Snel naar:
Reisboekenshop
boeken & kaarten:
Vergelijkbare reizen:
Tell a friend
Wandelreis
Namibië | Door de woestijn en langs het wild
Praktische informatie
Klimaat
Namibië heeft een droog klimaat, dat typerend is voor een semi-desert land, waar tijden van droogte geen onbekend verschijnsel zijn. Over het algemeen zijn de dagen droog en warm en de nachten koel. Temperaturen zijn zeer wisselend afhankelijk van de hoogte waar je zit. De meeste regen valt van december t/m maart waarbij het noordoosten het natst is, het zuiden en zuidoosten het droogst. Soms valt er jaren helemaal geen regen. In de binnenlanden zijn de temperaturen van januari tot april overdag tussen de 20-30 graden Celsius. In sommige gedeeltes kan de temperatuur oplopen tot boven de 45 graden, terwijl het ’s nachts afkoelt tot 10-20 graden. Van juni t/m september is het droog, zijn de dagen zeer aangenaam en de nachten koud tot zeer koud! Vanaf oktober neemt de hitte toe, doch de lucht is droog. Vanaf november is de lucht bezwangerd met regen die in december valt. Heerlijk verkoelend. De kuststrook ontvangt de minste regen. Wel kan er gedurende het gehele jaar door mist gevormd worden. De gemiddelde dagtemperatuur varieert van 20 tot 35ºC. De gemiddelde temperaturen in de nacht variëren van 0 tot 10ºC. In de wintermaanden (juli-augustus) kan de temperatuur ’s nachts zelfs dalen tot onder het vriespunt (afhankelijk van de hoogte van het gebied).
Tijdsverschil
In Namibië is het in de zomer één uur vroeger en in de winter één uur later.
Bereikbaarheid
Wil je vanuit Namibië naar Nederland telefoneren, dan draai je 00 31. De thuisblijvers die vanuit Nederland naar Namibië willen bellen, doen dat door eerst 00 264 te draaien. Je kan in Namibië in Windhoek internetten en e-mailen. Op sommige campsites is mobiel bereik en een enkele keer ook wifi.
Elektriciteit
Het hoogspanningsnet in Namibië gebruikt 220/240 volts AC 50 hertz. Stopcontacten (met 3 ronde gaten) dragen maximaal 15 ampère. Het is belangrijk om een adapter met drie pinnen te kopen omdat de meeste buitenlandse stekkers niet in de stopcontacten van Namibië passen. Deze adapters zijn verkrijgbaar bij ijzer- en elektriciteitswinkels, en vooral bij fotografische zaken.
Op de meeste campsites kun je met wat overleg accu`s opladen.
Geld
Na de onafhankelijkheid heeft Namibië lange tijd gebruik gemaakt van de Zuid-Afrikaanse rand. Sinds mei 1993 heeft het land een eigen munteenheid, namelijk de Namibische dollar. Deze is gelijk in waarde aan de Zuid-Afrikaanse rand.
Er is geen limiet aan het bedrag aan buitenlands geld dat je in Namibië invoert. De meest gangbare creditcards (Visa en Mastercard) worden overal in Namibië geaccepteerd, behalve bij de benzinestations. In Windhoek zijn kantoren van vrijwel alle creditcard maatschappijen. Je kan euro’s wisselen bij de banken en wisselkantoren en bij veel banken kan je geld pinnen met je Europas.
Voor de actuele wisselkoers klik hier. (Oanda.com)
Fooien
Fooien geven is in Namibië heel gebruikelijk wanneer je tevreden bent met de service. Het bedienend personeel in restaurants rekent op fooi van 10 a 15% (als er geen service-charge wordt berekend), vergeet ook de taxi- of buschauffeur niet en het kamermeisje en de gids bij rondleidingen.
Visum en paspoort
Nederlanders hoeven (zoals de meeste West-Europeanen) geen visum te hebben voor Namibië, mits het verblijf niet langer duurt dan drie maanden. Een paspoort dat nog tot minimaal 6 maanden na thuiskomst geldig is, is dan voldoende. Let op! Ben je niet in het bezit van de Nederlandse nationaliteit of heb je de Zuid-Afrikaanse nationaliteit (al dan niet als tweede nationaliteit), dan gelden er andere regels. Neem dan contact op met de Namibische ambassade in Brussel:
Embassy of the Republic of Namibia
Tervurenlaan 454
B - 1150 Brussel
tel: +32-2-771 1410
fax: +32-2-771 9689
e-mail: nam.emb@brutele.be
Procedure van vertrek
De deelnemers zullen het ticket uiterlijk een week voor vertrek per mail of per post toegestuurd krijgen Uiterlijk 3 uur voor vertrek dien je aanwezig te zijn bij de balie die correspondeert met het vluchtnummer.
Lijst van persoonlijke medicijnen
- Azaron, lidocaïnezalf : bij insectenbeten
- Sterilon/betadine-iodium : wondontsmetting
- Leukoplast/ second skin : blaarpreventie
- Hansaplast : bij wondjes
- Paracetamol : pijnstiller
- Deet of ander merk : insectenafweermiddel
- Zonnebrandolie/-crème : hoge factor
- Lippenbescherming : zinkzalf, lipbalsem mét zonnefactor
- Isostar o.i.d. : zoutcompensatie als gevolg van m.n transpiratie
- Rekverband, knieband : bij knieproblemen
- Arnica of SRL-gelei : bij kneuzingen, spierpijn
- Norit : bij lichte darmklachten
- Immodium : bij diarree voor `op moeilijke momenten`
- ORS : ter voorkoming van uitdroging bij diarree
- Strepsils : bij schrale keel
Vaccinaties
Voor de meest actuele informatie over verplichte / aanbevolen (herhalings-) inentingen per ziekte en per land raden we je aan contact op te nemen met je huisarts, lokale GGD of Thuisvaccinatie.nl. Het is belangrijk dat je tijdig een afspraak maakt, in elk geval 4 tot 6 weken voor vertrek.
Thuisvaccinatie.nl is een landelijk opererend vaccinatiecentrum en biedt je de mogelijkheid dat een arts bij jou thuis reisvaccinaties komt zetten op een dag en tijdstip dat het jou uitkomt. Dat kan zelfs in de avonduren of in het weekend. De tarieven zijn gelijk of soms lager dan die van de GGD of huisarts en je betaalt geen extra kosten voor de service aan huis. Vergoeding van verzekering is meestal (deels of geheel) mogelijk.
Hoe werkt het`
Je plaatst een aanmelding bij Thuisvaccinatie.nl. Daarna vul je jouw gegevens, reisbestemming en vaccinatiehistorie in. Bij het laatste stapje plan je meteen de afspraak in op een datum en tijdstip wanneer het jou uitkomt. Met die gegevens stelt het medisch team het vaccinatieadvies op die je binnen drie werkdagen ontvangt. De reisvaccinatie wordt gegeven door een erkende arts.
Om een indicatie te krijgen van de vaccinatie en/of andere noodzakelijke gezondheidsmaatregelen ga je eerst naar Thuisvaccinatie.nl/namibië waarna je doorklikt voor het maken van een afspraak.
Ben je woonachtig in België? Dan raden we je aan voor de meest actuele stand van zaken de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde te raadplegen.
Uitrusting
Overdag is het meestal aangenaam warm, zodat lichte katoenen kleding gedragen kan worden. Daarnaast is het raadzaam om voor de avonden of voor een bezoek aan de hoger gelegen gebieden een warme trui of jas mee te nemen. Ook `s nachts kan het in sommige gebieden flink afkoelen. In de hoger gelegen gebieden en in de Namibische woestijn kan de temperatuur dicht bij nul komen, zodat warme kleding gewenst is.
Schoeisel
Wij raden lichte bergwandelschoenen aan met een stevige profielzool. Het is belangrijk dat je schoenen erg goed zitten, omdat je er elke dag uren op moet lopen.
* Wanneer je nieuwe schoenen moet kopen, verdient het aanbeveling om tot 1 maat groter te kopen dan je werkelijke maat. (Pas ze met een paar extra sokken).
* Je voeten hebben namelijk de neiging om op te zetten, als je wat langer op een dag loopt. Daar komt nog bij dat je bergaf niet met je tenen in de knel komt.
* Als je nieuwe schoenen moet kopen, loop ze dan goed in.
* Op sommige tochten moet je door kleine beekjes waden, over modderige paden en soms door sneeuw lopen, dus een redelijke mate van waterdichtheid is handig.
* Een goede profielzool geeft je beter grip op de wat steilere paden.
* Bij zwaardere trektochten (5 stippen of meer) is een zwaardere uitvoering aan te bevelen.
(Dag-) rugzak
Bagagetransport gaat met de truck of 4WD maar gezien de beperkte ruimte wordt er op aangedrongen niet meer dan 12 kg af te geven. Onderweg kleren wassen is geen probleem en het droogt ook `s nachts. Je bagage kun je in een plunjezak of grote rugzak of tas doen. Voor de spullen die je tijdens het lopen nodig hebt en ook als handbagage in het vliegtuig kan dienen, volstaat een dagrugzak. We adviseren een dagrugzak met een inhoud van ± 35 liter (of meer).
Slaapzak en matje
Voor alle tochten is een goede slaapzak tot - 5 of - 10° C (dons of kunststof zoals bijvoorbeeld hollofil) onontbeerlijk. Een goede slaapmat heeft twee functies: isolatie tegen optrekkende kou en ligcomfort. De voorkeur gaat uit naar een slaapmatje met een gesloten celstructuur (i.v.m. isolatiewaarde en niet opzuigen van vocht) of een zogenaamd zelfopblazend matje van bijvoorbeeld Thermarest of een ander merk.
Paklijst
- berg(wandel)schoenen
- teva’s of andere sandalen of lichte gympen voor ’s avonds; ook geschikt voor evt. het doorwaden van rivieren/beekjes
- slaapmatje + slaapzak (minimaal comfortabel warm tot -5°C)
- eventuele lakenzak van bijv. zijde, flanel of fleece
- warm, winddicht jack
- lange broek
- korte broek of kuitbroek
- enkele T-shirts en overhemden met lange mouwen en met kraag tegen verbranding van je nek en armen
- ondergoed
- warme trui
- handschoenen
- sokken, afgestemd op je bergschoenen
- zwembroek / badpak
- maillot of legging
- dunne handdoek (snel droog), een washand, en voor vrouwen een omslagdoek
- toiletartikelen
- veldfles (inhoud minimaal 1 liter)
- zakmes
- zaklamp
- evt. wandelstok (telescopisch)
- wasmiddel (biologisch afbreekbaar)
- toiletpapier (ongebleekt), aansteker (voor verbranden van je toiletpapier in de natuur)
- maandverband/tampons
- zeep en/of desinfectiegel
- medicijnen (zie afzonderlijk lijstje)
- iets voor op je hoofd tegen zon, stof en kou; zonnehoed/pet/sjaaltje en (bivak)muts
- zonnebril
- plastic (vuilnis)zakken, o.a. om inhoud rugzak in te verpakken/droog te houden
- hangslotje om plunjezak af te sluiten
- dagrugzak minimaal 35 liter
moneybelt of halstasje met:
- paspoort
- inentingsboekje
- ticket
- geld, pinpas en eventueel traveller cheques
- verzekeringsbewijs + alarmnummers
- 2 pasfoto’s (voor het geval dat)
N.B. Maak van alle belangrijke papieren kopieën, noteer de nummers, laat 1 exemplaar thuis en bewaar onderweg de kopieën apart van de originelen.
Bagage
Omdat er vanuit Nederland vaak tenten, medicijntonnen etc meegaan naar Namibië, vragen we onze deelnemers om niet meer dan 15 kg aan ruimbagage mee te nemen (dit is excusief handbagage). De overige kilo`s kunnen dan gebruikt worden voor de groepsbagage. Tijdens de dagtochten mag 12 kg p.p. aan persoonlijke bagage worden afgegeven.
Verzekering
HT Wandelreizen stelt een adequate reisverzekering verplicht. Daarbij is het belangrijk voldoende dekking te hebben voor eventuele SOS-kosten bijvoorbeeld voor een evacuatie met een helikopter. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Niet alleen vóór de reis geeft deze verzekering dekking maar ook bijvoorbeeld bij vertrekvertraging of bij vroegtijdig moeten afbreken van de reis.
Wij werken met Allianz Global Assistance, al meer dan 50 jaar de grootste reisverzekeraar én hulpverlener ter wereld. Bij Allianz Global Assistance ben je voor het verzekeren van je vakantie of reis aan het juiste adres. Waar je ook naar toe reist, voor vakantie, werk of studie, voor elk reisdoel heeft Allianz Global Assistance een passende verzekering.
Je kunt online eenvoudig in een paar stappen een reis- en/of annuleringsverzekering afsluiten, kortlopend of doorlopend. Je ontvangt de polis direct in je mailbox.
Na boeking ontvang je van ons een email waarin je ook de link naar het afsluiten van de reis- en/of annuleringsverzekering vindt.
Indien de reisverzekering elders wordt afgesloten dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en HT Wandelreizen snel handelen.
Heb je zelf een (doorlopende) reisverzekering afgesloten, kijk dan even goed na of en in hoeverre reddingskosten zijn meeverzekerd. Soms vallen reddingskosten (medisch noodzakelijk vervoer) onder de medische kosten. Voor het geval je de medische kosten laat dekken door je eigen ziektekostenverzekering, moet je nagaan of deze medische kosten werelddekkend zijn.