Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146

Deze pagina afdrukken Wandelreis Tanzania | Kilimanjaro | Northern circuit
Van dag tot dag

Een opmerking vooraf

Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het programma aan te brengen. Deze routebeschrijving is daarom slechts een leidraad, waarvan onderweg kan worden afgeweken. De hoofdgids beslist hoe lang de looptrajecten zijn en waar de kampen worden opgezet; indien mogelijk in samenspraak met de groep. Factoren die bij deze beslissing een rol spelen, zijn de veiligheid van de groep, de vorm van deelnemers én begeleiding en de plaatselijke omstandigheden, zoals het weer, de dragers en de beschikbaarheid van stromend water.

Overzicht reis

Wanneer je met de non-stop KLM vlucht naar Tanzania vliegt, vertrek je ’s ochtends vanaf Schiphol, met aankomst ’s avonds in Arusha. Op het vliegveld word je welkom geheten en naar je hotel gebracht. Hotel B&B.

Dag 2: Moshi of Arusha, briefing en verblijf

Deze dag is om een beetje bij te komen van de vlucht. Je krijgt vandaag in ieder geval nog de briefing voor de Kilimanjaro beklimming, die morgen begint. Verder is deze dag ter vrije besteding en of je nu in Arusha bent of in Moshi: het is echt even wennen aan de Afrikaanse sferen. Hotel B&B.

Dag 3: Londorossi gate (2100 m), wandeling start op 2360 m Ė Mti Mkubwa Camp (2820 m)

De Northern Circuit route begint net als de Lemosho route bij Londorossi Gate. Londorossi Gate bevindt zich ten westen van de berg. De rit vanaf Moshi duurt maximaal 2 uur, vanaf Arusha duurt het 1,5 tot 2 uur langer. We registreren ons bij de autoriteiten bij de gate. Alle materialen voor de beklimming worden uitgepakt en verdeeld onder de dragers. Dit kan allemaal wel even duren, dus bij het startpunt gebruiken we eerst de lunch, voordat we beginnen aan de wandeling naar het Mti Mkubwa Camp ook wel Big Tree Camp genoemd (2820 m). Met een beetje geluk kunnen we onderweg wildlife spotten, op deze route in het regenwoud bestaat er een kans dat we olifanten of buffalo’s tegenkomen. Avondeten in Mti Mkubwa Camp.

afstand: 5,5 km
Wandeltijd: 3-4 uur
Zone: regenwoud

Dag 4 Ė Mti Mkubwa Camp (2820 m) Ė Shira Camp 1 (3610 m) Ė Shira Camp 2 (3850 m)

Het eerste uur van dag 2 trekken we door het laatste stukje regenwoud voordat we het gras- savanne-landschap bereiken. We lopen door de savanne naar Shira Camp 1, een eenvoudige wandeling. Vervolgens trekken we over het Shira Plateau naar Shira Camp 2. Bij Shira Camp 2 is het een enorme aanrader om naar een hoger gelegen punt te klimmen voor mooi uitzicht op de vallei onder en de bergtoppen boeven ons. De nacht kan al koud zijn, bereid je voor op een nacht met temperaturen onder het vriespunt.

Afstand: 15 km
Wandeltijd: 7-8 uur
Zone: regenwoud / lage Alpine zone

Dag 5 Ė Shira Camp 2 (3850 m) Ė Lava Tower (4500 m) Ė Moir Camp (4200 m)

Vandaag klimmen we verder richting oosten door de ‘Garden of the Senecios’  en bereiken de alpiene zone. In de ochtend klimmen we langzaam maar gestaag naar de Lava Tower en de Shark’s Tooth rotsformatie. Op 4500 m lunchen we met prachtig vergezicht op het laagland (als de wolken het toelaten). Na de lunch dalen we af naar Moir Camp. Deze dag is een prima dag voor de hoogteaanpassing. Het lopen naar een hoogte van 4500 meter en vervolgens weer afdalen naar de kampplek een paar honderd meter lager is goed voor het acclimatisatieproces en als het goed is hebben we daar de rest van de beklimming profijt van.

Afstand: 14 km
Wandeltijd: 7-8 uur
Zone: lage Alpine zone / hoge Alpine zone

Dag 6 Ė Moir Camp (4200 m) Ė Buffalo Camp (4020 m)

We beginnen met een matig steile klim om uit de Moir vallei te komen. Iedereen die wil kan hier een klein uitstapje maken om het topje van Little Lent Hill (4375 m) te beklimmen. Daarna terug naar de hoofdroute.
We wandelen naar Buffalo Camp. Het pad kent veel stijgingen en dalingen. Voor we Buffalo Camp bereiken traverseren we de uitlopers van de hellingen van Kibo. In het kamp kunnen we nog lang genieten van prachtig uitzicht tot aan de grens van Kenya toe!

Afstand: 12 km
Wandeltijd: 6-7 uur
Zone: hoge Alpine zone

Dag 7 Ė Buffalo Camp (4020 m) Ė Rongai Third Cave (3800 m)

De dag begint met een klim over de Buffalo bergkam en een afdaling naar Porfo Camp waar we lunchen. Vervolgens wandelen we langs de noordelijke hellingen naar Rongai Third Cave Camp op 3800 meter hoogte.  De tocht is korter dan die van gisteren. We zijn al behoorlijk geacclimatiseerd voor deze hoogte en we bereiken het kamp net na de middag. De rest van de dag kunnen we relaxen!

Afstand: 8 km
Wandeltijd: 4-5 uur
Zone: hoge Alpine zone / lage Alpine zone

Dag 8 Ė Rongai Third Cave (3800 m) Ė School Hut (4800 m)

We beginnen dag 6 met een beklimming van de bergrug die zich uitstrekt tussen Kibo en de Mawenzi Peaks. Het wordt eentonig, maar alweer prachtige uitzichten dus! We klimmen naar School Hut (4800 m). Eenmaal aangekomen bij School Hut krijgen we het avondeten vroeg geserveerd en gaan we vroeg slapen. Nog dezelfde avond worden we om half 11 gewekt voor de toppoging! Vergeet niet alles klaar te maken voor de volgende dag: warme kleding, waterflessen, snacks, lamp, camera, alles moet gepakt zijn of binnen handbereik voor een vlekkeloze start van de topdag.

Afstand: 15km
Wandeltijd: 7-8 uur
Zone: hoge Alpine zone / Glaciale zone

Dag 9 Ė School Hut (4800 m) Ė Uhuru Peak (5895 m) Ė Millennium Camp (3950 m)

Om 23.30 uur worden we gewekt en genieten we van een warme kop thee. We gebruiken een licht ontbijt, lunch gaat mee voor onderweg.
Na het ontbijt klimmen we langzaam omhoog over de hellingen van Kibo. Het eerste check point is de Hans Meyer Cave waar wij een korte pauze houden.
De klim wordt iets steiler naarmate we Gilman’s point (5681 m) bereiken, we komen hier ongeveer 5-6 uur aan na het vertrek uit School Hut. Neem een moment de tijd om bij het eerste daglicht te genieten van het prachtige uitzicht richting de Mawenzi Peaks.
Het is vanaf hier nog zeker 2 uur klimmen naar Uhuru peak, dus probeer deze dag de energie goed te verdelen.
De helling wordt iets vlakker wanneer we bij de krater komen. We klimmen gestaag verder, links (met de klok mee) om de krater heen om de hoofdtop te bereiken. We hopen op de top aan te komen als de zon opkomt, misschien zijn we iets later, veel doet het er niet toe.
Het blijft een fantastisch moment om het hoogste punt van Afrika te bereiken. Nu we niet meer hoger gaan kunnen we even ontspannen en genieten van het feit dat er om ons heen geen hoger punt is. We maken foto’s en………….., helaas moeten we relatief snel weer aan de afdaling beginnen. We willen niet dat de hoogte teveel vat op ons krijgt en we hebben nog een eind te gaan vandaag. Weliswaar alleen maar omlaag, maar de totale lengte van de wandeldag kan oplopen tot 10 – 14  uur!We dalen geleidelijk af naar Stella Point ( 5739 m) en vervolgens gaan we steil zuidelijk, over stoffige puinhellingen en hier en daar lava-passages naar Barafu Camp (4680 m). We nemen hier een korte pauze voordat we verder dalen naar Millennium Camp (3950 m), het laatste kamp van ons Kilimanjaro avontuur. Een lange, enerverende, loodzware dag eindigt misschien wel met een colaatje of zelfs een Kibo-biertje!  We spreken met de hoofdgids af wanneer we de fooien uitdelen aan de staff die ons alle dagen heeft begeleid en aan de dragers.

Afstand: 6 km stijgen, 10,5 km dalen
Wandeltijd: 6 – 8 uur stijgen, 4 – 6 uur dalen
Zone: Glaciale zone en alle andere landschappen

Dag 10 Ė Millenium Camp (3950 m) naar Mweka Gate (1640 m)

De laatste dag is een korte maar mooie tocht door het regenwoud van Millennium Camp naar Mweka Gate. Bij de Gate schrijven we ons uit bij de autoriteiten. We lunchen en wachten op diezelfde autoriteiten, omdat die ons uiteindelijk het officiële Kilimanjaro certificaat moeten overhandigen als bewijs van een geslaagde beklimming.
Tijdens het wachten houden we ons al dan niet bezig met de souvenir-verkopers, die ons allerlei snuisterijen willen verkopen tegen ‘woeker-prijzen’. We zijn weer terug in de drukte van de Tanzaniaanse bewoonde wereld!De bus staat klaar, alles wordt op en in de bus gepakt en uiteindelijk rijden we naar ons hotel in Moshi of Arusha of bij Kilimanjaro Airport. ’s Avonds vertrekt de KLM vlucht naar Schiphol.

Afstand: 10 km
Wandeltijd: 3-4 uur
Zone: regenwoud

Dag 11 aankomst op Schiphol

KLM vliegt vanaf Kilimanjaro Airport eerst naar Dar es Salam en vervolgens direct door naar Amsterdam Schiphol, aankomst in de vroege ochtend.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord