Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
15 5 3
VERTREK TERUG REISSOM
25 september 06 oktober € 2395,- **
20 oktober 03 november € 2945,- **
** exclusief ticket Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van Bhutan »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Wandelreis Bhutan | Druk Path
Praktische informatie

Klimaat

Vanwege de hoogteverschillen varieert het klimaat van subtropisch moessonklimaat tot een bergklimaat. De regentijd is in de zomer, van juni tot en met september. Deze Nabji-reis wordt uitgevoerd in de winter voor deze reis een goed seizoen: het is zeer waarschijnlijk droog, zonnig en koud. In Bhutan begeven we ons tussen de 1500 en de 3500 meter hoogte. De temperatuur varieert overdag afhankelijk van de hoogte tussen  5°C en 15°C en ‘s nachts tussen -5 en -15° Celsius. De hoogste temperaturen zijn op trek wanneer je het laagst zit.

Tijdsverschil

In Bhutan is het in onze wintertijd 5 uur later dan in Nederland, in onze zomertijd bedraagt het tijdsverschil tussen Nederland en Bhutan 4 uur.   

Bereikbaarheid

Je kunt tegenwoordig vanuit alle grote plaatsen met Nederland bellen en het mobiele netwerk wordt in Bhutan steeds verder uitgebreid. Wanneer je op trek bent, is het voor thuisblijvers moeilijk contact met je te krijgen. In een noodgeval kan het thuisfront altijd contact opnemen met HT. Wij proberen via de lokale organisatie de groep op te sporen. Je moet er wel rekening mee houden dat dit in het slechtste geval dagen kan duren.   

Geld mee naar Bhutan

Voor Bhutan kun je gewoon euro’s meenemen, dat wil zeggen het bedrag dat je denkt uit te geven aan drankjes, snacks, souvenirs, fooien. Neem in elk geval ongeveer € 200,-- mee in verschillende coupures. De Bhutanese Ngultrum is gekoppeld aan de Indiase Rupie en evenveel waard. In de meeste hotels kun je wisselen.
Ook in Bhutan staat de tijd niet stil en kan er waarschijnlijk op sommige plekken gepind worden. Ga er echter niet vanuit dat het overal werkt en kan, neem dus ook contant geld mee.

Voor de actuele wisselkoers klik hier. (Oanda.com)

Fooien

Aan het eind van een trek wordt meestal de fooi verzameld voor de staf die is mee geweest. Je geeft fooi als je dat wilt en als je tevreden bent over de prestaties van de “crew”. In Bhutan wordt de bagage altijd vervoerd door lastdieren, paarden of yaks. Fooien zijn dus voor: de paarden- of yakmannen, kok en koksmaatjes en de gids(en). Normaal gesproken ligt het bedrag dat een deelnemer kwijt is voor dit doel rond de € 30,-- .  Richtbedragen zijn: voor de gids € 30,--, voor de kok € 20,-- voor de paardenmannen elk € 15,-- voor de chauffeur: € 20,--. Je betaalt in Ngultrum en je kunt de bedragen dan naar boven afronden.   

Visum

Je paspoort moet vanaf het moment dat je terugreist nog minimaal 6 maanden geldig zijn. 

Voor een bezoek aan Bhutan heb je een visum nodig. HT regelt een officiële uitnodiging - de zogenaamde visumautorisatie - , waarvoor we je (tijdens de reis geldige) paspoortgegevens nodig hebben. Deze visumautorisatie is een document waarmee je het visum bij binnenkomst in Bhutan kunt verkrijgen. Dit document wordt je voor de reis toegestuurd per e-mail. De visumkosten voor Bhutan zijn bij de reissom inbegrepen. 
Voor het regelen van het visum voor Bhutan zijn de volgende zaken van belang: 

1. Voor de visumaanvraag voor Bhutan hebben wij je juiste paspoortgegevens nodig, die zo spoedig mogelijk en uiterlijk 6 weken voor vertrek bij ons binnen dienen te zijn (graag kopie opsturen of mailen). Krijg je een nieuwe paspoort, zorg dan dat deze 6 weken voor vertrek in je bezit is en geef ons de nieuwe gegevens door. 

2. Er moet een visumformulier ingevuld worden. T.z.t. ontvang je van ons het juiste formulier, deze moet ingevuld en met een pasfoto opgestuurd worden naar ons kantoor. 

3. Neem voor de zekerheid ook nog 2 pasfoto´s mee op reis, regels wijzigen soms. Het kan zijn dat er bij aankomst ook nog om een pasfoto gevraagd wordt.   

Vaccinaties

Voor de meest actuele informatie over verplichte / aanbevolen (herhalings-) inentingen per ziekte en per land raden we je aan contact op te nemen met je huisarts, lokale GGD of Thuisvaccinatie.nl. Het is belangrijk dat je tijdig een afspraak maakt, in elk geval 4 tot 6 weken voor vertrek. 

Thuisvaccinatie.nl is een landelijk opererend vaccinatiecentrum en biedt je de mogelijkheid dat een arts bij jou thuis reisvaccinaties komt zetten op een dag en tijdstip dat het jou uitkomt. Dat kan zelfs in de avonduren of in het weekend. De tarieven zijn gelijk of soms lager dan die van de GGD of huisarts en je betaalt geen extra kosten voor de service aan huis. Vergoeding van verzekering is meestal (deels of geheel) mogelijk. 

Hoe werkt het`
Je plaatst een aanmelding bij Thuisvaccinatie.nl. Daarna vul je jouw gegevens, reisbestemming en vaccinatiehistorie in. Bij het laatste stapje plan je meteen de afspraak in op een datum en tijdstip wanneer het jou uitkomt. Met die gegevens stelt het medisch team het vaccinatieadvies op die je binnen drie werkdagen ontvangt. De reisvaccinatie wordt gegeven door een erkende arts.

Om een indicatie te krijgen van de vaccinatie en/of andere noodzakelijke gezondheidsmaatregelen ga je eerst naar Thuisvaccinatie.nl/bhutan waarna je doorklikt voor het maken van een afspraak. 

Ben je woonachtig in België? Dan raden we je aan voor de meest actuele stand van zaken de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde te raadplegen.

Procedure van vertrek en de vluchten

Je kunt de vlucht Delhi zelf regelen of via HT. Wij vliegen het liefst met KLM, wat een directe vlucht is. Onder de website link ‘vliegtickets’ van deze reis staat meer informatie, of neem contact op met ons kantoor. De vlucht van Delhi naar Paro wordt door HT geregeld. 
De tickets worden ongeveer een week voor vertrek naar je opgestuurd per mail. In principe vlieg je met KLM naar Delhi en van daar verder met DRUK Air naar Paro in Bhutan. 
Op Schiphol moet je uiterlijk 3 uur voor vertrek aanwezig zijn bij de balie die correspondeert met het vluchtnummer.  In Delhi ga je niet door de paspoortcontrole en na verloop van tijd word je door een man/vrouw opgehaald en meegenomen naar de wachtruimte. Deze persoon schrijft de gegevens op van je aansluitende vlucht. Hij/zij zorgt er ook voor dat je bagage van de band af wordt gehaald. Ongeveer 3 tot 2 uur voor vertrek wordt je opgehaald om je bagage te contrroleren, er worden nieuwe labels aan bevestigd en je krijgt je instapkaarten. Dan kun je door de securitychecks en aan boord gaan. 

Tijdens het wachten kun je er voor kiezen om in een veel prettiger lounge te verblijven. De kosten hiervan zijn voor eigen rekening. Er zijn 3 lounges die variëren in service. Voor de beste, met drankjes, sandwiches en snacks, betaal je ongeveer 20-30 dollar voor een nacht. In een andere met wat minder luxe betaal je 5-10 dollar en dan heb je alleen koffie, thee en wat koekjes. De prijs hangt af van de lengte van je verblijf en is ook wel enigszins onderhandelbaar. Op verzoek kan je reis verlengd worden, dit is afhankelijk van de beschikbaarheid van de vluchten. Voor een wijziging van de vertrek- en/of terugreisdatum betaal je € 35,-- wijzigingskosten plus de eventuele extra kosten van het ticket indien de vlucht niet meer voor hetzelfde tarief geboekt kan worden als in de reissom berekend is. Voor meer informatie over vluchten kun je contact opnemen met ons kantoor. 

Persoonlijke medicijnen

* 1 Azitromycine antibioticum kuur, bij bacteriële darminfecties (met koorts)
* 1 Augmentin of amoxycilline antibioticumkuur, bij luchtweginfecties + algemeen breedspectrum 
* azaron, lidocaïnezalf bij insectenbeten 
* betadine-iodium voor wondontsmetting 
* second skin voor blaarpreventie 
* sporttape 
* hansaplast bij wondjes 
* paracetamol/coffeïne als pijnstiller 
* zonnebrandolie/crème minimaal factor 30 
* rekverband, knieband bij knieproblemen 
* Arnica of SRL bij spierpijn, kneuzingen 
* immodium bij diarree, als je moet reizen in vliegtuig of bus of bij dreigende uitdroging 
* ORS tegen uitdroging bij diarree 
* strepsils bij keelpijn 

De antibioticakuren (azitromycine en augmentin), diamox en lidocaïnezalf zijn op recept via je huisarts te verkrijgen. Informeer bij je ziektekostenverzekeraar naar een eventuele vergoeding (mocht je huisarts deze middelen niet aan je willen verstrekken dan kun je ze altijd nog in Bhutan kopen, gewoon bij een apotheek). 

HT Wandelreizen zorgt voor een medicijnenkit met een grote verscheidenheid aan medicijnen en verbandmiddelen. Deze zijn in principe voor de ernstiger gevallen en voor  de lokale staf. De kans dat we de kit nodig hebben is klein, maar aanwezig.   

Hoogteziekte

De meeste mensen, die niet gewend zijn zich naar grote hoogte te begeven en zich hier bovendien erg inspannen, krijgen last van de hoogte. 

Hoogteziekte kan zich voordoen boven de 2500 meter. Als de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen, zal het in veruit de meeste gevallen slechts gaan om lichte symptomen van voorbijgaande aard. Slechts in 1 à 2 % van de gevallen komen ernstige verschijnselen voor, die zonder passend handelen tot de dood kunnen leiden. De symptomen van hoogteziekte mogen daarom absoluut niet worden veronachtzaamd. 

Wanneer je je op grote hoogte niet goed voelt, moet je aannemen dat er sprake is van hoogteziekte, tenzij er overduidelijk een andere oorzaak is. 

Oorzaken van hoogteziekte: 
- geringere aanwezigheid van zuurstof en 
- geringere luchtdruk, waaraan het lichaam zich moeilijk of onvoldoende aanpast, veelal door te snelle stijging. 

Preventieve maatregelen: 
1. Langzame en gefaseerde stijging, het zgn. "acclimatiseren". Als ideaal geldt om 5 dagen uit te trekken tot 3500 m, daarna maximaal 300 meter stijging per dag en per 1000 meter minimaal 1 dag extra. In de praktijk blijkt echter wel een hoger stijgingstempo mogelijk, waarbij rond de 3000 meter een dag rust wordt ingelast en daarboven per 1000 meter stijgen 1 dag. 

Vanaf geringe hoogte helemaal "inlopen" levert meestal nauwelijks problemen op, maar na een bus- of autorit omhoog en vooral bij "invliegen" naar grote hoogte, is aandacht voor het acclimatiseren van het grootste belang. 

2. Altijd rustig lopen, zonder buiten adem te raken. 

3. Veel drinken. 
Uitdroging kan hoogteziektesymptomen veroorzaken. Gewoonlijk heb je minstens 5 liter vloeistof per dag nodig op grote hoogte. Je moet per keer min. 1/2 liter uitplassen en de urine moet helder zijn. Als je urine donkergeel is, drink je onvoldoende. Drink water, thee, soep en bouillon, maar geen alcohol. 

4. Juiste voeding. 
Zorg dat je voldoende calorierijk eet, met name veel zetmeel. Eet niet te zout. Het HT-menu houdt hier rekening mee. 

5. Bewust diep, volledig ademhalen (wel oppassen voor hyperventilatie). 

6. Diamox (acetazolamide), een diureticum, kan helpen bij hoogteaanpassing. Het blijkt de ademhaling tijdens de slaap te reguleren, zodat efficiënter zuurstof wordt opgenomen. Onderzoek heeft onomstotelijk aangetoond dat het preventief slikken van diamox symptomen van hoogte ziekte met 50% doet afnemen. Bovendien herstel je sneller. In tegenstelling tot wat veel mensen veronderstellen maskeert diamox de hoogteziekte niet maar het helpt je sneller te acclimatiseren. Bij HT raden we dan ook het preventief gebruik van diamox aan op slaaphoogtes boven de 3000 meter. dosis: 1 - 3 maal per dag 250 mg voor de duur van het verblijf op grote hoogte 

7. Bij tochten met een verhoogd risico (vliegen naar Lhasa, expedities boven de 6000 meter) nemen we doorgaans een hogedrukzak (Gamow Bag of PAC) mee zodat we, in geval van nood, een afdaling van ongeveer 2000 meter binnen 5 minuten kunnen simuleren. Het gebruik van deze hogedrukzak is ook effectief gebleken. 

Lichte symptomen van hoogteziekte: 
- enigszins slap, loom gevoel 
- kortademigheid bij inspanning 
- hoofdpijn 
- misselijkheid 
- gebrek aan eetlust 
- spijsverteringsstoring: obstipatie / diarree, winderigheid 
- slecht slapen 
- onregelmatige ademhaling tijdens het slapen lichte duizeligheid 
- lichte zwelling van handen, voeten, gezicht 

Bij alleen deze symptomen behoeft men niet meteen af te zien van verder stijgen. Men moet het kalm aan doen en voldoende (nacht)rust inlassen. Maar blijf e.e.a. en elkaar wel goed in de gaten houden, want de lichte symptomen zouden ernstiger problemen kunnen aankondigen. Blijf bij elkaar en laat elkaar niet alleen! 

Ernstige symptomen van hoogteziekte: 
(houden o.a. verband met long- en hersenoedeem) 
- ernstige kortademigheid en versnelde ademhaling, ook na rust (meer dan 25 ademtochten per minuut) 
- vochtige, rochelende ademhaling 
- hevige hoestbuien, die alle activiteit beperken 
- ophoesten van roze tot bruin sputum 
- hoge hartslag, ook na rust (meer dan 110 slagen per minuut) 
- blauwe verkleuring van gezicht en lippen 
- geringe urine-uitscheiding (minder dan 1/2 liter per dag) 
- aanhoudend overgeven 
- wazig, dubbel of met blinde vlekken zien 
- aanhoudende ernstige hoofdpijn, ook na nachtrust 
- aanhoudende ernstige vermoeidheid, extreme lusteloosheid 
- coördinatievermindering, evenwichtstoornis(testen!) 
- verwardheid, delirium, coma 

Zodra ook maar één van deze symptomen zich voordoet, staat er (naast zo mogelijk zuurstof toedienen) maar één weg open: ONMIDDELLIJK OMLAAG. 

Iemand met deze problemen moet onder begeleiding omlaag, zo mogelijk gedragen worden, omdat inspanning een en ander kan verergeren. 
Na een betrekkelijk geringe daling van 500 tot 1000 meter kunnen de symptomen soms geheel verdwijnen. Dan kan men na enkele dagen rust opnieuw proberen te stijgen, maar uiterst behoedzaam. Bedenk dat de ernstige symptomen van hoogteziekte binnen enkele uren fataal kunnen zijn. 

Door ervaring kunnen onze reisbegeleiders de symptomen goed onderkennen en de nodige maatregelen nemen. Zonodig kunnen extra rustdagen worden ingelast om te acclimatiseren. 
Als je bij jezelf of een andere deelnemer symptomen van hoogteziekte waarneemt, blijf dan niet alleen, resp. laat de ander niet alleen, en vertel een en ander meteen aan de gids

Over de uitrusting

Paklijst

Bagage

Tijdens de trek mag 20 kg p.p. aan persoonlijke bagage worden afgegeven. Spullen die niet nodig zijn tijdens de trek kunnen eventueel achtergelaten worden in het hotel of bij de agent. 
Doorgaans mag vanuit Nederland per persoon 23 kilo ruimbagage als 1 stuk bagage worden ingecheckt. Trek je bergschoenen aan voor de vlucht zodat die in ieder geval niet weg zijn in het geval je bagage kwijtraakt.

Verzekering

HT Wandelreizen stelt een adequate reisverzekering verplicht. Heb je een doorlopende reisverzekering kijk dan even goed na of en in hoeverre reddingskosten zijn meeverzekerd. Soms vallen reddingskosten (medisch noodzakelijk vervoer) onder de medische kosten. Voor het geval je de medische kosten laat dekken door je eigen ziektekostenverzekering, moet je nagaan of deze medische kosten werelddekkend zijn. 
Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Niet alleen vóór de reis geeft deze verzekering dekking maar ook bijvoorbeeld bij vertreksvertraging of bij vroegtijdig moeten afbreken van de reis. Mocht er schade zijn die normaal gesproken onder de dekking valt van een annuleringsverzekering dan kun je die schade niet op HT Wandelreizen verhalen. 
Beide soorten verzekeringen kun je via HT Wandelreizen afsluiten. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleider en HT Wandelreizen snel handelen.   

Eten en drinken

Het drinken van leidingwater in Bhutan raden we af. Overal is gebotteld water te koop en op trek wordt het drinkwater gekookt. De keuken van Bhutan bestaat uit veel rijst, vlees, granen, groenten en pepers. De groenten worden veelal, ook op trek, geserveerd met/in een lekkere saus (soms met kaas). Meestal staan er in de hotels uitgebreide buffetten klaar. Er wordt veel thee gedronken. Op trek wordt de lunch warm meegenomen en opgediend, heerlijk!  Als je tussen de maaltijden door wat te snacken wil hebben dan kun je in Bhutan wel wat kopen aan chocola of snoepjes o.i.d. Je kunt natuurlijk ook vanuit Nederland wat meenemen naar je eigen smaak.   

Overnachtingen

n de steden en stadjes slapen we in hotels van verschillende kwaliteit. In Paro en Thimpu zijn het goede hotels met mooie kamers en badkamers. Er is vaak een internetverbinding beschikbaar (tegen betaling). Buiten de centrale regio zijn het meer guesthouses, soms nieuw, soms in een oude boerenhoeve. Vaak sfeervol maar altijd met een warme douche op de kamer. 
Tijdens de trek slapen we in tenten. Je kunt kiezen of je alleen in een tent wilt of met twee personen. Aan het gebruik van een eenpersoonstent zijn meerkosten verbonden.

Fotografie

Tot 2001 waren de meeste dzongs in Bhutan niet toegankelijk. De meeste dzongs zijn, ook tijdens de festivals, nu opengesteld voor toeristen. Binnen de gebouwen van de dzongs mag je meestal niet fotograferen, wel op de binnenpleinen. Hou er rekening mee dat het maken van foto’s in Bhutan niet overal is toegestaan, vraag altijd toestemming en wees terughoudend! Ook tijdens de festivals mag je niet altijd fotograferen of filmen. De Dromches zijn de officiële festivals voor officials en genodigden en daar is fotograferen niet toegestaan; de Tsechu’s zijn publiekelijk toegankelijk en daar mag je in de regel wel fotograferen.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord