Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
17 6 2
VERTREK TERUG REISSOM
07 mei 23 mei € 2995,- **
17 september 03 oktober € 2995,- **
** exclusief ticket Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van Namibie »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Wandelreis Namibië | Door de woestijn en langs het wild
Land informatie

Landschap en ligging

Namibië is een land in zuidelijk Afrika, liggend aan de oostkust van de Atlantische oceaan tussen Zuid-Afrika en Angola. De Caprivistrook, een smalle strook land tussen Botswana aan de zuidkant en Angola en Zambia in het noorden behoort ook tot Namibië. In het noorden vormen de rivieren Kunene, Okavango en Zambezi natuurlijke grenzen met Angola en Zambia. In het zuiden is de Oranjerivier de grens met Zuid-Afrika. De hoofdstad van Namibië is Windhoek. Deze stad heeft een inwonersaantal van rond de 200.000 en is gelegen in het midden van het land. Ten noorden van de hoofdstad bevindt zich de Waterberg. Deze berg stijgt uit het niets op en torent 400 meter boven het landschap uit. Op deze berg is veel water te vinden en dichte begroeiing. Door dit vele water en dichte begroeiing leven er veel bedreigde diersoorten. 

Gelegen aan de kust van Namibië ligt de Namib woestijn. Deze prachtige woestijn met rood zand is verdeeld in 2 delen: Skeleton coast in het noorden en de Diamond coast in het zuiden. Er zijn een aantal factoren voor deze woestijn aan de kust die deze plek extra bijzonder maken. De belangrijkste factor zijn de diamantmijnen. Namibië is een van de grootste diamantproducenten te wereld. De 2e factor wat deze woestijn extra bijzonder maakt is de kustlijn. Het land aan de kust is heel heet en warm te noemen. De Atlantische oceaan is koud. Hierdoor ontstaat er inversie van luchtlagen waardoor de kust zich vaak in nevelen hult. Dit biedt een feeëriek schouwspel.

Klimaat

Namibië is over het algemeen een warm en droog land. Gedurende het jaar zijn de temperaturen constant. Het warmste gedeelte van het jaar is tussen november en maart. In de avonduren kan je een temperatuur verwachten tussen 4C en 20C, terwijl overdag de temperaturen schommelen tussen 24C en 35C.

Flora en fauna

De flora en fauna van Namibië is uniek te noemen. In de nationale parken en de naburige gebieden, zijn er de grootste olifanten in de wereld te vinden samen met neushoorns, een overvloed aan leeuwen, cheeta’s, en luipaarden, struisvogels, giraffes, zebra’s, elanden, maar ook impala’s, springbokken, gemsbokken, en natuurlijk ook de wildebeest (bij ons beter bekend als de gnoe). Roofvogels zijn talrijk, zoals de grote trap en korhaan Karroo.

Volk, taal en godsdienst

In Namibië wonen iets meer dan 2 miljoen mensen (2006). De bevolkingsdichtheid is extreem laag met 2,4 inwoners per vierkante kilometer. Bijna de helft van de bevolking behoort tot de Ovambostam, een Bantoevolk dat voornamelijk in het noorden van het land woont. Zij kwamen later in het land dan de oorspronkelijke bewoners. De Khoi-Khoi en de San kwamen al in de vijfde en eerste eeuw na Christus in Namibië. Maar tot deze, later tot Khoisan vermengde, groep behoort nog maar een klein deel van de huidige bevolking. In de Kalahariwoestijn woont nog wel een kleine groep San. Verder komen de volgende stammen voor: de Damara, Herero, Nama, Kavango, Oost-Caprivi en de Kaokovelders. 

Engels is de officiële taal van Namibië. Daarnaast wordt er Afrikaans, Duits, Oshivambo en andere inheemse talen gesproken. 80-90% van de bevolking is Christen. Hiervan behoort de helft tot de Lutheranen. De rest van de bevolking hangt een inheemse godsdienst aan.

Middelen van bestaan

De economie van Namibië is grotendeels gebaseerd op mijnbouw. De gedolven mineralen omvatten zilver, koper, lood, zink, wolfram en uranium. De hoogste inkomsten komen echter uit de winning van diamanten van zeer hoge kwaliteit. De meeste mensen houden zich bezig met landbouw en visserij. Het vee overheerst de landbouwsector, hoewel een groot deel van het aantal arbeidskrachten bezig is met het verbouwen van verschillende gewassen, zoals bijvoorbeeld; mais, gierst en tarwe. De landbouw wordt steeds moeilijker uit te voeren aangezien de woestijn de vruchtbare grond aantast. De meeste akkerbouw vind je in het noorden. 

Namibië geniet uitzonderlijk van rijke visgronden, hoewel de voorraden van sardientjes - de belangrijkste vissoort in het gebied – nog steeds erg groot zijn, slinkt dit aantal met de dag. Wat heeft bijgedragen aan de economie van Namibië is de totstandkoming van de Walvisbaai als vrije handelsstreek aan de westkust van Namibië. Door de totstandkoming van een vrijhandelsstreek heeft Walvisbaai verder zijn status als een centrum voor regionale handel verbeterd. De productie is hoofdzakelijk toegewijd aan verwerking van grondstoffen en landbouwopbrengst. Het grootste deel van de handel wordt uitgewisseld met buurland Zuid-Afrika, hoofdzakelijk de uitwisseling van grondstoffen voor vervaardigde goederen. De laatste jaren groeit de economie van Namibië gestaag.

Geschiedenis

De eerste bewoners van Namibië waren de Khoisan, ook wel bosjesmannen genoemd. Zij hebben vele tienduizenden jaren Namibië bewoond. Zij zijn nog steeds in het land te vinden en zijn herkenbaar aan hun lichtere teint en taal met Klikklanken. Ongeveer 3000 jaar geleden verschenen uit het noorden donkerdere Bantoestammen die nog steeds het grootste deel van de bevolking uitmaken. 

De kustgebieden van Namibië werden verkend door de Nederlanders en de Portugezen in de 15de eeuw, door de Engelsen in de 18de eeuw en door Duitse missionarissen in 1840s. In 1884, eiste de Duitse overheid de regeling in Luderitz als centrum van een protectoraat dat zich meer dan het geheel van wat Namibië is uitbreidde, dat dan als Afrika van het zuidwesten wordt bekend. Een belangrijke opstand in 1908 door twee van de inheemse stammen, Nama en Herero, werd neergeslagen door de Duitsers ten koste van ruim 100.000 levens.

Nadat Duitsland de Eerste Wereldoorlog verloor werd Namibië een Zuid-Afrikaans mandaatgebied. in de decennia daarna trokken vele duizenden Zuid-Afrikaanse kolonisten het land binnen waar ze grote boerderijen opzetten en de grondstoffen van het land plunderden.Na de Tweede Wereldoorlog ontstond er een verzetsbeweging in Namibië tegen de Zuid-Afrikaanse aanwezigheid. Deze beweging heette de SWAPO. Ook van buitenaf werd het druk op Zuid Afrika om Namibië z`n onafhankelijkheid te geven. Opvallend is dat Zuid Afrika na jaren van gewapende strijd tegen de SWAPO pas in 1990 het land verliet waarmee Namibië pas zeer recent zijn onafhankelijkheid verkreeg.

Cultuur

Vanaf het eind van de 19e eeuw en een groot deel van de 20e eeuw bestond er in Namibië apartheid. Na de onafhankelijkheid in 1990 werd hier abrupt een eind aan gemaakt, maar werd wel de eigen culturele identiteit van de verschillende bevolkingsgroepen van regeringswege erkend. 

Het behoud van de culturele erfenis is een andere belangrijke kwestie. In Namibië, werd de nationale raad van monumenten opgericht in 1969 om het behoud van de historische monumenten van Namibië te controleren. In 2001, verbreedde het ministerie voor elementair onderwijs, sport en cultuur deze termijn om taal en spiritualiteit, zodat deze nu ook geacht worden deel van de Namibische culturele erfenis uit te maken. Deze rijke erfenis geeft Namibië een unieke Namibische en Afrikaanse identiteit, die de basis voor onze verdere ontwikkeling vormt zegt het ministerie voor onderwijs, sport en cultuur. Een andere positieve ontwikkeling is dat de nieuwe nationale raad van de erfenis nu wordt opgezet zich ook zal wijden aan het bestrijden van de onwettige handel in de artistieke werken. Maar het is niet alleen het verleden dat moet worden bewaard: de Namibische overheid wil ook de deur voor nieuwe artistieke vormen en samenwerkingsondernemingen openen. Één aspect van dit is dat het jaarlijkse kunstfestival voor lokale kunstenaars heeft georganiseerd. Sinds 2002, heeft de Namibische commissie van de film lokale filmproducties bevorderd en het land als filmplaats bevorderd. De Namibische raad van de ontwikkeling van het boek, een parapluorganisatie van schrijvers, uitgevers, heeft de grootste inzameling van de Namibische literatuur vergaard. Deze boeken vinden niet alleen hun weg in de boekhandels van de grotere steden maar ook aan de acht communautaire bibliotheken in de slechtere gebieden van het land. 

Sinds zijn onafhankelijkheid, heeft Namibië internationale culturele verdragen voor uitwisselingen en trainingsprogramma`s ondertekend. Sinds 1991, hebben het Franco Namibië Centrum van de Cultuur en het centrum Goethe een belangrijke rol in het culturele leven in de hoofdstad van Namibië (Windhoek) gespeeld.

Eten en drinken

Het kraanwater is normaal gechloreerd. In hotels wordt het water beschouwd als veilig voor het drinken. Het drinkwater buiten hoofdsteden en steden kan vervuild zijn en sterilisatie is raadzaam. De melk is gepasteuriseerd en de zuivelproducten zijn veilig voor consumptie. Het lokale vlees,  gevogelte, zeevruchten, fruit en de groenten kan gerust worden gegeten.

Milieu

Aandacht voor het milieu is bij HT een gegeven. Alhoewel deze reis experimenteel van aard is, kent het beleid van HT Wandelreizen een aantal richtlijnen: 


  • Op trektocht wordt voor zoveel mogelijk op gas gekookt. In 2004 hebben we grotendeels de overstap gemaakt van petroleum en hout op gas; het kappen van hout wordt geheel vermeden 

  • We laten geen afval achter. 



De deelnemers worden met klem verzocht het volgende in acht te nemen: 


  • Op trektocht de vegetatie ongemoeid te laten. 

  • Alle afval te verzamelen en mee te nemen/geven tot het eind van de tocht 

  • Je behoefte te doen op veilige afstand van bronnen en rivieren. 

  • Te beseffen dat voor warm watergebruik in bergdorpen meestal hout verstookt wordt. 

  • Liever geen pennen, ballonnen e.d. uit te delen. 

  • Batterijen mee terug te nemen naar Nederland. 



Batterijen

In veel derde wereldlanden functioneert het afval ophaal- en verwerkingssysteem niet of nauwelijks; zeker niet naar onze maatstaven van duurzaamheid. Het weggooien van giftige batterijen is een groot probleem voor de drinkwatervoorziening. Daarom willen we graag hier een steentje bijdragen aan het voorkomen van veel ellende op lange termijn. Neem batterijen dus mee terug naar Nederland. 

Lege batterijen? Lever ze in en win! 
Win reischeques met lege batterijen! 
Heb je 10 lege batterijen? Dan maak je kans op een van de vele reischeques. 

Wat moet je doen`
Doe 10 lege batterijen in een zakje. Schrijf je naam, adres, postcode, woonplaats en telefoonnummer op een briefje en stop dat erbij. Deponeer het zakje vervolgens in de inzamelton bij een van de duizenden inleverpunten. 

Waar kun je de lege batterijen inleveren`
Supermarkten, winkels (kijk op legebatterijen.nl welke supermarkten en winkels meedoen aan de actie), gemeentedepot / milieustraat of chemokar 

Actievoorwaarden 
Kijk voor meer informatie over de actie op legebatterijen.nl. Organisator: Stichting Batterijen, Postbus 719, 2700 AS Zoetermeer. 

Souvenirs van bedreigde dieren en planten

Het Wereld Natuur Fonds voert campagne over souvenirs van wilde dieren en planten. In de campagne roept het Wereld Natuur Fonds op dit soort souvenirs niet te kopen en de natuur op vakantiebestemmingen te laten zoals die is, zodat we over 10 jaar nog steeds kunnen genieten van die prachtige en onmisbare natuur. Wat veel mensen ook niet weten is dat zij een fikse boete riskeren bij de douane. Want souvenirs van beschermde dieren en planten mogen helemaal niet, of alleen met de juiste vergunningen worden ingevoerd. 

Er is een top 10 van bedreigde dieren en planten waarvan veel souvenirs in beslag worden genomen door de douane. Meegebracht door toeristen die vaak niet wisten dat het helemaal niet of alleen met speciale vergunningen mag. 
Top 10 van dier- en plantensoorten die vaak de dupe worden van de handel in souvenirs: 



  • Koralen 

  • Grote Schelpen 

  • Olifanten 

  • (Zee) schildpadden 

  • Grote Katten 

  • Slangen en hagedissen 

  • Krokodillen 

  • Papegaaien 

  • Vlinders 

  • Orchideeën en cactussen 



Natuurlijk kun je ook souvenirs tegenkomen van dieren of planten die hierboven niet zijn genoemd. Als ze zijn gemaakt van wilde dieren of planten, wordt er aangeraden om bij twijfel niet te kopen. Het gaat immers om meer dan regels en boetes. De prachtige natuur op vakantiebestemmingen blijft behouden door te kijken, en niet te kopen. 

Welke bedreigde planten en dieren leven er in Afrika? En wat zijn de meest voorkomende souvenirs van deze soorten die je op je reis kunt tegenkomen? Kijk voor meer informatie op de website van het WNF.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord