Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146

Deze pagina afdrukken Wandelreis Tanzania | Mt Meru , Kilimanjaro en safari
Land informatie

Landschap en Ligging

Tanzania ligt in het midden van Oost Afrika, net ten zuiden van de evenaar en aan de Indische Oceaan. Aan de noordkant grenst het aan Kenia en Oeganda, in het westen aan Ruanda, Burundi en Zaïre, in het zuiden aan Zambia, Malawi en Mozambique. De noordelijke en oostelijke grenzen worden mede bepaald door de twee grote, bijzondere meren: Lake Victoria en Lake Tanganyika. Van noord naar zuid is het land zo’n 1300 km lang, van oost naar west ± 1100 km breed. De totale oppervlakte is 937.062 km2 waarvan 53.000 km2 water en 247.537 km2 beschermd wildlife-gebied. Dit laatste is ruim 7 maal de oppervlakte van Nederland!

Bergketens vinden we in het noorden (Crater Highlands, Pare en Usambara Mountains) en in het zuiden (Kipengere Range) tot hoogtes van 2500 à 3500 meter. Deze gebergtes bij elkaar worden de Eastern Arc Mountains genoemd. Uitzondering hierop zijn de hoog uit het landschap oprijzende, vrijstaande vulkaanpieken. Twee daarvan gaan we beklimmen; de Mt. Meru (4562 meter) en de allerhoogste van het Afrikaanse continent: de Kilimanjaro (5895 meter).

Centraler in het land vind je een grote hoogvlakte (1000 tot 1500 meter hoog) die naar de kust afloopt naar de Indische Oceaan. Door het hele land loopt van noord naar zuid de grote breukzone van de Riftvalley. In tegenstelling tot de Himalaya, die gevormd werd door het tegen elkaar botsen van de continentale platen, wijken hier die platen juist uiteen.

Onze reizen spelen zich af in het noordoostelijke deel van dit grote land.

Geschiedenis

Vroegste geschiedenis
Oost-Afrika is misschien wel de plek geweest waar de mensheid is ontstaan. De spectaculaire overblijfselen van mensachtige in de Olduvai-gorge in Noord-Tanzania getuigen daarvan.
In de loop van de eeuwen hebben zich talrijke stammen van diverse afkomst gevestigd in dit gebied. De allereerste moderne mensen waren jagers en verzamelaars. Vanuit het noorden zijn landbouwers het gebied binnengekomen. Hun taal was het Koesjitisch. Ongeveer 1000 jaar na Christus woonden vele Bantoestammen in het land. Vanuit Kenia drongen later Nilotische stammen het land binnen en tussen de 10de en 15de eeuw hadden de Arabieren het kustgebied en Zanzibar in handen.

Het koloniale tijdperk
Rond 1500 veroverden de Portugezen Kilwa op de Arabieren. In 1700 kwam er een einde aan deze Portugese overheersing. De sultan van Oman kreeg daarna delen van het kustgebied in handen. De Duitsers vestigden er eind 19e eeuw hun kolonisatiemaatschappij. Veel stamhoofden sloten een verdrag met deze maatschappij. Zanzibar werd in 1890 een protectoraat van Engeland en Tanganyika kreeg een jaar later de status van Duitse kolonie. In 1905 vielen er bij een bloedig onderdrukte opstand 75.000 doden onder de Afrikaanse bevolking.

Na de Eerste Wereldoorlog kreeg Engeland in opdracht van de Volkerenbond het bestuur over Tanganyika. Vanaf 1929 kregen de Afrikanen wat meer inspraak in de gang van zaken, maar het duurde nog tot 1960 voordat de eerste verkiezingen gehouden werden. De door Julius Nyerere geleide Tanganyika African National Union behaalde een overweldigende meerderheid en Nyerere werd in 1961 de eerste president van het zelfstandige land.

In 1963 werden Zanzibar en Tanganyika samengevoegd tot één land, met nog wel grote zelfstandigheid voor Zanzibar. In 1964 brak op Zanzibar een opstand uit tegen het Arabische sultanaat. De meerderheid van de bevolking, bestaande uit Afrikaanse negers, richtte een revolutionaire raad op waarvan de leden zetels kregen in de Nationale Vergadering.
Eind jaren zestig, begin jaren zeventig probeerde Nyerere met een in toenemende mate socialistisch georiënteerde politiek de ontwikkelingen in het land te bevorderen. Dit leidde tot een gespannen relatie met Kenia, waarmee de grenzen in 1977 gesloten werden. In 1971 kwam in Oeganda door middel van een militaire coup Idi Amin aan de macht. Het leger van Oeganda viel in 1978 Tanzania binnen. Binnen twee maanden was dit leger echter door de Tanzaniaanse strijdkrachten het land alweer uitgezet. Sterker nog: samen met rebellerende strijders van Oeganda werd de hoofdstad Kampala veroverd en Idi Amin moest vluchten.
Halverwege de jaren tachtig bleek de socialistische politiek niet voldoende en werd een voorzichtig begin gemaakt naar een wat vrijer bestel. De grenzen met Kenia zijn sinds 1983 weer open. Na de opvolging van Nyerere in 1985 zijn de ontwikkelingen wat sneller gegaan. Op dit moment is er sprake van optimisme als het gaat om economische vooruitgang onder de nieuwe vrijheden die men zich kan permitteren. De huidige president is Jakaya Kikwete (sinds 21 December 2005).

Volk en Taal

In Tanzania leven ongeveer 40 miljoen mensen (schatting januari 2008) ofwel ruim 40 inwoners per vierkante kilometer. Langs de kust en in het noorden is de grootste bevolkingsdichtheid; meer landinwaarts wonen maar weinig mensen.
Er zijn ongeveer 120 verschillende stammen en evenzoveel talen, onder te verdelen in 4 groepen. De grootste groep zijn de Bantoe`s die ongeveer 90% van de bevolking uitmaken.
De overige bewoners zijn in drie hoofdgroepen in te delen. Bij de Khoisan-groep spreekt men de zogenaamde kliktalen. Zij zijn verwant aan de Hottentotten en de Bosjesmannen in Zuidelijk Afrika en Namibië. Zij worden beschouwd als de oorspronkelijke bewoners van Tanzania.
Verwant aan stammen in Ethiopië en Somalië zijn de Iraq en de Burunge. Zij spreken Koesjitische talen. De vierde groep, voornamelijk de Masai en de Luo, spreekt Nilotische talen, afkomstig uit de Nijlvallei. Daarnaast leven nog een aantal minderheden in Tanzania. De Arabieren vormen hiervan de belangrijkste groep, zeker op Zanzibar. Pakistani en Indiërs zijn vaak handelsmensen die rond 1900 in Tanzania zijn komen wonen. Ook is er nog een kleine groep Europeanen en Chinezen.

Op onze reis zullen we het meest te maken hebben met de Chagga (bantoestam bij Moshi en Arusha) en de Masai.

Milieu

Het beleid van HT Wandelreizen kent in dit opzicht een aantal richtlijnen:
- Op trektocht wordt voor zoveel mogelijk op gas gekookt.

De deelnemers worden met klem verzocht het volgende in acht te nemen:
- Op trektocht de vegetatie ongemoeid te laten.
- Alle afval te verzamelen en mee te nemen/geven tot het eind van de tocht
- Je behoefte te doen op veilige afstand van bronnen en rivieren.
- Te beseffen dat voor warm watergebruik in bergdorpen meestal hout verstookt wordt.
- Liever geen pennen, ballonnen e.d. uit te delen.
- Batterijen mee terug te nemen naar Nederland.


Batterijen
In veel derde wereldlanden functioneert het afval ophaal- en verwerkingssysteem niet of nauwelijks; zeker niet naar onze maatstaven van duurzaamheid. Het weggooien van giftige batterijen is een groot probleem voor de drinkwatervoorziening. Daarom willen we graag hier een steentje bijdragen aan het voorkomen van veel ellende op lange termijn. Neem batterijen dus mee terug naar Nederland.

Lege batterijen? Lever ze in en win!
Win reischeques met lege batterijen!
Heb je 10 lege batterijen? Dan maak je kans op een van de vele reischeques.

Wat moet je doen`
Doe 10 lege batterijen in een zakje. Schrijf je naam, adres, postcode, woonplaats en telefoonnummer op een briefje en stop dat erbij. Deponeer het zakje vervolgens in de inzamelton bij een van de duizenden inleverpunten.

Waar kun je de lege batterijen inleveren`
Supermarkten, winkels (kijk op legebatterijen.nl welke supermarkten en winkels meedoen aan de actie), gemeentedepot / milieustraat of chemokar

Actievoorwaarden
Kijk voor meer informatie over de actie op legebatterijen.nl. Organisator: Stichting Batterijen, Postbus 719, 2700 AS Zoetermeer.

Souvenirs van bedreigde dieren en planten
Het Wereld Natuur Fonds voert campagne over souvenirs van wilde dieren en planten. In de campagne roept het Wereld Natuur Fonds op dit soort souvenirs niet te kopen en de natuur op vakantiebestemmingen te laten zoals die is, zodat we over 10 jaar nog steeds kunnen genieten van die prachtige en onmisbare natuur. Wat veel mensen ook niet weten is dat zij een fikse boete riskeren bij de douane. Want souvenirs van beschermde dieren en planten mogen helemaal niet, of alleen met de juiste vergunningen worden ingevoerd.

Er is een top 10 van bedreigde dieren en planten waarvan veel souvenirs in beslag worden genomen door de douane. Meegebracht door toeristen die vaak niet wisten dat het helemaal niet of alleen met speciale vergunningen mag.
Top 10 van dier- en plantensoorten die vaak de dupe worden van de handel in souvenirs:

* Koralen
* Grote Schelpen
* Olifanten
* (Zee) schildpadden
* Grote Katten
* Slangen en hagedissen
* Krokodillen
* Papegaaien
* Vlinders
* Orchideeën en cactussen

Natuurlijk kun je ook souvenirs tegenkomen van dieren of planten die hierboven niet zijn genoemd. Als ze zijn gemaakt van wilde dieren of planten, wordt er aangeraden om bij twijfel niet te kopen. Het gaat immers om meer dan regels en boetes. De prachtige natuur op vakantiebestemmingen blijft behouden door te kijken, en niet te kopen.

Welke bedreigde planten en dieren leven er in Afrika? En wat zijn de meest voorkomende souvenirs van deze soorten die je op je reis kunt tegenkomen? Kijk voor meer informatie op de website van het WNF.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord