Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146

Deze pagina afdrukken Wandelreis Tanzania | Mt Meru , Kilimanjaro en safari
Van dag tot dag

Een opmerking vooraf

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De gids kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1: Vlucht naar Tanzania, aankomst in Arusha ís avonds

Dag 1: Vlucht naar Tanzania, aankomst in Arusha ’s avonds. Transfer naar hotel.

dag 2: Vrije dag Arusha

Vrije dag Arusha, waarin de stad verkend kan worden. Genieten van het zwembad bij het hotel is natuurlijk ook mogelijk. Ook is er vandaag een briefing over de vierdaagse trektocht naar Mount Meru.

dag 3 t/m 6 beklimming van de Meru

Mount Meru wordt vaak over het hoofd gezien (soms letterlijk vanaf de Kilimanjaro) door reizigers en klimmers omdat het ‘maar’ de vierde berg van Afrika is. Toch is de berg een beklimming meer dan waard en biedt deze een prima acclimatisatietocht voor zijn grotere broer!

dag 3 naar de Miriakamba Hut (2515 meter)

Dag 3: Vroeg in de morgen ontbijt. Samen met de staf vertrekken we naar de hellingen van Mt. Meru. Een ranger en een aantal dragers zullen ons ontmoeten bij de rivier. Vanaf hier is het een relatief rustige 3 uur durende klim naar Miriakamba Hut (2600m).
Onderweg passeren we goed ontwikkelde beboste stukken. Let op de boomtoppen want je hebt kans dat je een troep van zwarte en witte Colobus-aapjes kunt zien.
Op een hoogte van 2000 meter begint de bos-zone. Als de tijd het toelaat, kan de ranger een omweg maken van 30 minuten naar een waterval die 15 minuten van het hoofdpad afligt. Hier doorkruisen we een bergstroom waar we kunnen uitrusten, vogels bekijken en wat kunnen eten. Na het passeren van deze stroom loopt het pad over in dichtbegroeid bos waar veel bloemen groeien.
We klimmen verder door het bos totdat we een enorme rots bereiken waar we weer een pauze kunnen nemen en tevens kunnen lunchen.
Na de lunch gaan we verder door het bos totdat we aankomen bij de Miriakamba Hut. In de middag hebben we ruim de tijd om de Meru-krater te verkennen. De 1500m hoge klif rijzende naar Meru Peak overschaduwt de krater. De 3667 meter hoge aspilaar in de krater bevindt zich een uur van de Mariakamba Hut en kan alleen worden beklommen met speciale vergunning.

dag 4 naar de Saddle Hut (3570 meter)

De tocht van Miriakamba naar het zadel waar de Saddle Hut staat, is een relatieve korte maar steile klim door bos en moerassig terrein. Na het ontbijt laten we Miriakamba achter ons en lopen we kort over een vlakte voordat we het bos ingaan. Hier beginnen we aan de steile klim tussen met mos begroeide bomen en wilde bloemen. Kijk uit waar je loopt tijdens deze klim want er liggen buffeluitwerpselsen en naast het spoor staan soms pilaren van bijtende legermieren.
We bereiken een kleine open plek in het bos en komen aan op een bergkam die de Elephant Ridge wordt genoemd. Op een heldere dag is er hier schitterend uitzicht over de omgeving. We houden een korte pauze voordat we verder gaan met de klim door drassige bosjes en heide struiken. Hogerop wordt de bodem zandiger en droger en lopen we in een heel andere vegatatiezone. We bereiken de Saddle Hut voor de lunch en kunnen ‘s middags een paar uur relaxen in de zon. Degenen met extra energie kunnen naar de top van de Kleine Meru (3820m) wandelen voor wederom een adembenemend uitzicht. Op een heldere dag kun je uitkijken over de Rift Vallei, de bossen van Arusha National Park en de Kilimanjaro! De rondtocht neemt 1 á 2 uur in beslag en is prachtig om voor zonsondergang te ondernemen.

dag 5 naar de top (4562 meter) en terug naar de Saddle Hut (3570 meter)

Na het vroege ontbijt beginnen we met de beklimming van Mt. Meru, waarvan de hoofdtop de naam Socialist Peak draagt. De tocht begint met een steile klim naar Rhino Point (3800m), dat we rond zonsopgang bereiken. We dalen iets af en na een klein stenen bruggetje lopen we een tijdje op en neer over een mix van steen- en zandpaden.
Soms zal je op het pad over grote stenen moeten klauteren. We bereiken het midden van de bergkam. Dit deel van de beklimming zal een probleem opleveren voor mensen met hoogtevrees. Er zijn steile afgronden aan beide kanten van het pad en je moet blijven uitkijken waar je loopt.
Uiteindelijk bereiken we de rand van de krater en we klimmen over de kraterrand naar Socialist Peak, de hoofdtop van Meru. De tocht naar de top gaat langzaam vanwege het zandpad, maar ook de hoogte zal zich laten gelden. Het uitzicht vanaf de top maakt veel goed! De krater, aspilaren, Kilimanjaro, de wolkenformaties en het omliggende bos van het National Park strekken zich voor ons uit.
Na de fotosessie is het tijd om wat te eten en te drinken alvorens aan de afdaling te beginnen. We dalen af naar de Saddle Hut of nog verder naar de Miriakamba Hut.

dag 6 afdalen en naar Moshi (825 meter)

We dalen af naar Momella Gate vanaf de Saddle of de Miriakamba Hut. De afdaling
gaat snel, al moeten we op het vochtige pad alert blijven. We passeren eerst het drassige gebied, daarna het bos en uiteindelijk bereiken we het open grasland. Hier is de kans groot dat we wilde dieren zien.
Bij Momella Gate aangekomen, ontvangen we een certificaat voor het bereiken van de top van Mount Meru bij de incheckbalie van het park. Het transport zal klaar staan voor de transfer naar het hotel. In het hotel kunnen we nagenieten van de beklimming van Mount Meru en vooruitkijken naar de volgende beklimming: de Kilimanjaro!

dag 7 Ontspannen in het hotel

Ook krijgen we vandaag de briefing over de Kilimanjaro beklimming.

dag 8 - 14 Beklimming Kilimanjaro

We zullen de Kilimanjaro beklimmen via de Machame-route. Deze route is mooier, rustiger en gevarieerder dan de bekendere Marangu en Rongai routes. Er staan geen hutten langs de Machame-route, dus we overnachten in tenten. Deze route is fysiek wel iets (maar niet veel) lastiger.

dag 8 van Machame gate (1800m) naar Machame kamp (3000m).

Vanuit Arusha vertrekken we vroeg richting Machame Gate. Aan de gate staan de dragers, gidsen en koks al te wachten. Twee van onze gidsen lopen steeds respectievelijk aan de kop en staart van onze groep. Het landschap is spectaculair en je zou zelfs apen en kleine vogels kunnen zien. Geleidelijk evolueert dit naar echt regenwoud: hoge bomen met mos begroeid en veel boomvarens. De bodem kan nogal modderig zijn. Na een goede 6 uur lopen bereiken we de Machame hut op 3000 meter hoogte. Die hut is een gebouw waar de gids en jezelf worden geregistreerd; Slapen wordt in tenten gedaan (die intussen reeds door onze dragers zijn opgezet).
Bij aankomst was het nog zo`n 10°C, maar het wordt snel frisser. Als vieruurtje krijgen we van onze koks koffie, thee en warme choco met vers gepofte popcorn aangeboden, als avonddiner krijgen we zelfs een maaltijd met frietjes! Bij helder zicht kun je in de nacht de eerste glimp van de Klilimanjaro opvangen.

dag 9 van Machame (3000m) naar Shira kamp (3840m).

Bij het ontwaken was het nog tamelijk fris (zo`n 5°C), maar in de loop van de dag wordt het aangenaam warm en zonnig (19°C). Rond half negen beginnen we aan onze tocht, eerst door heide, later door een meer schaars begroeid landschap waarbij we de eerste heidebomen ontdekken. Afhankelijk van de tijd van het jaar, staan hier diverse bloemen in bloei. De Kameleon is zelfs te spotten. Op mooie uitzichtsrotsen kan het indrukwekkende landschap met daarachter de Kilimanjaro bekeken worden. Na 6 uur wandelen bereikten we de Shira campsite op 3840 meter hoogte, waar we een prachtig zicht hebben op de Kibo peak. Die Kibo Peak, met als top Uhuru Peak (5895m), is de hoogste van de 3 kraters van de Kilimanjaro (de twee andere kraters zijn Shira Plateau (3840m) waar we ons op dat moment bevinden en Mawenzi Peak (5149m)). Doordat het na zonsondergang zeer snel kouder wordt, kropen we al voor 20.00 uur in onze slaapzak.

dag 10 van Shira kamp (3840m) via lavatouwer (4600m) naar Barranco kamp (3950m)

Net als de vorige dag vertrekken we rond 08.30 uur. We maken een omtrekkende beweging rond Kibo Peak vanuit het zuidwesten naar het zuidoosten. Dit wordt een echte acclimatisatiedag(van 3840 meter tot 4600 meter en terug dalen tot 3950 meter) .
De route gaat opnieuw door een indrukwekkend steppe landschap met mooie vergezichten.
Op een aangegeven splitsing kiezen we de Arrow-route, die voert over de Lava Tower.
De dragers en de kok nemen de lagere Barranco-route. Beide routes komen opnieuw samen in de afdaling richting de Barranco camping site.
Op 4600 m aangekomen kun je uitrusten en eten tussen Lavatower en de Kilimanjaro. Voor de liefhebbers met nog wat adem over: de Lavatower is te beklimmen. De tower is een echte ash cone of as pit. Op dit rustpunt kun je de loop van de alpine technische Western Reach variation bekijken die via de kibo krater naar de top van de Uhuru leidt.
Hierna volgt een korte afdaling en klim, waarna er tussen de twee soorten reuzenlobelia`s ("Senecio Kilimanjaro") door naar de campsite wordt afgedaald.(7 uur).

dag 11 Van Barranco kamp (3950m) naar Karanga (4000 m) 3 uur

Doordat er op het Barafu kamp (4600m) geen water aanwezig is lopen we vandaag in 3 tot 4 uur over de flanken van de Kilimanjaro naar Karanga, de laatste water tap plaats.
Onmiddellijk na het vertrek wacht een zware taak: de beklimming van de Barranco Wall.
Tot je boven bent kun je beter de loopstokken aan je rugzak vast maken. Bijna loodrecht wordt er 250 meter gestegen, maar de klim is minder moeilijk dan hij er van een afstand uitziet. Tegen de middag wordt opnieuw gedaald tot aan de Karanga valei (4000m), Onderweg passeren nog enkele rotsblokken, waarbij we de handen en voeten nodig hebben. Na een afdaling klimmen we omhoog naar de campsite. Hier lunchen we. Degene die zich goed voelen kunnen hier nog een stuk richting Barafu kamp wandelen. ( 3 uur heen en 1,5 uur terug.) Dat is goed voor de acclimatisatie.

dag 12 Karanga (4000 m) naar Barafu kamp (4600m).

Nu zien we veel dragers als waterdragers richting Barafu kamp en Barafu high (4800m) Camp lopen.
Na een kleine klim traverseren we langzaam omhoog richting een de laatste klim van vandaag, het steile pad voor het Barafu kamp. Ook hier zien we de flanken van de Kilimanjaro met aan de linkerhand een natuurlijk venster. Laat in de ochtend arriveren we op de vaak drukke kamp plaats en aanschouwen van de Kibo Peak en een gedeelte van de route die ons komende nacht te wachten staat. We rusten wat en met de gids je de laatste zaken door voor de komende nacht. Na de avondmaaltijd kruipen we in onze slaapzakken.

dag 13 Van Barafu kamp (4600m) naar Uhuru Peak (5895m), en terug tot Mweka kamp (3000m).

Om 23.00 uur worden we al wakker gemaakt en na een kop thee met enkele koekjes.
(Tip: neem zelf iets te eten mee voor dan en onderweg. Repen en koekjes die je lekker vindt). We beginnen we om kwart voor twaalf met de finale klim. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan het hier extreem koud zijn, en hopelijk schijnt de maan je bij terwijl het daglicht nog op zich laat wachten. Je koplamp hoeft niet voordurend aan bij maanlicht.

De meeste dragers blijven in onze tenten achter, en samen met een aantal gidsen slepen we ons voetje voor voetje (pole pole) vooruit. Na enkele uren beginnen we aan het zwaarste stuk: de klim tot aan de kraterrand. Dit is vooral lastig omdat de bodem bestaat uit zand met losse kiezelsteentjes waarin je voortdurend wegschuift. Uitgeput sta je dan tegen 6.15 uur, net op tijd om de indrukwekkende zonsopgang te bewonderen, boven aan Stella Point (5745 m.), waar je een prachtig zicht hebt op de Rebman Glacier, de Kersten Glacier en de krater en de Mawenzi Peak. Later ook op de Mt. Meru..

Vervolgens gaan we door tot Uhuru Peak, waar we rond een uur of zeven arriveren. Het doel is bereikt, je staat 5895 meter boven de zeespiegel op het hoogste punt van Afrika!

De afdaling is lastig, wegzakkend in de kiezelstenen moet je je naar beneden laten glijden. Nu krijg je een goede indruk, wat je de afgelopen nacht gestegen en gepresteerd hebt. Mooi uitzicht op de Kibo hut in het zadel tussen de Mawenzi en de Kraterrand.

Na een uur of drie ben je terug bij de tenten waar je na een uurtje rust wat soep krijgt.
Hierna is het tijd om de tent op te ruimen en de spullen in te pakken. Rond 12.00 uur gaan we verder naar beneden.

In drie uur dalen we af. Vanaf nu wordt er afgeweken van de Machame-route (die enkel voor beklimmingen wordt gebruikt) en wordt de Mweka-route gevolgd (die enkel voor afdalingen mag worden gebruikt). In de late namiddag kom je aan bij de Mweka kampsite (3000 m) en dan zit je alweer in het regenwoud. Hier kan het pad glad en modderig zijn. De gamaschen zijn ook hier weer een uitkomst.

dag 14 Afdaling naar Mweka Gate

Het laatste gedeelte van een Kilimanjaro-tocht is een afdaling van bijna vier uur waarbij je weer modder tegen kan komen. Aan de Mweka Gate wachtte de bekroning: een fris biertje.

Nadat je het meeste vuil van je schoenen en broek hebt afgewassen krijg je een certificaat overhandigd waarop staat dat je de top hebt bereikt. Na het afscheid van onze dragers keer je met een busje terug naar het hotel in Arusha, waar je een heerlijke douche kan nemen en kan nagenieten en ontspannen.

dag 15 Vrije dag in Arusha

Vandaag een welverdiende rustdag. Beetje luieren bij het zwembad en/of even de stad verkennen.

dag 16 - naar Lake Manyara

Vanuit Arusha vertrekken we richting Manyara. Onderweg is de kans groot dat we jonge Masai Warriors tegenkomen die voor toeristen tegen betaling poseren voor foto’s. In Manyara ondernemen we de eerste game drive. Lake Manyara is vruchtbaar en groen. Ook het aanbod van dieren is gevarieerd: o.a. apen, zebra’s, giraffes en buffels.

dag 17 Ngorongoro Krater en naar Serengeti

We rijden naar Ngorongoro, waar we aan de kraterrand kamperen, op 2250 meter hoogte. De game drive naar de Ngorongoro krater staat op het programma, een van de hoogtepunten van de safari-trip.De Ngorongoro krater is met zijn 15 kilometer brede diameter de grootste intacte caldera van Afrika. Omdat de krater volledig omringd is door heuvels van zo`n 600 meter hoog kunnen de meeste dieren de krater niet verlaten. Hier kunt u vele zebra`s, gnoes, nijlpaarden, waterbokken, leeuwen, buffels, hyena`s, servals en mogelijk een zilverrugjakhals zien. Het is ook het gebied met de meeste vogelsoorten: o.a. flamingo`s, gieren, arenden en kroonkraanvogels. Aan de uitgang van de krater lopen meerkatten (vervet monkeys) rond die zo nu en dan in de jeep springen. Elk voertuig mag maximaal 5 uur in de Crater blijven.Het is een lange rit door Ngorongoro Conservation Area richting het Serengeti National Park, een route via de Olduvai kloof, de plaats waar de oudste menselijke resten (homo erectus van 1,5 à 2 miljoen jaar oud) werden gevonden door het echtpaar Leakey. Vervolgens is het mogelijk een Masai dorp te bezoeken (entree ong USD10), waarna we de Serengeti savanne binnenrijden. Hoe verder we rijden hoe rijker het dierenleven wordt. Thomson`s, Grant`s gazelles, hyena`s, waterbokken, marabous, nijlpaarden, olifanten en zelfs leeuwen zijn hier te spotten: Afrika op z’n best!!!
Hier blijven we middenin het park twee nachten in een tented lodge (lees: hotel met tenten als kamers, incl prive douche/toilet).

dag 18 Serengeti!

`s Morgens zie je wild op enkele tientallen meters van de tenten. De bavianen kunnen zo tussen de tenten doorlopen. We maken opnieuw een gamedrive door de Serengeti, waarbij we veel wild kunnen spotten. De hele Big 5 kan je in dit park zien: leeuw, olifant, buffel, neushoorn en luipaard.Afhankelijk van het seizoen kunt u mogelijk ook de Great Migration van zebra`s en wildebeesten zien. Deze trekken constant achter de buien aan. We informeren je graag waar je in welk seizoen de beste kans heeft om dit onnavolgbare fenomeen te aanschouwen.

dag 19 terug naar Arusha

De laatste dag om alle indrukken van Tanzania te laten inwerken. ’s Ochtends rijden we op het gemak weer terug naar Arusha. Hier hebben we nog een dagkamer gereserveerd, alvorens we ’s avonds weer terug naar huis vliegen(of gaat wellicht verder naar Zanzibar).

dag 20 Aankomst in Amsterdam / Brussel

Aankomst in Amsterdam / Brussel indien men de vlucht had van de avond ervoor.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord