Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
15 11 4
1 rugzakken 1 bergen
VERTREK TERUG REISSOM
13 augustus 27 augustus € 2575,- **
** exclusief ticket Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van Rusland »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Expeditie Elbroes | 5642 meter
Van dag tot dag

Een opmerking vooraf

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onder meer het weer, de terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel als ook in technische zin) kunnen van invloed zijn op het uit te voeren programma. Kampplekken en duur van per dag te lopen trajecten kunnen van jaar tot jaar verschillen. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 vlucht Amsterdam - Moskou - Mineralniye Vody, transfer naar een hotel

Een vlucht van  ruim  3 uur  uur  brengt ons naar Moskou. Daar stappen we over op de vlucht van 2,5 uur naar Mineralniye Vody, waar we ‘s avonds laat aankomen.  Deze stad vormt de toegangspoort tot het Russische deel van de Centrale Kaukasus. Korte transfer naar het  hotel. Hier maken we ook kennis met de Russische gids en eventuele hulpgids(en).

Dag 2: Rit naar dorpje Elbrus en start negendaagse rugzaktrekking

’s Ochtends doen we eerst nog wat allerlaatste inkopen en rijden dan via een redelijke weg naar het zuiden richting het Kaukasusgebergte met z’n machtige besneeuwde bergtoppen. Na een uur of vijf  komen we aan in het kleine dorpje Elbrus op ongeveer 1750 m. Dit plaatsje ligt ten zuidoosten van de  Elbroes vulkaan en is het startpunt van de rugzaktrekking. Via een kleine canyon lopen we de Irikchat vallei in en klimmen geleidelijk en in ontspannen tempo naar de kampeerplek op 2300 m. Vandaag lopen we aan het begin nog door bebost gebied, maar al snel wijkt het bos voor glooiende alpenweiden. Looptijd 3 uur.

Dag 3: Geleidelijke klim naar de voet van de Irikchat pas

We vervolgen onze klim door de vallei en maken kamp aan de voet van de Irikchat pas. Het is een wat kortere dag mede om verder te acclimatiseren aan de hoogte. Kamp op 2850 m. Looptijd 5 uur.

Dag 4: Irikchat pas en kamp bij Emerald Lake

Op deze pittige dag klimmen we om te beginnen over de Irikchat pas van 3670 m. De klim begint op een goed pad dat later overgaat in een steiler spoor over keien tot op de pas zelf. Bij helder weer worden we beloond met een machtig panorama van de noordzijde van de Elbroeskegel. Op de pas doen we onze stijgijzers onder en gaan aan het touw. De afdaling gaat de eerste 150 meter over een sneeuw-/ijshelling die hier tot 30 graden steil is. Eenmaal op het vlakkere deel lopen we in noordelijke richting over de sneeuw van de Djikaugenkez gletsjer, de grootste in de Kaukasus. De route varieert van jaar tot jaar: op sommige plekken is het ijs erg zacht en nat, waardoor we wellicht omtrekkende bewegingen moeten maken. Na 7 - 8 uur lopen komen we bij een azuurblauw meer waar we kamp maken. Kamphoogte 3385 m.

Dag 5: Over bergruggen en groene morenenwallen naar Ďairstripí en ophalen depot

Ook op deze dag kan de route van jaar tot jaar wat anders lopen mede i.v.m. de waterstand van sommige riviertjes en de mogelijkheid om al dan niet hogere doorsteken te maken. We lopen in 4 - 5 uur over bergruggen en tussen groene morenenwallen naar de kampplek op een grasveld aan de rand van een natuurlijke ‘airstrip’ op 2900 meter hoogte. Tijdens de 2e wereldoorlog is deze strip gebruikt door de Duitsers, die het hadden gemunt op de olievelden in Azerbeidzjan. Na een pauze in het kamp dalen we – of een deel van de groep - met de lokale gids af naar een lager kamp. De lokale agent heeft ervoor gezorgd dat hier nieuwe voorraden eten en brandstof klaarliggen voor het tweede deel van de trekking. De afdaling van ongeveer 300 hoogtemeters naar de depotplek en de klim terug duurt totaal ongeveer 2,5 uur.

Dag 6: Via plateau en gletsjer naar voet van de Balkbashi pas

Met de ijshellingen van de Elbroesvulkaan steeds aan onze linkerhand lopen we over het Irakhisyrt plateau naar de voet van de volgende pas, de Balkbashi. Soms is er een vermoeden van een pad, maar vaak lopen we cross country. Mogelijk moeten we één of twee keer een kleine rivier doorwaden. We komen bij de rand van een gletsjer en steken deze over. Normaal is de gletsjer aper en bezaait met gruis en stenen, zodat de stijgijzers niet nodig zijn. Na de oversteek van de gletsjer zetten we onze tenten op. De precieze kampplek hangt mede af van de beschikbaarheid van drinkwater. Totaal 5 - 6 uur lopen. Kamp: 3400 m.

Dag 7: Balkbashi pas, afdalen naar beboste vallei en klim naar kamp Koltsevoi BC

‘s Ochtends volgen we om te beginnen een pad naar de brede Balkbashi pas op 3690 m. Hemelsbreed zijn we relatief dicht bij de westtop van de Elbroes. Vanaf de pas hebben we prachtig uitzicht op de woeste bergen en diepe kloven ten westen van de vulkaan. Beneden ons ligt de smalle beboste Ullukhurzuk vallei. We dalen af over losse stenen en gras naar de rivier en steken die over via een brug. Daarna volgt weer een flinke klim naar ons kamp op 2900 m aan de voet van de Koltsevoi pas en tevens aan de oever van een klein, ondiep meertje. Looptijd 7 - 8 uur.

Dag 8: Kolstevoi pas en over gruishellingen en puinbulten naar KŁkŁrtlŁ BC

Dit keer een aangename, geleidelijk klim naar het brede zadel van de mooie Kolstevoi pas op 3360 m. De route loopt over grashellingen met vaak veel bloemen. Lunch bij een meertje vlak voor de pas. Vanaf de pas is er mooi uitzicht op de Kükürtlü gletsjer in de diepte en de gelijknamige pas aan de overzijde van het dal. Het is moeilijk voor te stellen dat we daar overmorgen in de buurt zullen lopen: zo hoog en ongenaakbaar ziet de pas er van deze kant uit. De afdaling van de Kolstevoi pas is bepaald minder ontspannen: deze voert over zoge- naamde Geröll-velden en gruishellingen. Alles glijdt weg onder je voeten en een stok is hier erg handig voor het evenwicht. Beneden passeren we een mooie hoge waterval en karakteristieke basaltzuilen. Door de oksel van de zijmorene is het dan nog 100 m licht stijgen tot de plek waar we veilig de gletser op kunnen. De gletsjer is hier vlak, aper en spletenvrij met mooi wit ijs. In 1942 is hier een Sovjetbommenwerper neergestort bij een mislukte nachtelijke noodlanding. Een klein gedenkteken voor de bemanning herinnert aan deze tragische gebeurtenis. Her en der tussen de stenen liggen nog stukken aluminium plaatwerk. Na het oversteken van de gletsjer volgen nog de puinbulten van de andere zijmorene voor we aankomen op de kampeerplek: Kükürtlü-basecamp. Looptijd ongeveer 6 uur. Kamp rond de 2900 m.

Dag 9: Zware dag over drie passen

Dit is verreweg de zwaarste dag van de trek: de route gaat over maar liefst drie passen door moeilijk terrein. Vanuit het basiskamp lopen we eerst iets omlaag naar het Kebek ‘dal’. Daar ga je steil omhoog. We lopen via de linkerkant van het dal omhoog. Het laatste stuk gaat over een sneeuwveld en daarna een stukje door het gruis (drie stappen omhoog, twee stappen omlaag). Na 2,5 uur komen we bij de Kebek pas (3670 m), waarvandaan je een schitterend uitzicht hebt over de Georgische Kaukasus. Vanaf de pas gaan we steil omlaag, steken een tweede pasje over, blijven op hoogte en steken door naar de laatste pas van vandaag, de Eko pas (3478 m). Het laatste stuk gaat steil omhoog door gruis. Vanaf de pas gaan we weer steil omlaag naar de Ullukam rivier die we oversteken om bij de kampeerplek te komen. Looptijd 8 uur, incl. rond de 800 meter klimmen en dalen. Kamp op ongeveer 2900 m aan de voet van de Khotyutau-pas.

Dag 10: Khotyutau pas en afdaling over ijsvelden naar bergdorp Terskol

Een pittige klim brengt ons op de Khotyutau pas (3545 m), die uitzicht biedt op de enorme ijsvelden aan de zuidflank van de Elbroes. Ook hier zijn er veel sporen te vinden van de Tweede Wereldoorlog. Deze strategische pas was lange tijd in handen van de Duitsers. Het kostte het Rode Leger veel moeite de pas te heroveren. Gedenkplaten op de rotsen memoreren de omgekomen soldaten. Voor ons ligt het gigantische Khotyutau sneeuw- plateau. Rechts voor ons hebben we voortdurend uitzicht op de besneeuwde toppen van de imposante Kaukasusbergen, die hier de grens vormen met Georgië. Wij koersen richting de Azaugletsjer. Om deze gletsjer veilig over te steken is een ervaren plaatselijke gids een ‘must’: de spletenvrije corridor is slechts enkele tientallen meters breed en zeker bij mist moeilijk te vinden. Door een op IJsland lijkend landschap met veel zwart en donkerrood gesteente en gruis komen we uiteindelijk bij een prachtig ijsmeer. Van hier gaat het via een goed pad naar beneden naar het middelste station van de kabelbaan aan de zuidkant van de vulkaan (3000 m). Op het station neem je de kabelbaan omlaag en kom je aan in Azau op 2300 m. Azau bestaat alleen uit toeristenstalletjes en restaurantjes. Vanaf hier rijden we met een busje naar het hotel in het bergdorp Terskol. Looptijd 7 uur. Overnachting in hotel op ongeveer 1900 m.

Dag 11: Halve rustdag in Terskol. Met liften naar hut op 3900 m

Een halve rustdag in Terskol. ‘s Middags brengt een busje ons naar het kabelbaanstation in Azau, waar we gisteren ook al waren. Eerst gaan we met een cabinelift naar het Mir-station en daar stappen we over op de stoeltjeslift naar de Garabashi hutten. In de buurt van het eindstation overnachten we in een eenvoudige hutaccommodatie. Hoogte 3900 m. Zodoende pakken we onze hoogte-acclimatisatie weer op.

Dag 12: Beklimming westtop op 5642 m

De grote dag! Bij de beklimming volgen we de normaalroute, waarbij stijgijzers tot de standaarduitrusting behoren. We beginnen heel vroeg en hebben hoofdlampen nodig om op de route en bij elkaar te blijven. Tegen half zes wordt het licht. Vandaag dragen we alleen een dagrugzak. Een zogemaamde ‘snowcat’ (inbegrepen bij de prijs) brengt ons van de hutten naar de Pastuchov-rotsen op 4700 m. Zodoende is de kans groot dat we de top ook echt gaan halen. Vanaf de Pastuchov-rotsen gaat de route over de immense ijskap door in principe spletenvrij terrein meteen steil omhoog. Daarna kom je op het minder steile tot horizontale pad om de oosttop heen met waarschijnlijk veel koude tegenwind. We klimmen geleideljjk door naar het zadel tussen de dubbeltop op 5420 m, waar je kunt pauzeren. Vanaf het zadel loopt het pad steil omhoog. De wind kan hier heel krachtig zijn, waardoor de gevoelstemperatuur flinkt daalt. Via een ‘valse’ top bereiken we in ongeveer 1,5 uur de westtop op 5642 m. Bij goed weer zijn de uitzichten fantastisch! We zitten hier op zo’n 15 km afstand van de eigenlijke Kaukasusketen en kunnen zodoende de vele vergletsjerde vier- en vijfduizenders op ooghoogte aanschouwen. Totaal aantal loopuren inclusief terugtocht naar de hut: ongeveer 10 uur. We overnachten weer in de hut op 3900 m.  

Dag 13: Reservedag

Dit is een reservedag. Mocht de toppoging op dag 12 vanwege weersomstandigheden of anderszins niet zijn doorgegaan, dan is dag 13 voor dit doel beschikbaar. In dat geval wordt er ook op dag 13 overnacht in de hut op 3900 m. Als de klim naar de top op dag 12 wel is doorgegaan, dan dalen we deze dag af naar Terskol en overnachten daar in een hotel.  

Dag 14: Rit van Terskol naar stad Piatigorsk en vrije tijd

Vandaag verlaten we het Elbroesgebergte en rijden met een gecharterde bus in een uur of vijf vanuit Terskol naar ons hotel in de stad Piatigorsk (560 m; ruim 140.000 inwoners). Deze plaats ligt 20 km ten zuiden van de stad Mineralniye Vody, waar we op dag 1 overnacht hebben. In principe is er in de namiddag tijd om de stad op eigen gelegenheid te verkennen. In een park staat op een heuvel een imposant Lenin-standbeeld. Het in de regio omvattend aanwezige microvulkanisme heeft van oudsher geresulteerd in een groot aantal heet- en mineraalwaterbronnen met geneeskrachtige werking. De streek is daarmee het belangrijkste centrum van kuuroorden in Rusland. Vroeger kwam hier vooral de adel op bezoek wat resulteerde in vele mooie neo-classicistische badhuizen en andere gebouwen. Maar inmiddels komen er gasten uit alle rangen en standen. ‘s Avonds nemen we afscheid van de Russische crew.

Dag 15: terugreis naar Amsterdam

‘s Ochtends na het ontbijt transfer van hotel naar de luchthaven bij de nabijgelegen stad Mineralniye Vody. Terugvlucht via Moskou naar Schiphol/Amsterdam.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord