Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
11 8 2
VERTREK TERUG REISSOM
01 juni 11 juni € 1195,- **
28 juli 07 augustus € 1195,- **
31 augustus 10 september € 1195,- **
13 oktober 23 oktober € 1195,- **
** exclusief ticket Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van Armenie »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Wandelreis ArmeniŽ
Praktische informatie

Klimaat tijdens de HT-reizen

De beste tijd om het land te bezoeken is van eind mei/begin juni tot eind oktober. Alle HT-reizen vallen binnen die periode. Armenië heeft een overwegend continentaal landklimaat met hete, droge zomers en koude winters. Hoogteverschillen resulteren echter in forse temperatuurverschillen. Het warmst wordt het in Jerevan e.o. (1000 m), maar tijdens wandelingen op grotere hoogte en in het noorden is het koeler. Dat geldt natuurlijk helemaal voor de beklimming van twee bergtoppen van resp. 3582 en 3880 m op dag 4 resp. dag 10. M.b.t. Jerevan, zoals gezegd de warmste stad,  geven we hieronder nadere details. In juni is de gemiddelde maximale temperatuur 28°C met flinke uitschieters naar boven en beneden, de gemiddelde minimale temperatuur 13°C; in juli (de heetste maand) gem. max. 32°C, gem. min.17°C; in oktober: gem. max. 20°C, gem. min. 6°C (op hogere plekken lager). De neerslag is door het jaar heen veel lager dan in Nederland. De meeste regen valt in de maanden april en mei (geen HT-reizen). In juni t/m oktober, tijdens de HT-reizen, is de neerslag zeer beperkt, maar dagen met bewolking en/of regen kunnen zich natuurlijk altijd voordoen. Er worden vijf reizen aangeboden in resp. juni, juli (2x), september en oktober. Elke maand heeft z’n specifieke voor- en nadelen. In juni en september is het weer voor velen ideaal: lekker warm maar niet te heet. Echter, in juni (en wellicht in oktober) is de klim naar de subtop van Mt. Aragats waarschijnlijk niet mogelijk. In dat geval wordt een andere mooie wandeling aangeboden. In de zomer is het op de lagere delen van de reis warm tot heet. Voordeel is dat de hoogste punten van de reis – klim naar Mt. Tsghuk en subtop van Mt. Aragats tussen resp. 3580 en 3880 m – dan uitstekend te doen zijn (dag 4 resp. dag 10). In oktober is het weer duidelijk koeler, maar het is nog steeds heerlijk wandelweer. De grote bonus van oktober bestaat uit de fantastische herfstkleuren van bomen en struiken. In juni en oktober worden er wellicht – afhankelijk van de situatie - deels andere wandelingen aangeboden op resp. dag 3, 4 en/of 10. Voor details: zie het programma van dag tot dag.

Tijdsverschil

Armenië kent in tegenstelling tot Nederland/ België geen onderscheid tussen zomer- en wintertijd. In Armenië is het ‘s zomers twee uur later dan in Nederland/België en ‘s winters drie uur later. De Nederlandse/Belgische zomertijd begint het laatste weekend van maart en duurt tot het laatste weekend in oktober.

Elektra en mobiele telefoon

In Armenië is de netspanning 230 V en de frequentie 50 Hz. De stopcontacten zijn identiek aan die in Nederland, je hoeft dus geen wereldstekker mee te nemen. Heb je in dit opzicht aanvullende informatie nodig, check dan de volgende link:  https://www.wereldstopcontacten.nl/armenie/ Alle accommodaties beschikken over elektriciteit en in principe ook over wifi. Je kunt dus dagelijks je apparaten opladen. Tip: neem ook een driewegstekker o.i.d. mee, zodat je met één stopcontact meerdere apparaten kunt laden. Verkrijgbaar bij gereedschapswinkels, bouwmarkten, enz. De mobiele telefoon werkt over het algemeen goed in alle plaatsen waar we overnachten. Ga ervan uit dat je tijdens de wandelingen mobiel geen contact kunt maken.

Geld mee naar ArmeniŽ

De munteenheid van Armenië is de dram (AMD). Koers in nov. 2019: 1 € = 515 AMD; 1000 AMD = € 1,84. Zie voor de actuele koers www.oanda.com. Bij aankomst in Jerevan kun je op het vliegveld geld pinnen en cash euro’s wisselen en idem dito op vele plekken in Jerevan. Buiten de hoofdstad zijn er pinautomaten in diverse grotere plaatsen, maar daar wil er ook wel eens een uitvallen. Voor eventualiteiten is het daarom aan te bevelen ook cash euro’s mee te nemen (kleine biljetten, zonders scheurtjes e.d.), bijv. ter waarde van totaal € 150. Afgezien van de vliegdagen heen en terug zijn alle ontbijten en lunches inbegrepen en vijf diners. Vier diners zijn dus niet inbegrepen. Een diner excl. drankjes kost pakweg € 12 - € 15, in Jerevan wellicht wat meer. Verder heb je wat geld nodig voor water, drankjes, aanvullende persoonlijke uitgaven, fooien, enz.
Let op: de meeste Nederlandse banken hebben standaard de mogelijkheid tot geldopnames in landen buiten Europa geblokkeerd en een limiet voor een geldopname per keer vastgesteld. Deblokkeer daarom je bankpas en check je opnamelimiet: dat kan in principe digitaal.

Visum en paspoort

Sinds 2013 is voor inwoners van de EU geen visum meer nodig voor Armenië. Het paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn gerekend vanaf de dag van vertrek uit Armenië.

Vertrek en aankomst

Informatie met betrekking tot het definitieve vluchtschema ontvang je per mail ongeveer een week voor vertrek. Dan ontvang je ook het vliegticket en – indien van toepassing – nadere instructies rond vertrek en aankomst. Uiterlijk 3 uur voor vertrek dien je op de luchthaven aanwezig te zijn bij de balie die correspondeert met het vluchtnummer. Bij aankomst op de luchthaven van bestemming word je – als je geboekt hebt via HT/SLA - opgewacht door een vertegenwoordiger van de lokale agent en vervoerd naar het hotel.

Kleding

Bij bezoek aan een kapel/kerk/kathedraal enz.  – ook al is het maar kort – moet je je houden aan ter plekke geldende fatsoensnormen. Dat betekent voor beide seksen: draag dan geen korte broek/korte rok en bedek schouders en bovenarmen. Voor vrouwen geldt bij bezoek aan kerken: bedek ook het hoofd; neem voor dit doel wellicht een lichte shawl mee.

Bagage

Check s.v.p. tijdig de bagagevrijdom (ruimbagage en handbagage) bij de luchtvaart- maatschappij, waar je geboekt hebt. Het is raadzaam om tijdens de heen- en terugvlucht je wandelschoenen aan te doen of mee te nemen in de handbagage. Tijdens de dagwandelingen draag je alleen een dagrugzak. Je hoofdbagage wordt elke dag per bus/auto overgebracht naar de volgende accommodatie.

Reisleiding

Bij groepen kleiner dan 10 personen wordt de reis uitgevoerd o.l.v. een goed Engels sprekende lokale reisgids. Bij groepen vanaf 10 personen gaat er ook een Nederlandse reisleider mee.

Persoonlijke medicijnen

* Sterilon/betadine-iodium : wondontsmetting
* sporttape / leukoplast / second skin : blaarpreventie (sporttape: ook bruikbaar bij reparaties)
* Hansaplast : bij wondjes
* paracetamol : pijnstiller
* zonnebrandolie/-crème : min. factor 20
* lippenbescherming : zinkzalf, lipbalsem mét zonnefactor
* rekverband, knieband : bij knieproblemen
* reddingsdeken : in geval van nood
* Arnica of SRL-gelei : bij kneuzingen, spierpijn
* ORS : ter voorkoming van uitdroging bij diarree
* eventueel, strepsils : bij schrale keel

Vaccinaties

Voor de meest actuele informatie over verplichte / aanbevolen (herhalings-) inentingen per ziekte en per land raden we je aan contact op te nemen met je huisarts, lokale GGD of Thuisvaccinatie.nl. Het is belangrijk dat je tijdig een afspraak maakt, in elk geval 4 tot 6 weken voor vertrek. 

Thuisvaccinatie.nl is een landelijk opererend vaccinatiecentrum en biedt je de mogelijkheid dat een arts bij jou thuis reisvaccinaties komt zetten op een dag en tijdstip dat het jou uitkomt. Dat kan zelfs in de avonduren of in het weekend. De tarieven zijn gelijk of soms lager dan die van de GGD of huisarts en je betaalt geen extra kosten voor de service aan huis. Vergoeding van verzekering is meestal (deels of geheel) mogelijk. 

Hoe werkt het`
Je plaatst een aanmelding bij Thuisvaccinatie.nl. Daarna vul je jouw gegevens, reisbestemming en vaccinatiehistorie in. Bij het laatste stapje plan je meteen de afspraak in op een datum en tijdstip wanneer het jou uitkomt. Met die gegevens stelt het medisch team het vaccinatieadvies op die je binnen drie werkdagen ontvangt. De reisvaccinatie wordt gegeven door een erkende arts.

Om een indicatie te krijgen van de vaccinatie en/of andere noodzakelijke gezondheidsmaatregelen ga je eerst naar Thuisvaccinatie.nl/armenië waarna je doorklikt voor het maken van een afspraak. 

Ben je woonachtig in België? Dan raden we je aan voor de meest actuele stand van zaken de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde te raadplegen.

Uitrusting

(Dag)rugzak
We adviseren een dagrugzak met een inhoud van minimaal 35 liter

Schoeisel e.d.
Wij raden berg(wandel)schoenen aan met een stevige profielzool, categorie A/B, B of B/C. Het is belangrijk dat je schoenen erg goed zitten, omdat je er bijna elke dag uren op moet lopen. 
* Wanneer je nieuwe schoenen moet kopen, verdient het aanbeveling om tot 1 maat groter te kopen dan je werkelijke maat (pas ze met een paar extra sokken). 
* Je voeten hebben namelijk de neiging om op te zetten als je wat langer op een dag loopt. Daar komt nog bij dat je bergaf niet met je tenen in de knel komt. 
* Als je nieuwe schoenen moet kopen, loop ze dan goed in. 
* Op sommige tochten moet je door kleine beekjes waden, over modderige paden en soms    door sneeuw lopen, dus een redelijke mate van waterdichtheid is handig. Gamaschen    kunnen ook van pas komen. 
* Een goede profielzool geeft je beter grip op de wat steilere paden.
* Gamaschen: kunnen van pas komen bij beklimming Mt. Aragats op dag 10 (en evt. op    dag 4: Ughtasar/Mt. Tsghuk)
Verder: teva’s/sandalen of lichte gympen (tijdens busritten,’s avonds e.d.).

Paklijst

~ warm, winddicht jack
~ regencape / regenpak
~ lange broek (evt. afritsbaar)
~ enkele T-shirts / overhemden met lange mouwen en kraag tegen verbranding nek /armen
~ ondergoed
~ warme trui
~ sokken, afgestemd op je bergschoenen
~ evt. zwembroek/badpak
~ voor zekerheid: handdoek (meeste accommodaties leveren echter een handdoek)
~ toiletartikelen
~ veldfles(sen): totale inhoud 2 liter
~ zakmes (tijdens vluchten niet in handbagage stoppen)
~ zaklamp (n.b.: gebruikte batterijen mee terug naar NL voor chemisch afval)
~ wandelstok(ken) (telescopisch)
~ wasmiddel (biologisch afbreekbaar)
~ 1 rol toiletpapier
(+ aansteker ter plaatste te kopen voor verbranden toiletpapier, gebruikt tijdens wandelingen)
~ maandverband/tampons
~ zeep en/of desinfecterende gel voor je handen
~ medicijnen (zie afzonderlijk lijstje hieronder)
~ iets voor op je hoofd tegen zon, stof en kou; zonnehoed/pet/sjaaltje en muts
~ zonnebril met goede UV-bescherming (+ evt. reservezonnebril) ~ reservebril en/of reservelenzen (indien van toepassing)
~ moneybelt of halstasje met: paspoort, ticket, geld, pinpas, verzekeringsbewijs en alarmnrs.
~ 2 pasfoto’s (voor het geval dat)  

NB: Maak van alle belangrijke papieren kopieën en bewaar exemplaren thuis en onderweg, apart van de originelen.

Overnachtingen

Tijdens de reis wordt overnacht in een uitstekend ****hotel (Jerevan) en goede (Goris) tot eenvoudige, maar vaak sfeervolle guesthouses/B&B’s elders in het land.

Bagage

Tijdens de trek mag je je persoonlijke bagage afgegeven. Er is geen gewichtsbeperking omdat het vervoer per bus is. Het is raadzaam om je wandelschoenen bij vertrek aan te doen of mee te nemen in de handbagage.

Reisgidsen en -literatuur

- Onwijn, Karel (2018), Georgië en Armenië. Dominicus Landenreeks. 5e druk. Haarlem:   Uitgeverij Gottmer/Becht BV.

- Dum-Tragut, Jasmine (2019), Armenien, 3000 Jahre Kultur zwischen Ost und West. 10e     Auflage. Berlin: Trescher Verlag.

- Jones, Alex et al. (2016), Georgia, Armenia & Azerbeidjan. 5th edition. Lonely Planet   Publications.

- Haratischwili, Nino (2017), Het achtste leven (voor Brilka). Amsterdam/Antwerpen:   Uitgeverij Atlas Contact.

Verzekering

HT Wandelreizen stelt een adequate reisverzekering verplicht. Daarbij is het belangrijk voldoende dekking te hebben voor eventuele SOS-kosten bijvoorbeeld voor een evacuatie met een helikopter. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Niet alleen vóór de reis geeft deze verzekering dekking maar ook bijvoorbeeld bij vertrekvertraging of bij vroegtijdig moeten afbreken van de reis.  

Wij werken met Allianz Global Assistance, al meer dan 50 jaar de grootste reisverzekeraar én hulpverlener ter wereld. Bij Allianz Global Assistance ben je voor het verzekeren van je vakantie of reis aan het juiste adres. Waar je ook naar toe reist, voor vakantie, werk of studie, voor elk reisdoel heeft Allianz Global Assistance een passende verzekering.

Je kunt online eenvoudig in een paar stappen een reis- en/of annuleringsverzekering afsluiten, kortlopend of doorlopend. Je ontvangt de polis direct in je mailbox. 

Na boeking ontvang je van ons een email waarin je ook de link naar het afsluiten van de reis- en/of annuleringsverzekering vindt.  

Indien de reisverzekering elders wordt afgesloten dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en HT Wandelreizen snel handelen.

Heb je zelf een (doorlopende) reisverzekering afgesloten, kijk dan even goed na of en in hoeverre reddingskosten zijn meeverzekerd. Soms vallen reddingskosten (medisch noodzakelijk vervoer) onder de medische kosten. Voor het geval je de medische kosten laat dekken door je eigen ziektekostenverzekering, moet je nagaan of deze medische kosten werelddekkend zijn. 

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord