Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
10 7 4
VERTREK TERUG REISSOM
24 juni 03 juli € 2075,- **
08 juli 17 juli € 2075,- **
22 juli 31 juli € 2075,- **
12 augustus 21 augustus € 2075,- **
23 december 01 januari € 2145,- **
** exclusief ticket Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van Tanzania »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Wandelreis Tanzania | Kilimanjaro
Van dag tot dag

Een opmerking vooraf

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De gids kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 vlucht Amsterdam ( of Brussel)

Vlucht KLM naar Kilimanjaro . Kies je voor een vlucht met Ethiopian Airlines dan vlieg je de avond ervoor al van Brussel via Addis Abeba naar Kilimanjaro. Na aankomst op Kilimanjaro Airport volgt een transfer naar je hotel in Moshi (B&B).

dag 2: vrije dag Moshi

Deze dag gebruik je om bij te komen van de vlucht en alles klaar te maken voor de beklimming. 
Briefing Kilimanjaro vindt ook deze dag plaats. Hotel Moshi (B&B)

dag 3: van Machame gate (1800m) naar Machame kamp (3000m)

We zullen de Kilimanjaro beklimmen via de Machame-route. Er staan geen hutten langs de Machame-route, dus we overnachten in tenten. Deze route is fysiek wel iets (maar niet veel) lastiger. Het voordeel is echter dat je door een veel mooier en meer gevarieerd landschap wandelt; en er minder mensen zijn dan op de Marangu en Rongai routes.

Bij de Machame gate staan de dragers, gidsen en koks al te wachten. Twee van onze gidsen lopen steeds respectievelijk aan de kop en staart van onze groep. Het landschap is spectaculair en je zou zelfs apen en kleine vogels kunnen zien. Geleidelijk evolueert dit naar echt regenwoud: hoge bomen met mos begroeid en veel boomvarens. De bodem kan nogal modderig zijn. Na een goede 6 uur lopen bereiken we de Machame hut op 3000 meter hoogte. Die hut is een gebouw waar de gids en jezelf worden geregistreerd; Slapen wordt in tenten gedaan (die intussen reeds door onze dragers zijn opgezet).
Bij aankomst was het nog zo`n 10°C, maar het wordt snel frisser. Als vieruurtje krijgen we van onze koks koffie, thee en warme choco met vers gepofte popcorn aangeboden, als avonddiner krijgen we zelfs een maaltijd met frietjes! Bij helder zicht kun je in de nacht de eerste glimp van de Klilimanjaro opvangen.

dag 4: van Machame (3000m) naar Shira kamp (3840m)

Bij het ontwaken was het nog tamelijk fris (zo`n 5°C), maar in de loop van de dag wordt het aangenaam warm en zonnig (19°C). Rond half negen beginnen we aan onze tocht, eerst door heide, later door een meer schaars begroeid landschap waarbij we de eerste heidebomen ontdekken. Afhankelijk van de tijd van het jaar, staan hier diverse bloemen in bloei. De Kameleon is zelfs te spotten. Op mooie uitzichtsrotsen kan het indrukwekkende landschap met daarachter de Kilimanjaro bekeken worden. Na 6 uur wandelen bereikten we de Shira campsite op 3840 meter hoogte, waar we een prachtig zicht hebben op de Kibo peak. Die Kibo Peak, met als top Uhuru Peak (5895m), is de hoogste van de 3 kraters van de Kilimanjaro (de twee andere kraters zijn Shira Plateau (3840m) waar we ons op dat moment bevinden en Mawenzi Peak (5149m)). Doordat het na zonsondergang zeer snel kouder wordt, kropen we al voor 20.00 uur in onze slaapzak.

dag 5: van Shira kamp (3840m) via lavatouwer (4600m) naar Barranco kamp (3950m)

Net als de vorige dag vertrekken we rond 08.30 uur. We maken een omtrekkende beweging rond Kibo Peak vanuit het zuidwesten naar het zuidoosten. Dit wordt een echte acclimatisatiedag(van 3840 meter tot 4600 meter en terug dalen tot 3950 meter) .
De route gaat opnieuw door een indrukwekkend steppe landschap met mooie vergezichten.
Op een aangegeven splitsing kiezen we de Arrow-route, die voert over de Lava Tower.
De dragers en de kok nemen de lagere Barranco-route. Beide routes komen opnieuw samen in de afdaling richting de Barranco camping site.
Op 4600 m aangekomen kun je uitrusten en eten tussen Lavatower en de Kilimanjaro. Voor de liefhebbers met nog wat adem over: de Lavatower is te beklimmen. De tower is een echte ash cone of as pit. Op dit rustpunt kun je de loop van de alpine technische Western Reach variation bekijken die via de kibo krater naar de top van de Uhuru leidt. Hierna volgt een korte afdaling en klim, waarna er tussen de twee soorten reuzenlobelia`s ("Senecio Kilimanjaro") door naar de campsite wordt afgedaald.(7 uur).

dag 6: Van Barranco kamp (3950m) naar Karanga (4000 m) 3 uur

Doordat er op het Barafu kamp (4600m) geen water aanwezig is lopen we vandaag in 3 tot 4 uur over de flanken van de Kilimanjaro naar Karanga, de laatste water tap plaats.
Onmiddellijk na het vertrek wacht een zware taak: de beklimming van de Barranco Wall.
Tot je boven bent kun je beter de loopstokken aan je rugzak vast maken. Bijna loodrecht wordt er 250 meter gestegen, maar de klim is minder moeilijk dan hij er van een afstand uitziet. Tegen de middag wordt opnieuw gedaald tot aan de Karanga valei (4000m), Onderweg passeren nog enkele rotsblokken, waarbij we de handen en voeten nodig hebben. Na een afdaling klimmen we omhoog naar de campsite. Hier lunchen we. Degene die zich goed voelen kunnen hier nog een stuk richting Barafu kamp wandelen. ( 3 uur heen en 1,5 uur terug.) Dat is goed voor de acclimatisatie.

dag 7: Karanga (4000 m) naar Barafu kamp (4600m)

Nu zien we veel dragers als waterdragers richting Barafu kamp en Barafu high (4800m) Camp lopen.
Na een kleine klim traverseren we langzaam omhoog richting een de laatste klim van vandaag, het steile pad voor het Barafu kamp. Ook hier zien we de flanken van de Kilimanjaro met aan de linkerhand een natuurlijk venster. Laat in de ochtend arriveren we op de vaak drukke kamp plaats en aanschouwen van de Kibo Peak en een gedeelte van de route die ons komende nacht te wachten staat. We rusten wat en met de gids je de laatste zaken door voor de komende nacht. Na de avondmaaltijd kruipen we in onze slaapzakken.

dag 8: Van Barafu kamp (4600m) naar Uhuru Peak (5895m), en terug tot Mweka kamp (3000m)

Om 23.00 uur worden we al wakker gemaakt en na een kop thee met enkele koekjes.
(Tip: neem zelf iets te eten mee voor dan en onderweg. Repen en koekjes die je lekker vindt). We beginnen we om kwart voor twaalf met de finale klim. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan het hier extreem koud zijn, en hopelijk schijnt de maan je bij terwijl het daglicht nog op zich laat wachten. Je koplamp hoeft niet voordurend aan bij maanlicht.

De meeste dragers blijven in onze tenten achter, en samen met een aantal gidsen slepen we ons voetje voor voetje (pole pole) vooruit. Na enkele uren beginnen we aan het zwaarste stuk: de klim tot aan de kraterrand. Dit is vooral lastig omdat de bodem bestaat uit zand met losse kiezelsteentjes waarin je voortdurend wegschuift. Uitgeput sta je dan tegen 6.15 uur, net op tijd om de indrukwekkende zonsopgang te bewonderen, boven aan Stella Point (5745 m.), waar je een prachtig zicht hebt op de Rebman Glacier, de Kersten Glacier en de krater en de Mawenzi Peak. Later ook op de Mt. Meru..
Vervolgens gaan we door tot Uhuru Peak, waar we rond een uur of zeven arriveren. Het doel is bereikt, je staat 5895 meter boven de zeespiegel op het hoogste punt van Afrika!

De afdaling is lastig, wegzakkend in de kiezelstenen moet je je naar beneden laten glijden. Nu krijg je een goede indruk, wat je de afgelopen nacht gestegen en gepresteerd hebt. Mooi uitzicht op de Kibo hut in het zadel tussen de Mawenzi en de Kraterrand. Na een uur of drie ben je terug bij de tenten waar je na een uurtje rust wat soep krijgt. Hierna is het tijd om de tent op te ruimen en de spullen in te pakken. Rond 12.00 uur gaan we verder naar beneden.

In drie uur dalen we af. Vanaf nu wordt er afgeweken van de Machame-route (die enkel voor beklimmingen wordt gebruikt) en wordt de Mweka-route gevolgd (die enkel voor afdalingen mag worden gebruikt). In de late namiddag kom je aan bij de Mweka kampsite (3000 m) en dan zit je alweer in het regenwoud. Hier kan het pad glad en modderig zijn. De gamaschen zijn ook hier weer een uitkomst.

dag 9: Van Mweka kamp (3000m) naar Mweka gate (1800m)

Het laatste gedeelte van een Kilimanjaro-tocht is een afdaling van bijna vier uur waarbij je weer modder tegen kan komen. Aan de Mweka Gate wachtte de bekroning: een fris biertje.
Nadat je het meeste vuil van je schoenen en broek hebt afgewassen krijg je een certificaat overhandigd waarop staat dat je de top hebt bereikt. Na het afscheid van onze dragers keer je met een busje terug naar het hotel in Arusha, waar je een heerlijke douche kan nemen. Dan door naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Nederland.

dag 10: Aankomst in Nederland.

Aankomst in Nederland of Brussel

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord