Home Diashows Reisboekenshop Contact> Mijn HT
Vragen? Bel ons op 0522 241146

Deze pagina afdrukken Wandelreis Tanzania | MasaÔ, Mt. Meru en Kilimanjaro
Van dag tot dag

Overzicht van de reis

Bij een bezoek aan Tanzania kun je niet om de grote wildparken heen. Nergens in de wereld kun je zo uitgebreid en met grote trefkans wilde dieren bezichtigen als hier. Zebra’s, gnoes of wildebeesten, olifanten, giraffes en ook neushoorns, leeuwen, luipaarden en jachtluipaarden. Wij beginnen in Tarangire National Park en maken onze eerste ‘game-drive’ aan het eind van de middag. De volgende ochtend staan we vroeg op om ook in de ochtend naar het ontwakende wild te gaan kijken.

We rijden verder naar de Ngorongoro krater, een groot wildpark waar je je in een Afrikaanse safarifilm waant. Zelfs de bijna uitgestorven neushoorns kun je hier nog treffen. Ook zien we in dit gebied de trotse Masai, met hun donkerrode gewaden één van de kleurrijkste stammen van Afrika. Met begeleiding van deze Masai maken we een meerdaagse trektocht. We lopen door de savanne over de hoogvlakte naar de voet van de Oldoinyo Lengai (in het Maa, de taal van de Masai: berg van God).

Via de roze flamingo’s van Lake Natron en een bezoek aan Lake Manyara National Park reizen we terug naar Moshi. Hier maken we ons op voor de beklimming van Mt. Meru (4566 meter). Om deze solitaire berg te beklimmen lopen we door diverse klimaat- en vegetatiezones. Vanuit de jungle met giraffen, buffels en apen lopen we omhoog tot boven de boomgrens. Als we  Mt. Meru hebben bedwongen zijn we klaar voor onze poging om de hoogste berg te gaan beklimmen. Dat doen we in 6 dagen. Uit statistieken blijkt dat 95% van de HT-deelnemers Uhuru Peak haalt, het hoogste punt op de Kilimanjaro, met 5895 meter de hoogste top van Afrika.

Achtergrond van deze reis

Hoogtepunt van de reis is de beklimming van de hoogste berg van Afrika, de Kilimanjaro. Vaak wordt dit aangeboden als los arrangement waarbij je in 5 à 6 dagen naar de top klimt en weer naar beneden gaat. 80% van de klimmers haakt daarbij echter af; ver verwijderd van de top, al dan niet doodziek. Om echt de Kilimanjaro op te kunnen en ervan te genieten is het absolute noodzaak voldoende aandacht te schenken aan het acclimatiseren.

Wij doen dat door de aanpassing aan zowel Afrika als aan de grote hoogten langzaam op te bouwen. Eerst brengen we een bezoek aan de mooiste wildparken en maken een trektocht over de Masai-hoogvlakte. Vervolgens beklimmen we  Mt. Meru (4580 meter). Pas dan gaan we beginnen aan de klim naar het hoogste punt van de Kilimanjaro, Uhuru Peak, 5.895 meter. 

Er zijn diverse routes om de Kilimanjaro te beklimmen. Veel van de klimmers gaan over de Marangu ofwel normaalroute van hut naar hut; makkelijker en goedkoper. Ook toeristischer en heen en terug dezelfde route. De route die wij lopen is minder druk en de route is vooral bijzonder mooi. En bovenop het plateau en ook bij Uhuru peak loop je langs indrukwekkende, grote, blauw spiegelende gletsjers. 

De wildparken met de Ngorongoro krater en de twee hoge vulkanen zijn nog geen kennismaking met de cultuur van de verschillende stammen van Noord-Tanzania. Op de trektocht over de Masai hoogvlakte krijg je ruim gelegenheid meer te weten te komen van dit trotse volk. Zelf kun je ervaren hoe het is om met deze mannen al lopend door de grootse savanne rond te trekken.

Twee opmerkingen vooraf

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

Voor de beklimming van de Kilimanjaro nemen we de Lemosho – Mweka route. Het kan evenwel voorkomen, dat we door omstandigheden zoals veranderende regelgeving van de Tanzaniaanse overheid een alternatief, zoals bv. de Rongai – Marangu route moeten aanbieden. Ook in dat geval streven we ernaar niet via dezelfde route op en neer te lopen en in elk geval voor een deel – bij voorkeur bergop – een minder toeristisch pad te nemen.

dag 1 Amsterdam /Brussel - Kilimanjaro Airport

Vlucht Amsterdam/Brussel-Kilimanjaro. Transfer van vliegveld naar Arusha (± 1 uur). Verblijf in een goed hotel in Arusha (1375 meter). Vlieg je met Ethiopian Airlines dan vertrek je de avond ervoor.

dag 2 Tarangire National Park (1000 meter)

In ongeveer 2 uur rijden we naar het Tarangire National Park. Dit park bestaat uit heuvelachtig terrein van savannen met hier en daar wat bos. Er zijn permanente en semi-permanente rivieren. Je ziet veel mooie grote baobabbomen en de aanwezigheid van vele dieren is hier verzekerd. In september aan het einde van de droge tijd vallen een aantal rivieren droog. De wilde dieren komen dan van ver om te drinken uit de rivieren die door het Tarangire Park lopen en die nog wel water met zich mee dragen. In de nabijheid van het park kamperen we op een vrij primitieve omheinde camping. Later in de middag vertrekken we voor onze eerste ‘game-drive’. Veel van de volgende dieren gaan we zeker zien: zebra’s, impala’s, wrattenzwijnen, giraffes en (veel) olifanten en waarschijnlijk zien we ook wel buffels, leeuwen of een luipaard.

dag 3 Tarangire National Park, transfer naar Karatu (1540 meter)

Of is dit alles bij zonsopgang nog mooier? We staan vroeg op voor onze volgende gamedrive die ons door een ander deel van het park voert. Opnieuw op zoek naar het vele wild dat dit park rijk is. Wij hebben de hele ochtend tijd en na een uitgebreide rit met veel dieren komen we terug in ons kamp. Hier wacht een uitgebreide brunch, waarna we de tenten opbreken.
Door het Afrikaanse landschap rijden we via het dorpje Mto-wa-Mbu en een uitzichtspunt over Lake Manyara naar onze volgende camping vlakbij het kleine dorp Karatu.

dag 4 Ngorongoro Krater, transfer naar Nainokanoka (2650 meter)

Vandaag gaan we vroeg de Ngorongoro-krater in. We hebben de hele morgen te besteden om in het natuurpark van de Ngorongoro krater, onze ogen uit te kijken. De krater meet ongeveer 18 km in doorsnee en in het door de kraterwand geïsoleerde gebied vinden we verschillende typen vegetatie. Ideaal voor de vele verschillende wilde diersoorten. Nergens in Afrika (of in de wereld) vinden we permanent zoveel wild bij elkaar als hier. De bedreigde zwarte neushoorn, oude mannetjesolifanten, leeuwen, hyena`s, gnoes, dik diks, Thomson gazellen, zebra’s, jakhalzen, wrattenzwijnen, nijlpaarden en daarnaast nog vele soorten vogels waaronder 2 soorten flamingo’s, de kroonkraanvogel, zwarte ibis, visarend, ooievaar en zwarte wouw. Met meren vol roze flamingo’s en zoveel wilde dieren lijkt er voor iedereen genoeg in dit paradijs op aarde waar een leeuw zich koestert in de zon. Na een uitgebreid bezoek rijden we de krater weer uit om onze tenten op te slaan bij het Masai-dorpje Nainokanoka. In de namiddag lopen we vanuit ons kampement naar de rand van de Olmotykrater op 2860 meter. We beklimmen deze rand en hebben vervolgens een mooi uitzicht op de vruchtbare bodem van de krater. We dalen er ook even in af om het watervalletje te bekijken. Looptijd 1,5 uur.

dag 5 Masai-trek: via Bulati naar Embakaai (2515 meter)

De zogenaamde Crater Highlands beslaan een groot gebied tussen de Serengeti vlakte en de laagten van de riftvallei. Ten noorden en zuiden van de Ngorongoro krater rijzen de toppen op van een aantal uitgebluste vulkanen met steile hellingen, dichte wouden en waterstroompjes. Op deze hoogvlakten wonen nog veel Masai die de grazige hellingen hier al eeuwen gebruiken voor hun extensieve veeteelt. Een bijzonder gebied voor een trektocht waar nog weinig toeristen komen. Een Masai gids begeleidt ons door deze uitgestrekte savanne met overwegend lang gras. Hoewel buiten de wildparken zie je hier toch ook zebra’s, gnoes en gazellen rondlopen, soms ook een paar olifanten. De jeeps brengen ons een stukje in de goede richting en rijden daarna door om de kampeerspullen en het benodigde water voor onze overnachting af te geven. We lopen in ongeveer 6 uur over de savanne en door de Embulbul laagte, hier liggen ook een paar boma’s (een aantal hutjes om een veekraal waar een familie woont). Na de laatste boma klimmen we de Embulbul laagte uit en lopen door een verrassend stuk met veel bomen en struiken naar de rand van de Embakaai krater waar we onze tenten opzetten aan de rand van dezelfde krater.

dag 6 Masai-trek: langs Nayobi naar Yellow Fever Tree Camp (2000 meter)

De liefhebbers kunnen hier de 325 meter afdalen over een klein en steil paadje naar het kratermeer. Over een pad met zwart en bijzonder stoffig lavazand lopen we verder naar het Masai-dorpje Nayobi. Er is hier een winkeltje en een schooltje (2300 meter) en we hebben al een mooie uitzicht op de Oldoinyo Lengai. Nog een 1½ uur verderop kamperen we in een prachtig koortsbomen bos.
Looptijd ongeveer 6 uur, met de afdaling naar de Embakaai kraterbodem erbij 7 ½ uur.

dag 7 Masai-trek: Nayobi naar Ngaresero 820 meter

Vanaf Yellow Fever Tree camp klimmen we een kort stukje naar de rand van de Rift Valley. We lopen vlak langs de Oldoinyo Lengai en kijken naar beneden uit over de laagvlakte. Daarna beginnen aan onze afdaling naar warmere gebieden. Na bemiddeling en onderhandeling van onze gids mogen we een Masai dorp (Boma) ook van binnen bekijken. De Masai zijn een heel trots volk. Ze tolereren niet dat ze ongevraagd worden gefotografeerd. Er zal over de prijs onderhandeld moeten worden alvorens iedere fotograaf aan z`n trekken kan komen. Voor veel mensen zal het een shockerende ervaring zijn te zien onder welke primitieve omstandigheden deze mensen leven. Kleine bedompte hutjes, donker van binnen met veel ongedierte. Een bed met wat geitenvellen en een vuurplaats. Wat kalebassen als opslagflessen voor melk en bloed en wat pannetjes. Dat is waar de mensen het mee doen. Er zijn verschillende kralen waar de beesten ’s nachts in worden gestald. Deze ronde plaatsen zijn omgeven door grote hagen van takken en distels zodat de roofdieren er niet bij kunnen komen. Voor het laatste stoffige en warme deel staan de landrovers al op ons te wachten en brengen ons naar de koele kampeerplaats naast een klaterende beek, het Ngaresero River Camp. Het is heerlijk om het riviertje een stukje stroomopwaarts te volgen. Je komt dan in een kloof met palmen bij een fantastische waterval waar je onderdoor kunt lopen en lekker kunt zwemmen en stoeien met het water.

dag 8 Ngaresero river camp + Lake Natron

Vandaag een rustig dagje. Badderen, wasje doen, boekje lezen en ’s middags voor de liefhebbers een bezoek aan Lake Natron met zijn vele, vele flamingo’s. Voor hen die ook nog een stuk willen rijden is er een optie om een heel eind verderop een bezoek te brengen aan de Songo-stam. Deze leven aan de grens met Kenia ook nog van de jacht. Met pijl en boog uitgerust is men deels afhankelijk van het wild in de omgeving. Ook hier weer bijzondere ontmoetingen met mensen die zich staande weten te houden met een oeroude traditionele levenswijze.In de loop van de middag maken we nog een 3 uur durende rit naar Mto wa Mbu, een dorp aan de voet van de riftvalleywand. De veelbetekenende vertaling Mosquito Creek doet terecht vermoeden dat het er vaak heet is en dat een insectenafweermiddel hier goed van pas komt. We overnachten op een vrij luxe camping met zwembad. Even buiten de camping zijn goede winkeltjes om wat souvenirs te kopen en er is een Masai-markt. Verder heeft het dorp uitgestrekte bananenplantages.

dag 9 Mto wa Mbu - Lake Manyara - Arusha

Ongeveer 2 kilometer van de camping is de ingang van het Lake Manyara National Park. We hebben de hele ochtend om er rond te rijden. Er zijn naast een strook met dicht oerwoud veel verschillende habitats zodat we een grote verscheidenheid aan dieren kunnen zien: in de jungle lopen groepen bavianen en groene meerkatten (ook een apensoort) en misschien aan de oever van een rivier een grote nijlvaraan. De soepele impala`s zie je over de kleine open plekken in het bos voorbijschieten. Als het terrein iets opener wordt zien we o.a. gazellensoorten, giraffen en misschien olifanten. Op de open savanne treffen we groepen wildebeesten en zebra`s aan. In het halfopen bos of op de vlakte zien we misschien wel leeuwen of een luipaard. De leeuwen in Manyara staan overigens bekend om de aparte gewoonte soms op een tak in een boom te gaan liggen slapen. Tijdens de gamedrive stoppen we bij de “hippopool”, een meertje, waar de kolossale nijlpaarden zich wentelen in de modder en humeurig naar elkaar liggen te mopperen. Daarnaast is de rand van het meer een paradijs voor watervogels: je ziet er honderden van vele verschillende soorten.

dag 10 t/m 13 beklimming van de Meru

We maken ons op voor de beklimming van de Mount Meru. Mt. Meru is een slapende vulkaan. Een alleenstaande berg die steil oprijst uit het omringende landschap. Op een hoogte van 2000 meter heeft de berg een doorsnede van zo’n 20 kilometer. De berg is bijna een perfecte kegel met een interne krater die omgeven is door steile kliffen. Op 2500 meter is er een stuk uit de muur gebroken zodat de top de vorm heeft van een hoefijzer. Tegenover deze breuk ligt het hoogste punt van de berg op 4580 meter. De binnenkant van de krater bestaat uit 1500 meter hoge wanden die daarmee tot de hoogste van Afrika behoren. Tijdens de trektocht overnachten we in hutten met 4 persoonskamertjes inclusief stapelbedden en matrassen, zodat er geen tenten mee hoeven. In principe draag je je eigen bagage (± 10 kg) zelf. Dit zou geen probleem mogen zijn omdat het aantal uren lopen tussen de hutten beperkt is: 1e dag 5 uur geleidelijke stijging, 2e dag 4 uur wat steiler omhoog, 3e dag met een dagrugzakje naar de top en weer terug en de 4e dag 4½ uur afdalen. Wil je je bagage laten dragen, dan kan dat tegen een extra vergoeding (ca. € 50).

dag 10 naar de Miriakamba Hut (2515 meter)

Van onze lodge in Arusha rijden we naar de ingang van Arusha National Park. Naar de eerste hut nemen we omhoog een andere route dan naar beneden. Omhoog gaat het over een breed pad door de jungle. We zien hier regelmatig bosbokken, franjepaen, giraffen en buffels. Verder zijn er in het park nog luipaarden, wrattenzwijnen en vele andere dieren. Reden genoeg om een gewapende ranger als escort mee te krijgen. We overnachten in Miriakamba hut op 2514 meter. Vlak voor de hut loop je over de kraterbodem met de wanden van de top van Meru die hoog boven je uittorend. Looptijd ongeveer 5 uur.

dag 11 naar de Saddle Hut (3570 meter)

Van de hut stijgen we de volgende dag 1050 meter naar de Saddle Hut op 3570 meter, eerst door dicht oerwoud, later overgaand in gebied met reuzenheide. Van de top van Elephant Ridge, halverwege, kijk je recht in de krater en tegen de hoofdpijlers van de top aan. Saddle Hut ligt in een kom tussen de hoofdtop van Mt. Meru en Little Meru. `s Middags gebruiken we onze tijd om de kleine Meru te beklimmen. Vanaf de top kun je prachtig de hele bovenkant van de berg zien: de gebroken kraterrand, de hoofdtop, de top van de askegel en de loodrechte rotswanden aan de binnenkant van de krater. De andere kant op over de wolkenzee heen zie je de grote sneeuwkoepel van de Kilimanjaro. De looptijd naar de hut bedraagt 4 uur; naar de kleine Meru (3814 meter) en terug 5 kwartier.

dag 12 naar de top (4562 meter) en terug naar de Saddle Hut (3570 meter)

Ook deze berg wordt in het holst van de nacht beklommen zodat je met de zonsopgang bijna boven bent en de Kilimanjaro aan de horizon ziet staan. Het brede pad stijgt eerst geleidelijk tot vlak bij het ‘Rhino point’ op 3875 meter. Vanaf daar klim je, soms met handen en voeten, over een scherpe kam naar boven. Er is echter altijd een helpende hand van gids, ranger of reisleider dichtbij. Voor het merendeel is het spoor ook hier breed en goed te volgen. Vanaf de top, ‘Socialist Peak 4562,13 M’, kijk je in een van de latere kraters. Dezelfde dag keren we terug naar de hut waar we nog een extra nachtje acclimatiseren.

dag 13 afdalen en naar Moshi (825 meter)

Via een andere directe route dalen we in 4 à 5 uur af naar de parkingang. Onderweg zien we waarschijnlijk giraffen en zebra`s op ons pad. Vanaf de ingang van het park rijden we naar Moshi om te overnachten in een hotel.

dag 14 t/m 19 Kilimanjaro

Gedurende deze tocht worden we vergezeld door twee gidsen. Per deelnemer kan 10 kg persoonlijke bagage afgegeven worden aan een drager. Omhoog volgen we de weinig belopen Lemosho route tot aan Barafu. We vertrekken in het holst van de nacht in de vrieskou om voldoende tijd te hebben voor deze lange dag. Vanaf de kraterrand kunnen de doorzetters naar de echte top, de Uhuru-peak. Vervolgens dalen we af via de Mweka-route.

n.b. Door omstandigheden als het sluiten van een route (zo is de Lemosho route in 2006 en 2007 gesloten geweest na en ongeval), wijzigingen in het Tanziaanse overheidsbeleid, of andere onvoorziene veranderingen, kan het voorkomen dat we een andere route moeten lopen. HT streeft er in dit geval naar om de Kilimanjaro niet via een en dezelfde route te beklimmen en af te dalen. Omhoog zullen we als eerste alternatieven de minder drukke Umbwe route of Rongai route nemen.

dag 14 Moshi - begin Lemosho-route, 4 uur per jeeps (2393 meter), daarna 2 Ĺ uur lopen naar Forest Camp (2805 meter)

Na Moshi rijden we eerst een stukje over de weg naar Arusha om vervolgens af te slaan, de bergen in. De stoffige, onverharde weg bestaat uit rode aarde. We stoppen regelmatig om een soort wegenbelasting te betalen. Bij de Londorosi Gate schrijven we ons in en kopen we de permits. Vervolgens rijden we nog een uur naar het beginpunt van de trek. Na een uitgebreide lunch klimmen we gestaag over een goed pad naar de eerste kampeerplek in de jungle.

dag 15 Forest Camp - Shira 1 (3505 meter), 5 uur lopen

We vervolgen het pad door de jungle, er zijn steile stukken bij. Na 1,5 uur lopen komen we boven de boomgrens en verandert het landschap in afro-alpiene vegetatie. We lopen door een gebied waar reuzenheide, kruiskruid en dergelijke de boventoon vieren. We klimmen naar een bergkam en het laatste stuk naar ons tweede kamp blijven we min of meer op hoogte. Mistflarden en baardmossen vormen het decor. Shira 1 is een grote, open plek met fantastisch uitzicht op de Kilimanjaro die een gouden kleur krijgt in het licht van de ondergaande zon.

dag 16 Shira - Baranco 8 uur lopen

We lopen in het begin vrij vlak omhoog over het Shiraplateau naar Cathedral Peak (3805 meter) en de Needle. Het is een leuke, relaxte wandeling over het uitgestrekte plateau, waar je bij mist nog aardig kan verdwalen. Vanaf Cathedral Peak kan je bijna de hele route van morgen zien, ook Arrow Glacier is goed in beeld.

dag 17 Baranco - Barafu (4650 m)

Vandaag zullen we merken dat het acclimatiseren op de Mt. Meru in ons voordeel werkt. Er is hier geen vegetatie van betekenis meer, we bevinden ons in een woestijnachtig landschap van grote rotsen en gruis. We zien de loodrechte rots- en ijswanden van de Western Breach boven ons kamp. Voordat we op het plateau komen waar we gaan kamperen, lopen we langs de oranje gekleurde rotsen van "Lava Tower".

dag 18 Barafu Camp - Uhuru Peak (5895 meter) - Millenium Camp (3818 meter), 11-13 uur lopen

De grote dag. Het is de bedoeling dat we erg vroeg op pad gaan om de zonsopkomst op de kraterrand te kunnen meemaken. Bovendien moeten we ook een stevig stuk afdalen zodat dit een zeer lange dag wordt. De route gaat zigzaggend omhoog. Het is ongeveer 5 à 6 uur naar de rand van de krater bij Stella`s Point en vandaar 1½ tot 2 uur naar de top op 5895 meter. We zijn hier in ijzig koud gebied en er is een fraai uitzicht op de kraterbodem met sneeuw en gletsjers. In de afgelopen jaren is meer dan 90% van de deelnemers op de top geweest!

We moeten nu nog ruim 2000 meter afdalen naar het Millenium Camp dat op 3818 meter ligt. Skistokken zijn absoluut een aanrader. Het pad bestaat zeker voor de helft uit los lavazand waar je heerlijk ongestraft grote stappen in kunt nemen. Na ongeveer 2 uur afdalen zijn we terug bij Barafu, waar we pauzeren, voordat we verder afdalen naar ons kamp nog ruim 800 meter lager. Het pad wordt nu aanzienlijk breder en makkelijker te belopen. Op een gegeven moment lopen we weer in het struikgewas en komen moe, maar voldaan aan op deze prettige kampeerplek.

n.b. Je hoeft overigens, mocht het acclimatiseren toch moeilijkheden opleveren, niet mee naar de top.

dag 19 Millenium Camp - Mweka Gate (1700 meter), 2,5 uur lopen. Per busje naar Moshi

Afdaling naar Mweka Gate door een dicht en groen oerwoud met veel varens en bloemen. Het is een prima pad naar beneden. Het is onlangs gerenoveerd met Fins geld. De blubber en modder zijn er niet meer. De gamashen kan je wel in je plunjebaal laten. Bij de Mweka Gate schrijven we onszelf uit en ontvangen we een certificaat: het bewijs dat we op de Kilimanjaro stonden! Een busje brengt ons in een half uur naar Moshi, waar we overnachten in een aangenaam hotel.

dag 20 Moshi Ė vertrek naar Nederland

Verblijf in Moshi. Bijkomen van de beklimming van de Kilimanjaro, uitrusten, souvenirs kopen en een afscheidsdiner. ‘s Avonds vertrek naar Nederland/België.

dag 21 aankomst in Nederland

Aankomst in Nederland/België in de ochtend.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | Ten Have 13 | 7983 KD Wapse | tel. 0522-241146 | email: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord