Home Diashows Reisboekenshop Contact> Mijn HT
Vragen? Bel ons op 0522 241146

Deze pagina afdrukken Wandelreis Oeganda | Rwenzori
Van dag tot dag

‘Mountains of the Moon’ is de Engelse naam voor het Rwenzori gebergte in het westen van Oeganda met als top de 5109 meter hoge Margherita. In deze bergen maak je een prachtige 9-daagse trektocht waar je telkens weer wordt verrast door de fascinerende vegetatie in combinatie met de gletsjers op de bergtoppen. Ter acclimatisatie beklimmen we eerst 1 of 2 vulkanen in het drukbevolkte berggebied in het uiterste zuidwesten op de grens met Ruanda en Kongo. Op de hellingen van de Virunga vulkanen leven de laatste berggorilla’s van de wereld, Oeganda is ook het land van de mensapen. Hier kun je nog oog in oog staan met gorilla’s en chimpansees.

Na een overnachting in Entebbe rijden we naar Kisoro in het uiterste zuidwesten aan de grens met Ruanda en Congo. Alle berghellingen zijn verbouwd tot terrassen waar de lokale bevolking o.a. maïs teelt, het doet haast Nepalees aan.
Het Mgahinga Nationaal Park is een van de 2 parken waar nog berggorilla’s in Oeganda leven, het betreft hier een rondtrekkende groep die een gedeelte van het jaar in Kongo en Ruanda woont. In dit Nationale Park beklimmen we de 3689 meter hoge Sabinyo- en/of de 4127 meter hoge Muhavura-vulkaan, twee prachtige tochten door het oerwoud en onze eerste kennismaking met de zo typerende Afrikaanse alpiene vegetatie.

In Kisoro kun je een van de beklimmingsdagen gebruiken voor de facultatieve gorilla excursie. Het bezoek aan de gorilla’s gebeurt in kleine groepen. Er is een daglimiet aan het aantal bezoekers. Het exacte tijdstip van een bezoek is dan ook pas vast te stellen wanneer deze definitief geboekt wordt. Dit kan enige verschuiving in het programma tot gevolg hebben. Kisoro en Kabale zijn de twee plaatsen waar het gorillatoerisme zijn hoofdbasis heeft. Grenzend aan Kisoro ligt het Mgahinga Nationale Park waarin een aantal groepen gorilla’s leven. De groep die je eventueel kunt bezoeken trekt rond in het grensgebied tussen Oeganda, Ruanda en Kongo, en is dus niet altijd binnen de landsgrenzen. Mocht je interesse hebben neem dan contact op met het kantoor. Hoe eerder je reserveert, hoe groter de kans dat er plaats is. Gorilla tracking is ondanks de hoge prijs erg populair. Wanneer de reis door wat voor reden niet door kan gaan dan ben je sowieso annuleringskosten verschuldigd, voor meer informatie klik hier. De kosten voor de gorillatrekking worden tegelijkertijd met de normale aanbetaling van € 250,-- in rekening gebracht. Het is tegenwoordig ook weer mogelijk om net over de grens in Rwanda op zoek te gaan naar de gorilla’s. Informeer op het kantoor naar de kosten en mogelijkheden.

In het Kibale N.P. leven grote groepen chimpansees die inmiddels gewend zijn aan het bezoek van toeristen. Op de terugweg naar Kampala en Entebbe sluiten we de reis af met een overnachting in Fort Portal. Je kunt daar (facultatief) een bezoek aan deze o zo menselijke apen, een ervaring die je nog lang zal bijblijven.

Een opmerking vooraf

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De gids kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 Amsterdam - Entebbe

We vliegen naar Entebbe waar we ’s avonds aankomen. Entebbe en Kampala liggen beide aan de oever van het op 1100 meter hoogte gelegen Victoria meer. We worden met een minibusje opgehaald en naar een hotel in Kampala gebracht.

dag 2 Kampala - Kisoro

In een minibusje rijden we door het golvende landschap van Oeganda naar het westen van het land. De wegen zijn geasfalteerd en over het algemeen in goede conditie. De fiets is hét nationale vervoermiddel, onderweg zie je overal zwaar beladen rijwielen die bergopwaarts geduwd worden. Langs de steden Mbarara en Kabale klimt de weg geleidelijk naar 2100 meter hoogte. Met mooi weer zijn de hoge vulkanen op de grens met Ruanda al zichtbaar. We stoppen even in Kabale om te lunchen, daarna rijden we naar Kisoro. De tropische omgeving doet je niet beseffen dat je hier al op 1930 meter hoogte bent.

dag 3 Kisoro - beklimming Sabinyo 3689 meter of gorilla tracking

Drie vulkanen vormen de natuurlijke grens met Ruanda. Twee vulkanen, de Gahinga en Sabinyo zijn rond de 3700 meter, met 4127 meter is de Muhavura de hoogste. Vanuit Kisoro, op 1900 meter hoogte, zie je ze alle drie op een rijtje staan.. De Sabinyo is een ideale top om kennis te maken met de zo typerende Afrikaanse vegetatie.

Deze dag is ook te gebruiken voor de facultatieve gorilla excursie (afhankelijk van de beschikbaarheid).

dag 4 Kisoro - beklimming Muhavura vulkaan 4127 meter

Na de pittige dag van gisteren gaan we vandaag nog een flink stuk hoger, eenmaal boven de 3500 meter loop je tussen de reuzenheide (bomen tot 5 meter hoog) en andere reuzen vormen van allerlei planten. De krater boven op de top is gevuld met water. Misschien is het een onbewolkte dag en kun je genieten van het panoramische uitzicht. De een of twee tochten zijn ook een goede acclimatisatie voor we naar de hoge Rwenzori reizen.

dag 5 Kisoro - Kyanyuki

We rijden met ons busje naar Kyanyuki,  je ziet de Rwenzori’s liggen, al blijven de besneeuwde toppen vaak in de wolken. Overnachting in een hotel.

Rwenzori Mountains of the Moon

De Rwenzori zijn al sinds de oudheid omgeven door mystiek en vooral wolken. Er valt veel regen, maar gelukkig zijn er ook twee, relatief, droge periodes. De reizen zijn in deze drogere periodes gepland, maar dit geeft geen garanties dat het ook werkelijk niet zal regenen of dat er geen wolken rond de toppen zullen hangen. De vele regen zorgt ook voor de uitzonderlijke vegetatie en de prachtige meren die je onderweg zult tegenkomen. Tot de standaard uitrustingsstukken behoren, naast een goed regenpak (geen regencape), ook een paar gewone Nederlandse kaplaarzen. Tijdens de trekking slapen we in de hutten. De kwaliteit van de hutten is erg wisselend, stel je er niet teveel van voor. Om de hutten is er niet voldoende plaats om met een grote groep te kamperen, het heeft dus ook geen zin om de tenten mee te nemen.

dag 6 Kyanyuki - Samalira 3170 m

De Kilembe Trail werd geopend in juni 2009 en is een van de mooiste routes in Afrika. De gehele tocht is een uitdaging waar je als natuurliefhebber en bergbeklimmer geniet van de fantastische uitzichten, prachtige valleien, en een grote verscheidenheid van planten en bomen. In tegenstelling tot de Kilimanjaro en de Mount Kenya wat alleenstaande vulkanen zijn is de Rwenzori is een bergketen, in feite de hoogste bergketen van Afrika. Zoals gebruikelijk maak je in de echte bergen veel ups en downs onderweg naar de toppen. Zelfs bij de afdaling naar Kyanyuki heb je nog heel wat hoogtemeters te overwinnen.
In de Rwenzori valt ongeveer drie (3) meter regen per jaar wat resulteert in de weelderige en gevarieerde planten en veel natte gebieden en moerassen. De zware regenval zorgt ook voor vele soorten planten, vogels en kleine dieren.

Voor we op pad gaan ontmoeten we de gidsen voor de briefing om 9 uur in de UWA rangers post op 1727 meter.

Vandaag lopen we in totaal 8.6 km in ongeveer 5 tot 7 uur. Start hoogte 1667 meter, eindhoogte 3171 meter. De eerste twee kilometer klimt het pad gestaag door bergbossen met hoge bomen en dichte ondergroei met vele soorten vogels en primaten. Daarna is er een redelijk inspannende klim over een kam naar het Samalira Camp.

Na de briefing door de rangers lopen we door het hoge gras en varens de ongerepte bossen in. Aangezien dit een nieuwe route is, zijn de bossen zijn ongerept. Je kunt vele soorten vogels horen en zien. De eerste paar kilometers klimmen gestaag en we kruisen verschillende kleine beken en rivieren.
Rond onze lunch plek op 2570 meter is het mogelijk om troepen van 20 of meer zwart-witte Colobus apen of blauwe apen te zien.
Na de lunch klimmen we gestaag verder en passeren van een rotsoverhang (2785 m) die eerder werd gebruikt door stropers om te jagen op primaten en kleine antilopen. Hierna lopen we de bamboe-zone binnen en het pad wordt steiler.  Bovenaan komen we uit de bamboebossen en hebben een fantastisch uitzicht op de valleien en heuvels met uitzicht op het Lake George en Koningin Elisabeth National Park in de verte. De evenaar ligt net ten noorden van Lake George. Samalira Camp ligt op 3147 meter en biedt een prachtig uitzicht op het omliggende landschap en Kasese. (Mobiel netwerk beschikbaar op dit kamp)

dag 7 Samalira - Kiharo kamp 3588 m

Na een stevig ontbijt beginnen te lopen rond 800 uur en in eerste instantie klimmen we gestaag tot we een klein stroompje kruisen waarna de klim steiler wordt totdat we ongeveer 200 meter hoger een smalle met mos bedekte richel bereiken. Het dikke mos op de grond en rotsen onder de grote heide bomen is prachtig groen. Het uitzicht geeft het idee dat we vliegen over de vele heuvels en valleien ver onder ons. Kilembe is zichtbaar diep in het dal en Lake George.
Na een relatief korte klim wordt het pad minder steil en we passeren Chavumba (betekent: de hemel) op 3.316 m. We klimmen verder over een met mos bedekte bergkam en mistige bossen naar de top van de bergrug op 3515 meter . Na een steile daling van 200 meter zijn we in de Nyamwamba vallei en een welverdiende lunch pauze bij de Polies Rock Shelter op 3249 meter.
Na de lunch klimmen we weer langs de Nyamwamba rivier naar het Kiharo Camp op 3588 meter direct aan de voet van een aantal granieten rots. Looptijd 4 tot 5 uur.

dag 8 Kiharo - kamp 3 4030 m

We klimmen naar 4.200 meter op de plek waar twee valleien samenkomen om vervolgens ad te dalen naar kamp 3 op 4030 meter.
We lopen vandaag weer langs de met mos bedekte rotsen, langs moerassen en vele gigantische lobelia`s. Aan beide zijden van het dal zijn steile rotswanden. Ons derde kamp is op 4065 meter boven het Lake Kopello. Je hebt een spectaculair uitzicht naar beneden op negen meren van de Namusangi vallei. Looptijd 4 tot 5 uur.

dag 9 kamp 3 - kamp 4 4000 m

Vandaag klimmen we over de 4.450 meter hoge Bamwanjara pas. Op de pas heb je met helder weer zicht op Mt Stanley, Mt Speke en Mt Baker. Het uitzicht is geweldig! Het Kachope meren gebied is een van de drie gebieden waar je op een mistige dag een zeldzame glimp van de Rwenzori luipaard kunt spotten. Er is weinig onderzoek gedaan naar dit dier wat nog zeldzamer is dan de sneeuw luipaard. Na het passeren van de Kachope meren klimmen we naar kamp vier op 4006 meter. Looptijd 5 tot 6 uur.

dag 10 kamp 4 - kamp 5 4333 m

Voor de klimmers breken er twee spannende dagen aan. Zal het weer goed genoeg zijn om aan de beklimming te beginnen` Vandaag is het een relatieve makkelijke wandeling langs de Kitandara meren naar de Scott Elliott pas. Vanaf de pas heb je een fantastisch uitzicht op het dal met het Bujuku meer en Mt Speke. Naar het zuiden zie je Kitandara Meren en de Wiesmanns Peak.
Het kamp ligt op 4460 meter op een beschutte plek bedekt met mos. In de omgeving van de hut vliegen metaalkleurige vogeltjes; de ‘scarlet-tufted malachite sunbird’, een soort honingzuiger die leeft van de nectar in de vele bloemen. Looptijd 3 tot 5 uur.

dag 11 trek 6 beklimming Margherita 5109 meter

Nog voor de zon opkomt vertrekken we richting de berg. Nadat we de Elena hut gepasseerd zijn klim je het eerste stukje over gladde rotsen naar de voet van het gletsjerplateau. Het eerste stuk is steil en al zigzaggend gaat de gids voor ons uit. Eenmaal op het plateau is er een klein risico van spleten, maar meestal is de gletsjer aper en kun je er zonder gevaar over lopen. Met goed weer is de zonsopgang onovertroffen, je bent op weg naar een van de hoogste toppen van Afrika en die wetenschap bezorgt je extra energie. Voor je op het zadel tussen de Alexandra en Margherita bent moet je eerst weer een stukje afdalen en over de rotsen klauteren. Op het zadel, met uitzicht over Kongo, passeer je de 5000 metergrens, de top is nu binnen handbereik. Om van de gletsjer af te komen moet je een 10-tal meters rotsklimmen, meestal hangt er een vast touw. Dan nog 50 meter naar de top van de hoogste echte berg van Afrika (de Mount Kenia en Kilimanjaro zijn vulkanen). Looptijd 6 tot 8 uur. 

De “niet klimmers” kunnen in de omgeving van het Kitandara meer een mooie wandeling maken. Samen met de gids kun je proberen het oude, overgroeide pad te vinden naar de voet van de Mount Luigi di Savoia. Met mooi weer kun je natuurlijk ook een dag luieren aan de oevers van het meer.

dag 12 kamp 5 - kamp 3 4030 m

Na het ontbijt loop je van kamp 5 naar  kamp 4, langs de Scott Elliot Pass neemt. Na een korte pauze in kamp 4 is er een vrij zware klim van 450 meter om over Bamwanjara pas naar kamp 3 op 4030 meter. Tijdens het oversteken van de pas zie je misschien hyraxen zitten bij de ingang van hun rotsschuilplaats om op te warmen in de middagzon. Hun belangrijkste vijand is de Rwenzori Leopard die zelden wordt gezien. Looptijd 5 tot 7 uur.

dag 13 kamp 3 - Mutinda kamp 3688 m

Vandaag dalen we af via de Namusangi vallei over open moeras gebieden met enorme graspollen. Aangezien deze vallei relatief vlak is, is het nat en moerassig. Lagen en lagen van de vergane graspollen zijn in de loop van de jaren getransformeerd tot turf. Het is prima wandelgebied voor rubberen laarzen. In de toekomst zijn er plannen om een houten boardwalk te bouwen. We gaan continue naar beneden langs een aantal kleine watervallen en dalen tot we bij de steile rotsachtige sectie boven Mutinda. Hier heb je een fantastisch uitzicht op de Mutinda Peaks direct vooruit.
We gaan net voor de rivier linksaf en klauteren over een steile rotswand naar beneden. Daar steken we de rivier weer over en klimmen naar de Mutinda Rock Shelter. Er staan hier grote tenten onder de rots met ruimte genoeg voor 80 tot 100 personen om te schuilen tegen de weersomstandigheden. Looptijd 4 tot 6 uur.

dag 14 Mutinda - Kalalama

In de ochtend kun je voor we vertrekken naar de Mutinda Lookout (3975 meter) klimmen, het is een steile klim van ongeveer een uur omhoog. We dalen af naar Mutinda en beginnen aan de afdaling naar Kalalama. Vandaag volgen we de rotsachtige rivier waar we zo nu en dan over rotsen moeten klauteren. De sfeer is echt uniek, het is een afgelegen vallei waar het vaak mistig is. In de buurt van het Kalalama kamp passeren we al een vlakke vallei bezaaid met gaint Lobelia`s. Volgens velen is dit een van de mooiste delen van de hele reis.

dag 15 einde trekking - Kyanyuki

We dalen door de bamboe bossen, het is vandaag weer drassig en glad als gevolg van de afgevallen bladeren. Na de debriefing bij de Rangers Post lopen we naar het Trekkers Hostel. 

dag 16 Fort Portal Crater Lake wandeling Kibale Forest

Na 2 uur rijden naar Fort Portal kan je je benen strekken met een mooie wandeling rond enkele van de kratermeren in dit gebied. De uitzichten zijn prachtig en met helder weer kunt u zelfs de witte toppen van de Rwenzori Mountains zien.
Na deze wandeling is het nog maar een uur rijden naar het Kibale Forest. Naast de hoofdattractie, de chimpansees, is het bos het thuis van minstens 12 verschillende soorten primaten, waaronder: de Rode Tailed Monkey, Olive Baviaan, Black and White Colobus Monkey, en de Blue Monkey. 
Er leven zelfs bosolifanten.

dag 17 Kibale Forest

Kibale Forest heeft het hoogste aantal soorten primaten in de wereld, met inbegrip van de chimpansees. In Oeganda leven er ongeveer 4.950 Chimps in het wild, in dit bis zie je ze vrijwel zeker (hoewel dit niet kan worden gegarandeerd). Tijdens de tocht zal de ranger je wijzen op de andere soorten die in het bos, met inbegrip van vogels, flora en fauna.

dag 18 Fort Portal - Entebbe - Amsterdam

Vandaag rijden we in 6 á 7 uur terug naar Kampala. ’s Avonds rond 23.00 uur vertrekt de vlucht terug naar Nederland.

dag 19 aankomst op Schiphol

Aankomst in Nederland.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | Ten Have 13 | 7983 KD Wapse | tel. 0522-241146 | email: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord