Home Diashows Reisboekenshop Contact> Mijn HT
Vragen? Bel ons op 0522 241146

Deze pagina afdrukken Wandelreis Oeganda | Rwenzori
Praktische informatie

Klimaat

Omdat Oeganda een relatief vlak land is, met alleen bergen in het uiterste westen en het uiterste oosten, kent het land een gelijkmatig tropisch klimaat. De gemiddelde dagtemperatuur ligt rond de 26 graden Celsius, terwijl het `s nachts afkoelt tot circa 16 graden Celsius. Het zuiden van Oeganda kent een regenseizoen in de maanden april en mei en later in het jaar in oktober en november. De meeste neerslag valt in april. In het noorden van Oeganda loopt de regentijd van april tot oktober. De gemiddelde neerslag tijdens de regentijd is circa 175 mm per maand. Hoog in de bergen koelt het zowel overdag als ‘s nachts flink af met temperaturen om en nabij de 0 graden Celsius. Ook al voeren we onze Oeganda reizen in de droge tijd uit, er is altijd kans op bewolking en regenbuien.

Tijdsverschil

Voor Oeganda is het in de zomermaanden 1 uur later en in de wintermaanden 2 uur later dan in Nederland en België.

Geld

De munteenheid is de Ugandeese shilling (Ush). Buitenlandse valuta mogen onbeperkt worden ingevoerd. Geld wisselen kan het best met cash euro’s direct bij aankomst op het vliegveld. Pinnen kan heel beperkt in Entebbe en Kampala, en dan vaak alleen nog met een VISA creditcard. Beter is dus om contant euro’s of dollars (recente biljetten) mee te nemen. In de praktijk heb je aan € 200,-- ruim voldoende voor maaltijden, drankjes, fooien en souvenirs. Er zijn prachtige dingen te koop als houtsnijwerk, batiks, muziekinstrumenten en sieraden. Mocht je het visum voor Oeganda (zie onder) bij aankomst op de luchthaven willen halen, neem dan ook Amerikaanse dollars mee ter waarde van $ 50,--. Voor facultatieve excursies is het handig om $ 50,-- tot 100 extra mee te nemen.

Een aantal Nederlandse banken heeft standaard de mogelijkheid tot geldopnames in landen buiten Europa geblokkeerd en een limiet voor een geldopname per keer vastgesteld. Wanneer je met de bankpas wilt pinnen in het buitenland, vraag dan de bank jouw bankpas te deblokkeren voor geldopnames in landen buiten Europa en informeer naar de limiet.

Voor de actuele wisselkoers klik hier. (Oanda.com)

Elektriciteit

De netspanning in Uganda is 240 volt.

Visum en paspoort

Voor Oeganda heb je een paspoort nodig dat bij vertrek uit het land nog tenminste 6 maanden geldig is.

Je kunt onder andere eenvoudig en snel een visum verkrijgen bij aankomst op de internationale luchthaven in Entebbe. De kosten zijn per 1 juli 2009 US$50 voor een regulier single entry visum, te betalen in contant Amerikaans geld. Dit visum is 1 maand geldig.

Het visum kan ook aangevraagd worden via de ambassade van Oeganda, voor meer informatie kijk op www.consulaat-uganda.nl voor de service van het consulaat.  Daarnaast kan je de visumaanvraag laten doen via de V & V Visumdienst in Breda.

Voor het aanvragen van het visum heb je nodig;
* geldig paspoort
* 2 ingevulde visumformulieren
* boekingsbevestiging (krijg je van HT)

Het visum dient binnen 3 maanden na afgifte gebruikt te worden en is drie maanden geldig. Voor meer informatie kijk je op www.visumdienst.nl.

Procedure van vertrek

Uiterlijk 3 uur voor vertrek dien je aanwezig te zijn bij de balie die correspondeert met het vluchtnummer. 

Vaccinaties

Voor officiële adviezen kun je terecht bij de GGD of bij je huisarts. Voor Oeganda worden over het algemeen de volgende vaccinaties geadviseerd:

Gele koorts
Minimaal 10 dagen voor vertrek moet één injectie gehaald worden. De beschermingsduur hiervan is 10 jaar.

DTP
Deze afkorting staat voor difterie, tetanus en polio. Indien je eerder bent gevaccineer (bijvoorbeeld als kind) is één injectie per 15 jaar voldoende. Wanneer dit niet het geval is dient u voor vertrek twee DTP-injecties met ten minste een tussentijd van vier weken te halen en na zes maanden een derde. De beschermingsduur is 15 jaar.

Hepatitis A
Een vaccinatie voor hepatitis A geeft één jaar bescherming en kun je het beste ongeveer twee weken voor vertrek halen. Na een tweede vaccinatie, die een half jaar of langer na de eerste gegeven wordt, is men minstens tien jaar beschermd.

Malaria
Malaria breidt zich steeds verder uit over de wereld en wordt steeds meer resistent tegen bestaande medicijnen. Het is van belang dat je hierover de meest recente informatie krijgt. Naast het innemen van middelen tegen malaria kun je bedekkende kleding rond en na zonsondergang dragen. Je kunt eventueel ook een muskietennet meenemen al heeft dat in tenten weinig zin. Verder kun je onbedekte lichaamsdelen met een goed insectenwerend middel dat DEET (diethyltoluamide) bevat behandelen. Hierdoor voorkom je door muggen gestoken te worden. Het meenemen van een noodbehandeling voor malaria is alleen van belang in uitzonderlijke gevallen als je langer dan een maand in een risicogebied verblijft. Bij koorts tijdens of na verblijf in de tropen moet je altijd een arts raadplegen om je op malaria te laten onderzoeken. HT raadt het gebruik van een malaria profylaxe zoals Malarone of Lariam ten zeerste aan.

Daarnaast is het belangrijk dat je kennis hebt van de volgende zaken: 

Bilharzia
Bilharzia komt op veel plaatsen in Oeganda voor. Wij raden je aan het zwemmen of baden in zoet water te vermijden. Bilharzia kun je tevens in stromend water oplopen.

Diarree
In de meeste gevallen geneest diarree met een dieet van lichtverteerbaar voedsel zoals witte rijst, toast en biscuit met slappe thee zonder suiker en magere bouillon. Tegen uitdroging dient ORS, een mengsel van zouten en suiker, dat wordt opgelost in water. Bij aanhoudende diarree kan bijvoorbeeld op reisdagen loperamide gebruikt worden (Imodium, Diacure). Deze middelen remmen de darmperistaltiek, maar genezen niet. Ze vertragen zelfs de genezing. Grijp er niet te snel naar en gebruik het niet bij koorts, bloed of slijm in de ontlasting en niet langer dan 48 uur. Je kunt deze middelen zonder recept bij de drogist of apotheek verkrijgen. HT neemt op deze reis een uitgebreide medicijnton mee.

Lijst van persoonlijke medicijnen

Ø azaron tegen jeuk van insectenbeten
Ø antimalaria middel
Ø augmentin antibiotica (via recept arts*)
Ø ciproxine antibiotica (via recept arts*)
Ø betadine-iodium voor wondontsmetting
Ø leukoplast voor blaarpreventie
Ø hansaplast voor wondjes
Ø paracetamol pijnstiller
Ø insectenafweermiddel bijv.: djungel olja
Ø zonnebrandolie/crème minimaal factor 10
Ø lippenbescherming zinkzalf, blistex, purol, aneto, labello, oid.
Ø knieband, rekverbandproblemen bij knieproblemen
Ø spierpijn, zwellingen Midalgan, Arnika

Niet alle huisartsen geven makkelijk antibioticakuren mee. Leg uit wat je gaat doen en dat je in de rimboe echt geen arts kunt vinden en dat de reisleider vaker met dit bijltje heeft gehakt.

HT Wandelreizen zorgt daarnaast voor een medicijnkit met o.a. antibiotica voor ernstige gevallen. De kans dat we die nodig hebben is klein, maar aanwezig.

Over de uitrusting

Schoeisel
Kaplaarzen zijn een absolute aanrader. Alle dragers gebruiken ze en dat is niet voor niets zo. Bij de ‘boerenwinkel’ kun je naast die kaplaarzen ook zogenaamde laarssokken kopen. Deze sokken zakken niet af en je hebt lekker warme voeten. De laarzen zijn te koop bij de boerenwinkel, het tuincentrum en de buitensport- of hengelsportzaak

Naast je kaplaarzen heb je ook waterdichte bergwandelschoenen nodig met een stevige profielzool waar je ook de stijgijzers voor de beklimming op kunt dragen*. Het is belangrijk dat je schoenen erg goed zitten, omdat je er elke dag uren op moet lopen. Wanneer je nieuwe schoenen moet kopen, verdient het aanbeveling om ½ tot 1 maat groter te kopen dan je werkelijke maat. (Pas ze met een paar extra sokken).
Je voeten hebben namelijk de neiging om op te zetten, als je wat langer op een dag loopt. Daar komt nog bij dat je bergaf niet met je tenen in de knel komt. Als je nieuwe schoenen moet kopen, loop ze dan goed in. Ook moet je regelmatig door kleine beekjes waden, over modderige paden lopen en soms door sneeuw; dus goed waterdicht is van belang. Een goede profielzool geeft je beter grip op de wat steilere paden.
Telescopische wandelstokken zijn praktisch om je evenwicht te bewaren in de modderrijke stukken.

* Beklimming Margharita
Mocht je Margharita willen beklimmen, dan zijn goede bergschoenen waar stijgijzers onder kunnen – alsmede stijgijzers zelf – noodzakelijk. De beklimming van deze top is vrij pittig en moet niet onderschat worden. Deelnemers hieraan dienen klimervaring te hebben en bij voorkeur tenminste over de ervaring van een C1-cursus of gelijkwaardige cursussen/praktijkervating te beschikken. Soms ga je op deze dag deels aan touw omhoog, moet je gedeelten abseilen, klauteren met handen en voeten, afdalen in zeer moeilijk terrein, met stijgijzers in touwgroepen over 2 gletsjers en ten slotte nog van boven gezekerd een steile trap van 10-15 meter omhoog klimmen.

Rugzak
Je hebt minimaal een dagrugzak nodig van ongeveer 35-45 liter inhoud. Dit is om de spullen voor een wandeldag in mee te dragen: waterfles, camera, warm jack, wat eten, regenkleding, stijgijzers etc. Een rugzak kun je kopen in allerlei soorten, maten en prijzen. Voor elke rug is er een goede rugzak, zoek dus net zolang tot je er een gevonden hebt, die goed bij je rug past en lekker zit. Een brede heupband is onmisbaar om het meeste gewicht op je heupen te laten rusten en niet op je schouders.

Slaapzak
Voor alle tochten is een goede slaapzak (dons of kunststof bijv. hollofil) onontbeerlijk. De donzen zijn duurder dan kunststof. Reken in de Rwenzori’s op een minimum van -10 ºC.

Kleding
Voor warm (25ºC) tot koud (-10ºC). Zorg voor voldoende T-shirts/blouses en ondergoed voor als je in de warmte loopt. In de bergen moet je thermo ondergoed gebruiken. Er is regelmatig neerslag en eenmaal nat ben je vanzelf koud. Fleece is ideaal: warm, licht en snel droog, net als thermo ondergoed.

Paklijst

Ø berg (wandel) schoenen
Ø stijgijzers (alleen als je Margharita beklimt)
Ø prusiktouwtje (alleen als je Margharita beklimt)
Ø klimgordel (alleen als je Margharita beklimt)
Ø HMS-karabiner en gewone karabiner (alleen als je Margharita beklimt)
Ø gamaschen
Ø wandelstokken
Ø zitmatje
Ø kaplaarzen met laarssokken
Ø slaapzak (tot -10 ºC)
Ø lakenzak (eventueel)
Ø slaapmatje voor in de tent en berghutten
Ø warm winddicht jack
Ø regenkleding (jas en broek)
Ø spanbandjes of postelastiek voor de pijpen van je regenbroek
Ø lange broek(en)
Ø korte broek
Ø enkele T-shirts/blouses
Ø thermisch ondergoed
Ø warme fleecetrui
Ø sokken, waarvan min. drie paar afgestemd op de bergschoenen/laarzen
Ø lichte gympen of slippers voor `s avonds
Ø handdoek
Ø wanten of handschoenen
Ø sjaal plus muts
Ø waterfles (liefst 2 en geschikt voor heet water)
Ø hoofdlamp + reserve batterijen
Ø zitmatje
Ø toiletartikelen, toiletpapier
Ø zonnebril/gletsjerbril
Ø iets voor op je hoofd tegen zon en kou: (bivak)muts en/of hoed
Ø plastic (vuilnis)zakken, o.a. om de inhoud van rug/plunjezak in te verpakken i.v.m. regen of een rivieroversteek
Ø evt. hangslotje om plunjezak af te sluiten.
Ø wasmiddel (biologisch afbreekbaar)
Ø Hadex (waterzuiveringsmiddel) + evt. smaakstof om de ‘vreemde’ smaak weg te nemen
Ø Dagrugzak (35ltr.) (voorzien van regenhoes, anders losse regenhoes meenemen)
Ø medicijnen (zie apart lijstje)
Ø Voor de trektocht is het lekker om wat muesli-repen/Sultana’s e.d. uit NL mee te nemen
Ø moneybelt of halstasje voor bescheiden:
- paspoort (moet bij aankomst in Oeganda nog 6 maanden geldig zijn)
- 2 pasfoto’s
- vliegticket
- contant geld U$ 150 voor visum en facultatieve excursies en € 200, -- voor maaltijden e.d.
- inentingsboekje
- verzekeringsbewijs + alarmnummer

N.B. Maak van alle belangrijke papieren kopieën, noteer de nummers en bewaar exemplaren thuis en onderweg, apart van de originelen.

Bagage

Je kunt als we op trek gaan altijd wat bagage achterlaten zodat niet alles meegedragen hoeft te worden én je hebt bij terugkomst wat schone kleren tot je beschikking. Tijdens de trek mag er per persoon 12 kg. bagage afgegeven worden aan de dragers.

Verzekeringen

Wij stellen een adequate reisverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleider en HT Wandelreizen snel handelen.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | Ten Have 13 | 7983 KD Wapse | tel. 0522-241146 | email: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord