Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
17 6 2
Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van Namibie »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Wandelreis NamibiŽ | Door de woestijn en langs het wild
Van dag tot dag

Een opmerking vooraf

Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

Dag 1 Amsterdam Ė Windhoek

Vlucht naar Windhoek, de hoofdstad van Namibië. Voor vluchtgegevens zie: “Vliegtickets”

Dag 2 Windhoek

Aankomst op de internationale luchthaven Hosea Kutako en transfer naar Arebbusch Travel Lodge of iets vergelijksbaar in Windhoek. Afhankelijk van de tijdstip  van aankomst maken we nog een sightseeing tour door de stad. We eten in sfeervol restaurant waar naast vegetarische gerechten o.a. krokodil, zebra, kudu en springbok op het menu staan.

Dag 3 Windhoek Ė Naukluft campsite.

Vandaag ongeveer 300 km rijden en we zullen inclusief tussenstops en lunch +/- 7 uur onderweg zijn. Vanuit Windhoek eerst een stukje asfalt maar al snel wordt het een brede gravelweg. Wisselend landschap en we zullen de eerste Kudu’s en antilopen kunnen zien. Via de Kupferbergpas en de Spreetshoogte rijden we naar Solitaire, een kleine nederzetting met een restaurant, een backery met heerlijke appeltaart en er kan getankt worden. Opvallend zijn de antieke autowrakken die min of meer als decoratie in het dorp staan opgesteld.  Dan door naar het Namib Naukluft Park, het grootste natuurpark van Namibië, waar we aan het einde van de middag aankomen en onze tenten opzetten onder de bomen op de campsite.

Dag 4 Namib Naukluft Park: Waterkloof Trail

Vandaag lopen we de Waterkloof Trail. We starten vanaf de camping en het is een trek van ongeveer 20 km en +/- 7 uur lopen. We lopen eerst stroomopwaarts langs de rivier de Naukluft. De kloof is prachtig, het pad niet altijd even makkelijk, veel keien en het slingert zich langs de beek en diverse poelen door de kloof. Veel te zien en te fotograferen, bijzondere flora en veel vogels . De route door de kloof is goed gemarkeerd. Na +/- 10 km wordt het weider en begint de stijging naar het hoogste punt van de route met 360 graden uitzicht over de omringende valleien. We dalen af richting kamp en kunnen eventueel via de receptie en bar lopen voor een koel drankje. Een bijzondere dag met veel nieuwe indrukken. We blijven nog een nacht op deze campsite.

Dag 5 Wandeling naar Olivetrail kloof en in de Sesriem Canyon.

Vandaag beginnen we met een wandeling van ongeveer 8 km over een mooi stuk van de Olive trail. Vanaf de parkeerplaats lopen we op en neer naar de versmalling in de kloof. Het kan behoorlijk warm zijn dus we starten redelijk vroeg want we rijden vandaag nog naar de Namib Woestijn. Na de wandeling laten we de bergen achter ons en rijden in twee uur (+/- 110 km) naar de Sesriem campsite aan de oostelijke rand  van de Namib Woestijn, deze oudste zandwoestijn ter wereld, is zo’n 200 kilometer breed en strekt zich van Angola in het noorden tot de Oranjerivier in het zuiden uit over een lengte van zo’n 2000 kilometer. In de middag maken we nog een korte wandeling in de Sesriem Canyon. We overnachten in tenten.

Dag 6 Namib Woestijn: Sossusvlei

We staan vroeg op om te genieten van een “Desert sunrise”. We vertrekken in het donker want we rijden eerst vanaf de campsite,  over een goede asfalt weg, ongeveer 80km de woestijn in. Hier wachten we tot de zon op komt en het  spectaculaire schouwspel van de van kleur veranderende duinen mee te maken,  van rood naar roze tot okergeel. De oudste duinen zijn die van een intense rode kleur en behoren tot de hoogste in de wereld. Velen zijn boven 200 meter hoog en de duin met de bijnaam Big Daddy  is een van de hoogste van de Sossusvlei. Een pittige klim van ongeveer 250 meter door het rulle zand van de graat naar de top van deze duin. Vanaf de top weer prachtig uitzicht over de duinen en dan dalen we door zingend zand af naar Dead valley met zijn markante dode bomen. Sculpturen van de natuur in allerlei grillige vormen. Een uniek landschap zeker als we nog een paar Orixen op een duin zien staan. Het wordt al snel warm en na de lunch rijden we terug naar de campsite voor een beetje afkoeling in het zwembad en/of  koude drankjes in de bar van het restaurant.

Dag 7 Sesriem Canyon Ė Swakopmund.

Vandaag een lange rijdag van +/- 370km. Via Solitaire, waar we tanken en nog wat snacks voor onderweg kunnen kopen,  rijden we door de woestijn naar het noord-westen en ervaren de verschillende gezichten van de Namib Desert. Kale dorre vlakten met wat lage struiken en een verspreidde boom waar af en toe een kudu of springbok in de schaduw staat. Hoge zandduinen in de verte. Af en toe een struisvogel en wat kleinere antilopen. Diepe kloven met grillig gevormde wanden doorsnijden dan soms weer een glooiend heuvellandschap. Alle rivieren staan droog en het is wonderbaarlijk om te zien dat er nog steeds iets groeit. 

Op een grote open vlakte vinden we de bijzondere Welwitchia Mirabilis plant. Deze plant heeft slechts twee bladeren en groeit zeer langzaam. In dit droge gebied haalt de plant haar water vooral uit ondergrondse waterbronnen en –stromen. De plant doet zijn Afrikaanse naam "tweeblaarkanniedood" eer aan want hij wordt gemiddeld zo`n 500 tot 600 jaar oud, sommige exemplaren kunnen zelfs wel tot 1500 jaar oud worden. Een zaadje doet er wel 20 jaar over om te ontkiemen en een plant van 50 jaar is nog nauwelijks 10 cm boven de grond. Daarna komen we langs één van de meest gefotografeerde landschappen van Namibië, het maanlandschap. Hier groeit absoluut niets behalve wat korstmossen die onmiddellijk reageren als je er wat water op giet. De kleine gesloten bloemetjes gaan dan meteen open. Aan het eind van de middag komen we in Swakopmund aan waar we in een hotel of bungalows zullen overnachten.

Dag 8 Kanotocht Walvisbaai

In de ochtend rijden we naar Walvisbaai. Met een truck met aanhanger voor de kajaks rijden we de landtong op tot aan de vuurtoren. Hier liggen duizenden zeehonden verspreid in een aantal kolonies. Onderweg grote aantallen flamingo’s en enkele jakhalzen die op flamingo’s en zwakke of zieke zeehonden jagen. Met de kajaks peddelen we langs de zeehonden kolonie . Als we geluk hebben worden we tijdens onze tocht ook vergezeld door dolfijnen, pelikanen, aalscholvers en andere vriendelijke bewoners van de zee.

De zeehonden vinden ons machtig interessant en zwemmen af en toe  op  een meter van de kajak en knabbelen soms aan het blad van de peddel. Ze drijven en duikelen al cirkelend om ons heen. Op de zandbank zijn de grote mannetjes constant aan het bakkeleien, gebrul en tegen elkaar opbotsen, gebeten wordt er af en toe ook. We peddelen zo’n anderhalf uur rond in de buurt  van de kolonie en gaan dan terug naar de truck.

Dan terug naar het hotel of resort en de rest van de dag om Swakopmund te verkennen, langs het strand van de Atlantische Oceaan te wandelen of op een terras met een drankje over de Oceaan uit te kijken.

Dag 9 Swakopmund Ė Living desert tour - en dan naar de Spitzkuppe

Na het ontbijt gaan we met 4WD’s de woestijn in en op zoek naar de ”Little Five” De kameleon, de Sidewinder slang, de Zanddanser (hagedis), de Carthweeling Spider(witte spin) en de bijna doorzichtige Palmato Gecko. De Namibische “Crocodile Dundee" Chris weet ze te vinden en kan er boeiend over vertellen. Een bijzonder interessante ochtend zeker als er nog een paar “Spekvreters” larven uit je hand eten. Deze kleine wit-grijze vogeltjes zijn absoluut niet schuw en laten zich makkelijk fotograferen. Een ochtend die je een andere kijk geeft op het leven van de dieren in de woestijn.

We over een goede asfaltweg richting Spitzkuppe. (+/- 195 km). We kamperen in het wild op een plek aan de voet van de berg. Er is een campsite met douches en toiletten maar deze plek is prachtig met rondom ons enorme rotspartijen waar je makkelijk omhoog kan klimmen en prachtig uitzicht over de omgeving. Een idyllisch plekje met een mooie zonsondergang.

Dag 10 Spitzkuppe Ė Ameib Ranch

De vroege vogels kunnen genieten van de aanblik van de Spitzkuppe die ontstoken lijkt te worden als de zon opkomt. Na het ontbijt rijden we naar de campsite en pikken daar de gids op die ons naar de Bushmen paintings zal brengen. De wandeling begint met een steile klim over vrij ruwe rotsplaten die voldoende wrijving geven maar er is ook een ketting gespannen die als leuning dienst doet en waar je je eventueel ook aan op kan trekken. Het is een meter of 50 omhoog en voor iedereen te doen. We gaan verder door een prachtig landschap. Af en toe een beetje handen en voetenwerk maar niet echt moeilijk.

We zien bijzondere bomen zoals de kokerboom met zijn sponsachtige kern en zeer giftige cactussen. We komen in een soort rond dal, omsloten door de ronde rotsen en daar zijn de eerste rotstekeningen die zo’n 2000 jaar geleden door de Bushmen zijn aangebracht. Afbeeldingen van neushoorns, kudu’s, bushmen families en springbokken.  De gids vertelt er het één en ander over en hoewel sommige afbeeldingen wat vervaagd zijn kun je ze toch wel herkennen. Hier kun je de TokTok ( een vogel met een grote oranje snavel ) tegen komen, maar ook zebra’s en kleine antilopen. Witte uitwerpselen met stukjes bot er in wijzen op de aanwezigheid van hyena’s. Na de lunch rijden we via Usakos naar de Ameib ranch ( +/- 80km.) Weer een mooie campsite met zwembad en goede sanitaire voorzieningen.

Dag 11 Bullís Party en Philippís Cave

In de ochtend maken we een mooie, ontspannen wandeling en verkennen we de granieten rollende rotsblokken van Bull’s Party en de Philipp’s Cave. Philipp’s Cave is 15 meter diep, 35 meter lang en 7 meter hoog en is bekend vanwege de rotstekeningen die hier te vinden zijn. Deze ‘Bushman Paintings’ zijn misschien wel de belangrijkste getuigenis van de rotskunst in het noordwesten van Namibië. Van daar lopen we door naar Bull’s Party en Elephants Head. Bizarre rotspartijen en enorme rotsblokken. Er is een goed gemarkeerde klettersteig richting Elaphants head die geen extra zekering vraagt maar wel een beetje klautertechniek. Terug lopen via de voorkant van Elephants head is ook een optie. Onderweg kun je veel parkieten, patrijzen, springbokken en giraffes (kameelpaard in het Namibisch) en fel gekleurde hagedissen tegen komen. Na de lunch relaxen bij het zwembad, de tent of de bar met koele drankjes. Wie wil en het niet te warm vindt, kan nog een wandelingetje in de buurt maken. Er is altijd wel wat te zien.

Dag 12 Bosjesmannen en Etosha National Park

We laten Ameib Ranch  achter ons en gaan op weg naar het Etosha National Park. Onderweg bezoeken we het “Bushmen Living museum”. Een paar families houden hier oude tradities in leven. Hoe vuur wordt gemaakt, vallen gezet, sieraden en pijl en boog worden gemaakt. Hun voorouders zijn verantwoordelijk voor alle mooie schilderingen die we hebben gezien. Daarna via Omaruru waar we tanken en Outju, waar leuke souvenirs te koop zijn voor vaste maar redelijke prijzen en betaald kunnen worden met een credit card. Het Etosha National Park bereiken we in de namiddag. Etosha, gesticht in 1907, is één van de grootste natuurparken van zuidelijk Afrika. Het bestaat voor een groot deel uit een enorme zoutpan, omgeven door droog bushveld. Etosha kent enorme hoeveelheden wild zoals olifanten, zebra`s, leeuwen, verschillende soorten antilopen etc. Door de natuurlijke en kunstmatig aangelegde waterdrinkplaatsen kan de wildpopulatie overleven in de droge tijd. We kamperen op het Okaukuejo Resort met zwembad, bar en restaurant, douches, elektriciteit en goed drinkwater. Na het diner kunnen we een kijkje nemen bij de verlichte drinkplaats vlakbij het kamp waar met een beetje geluk, naast zebra’s, antilopen en giraffen,  ook olifanten en soms een neushoorn te spotten valt.  

Dag 13 Etosha National Park

Vandaag staan er drie gamedrives op het programma. De eerste vroeg in de ochtend, dan ontbijt, de tweede na het ontbijt en de derde na de lunch aan het eind van de middag. Dat heeft o.a te maken met de min of meer bekende tijdstippen dat verschillende dieren de drinkplaatsen bezoeken. Kudu’s, zebra’s, orixen, gnoes, olifanten, honderden grote en kleinere antilopen, giraffen, struisvogels en met een beetje geluk leeuwen en een neushoorn. Ook veel verschillende vogels en het is heel bijzonder om te zien hoe die dieren zich tot elkaar gedragen. Er wordt naar diverse drinkplaatsen gereden omdat daar meestal de grootste concentratie van dieren te vinden is maar ook onderweg is er heel veel te zien en er wordt dan ook vaak gestopt om te fotograferen. Dat gebeurt altijd vanuit het voertuig want het is verboden om uit te stappen, behalve op bepaalde plekken waar een sanitaire stop gemaakt kan worden.

Dag 14 Etosha National Park

We staan vroeg op voor een lange gamedrive naar het Halali Resort, die ons ook langs de grote zoutvlakte, de Etosha Pan voert. Bij de verschillende drinkplaatsen maar ook onderweg kunnen we weer een grote verscheidenheid aan wild en vogels verwachten. Bij het Etosha vieuw point kijken we uit over de eindeloos lijkend vlakte van de Etosha Pan. Het wordt een lange en warme maar mooie dag.  We lunchen in het Halali Resort waar we ook nog tijd hebben voor een verkoelende duik in het zwembad.  Na de lunch rijden we met de nodige foto-stops terug naar ons kamp in het Okaukuejo Resort en maken ons op voor de rit van morgen naar het Waterberg plateau.

Dag 15 Etosha National Park - Waterberg plateau

We breken ons kamp op, nemen afscheid van Etosha NP en rijden via Outji naar Otjiwagongo waar we tanken en nog wat inkopen kunnen doen. Dan verder naar het Waterberg plateau. Totaal +/- 210 km waar we ongeveer 5 uur rijden voor nodig hebben. In de middag arriveren we op de campsite  aan het plateau. Een mooie plek onder de bomen en een kampwinkel op twee minuten lopen en het zwembad  en restaurant op ongeveer 10 minuten afstand `s Middags maken we een wandeling van ongeveer 3 uur naar een uitkijkpunt op het Waterberg plateau. De route is redelijk goed gemarkeerd en hoewel er af en toe wat handen en voetenwerk aan te pas komt, voor niemand een probleem. Het waterberg plateau is één van de meeste interessante geologische attracties van Namibië en je ziet er typische rotsformaties, bevroren duinen, en een groot aantal bronnen waaraan het plateau haar naam ontleent. Voor wie nog een extra gamedrive wil maken in de omgeving is die mogelijkheid aanwezig en te boeken bij de receptie van de campsite.  Met 1700 meter hoogte is het plateau de laatste serieuze verhoging in het landschap voordat we de vlaktes van de Kalahari woestijn in het oosten zien.

Dag 16 Waterberg - Windhoek Hosea Airport Ė Vlucht naar Amsterdam

Vanaf het Waterberg plateau is het een rit van ongeveer 5 uur naar Windhoek Hosea Airport. Afhankelijk van het vluchtschema is het nog mogelijk om onderweg een stop te maken in Okahandja en de African market te bezoeken waar een onwaarschijnlijke hoeveelheid souvenirs wordt aangeboden. Wel goed op te letten voor zakkenrollers zeker als het erg druk is op de markt.  Stevig afdingen is hier wel nodig maar dat is een deel van het spel op dit soort plekken. Op het vliegveld nemen we afscheid van onze begeleiders en stappen in het vliegtuig dat ons naar Schiphol terug brengt.

Dag 17 Aankomst Amsterdam

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord