Home Diashows Reisboekenshop Contact> Mijn HT
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
21 13 3
VERTREK TERUG REISSOM
15 oktober 04 november € 3875,- **
** exclusief ticket Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van Bhutan »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Wandelreis Bhutan | Chomolhari
Van dag tot dag

Een opmerking vooraf

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen. Hoewel het verblijf in Bhutan een prijzige aangelegenheid is, geeft dat geen garantie omtrent weersomstandigheden of andere zaken zoals aardverschuivingen of weggeslagen wegen of paden die de tocht mogelijk anders doen verlopen. Mocht het zo zijn dat je door vertraging van de Druk Air vlucht je een dag in Bhutan mist, dan wordt die dag vergoed.

Onderstaande is de beschrijving van de reis met vertrek op 5 april 2020.
Omdat we in oktober aan het eind van de reis kloosterfestivals in Bumthang bezoeken duurt die reis 2 dagen langer, heeft ook een hogere prijs en het eind van die reis verloopt iets anders. Dat staat onderaan deze beschrijving. 

dag 1 Amsterdam-Delhi

’s Morgens vertrek vanaf Schiphol, aankomst in Delhi ’s avonds laat. Meestal vertrekt de vlucht naar Paro erg vroeg zodat het weinig zin heeft om in het luchthaven hotel te overnachten.

dag 2 Delhi naar Paro (2270 meter) (of Thimpu zie onder)

`s Ochtends checken we in voor de Druk Air vlucht naar Paro. Het laatste deel van de vlucht is bijzonder spectaculair. De hoge toppen van Oost Nepal glijden, als het tenminste niet teveel bewolkt is, links van je voorbij: Mt. Everest, Makalu en Kanchenjunga zijn bij helder weer goed te zien en schuin voor je uit zie je de Bhutanese toppen waaronder o.a. Chomolhari en Tserim Kang. Dan zwenkt het toestel al dalend een aantal keren naar links en naar rechts over bosrijke bergkammen tot in de vallei van Paro. Ineens zie je meer huizen en landerijen en voor je uit de grote Dzong en het Museum van Paro.
We hebben even tijd nodig om echt te landen en te beseffen waar we zijn. Het valt je meteen op dat de huizen groot zijn en goed gebouwd en de meeste zijn mooi versierd met schilderingen, een beetje zoals in Oostenrijk en Zwitserland.
In welk hotel we worden ondergebracht hangt een beetje af van de beschikbaarheid van kamers maar in wezen bestaat zoiets als een slecht hotel niet in Bhutan. Het een is wat eenvoudiger maar ligt in het centrum terwijl het andere misschien wat luxer is maar wat verder buiten het stadje. ’s Middags maken we kennis met wat cultuur: we bezoeken het nationale museum dat is gevestigd in het de oude wachttoren boven de Dzong. De Dzong bekijken we daarna. Het is een overheidsgebouw dat staat in alle districten van Bhutan. Een belangrijk deel ervan is het religieuze centrum met monniken en gebedsruimtes. Andere delen huisvesten de ruimtes voor de meer wereldlijk georiënteerde bestuurders. Paro ligt op 2350 meter waardoor het wennen aan de hoogte ook meteen kan beginnen.

Dag 3 Paro Tsechu

Vandaag gaan we uitgebreid naar het kloosterfestival van Paro. De Dzong van Paro is een imposant gebouw met verschillende binnenpleinen. Hier worden verschillende voorstellingen gehouden door monniken en gewonen burgers. Symbolishce gemaskerde dansen wisselen af met ingetogen rijdansen van zingende vrouwen, allemaal in prachtige kleding gestoken. Om de Dzong heen is een soort markt en zijn er ook andere festiviteiten. Er wordt gegeten en gedronken, gespeeld en gegokt. Faascinerend om er deel van uit te maken.

dag 4 Tigersí Nest 3110 meter

Vandaag gaan we voor ’t eerst lekker op stap. Eerst een stukje rijden en dan lopen we over een breed pad gestaag omhoog door het bos. Af en toe passeren we een heiligdommetje en we zien op uitzichtpunten het Taktsang klooster al liggen. Het is aangeplakt tegen een steile rotswand zo’n 1000 meter boven de dalbodem. Vanaf de parkeerplaats voor de bus is het voor ons een klim van ongeveer 600 meter, heerlijk om even de benen los te schudden. Vlak voor je bij het klooster bent sta je op een punt waarbij je er bovenop kijkt. Om helemaal bij het klooster te komen moet je langs een steile trap afdalen tot voorbij een waterval en dan weer iets omhoog tot de poort van het gebouw. Naast een aantal mooie ruimtes met beelden, thanka’s andere relieken wordt je gewezen op de plaats waar de mythische tijger op de uitkijk lag terwijl Guru Rinpoche in de grot aan het mediteren was. Afhankelijk van de tijd die we besteden in Tigers Nest zullen we halverwege de afdaling in het restaurantje lunchen of bij terugkomst in Paro. De rest van de dag is vrij te besteden.

dag 5 Vervoer naar Druyel Dzong en Shana, wandelen naar Thongo Samba, 3250m, 5 uur lopen

Vandaag beginnen we met de eigenlijke trektocht. Eerst per busje naar het eind van de weg langs het vervallen Druyel Dzong tot aan het kleine dorpje Shana. Hier wachten de paarden en de paardenmannen. Alles wordt opgeladen en we gaan lopen. Voor de middag is de vallei open en we passeren dorpjes en landerijen. Iets later wordt het wat minder bewoond met nog maar hier en daar een eenzame boerderij. We betreden het woud. De paden worden nu smaller en over boomstronken en langs de rivier kronkelt het pad omhoog en omlaag. Het zonlicht wordt prachtig gefilterd door het veelkleurige (in de herfst) bladerdak. Nu en dan steken we de rivier over, over een brug. Als het heeft geregend worden de paden hier nogal modderig. We slapen vanavond op een opengekapte plek midden in het bos. Het is wat werk om een goede plek te vinden voor de tenten. Wel een mooie plek voor een kampvuurtje. Het wordt nu we boven de 3000 meter zijn gekomen ’s avonds al wel koud.

dag 6 Thongo Samba naar Heysi Thanka (3750 meter, 4 uur lopen)

De ups en downs worden nu wat hoger en de wanden langs de rivier wat steiler. Het bos is prachtig en oer. Mossen, varens, omgevallen boomstammen, watervallen, rotsblokken, grotten, lianen en zwarte poelen. Daar waar de rivier een grote bocht maakt naar het noorden staat er op een stukje open veld een boeddhistisch bouwwerkje: een stupa. Het is de verbeelding van de kosmos met vierkanten en cirkels in verschillende lagen met allen hun eigen symboliek. Van hier heb je ook een mooie blik op de Chomolhari. Aan het eind van de wandeldag stijg je nog wel een paar honderd meter. Je passeert een legerkamp en een gebruikelijke kampeerplaats maar wij kiezen voor een iets hogere zodat de overgang naar 4000 meter morgen wat makkelijker is. We kamperen op een grote open plek waar je goed om je heen kunt kijken. Het blijkt dat de omringende bergen al veel hoger zijn dan waar je gisteren stond.

dag 7 Heysi Thanka naar Jangothang (4094 meter, 3 - 4 uur lopen)

We doen het rustig aan. Hier steeds hogerop in de vallei is wat meer bewoning. We komen door het kleine dorp Soe. Hier en daar wordt een huis gebouwd en er is ook al een klein schooltje waar we van harte welkom zijn om rond te kijken en foto`s te maken. De mensen zijn in de weer met yaks die hier in grote getale aanwezig zijn. Het pad loopt heel geleidelijk omhoog maar de hoogte ga je vandaag goed voelen. Het kamp is op de plaats bij de ruïne van een oude Dzong en bij een chörten (stupa). Je bent vlakbij de oostwand van de Chomolhari I die met z’n 7300 meter een dikke 3000 meter boven je uittorent. Hier wordt het ’s nachts al echt koud en zeker in het najaar moet je rekening houden met temperaturen van ver onder het vriespunt (-10ºC).

dag 8 Jangothang rustdag/acclimatiseren/excursie(s) (4094 meter)

Vandaag wordt het kiezen: luieren in het kamp: boekje lezen, de was doen en een beetje rondkruipen of een tocht in de omgeving maken. We kunnen er 2 aanbevelen. De eerste leidt je aan de overkant van de rivier naar 2 meren waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt op de witte toppen van de Himalayaketen westelijk van je. De tweede tocht gaat naar een uitzichtpunt van misschien wel de spectaculairste berg in de omgeving: de Jichu Drake. Beide tochten duren ongeveer 4 uur en brengen je op een hoogte van ongeveer 4400 meter, een mooie extra acclimatisatie impuls.

dag 9 Jangothang-Lingshi over de Nyele La (4831 meter, 4005 meter, 6 u lopen)

Je zou kunnen zeggen dat tot hier de trek nog enigszins beschaafde trekken had: de kampeerplaatsen zijn goed verzorgd, de paden vertonen tekenen van onderhoud en er is enig verkeer. Je kunt zien dat er meer toeristen komen. Wanneer we Jangothang achter ons laten heb je het gevoel van de gebaande paden af te gaan. Het is ook een dag waarop we voor ’t eerst op deze reis een echte pas oversteken. Na 20 minuten steken we de brug over en begint een steile stijging van een 150-200 meter naar de volgende vallei. De wereld ligt er verlaten bij. Hier komen we in het gebeid waar de blauwschapen zich thuis voelen. We zien vast een of meerdere kuddes grazen tegen een bergwand. Het landschap wordt dramatischer met verre valleien en grazige en droge vlaktes beneden je. De rivier meandert door de valleibodem en het is her en der drassig. Na een tijdje heel geleidelijk omhoog te zijn gelopen zien we de pas voor ons opdoemen. Het is nog een flink stuk omhoog zigzaggend over zanderige paden. De kuddes yaks die hier soms naar beneden denderen zullen ongetwijfeld grote stofwolken veroorzaken. Op de top van de pas kan het hard waaien. Het is een trekgat waar de gebedsvlaggen van de stokken waaien. Als je terug kijkt zie je een fantastisch bergpanorama: op de voorgrond de Tserim Kang met direct daarachter de Jichu Drake en de twee toppen van de Chomolhari. De grens met Tibet is hier heel dichtbij, op een zeker punt niet meer dan 4 kilometer. Het brede pad slingert langs de kale bergwanden rustig naar beneden. Na een paar uur zie je de Dzong van Lingshi boven op een heuveltop. Lingshi is een behoorlijk dorp met een regiofunctie: er is een school en een hospitaaltje en er kan worden getelefoneerd. Wij kamperen ruim voor het dorp op een rustige plek aan de rivier met alleen maar mooie natuur om ons heen.

dag 10 Lingshi naar Goyok en Dando Gompa, 4 uur lopen

De omgeving waar we nu zijn is tamelijk bewoond. Er zijn vrij grote dalen met vlakke stukken grond en grazige yakweiden. Lingshi is een dorp met een regiofunctie. Er is een schooltje en een hospitaaltje. Er wonen ongeveer 400 mensen. Een paar uur verderop ligt een heel authentiek dorpje Goyok. In de buurt zijn een aantal kloostertjes die onlangs zijn gerestaureerd. We gaan kamperen in de omgeving van Goyok zodat we uitgebreid de tijd hebben om hier goed rond te kijken.

dag 11 Goyok naar Chebisa en terug naar Lingshi, 5 uur lopen

Nog iets verder naar het oosten ligt het idyllische dorp Chebisa. In de ochtend lopen we daar naar toe. Achteraan in de vallei dendert een grote waterval naar beneden die het dorp van stromend water voorziet. De gids zal proberen ons wat tijd te geven met de lokale mensen en samen te zitten om de wederzijdse nieuwsgierigheid te bevredigen. In de middag lopen we door het grootse landschap terug naar Lingshi.

dag 12 Lingshi naar Shodu, 7-8 uur lopen

Door rododendronbossen stijgt het pad nu continue naar een hoogte van 4400 meter. Beneden stroomt de rivier. Hogerop verandert het landschap en het wordt kaler met grote rotsblokken. Het is ongeveer 4 tot 5 uur lopen naar de pas die ligt op 4900 meter hoogte. Op de pas natuurlijk prachtige uitzichten op de omgeving, de bergen achter Lingshi en de pieken aan de rechterkant. Dan volgt de geleidelijk afdaling naar Shodu waar de kampplaats ligt. Er zijn meerdere plaatsen en welke we precies kiezen hangt o.m. af van de situatie op dat moment (zijn er meer groepen op pad, hoe modderig is de plaats etc.)

dag 13 t/m 15 Shodu naar Shomthang (4150 meter), Shomthang naar Yuetso (3980 m) en vandaar naar Labanna (4130 m)

Een fantastische doorsteek pal naar het zuiden. Het is 2 dagen van 6 uur lopen en 1 dag van 5 uur. Het is een oude handelsroute voor yakkaravanen van de mensen uit de omgeving van Lingshi om in Thimpu te komen. Onderweg mooie kampeerplaatsen met voldoende voedsel voor de yaks. We steken 2 bergruggen over en de paden zijn adembenemend, met vergezichten en langs afgronden.

dag 16 Labanna naar Thimpu (2450 meter) 3Ĺ tot 4Ĺ uur lopen

’s Ochtends lopen we net als gisteren op en neer over een aantal kleine pasjes boven de 4000 meter. Steeds weer dat prachtige uitzicht. Vlak voor de laatste pas kun je 100 meter hoger klimmen naar uitkijkpunt waar een aantal gebedsvlaggen zijn opgesteld. Dit is een “luchtbegraafplaats” waar mensen met name overleden kinderen aan de gieren laten. Hier en daar zie je een stukje beddengoed of een stuk van de kleren van de kinderen, wat deze tocht gevoelsmatig beladen maakt. Het is voor de Bhutanezen een bijzonder heilige plek en we verwachten van de deelnemers dat ze zich hier met respect gedragen, (bijvoorbeeld door stil te zijn of in ieder geval niet luidruchtig). Na deze bijzondere ervaring dalen we steil, al klimmend en elkaar helpend af naar het hoofdpad. Op de laatste pas kijken we over de kam heen in het dal van Thimpu. Je kunt de stad bijna 2000 meter lager zien liggen. Wie zin heeft kan het Phajodingklooster, dat halverwege de afdaling ligt, bezoeken. Bij de weg aangekomen op ongeveer 2800 meter staat vervoer klaar om je naar het hotel in Thimpu te brengen. De rest van de dag is vrij te besteden en je zou bijvoorbeeld wat kunnen gaan souvenirwinkels kunnen bezoeken.

dag 17 Thimpu verblijf

Vandaag nemen we de tijd om deze kleine hoofdstad eens goed te bekijken.  `s Morgens nemen we je mee langs de belangrijkste "highlights" van Thimpu. `s Middags kun je dan op eigen gelegenheid nog eens rustig verder kijken en je voorbereiden op de reis naar huis.
Tijdens de reis in het najaar vindt hier op deze dag het Chomolhari Mountainfestival plaats, wat ook leuk is om bij te wonen.

Dag 18 Thimpu-Delhi, vlucht Druk Air

Transfer naar de luchthaven van Bhutan tussen Thimpu en Paro in. Dan de vlucht naar Delhi waarbij je het eerste stuk langs de Himalayaketen vliegt. Prachtig. In Delhi wacht je op de vlucht naar Amsterdam die vroeg in de ochtend vertrekt.

Dag 19 Delhi - Amsterdam

Vroeg in de ochtend stappen we in het toestel voor de nachtvlucht naar Nederland waar je `s morgens rond half negen aankomt.

reis met vertrek 15 oktober 2020

Bij deze reis is er geen festival in Paro. Dus dag 3 vervalt en je gaat dan op die dag al naar het Tiger`s Nest.
Aan het eind van de reis rij je na aankomst van de trek (dag 15 = dag 16 in deze reis) in Thimpu meteen door naar Punakha. Daar kun je de volgende ochtend het prachtige winterpaleis (Dzong) bezichtigen. Vervolgens rij je door (dag 16) naar de vallei van Bumthang om het Jambay Lakhang festival bij te wonen (dag 17).
Dag 18 rij je via het festival Prakhar Duchoed terug en je overnacht in Trongsa waar ook een belangrijk Dzong het bekijken meer dan waard is. Dag 19 rij je terug naar Thimpu. Dag 20 en 21 zijn voor de terugreis naar Nederland.

Deze reis duurt 2 dagen langer dan die in het voorjaar en de reissom is dan ook € 400,- hoger

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | Ten Have 13 | 7983 KD Wapse | tel. 0522-241146 | email: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord