar Chennek (3622 m)

Vandaag zullen we een goede conditie nodig hebben, we moeten namelijk over een wat zwaarder stuk terrein, langs de rand van de afgronden naar de uitzichtpunten van Imed Gogo en daarna naar het hoogste punt van 4120 meter. Je kunt zo over de rand gaan hangen en zo`n 1500 tot 2000 meter omlaag kijken, waarbij het uitzicht over de ietwat lager gelegen staketsels adembenemend is. Daarna door naar het volgende kamp. Er is nauwelijks een pad en je kunt merken dat je aan de hoogte moet wennen. Een makkelijker pad leidt eventueel meer onderlangs naar het volgende kamp. Ook dit is een prachtige plek met onwezenlijke uitzichten op een hoogte van ruim 3600 meter.

Dag 7 Van Chennek naar Ambikwa (3123 m)

Langzaam stijgen we naar ongeveer 4200 meter hoogte. Van hier heb je uitzicht op de hoge bergkam tegenover ons waarin ook de Ras Dashen ligt. Maar eerst moeten we het dal door: 1400 meter naar beneden. De hellingen zijn overwegend in gebruik als landbouwgrond en het laatste stuk van de afdaling is rotsachtig met een veelheid aan bloemen en cactussen. Mogelijk zien we vandaag weer bavianen maar ook lammergieren en walia ibexen. Er wordt in dit deel hard aan de weg naar boomtown Chiro Leba gewerkt en ook huizen gebouwd. Na het riviertje te zijn overgestoken is het nog een klein anderhalf uur weer stijgen naar het kamp bij het huttendorp Ambikwa op bijna 3200 meter.

Dag 8 Ambikwa- Rash Dashen (4550 m)- Ambikwa

Vandaag kan de keuze gemaakt worden tussen een rustdag met een korte wandeling in de omgeving van Ambikwa of een pittige tocht op en neer naar de Rash Dashen op +/- 4550m. Ongeveer 1500 meter omhoog over een afstand van 10 km en dat ook weer omlaag. Vanuit de kampplek op 3200 meter ben je zo`n 9 tot 11 uur onderweg. In eerste instantie veel stijgen en later ook weer veel afdalen. We hebben echt de hele dag nodig en vertrekken als het licht wordt. Het eerste stuk is nog bewoond en we zien al vroeg mensen die naar hun landjes gaan om te werken. Hogerop komen we weer in de zone met de reuzenlobelia`s en boven de 4300 meter wordt het echt kaal. Na een vals plat over een grote steenvlakte rest er nog een klein stukje klauterwerk naar de top, het hoogste punt van EthiopiŽ op 4550 meter. Daarna dalen we over dezelfde route weer af naar onze campsite in Ambikwa, alwaar we, voldaan van deze prestatie, warm verwelkomd worden door onze achtergebleven begeleiders en tochtgenoten.

Dag 9 Van Ambikwa naar Sona (3017 m)

Eerst dalen we in een dik uur weer af naar de rivier. Dan een lange gestage klim naar ruim 3600m. Dan veel contouren door streken met veel landbouw waar eind december geoogst en gedorst wordt. Overal zijn mensen aan werk op hun akkers. Het gaat een aantal malen op en neer voor we in Arkwasiye aankomen. Een vrij groot dorp waarvan de huizen zijn voorzien van daken van golfplaat in tegenstelling tot de hutten die we eerder gezien hebben en ook hier verspreidt tussen de akkers staan. Daarna weer even omhoog en dan langzaam dalen naar onze campsite. Een prachtige plek, aan de rand van een steile afgrond waar verder geen bouwsels zijn, maar met een prachtig uitzicht over de vallei waarin we morgen afdalen. Dit is weer een tamelijk lange en vooral warme dag.

Dag 10 Van Sona naar Mekarabia (1875m)

We hebben 5 dagen doorgebracht op of boven de 3000 meter. Vandaag dalen we definitief af naar +/- 1800 meter, waar het laagland (naar Ethiopische begrippen) begint. Meteen vanuit het kamp een steile afdaling naar de rivier die door de vallei stroomt. De overgang is ongelooflijk. Van de vrij kale schaars begroeide hellingen kom je abrupt in een tropische jungle. Grote woudreuzen en getjirp van cicaden en krekels. Tegen de avond komen we aan bij onze campsite, vanwaar het uitzicht schitterend is en de temperaturen gedurende de avond behaaglijk zijn.

Dag 11 Van Mekarebia naar Mulit (1973 m)

We zijn nu aangeland in het lagere en dus hete deel van de tocht. Dus vroeg opstaan in verband met de warmte. We moeten een aantal keren door of langs de rivier en kruisen velden met sorghum en ander gewas. Vaak zien we zelfgemaakte stellages waar kinderen met katapult apen verjagen zodat ze de oogst niet kunnen belagen. Onderweg nemen we de tijd om even te zwemmen in een meertje bij een paar watervalletjes. Al op tijd komen we deze dag in het kamp aan waar we kunnen genieten van een geweldig uitzicht over de staketsels. ís Avonds nemen we afscheid van de begeleiders die ons tijdens deze tocht vergezeld hebben.

Dag 12 Mulit- Adi Arkay- Axum (2136 m)

Deze dag gaan we nagenoeg alleen nog maar bergafwaarts. In een kleine 2 uur komen we aan in Adi Arkay. We strijken neer in een plaatselijk cafť terwijl de bagage wordt opgeladen op de bus die ons in Ī 5 uur naar Axum zal brengen.Vooral in het eerste deel van de rit, door de Haweza Mountains, wordt nog druk aan de weg gewerkt. We dalen af naar de brug over de Tekeze rivier (850 m)en daarna stijgt de weg geleidelijk naar ruim 2000 meter en doorkruisen we de Tigray Area tot aan Axum

Dag 13 Axum

Axum is een kleine stad in Tigray. Er is veel gevochten in dit gebied en misschien zien we hier en daar nog wat uitgebrandde legervoertuigen die langs de weg of in het veld staan. De wortels van hedendaags Ethiopië liggen in Axum. Axum was een groot handelscentrum in de 1e tot de 6e eeuw. Er zijn enorme opgravingen die eigenlijk voor de doorsnee toerist nog niet het aanzien waard zijn. Het bekendst zijn de zgn. stelae, tientallen meters hoge granieten pilaren, welke we vandaag gaan bezichtigen. Ook zijn er de Tsion Marian Church, de graftomben van King Balthazar en King Kaleb en de ruines van het Dungar Palace waarvan de locals zeggen dat dit het paleis van de Queen of Shiba was  

Het leukste wellicht aan Axum is dat er toch wel een heel andere sfeer hangt. Vooral `s avonds in de verschillende kroegjes is er gezelligheid en er wordt op z`n typisch Tigrays gedanst waarbij de vrouwen uitdagende bewegingen maken voor de mannen die uit enthousiasme dan geacht worden geldbriefjes op voorhoofd of borsten van de betreffende vrouwen te plakken.

Dag 14 Axum- Lalibela (2423 m)

In de loop van de ochtend vertrekt de vlucht. Tijdens de vlucht krijg je een goed beeld van de landschappelijke vreemde vormen van het centrale hoogland. Lalibela ligt in een zeer bergachtig gebied. Het is een dorp dat in het verleden ernstig te lijden heeft gehad van oorlog en hongersnood. Momenteel zijn er een aantal ontwikkelingsprojecten gaande waarbij mensen bijvoorbeeld voor het aanleggen van de weg worden betaald in voedsel. Hoewel de rotskerken wereldberoemd zijn, is er nog slechts een gebrekkige toeristische infrastructuur. Vanaf het vliegveld is het een klein uur rijden naar Lalibela. Hier nemen wij onze intrek in een goed hotel. ís Middags brengen we een bezoek aan het eerste cluster rotskerken en de St. Jorisrotskerk. Inderdaad is het een wonder te bedenken dat mensen deze grote kerken met de hand hebben vrijgemaakt uit de harde rotsen. Er heerst een bepaalde sereniteit en dwalend door de gangen en holen hier en daar geconfronteerd met blinde of lepreuze bedelaars waan je je in de middeleeuwen. Lalibela is voor de christelijke EthiopiŽr hťt centrum om hun geloof te belijden. Tijdens de Kerst komen hier dan ook tienduizenden pelgrims in grote vergaderingen bijeen.

Dag 15 Lalibela

Vandaag bezoeken we de tweede cluster rotskerken. Na de lunch is er tijd voor een beetje eigen invulling. Wat rondkijken in het stadje, wat souveniers kopen in één van de vele winkeltjes of als het erg warm is, de schaduw van het bladerdak van het buitenrestaurant bij het hotel complex opzoeken.

Dag 16 - 17 Lalibela- Addis Abeba - Amsterdam of Brussel

’s Ochtends vliegen we van Lalibela naar Addis. Hier komen we in de loop van de dag aan. De rest van de dag kan vrij besteed worden. `s Avonds vertrek uit Addis Abeba terug naar Amsterdam of Brussel, de volgende dag kom je hier aan.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord