Home Diashows Reisboekenshop Contact> Mijn HT
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
16 13 1 / 2
VERTREK TERUG REISSOM
22 november 07 december € 1495,- **
27 december 11 januari € 1495,- **
** exclusief ticket Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van Burkina Faso »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Wandelreis Burkina Faso | Trektocht door het land van de Senoufou
Land informatie

Landschap en klimaat

Burkina Faso ligt in het westen van het Afrikaanse continent, op het noordelijke halfrond. Het is omringd door zeven buurlanden. Met een oppervlakte van 274.000 vierkante kilometer is het land ruim zes maal zo groot als Nederland. Het land heeft een Sahel-klimaat. Het noordoosten van het land is woestijn. In het midden en zuiden van het land zijn enkele nationale parken met een bosrijk landschap.
Het is het grootste deel van het jaar (globaal november-april) droog. Tijdens het regenseizoen vallen er voornamelijk korte tropische buien, met tussenpozen van een tot enkele dagen. 

Landschap tijdens de trektocht

De trektocht voert door een gebied met fraaie natuur: bossen, plantages met fruit- en cashewbomen, rotsformaties en de Karfiguela watervallen. Het terrein is vlak - met uitzondering van de rotsformaties en de berg waarop het oude dorp Niansogoni ligt.
Het is een gebied met veel landbouw, veelal kleinschalig: katoen, sesam, bissap, gierst en hier en daar groenten. Tevens zijn er uitgestrekte suikerrietvelden en bananenplantages.

Klimaat en temperaturen

We voeren deze trektocht uit in de wintermaanden, van november t/m februari tijdens het droge seizoen. In de lente is het in Burkina Faso erg heet en in de zomer vallen er welkome regenbuien. In de winter als het in Nederland donker en koud is, is het aangenaam wandelen met temperaturen overdag rond de 25 graden. In de nachten koelt het af naar zo’n 15-20 graden. Een enkele keer tot 10 graden Celcius.
Overdag is een goede bescherming van huid, ogen en lippen tegen de zon zeer aan te bevelen. Door de droogte verliest ook de rest van je lichaam ongemerkt veel vocht. Veel blijven drinken is belangrijk om uitdroging te voorkomen. Hoofdpijn, en soms ook misselijkheid, is vaak het gevolg van uitdroging of een overdaad aan zon.

Volk, taal en godsdienst

In Burkina Faso is bijna alles anders dan bij ons: het klimaat, het landschap en de taal bijvoorbeeld. In het land wonen ongeveer 10 miljoen mensen, verdeeld over circa 60 bevolkingsgroepen, waarvan de Mossi de grootste is. Vrijwel elke bevolkingsgroep heeft zijn eigen taal. En een eigen cultuur. Dat maakt een reis door dit gevariëerde land extra interessant. In het gebiek van de trektocht zijn de Senoufo de grootste bevolkingsgroep. Tijdens de tocht ontmoet je daarnaast nog diverse kleinere bevolkingsgroepen. De gids vertelt je er graag meer over.
Eind 2014 kwam de bevolking massaal in opstand tegen het oude regime, toen de president de grondwet wilde aanpassen om langer aan te blijven. De volksopstand resulteerde in het aftreden van Blaise Compaoré. Na 27 jaar kwam er een einde aan zijn heerschappij.
Eind 2015 deden mensen, trouw aan de ex-president, een poging tot staatsgreep, slechts enkele weken, voordat het land zijn eerste democratische verkiezingen in bijna 30 jaar zou houden. Wederom gingen de Burkinabé massaal de straat op. De interimregering werd in ere hersteld en de verkiezingen vonden met enkele weken vertraging alsnog plaats.
Wereldwijd werden de Burkinabé geroemd om de wijze, waarop ze opkwamen voor de belangen van het land en de mensen.

In het land zijn de Islam, het Christendom en het animisme - een natuurgeloof - de drie meest beleden godsdiensten. Tijdens de trektocht zijn regelmatig animistische offers te zien op en langs de weg: kolanoten, eieren en pakketjes met bladeren bijvoorbeeld. We adviseren om deze met rust te laten.
Zowel animisten als moslims hechten grote waarde aan het bedekken van schouders en knieën. Een gast, die hetzelfde doet, wordt extra gewaardeerd en gerespecteerd. We vragen je dan ook om daar bij het inpakken van je tas rekening mee te houden. Het bedekken van je huid met een laagje kleding is bovendien overdag een goede bescherming tegen de zon en ’s avonds tegen eventuele muggen.

De dorpen in Burkina Faso zijn nog grotendeels uit leem opgetrokken. Lemen hutten, huizen en graanschuren sieren de familie-erven. Leem vergt het nodige onderhoud. Hoewel leem vaak als bouwmateriaal gebruikt wordt, omdat leemstenen goedkoper zijn als bakstenen, is het in het onderhoud duurder en arbeidsintensief.

Frans is - vanuit de koloniale tijd - de officiële voertaal in Burkina Faso. In de steden spreekt een groot deel van de mensen de taal, op het platteland zijn de lokale talen de primaire taal.
Op school leren de kinderen Frans. Onder de jongeren zul je dan ook meer franssprekende mensen tegenkomen, dan onder de ouderen.
Djula wordt in het gebied van de trektocht door veel mensen gesproken. De taal is verwant aan het Bambara en Malinke in Mali. Begroetingen maken een belangrijk onderdeel uit van de communicatie. Vraag de gids om je er wegwijs in te maken, zodat je de lokale bevolking kunt verrassen.

Milieu

Het beleid van HT Wandelreizen kent in dit opzicht een aantal richtlijnen:
- Op trektocht wordt voor zoveel mogelijk op gas gekookt. In 2004 hebben we grotendeels de overstap gemaakt van petroleum en hout op gas; het kappen van hout wordt geheel vermeden.
- We laten geen afval achter.

De deelnemers worden met klem verzocht het volgende in acht te nemen:
- Op trektocht de vegetatie ongemoeid te laten.
- Alle afval te verzamelen en mee te nemen/geven tot het eind van de tocht
- Je behoefte te doen op veilige afstand van bronnen en rivieren.
- Te beseffen dat voor warm watergebruik soms hout verstookt wordt.
- Liever geen pennen, ballonnen, snoepjes of andere zaken uit te delen.
- Batterijen mee terug te nemen naar Nederland. 

Trees for All

HT organiseert voor het overgrote deel vliegreizen naar afgelegen bestemmingen. De aarde warmt op en we kunnen en willen er niet meer omheen dus tijd voor actie: vanaf 2013 zijn in samenwerking met Trees for All (een erkend goed doel met CBF-Keur) alle bij HT geboekte vliegreizen klimaat gecompenseerd. Dat doen we door de CO2 en andere broeikasgassen, die we met onze reizen veroorzaken, uit de lucht te halen. Op Mount Malindang op de Filippijnen steunen wij een project, waarbij het nog bestaande natuurpark beschermd wordt tegen boskap.
De lokale bevolking ontvangt een vergoeding voor duurzaam bosbeheer. Daarnaast is er een gebruiksbos voor hen aangeplant om te kunnen voorzien in hun levensbehoeften. Hierdoor voorkomen we dat de bomen de CO2 weer loslaten in de lucht en dat jaarlijks circa 150 hectare bos verdwijnt. Jouw reis hebben we alvast voor je gecompenseerd zodat jij met een goed gevoel met ons op reis kunt!
Voor meer informatie over Trees for All, bomendonatie en de projecten verwijzen we je naar de website: www.treesforall.nl.

Batterijen

In veel derde wereldlanden functioneert het afval ophaal- en verwerkingssysteem niet of nauwelijks; zeker niet naar onze maatstaven van duurzaamheid. Het weggooien van giftige batterijen is een groot probleem voor de drinkwatervoorziening. Daarom willen we graag hier een steentje bijdragen aan het voorkomen van veel ellende op lange termijn. Neem batterijen dus mee terug naar Nederland.

Lege batterijen? Lever ze in en win!
Win reischeques met lege batterijen!
Heb je 10 lege batterijen? Dan maak je kans op een van de vele reischeques.

Wat moet je doen`
Doe 10 lege batterijen in een zakje. Schrijf je naam, adres, postcode, woonplaats en telefoonnummer op een briefje en stop dat erbij. Deponeer het zakje vervolgens in de inzamelton bij een van de duizenden inleverpunten.

Waar kun je de lege batterijen inleveren`
Supermarkten, winkels (kijk op legebatterijen.nl welke supermarkten en winkels meedoen aan de actie), gemeentedepot / milieustraat of chemokar

Actievoorwaarden
Kijk voor meer informatie over de actie op legebatterijen.nl. Organisator: Stichting Batterijen, Postbus 719, 2700 AS Zoetermeer.

Souvenirs van bedreigde dieren en planten

Het Wereld Natuur Fonds voert campagne over souvenirs van wilde dieren en planten. In de campagne roept het Wereld Natuur Fonds op dit soort souvenirs niet te kopen en de natuur op vakantiebestemmingen te laten zoals die is, zodat we over 10 jaar nog steeds kunnen genieten van die prachtige en onmisbare natuur. Wat veel mensen ook niet weten is dat zij een fikse boete riskeren bij de douane. Want souvenirs van beschermde dieren en planten mogen helemaal niet, of alleen met de juiste vergunningen worden ingevoerd.

Er is een top 10 van bedreigde dieren en planten waarvan veel souvenirs in beslag worden genomen door de douane. Meegebracht door toeristen die vaak niet wisten dat het helemaal niet of alleen met speciale vergunningen mag.
Top 10 van dier- en plantensoorten die vaak de dupe worden van de handel in souvenirs:

* Koralen
* Grote Schelpen
* Olifanten
* (Zee) schildpadden
* Grote Katten
* Slangen en hagedissen
* Krokodillen
* Papegaaien
* Vlinders
* Orchideeën en cactussen

Natuurlijk kun je ook souvenirs tegenkomen van dieren of planten die hierboven niet zijn genoemd. Als ze zijn gemaakt van wilde dieren of planten, wordt er aangeraden om bij twijfel niet te kopen. Het gaat immers om meer dan regels en boetes. De prachtige natuur op vakantiebestemmingen blijft behouden door te kijken, en niet te kopen.

Welke bedreigde planten en dieren leven er in Afrika? En wat zijn de meest voorkomende souvenirs van deze soorten die je op je reis kunt tegenkomen? Kijk voor meer informatie op de website van het WNF.

Woordenlijst Djula

kélen - 1
fila - 2
saba - 3
nani - 4
dourou - 5
woro - 6
wolofla - 7
segie - 8
kononton - 9
tan - 10
Salaam Aleikoem - vrede zij met u, hallo (formeel, met name gebruikt door Moslims)
Aleikum Assalaam - het antwoord op de begroeting
Ani sogoma - goedemorgen
Ani tilé - goedendag
Ani wula - goede(na)middag
Ani sjou - goedenavond
N’sé (spreek uit: oensee): antwoord van een vrouw op de begroeting - een teken van erkenning/respect
M’ba (spreek uit: ambaa): antwoord van een man op de begroeting - een teken van erkenning/respect
I ka kène wa - Hoe gaat het met je`
K’an bé - dag, tot ziens
Initié - dank je (informeel)
Haketo - neem me niet kwalijk
Bis m`llah - in de naam van god (gezegende maaltijd)
Allah - God
L’Hamdoellillah - dank/prijs God (na de maaltijd, na goed nieuws)
In`shallah - Als God het wil (na intenties)
chè - mijnheer
mousso - mevrouw
Awo - ja
Ai - nee
Foej - niets, geen
Wari - geld
Djoli - hoeveel
Anièna - goed, mooi
fitini - klein, een beetje
kosobé - groot, veel
ché van - ei
dègè - vis
sogo - vlees
saga - schaap
ché - kip
nono - melk
sugero - suiker
sô - huis 

Literatuurlijst Burkina Faso

1. Lonely Planet West Africa
2. Bradt Guide Burkina Faso (momenteel de beste reisgids voor Burkina Faso)
3. Mali & Burkina Faso - Dominicus
4. Landenreeks Burkina Faso: achtergrondinformatie over het land en haar geschiedenis
5. Mama Tenga - Katrine Rohde: het verhaal van een vrouw, die een tehuis voor straatkinderen in Ouagadougou opzette
6. `Een tipje van de sluier, islam voor beginners`, Joris Luyendijk, Podium, , 110 p.
Kort en objectief; volgens de kenners.
7. `Papa, wat is een moslim`, Tahar Ben Jelloun, De Geus, Breda 2002, 89 p./ISBN 90-445-0256-5
Vertaald uit het Frans. Geschreven door beroemde Franstalige auteur die diverse prijzen won.
Tahar Ben Jelloun beantwoordt vragen van zijn kinderen die na 11 september 2001 willen weten waarom zij moslim zijn. 

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | Ten Have 13 | 7983 KD Wapse | tel. 0522-241146 | email: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord