Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
11 8 2
VERTREK TERUG REISSOM
01 juni 11 juni € 1195,- **
28 juli 07 augustus € 1195,- **
31 augustus 10 september € 1195,- **
13 oktober 23 oktober € 1195,- **
** exclusief ticket Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van Armenie »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Wandelreis ArmeniŽ
Van dag tot dag

Opmerkingen voorafÖ..

1. Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis  verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

2.   We bieden vijf reizen aan in resp. juni, juli (2x), september en oktober. Elke maand heeft z’n specifieke voor- en nadelen. In juni en september is het weer voor velen ideaal: lekker warm maar niet te heet. Echter, in juni (en wellicht in oktober) is de klim naar de subtop van Mt. Aragats waarschijnlijk niet mogelijk. In dat geval wordt een andere mooie wandeling aangeboden. In de zomer is het op de lagere delen van de reis warm tot heet. Voordeel is dat de hoogste punten van de reis – klim naar Mt. Tsghuk en subtop van Mt. Aragats tussen resp. 3580 en 3880 m – dan uitstekend te doen zijn (dag 4 resp. dag 10). In oktober is het weer duidelijk koeler (overdag:       gem. 18 – 20 ℃; ‘s nachts koud), maar het is nog steeds heerlijk wandelweer. De grote bonus van oktober bestaat uit de fantastische herfstkleuren van bomen en struiken. Het programma van dag tot dag van alle reizen staat hieronder beschreven. In juni en oktober worden er wellicht –       afhankelijk van de situatie - deels andere wandelingen aangeboden op resp. dag 3, 4 en/of 10. Kijk bij de beschrijving van die dagen voor de details.

3.   (OLD): ontbijt, lunch, diner zijn inbegrepen;
(OL-): ontbijt & lunch wel inbegrepen, diner niet;
(---): maaltijden zijn die dag niet inbegrepen.

4. Aansluiting op een Georgiëreis. Wanneer je zou kiezen voor de volgende vertrek data: 3 juni, 15 juli of 2 september, dan kun je aansluiten op een HT reis door Georgië. Dat scheelt weer een keer heen- en weer vliegen.

Dag 1: Vlucht Amsterdam/Schiphol - Jerevan en transfer naar hotel (---)

Aankomst op luchthaven van Jerevan, de hoofdstad van Armenië. De qua prijs meest gunstige vlucht komt middenin de nacht aan. Korte transfer naar centraal gelegen hotel in Jerevan.

Dag 2: Stadswandeling Jerevan (1,5 - 2 u) en bezoek aan Genocide Museum (OLD)

’s Ochtends: uitslapen voor wie dat wil, dit vanwege de aankomst van de vlucht middenin de nacht. Daarna maken we vanuit het hotel onder leiding van de lokale gids een stadswandeling door een deel van het relatief compacte centrum. Daarbij komen we langs enkele belangrijke bezienswaardigheden  zoals het Plein van de Republiek, het Vrijheidsplein, de Opera, het Cascade Complex, het Cafesjian Museum voor Moderne Kunsten, enz. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen de stad op eigen gelegenheid te verkennen. Jerevan is de hoofdstad van Armenië en met ruim een miljoen inwoners tevens de grootste plaats. Jerevan ligt op een hoogte van 900 – 1300 m in de Araratvallei en biedt prachtige uitzichten op de heilige berg Ararat – 5165 m – net over de grens met Turkije. Tegenwoordig is het een overwegend moderne stad, maar er zijn diverse sfeervolle pleinen en plekken om na te genieten van een mooie dag.  

De tweede – ook weer facultatieve - bestemming ’s middags is het Genocide Monument en Museum aan de rand van de stad. In de periode 1915-1922 zijn naar schatting 600.000 tot 1,5 miljoen Armeniërs omgekomen tijdens de door velen als genocide aangemerkte massamoord in het Ottomaanse rijk. Het monument dateert uit 1967/1968 dus uit de Sovjettijd. Rondom een eeuwige vlam staan 12 grote ijzeren platen, die de 12 verloren Armeense provincies in het huidige Turkije vertegenwoordigen. Vlak naast het monument bevindt zich het recent sterk uitgebreide en gemoderniseerde Museum van de Armeense Genocide. Het museum biedt een indringend en sterk gevisualiseerd beeld van deze dramatische episode (teksten ook in het Engels). Voor wie iets wil begrijpen van het  huidige Armenië en z’n geschiedenis is een bezoek aan deze plek een ‘must’.

’s Avonds is er een welkomstdiner in een klassiek Armeens restaurant met volksmuziek en dans (inbegrepen in reissom).

Dag 3: Jerevan - tempel Garni - Geghard klooster - Birdís Cave - wijndorp Areni Stijgen/dalen: 250 m/250 m (bij langere wandeling als het minder heet is: 500 m/500 m) (OLD)

Vandaag bezoeken we de regio Ararat ten zuiden van de hoofdstad en grenzend aan Turkije. Hier bevindt zich om te beginnen het Khor Virap klooster (wat betekent "diepe put"). In het klooster huisde in het verleden een theologisch seminarie. Khor Virap’s vooraanstaande positie als klooster- en pelgrimsoord wordt toegeschreven aan het feit dat Sint Gregorius ‘De Verlichter’ hier 13 jaar gevangen zat (eind 3e eeuw na Chr.). Hij was de eerste officiële Katholicos, het hoofd van de Armeense Apostolische kerk. 

Vervolgens rijden we naar het dorp Yeghegis, het startpunt van onze wandeling naar het 10e-eeuwse kasteel van Koning Smbat. Het kasteel staat op de top van een berg en daar hebben we het gevoel alsof we op het dak van de wereld zijn. Aan drie zijden wordt het kasteel afgeschermd door de bergkam. Het is alleen toegankelijk aan de noordkant en daardoor was het voor het grootste deel van zijn bestaan een onneembare veste. Na afloop van de wandeling maken we een flinke rit van zo’n 170 km over een redelijk goede weg naar de plaats Sisian, waar we overnachten. Sisian is een kleine plaats in Syunik, de meest zuidoostelijke provincie van Armenië. De komende dagen brengen we in dit afgelegen gebied door. De regio ligt ingeklemd tussen drie gebieden/landen: ten oosten ligt Nagorno-Karabakh, een gebied dat geclaimd wordt door Azerbeidzjan, maar dat in de praktijk sinds 1994 beheerst wordt door Armenië; ten zuiden ligt Iran en in het westen de geïsoleerde Azeri-‘exclave’ Naxcivan.

Dag 4: Areni Ė Noravank Ė rotstekeningen Ughtasar plateau Ė klim top Mt. Tsghuk Ė Sisian

Noravank Niet ver van Areni ligt - verstopt in een kloof - Noravank, één van de mooiste kloosters van Armenië (13e eeuw). Het door een vestingmuur omgeven complex heeft verschillende kleine kerken en kapellen met mooie beeldreliëfs en grafstenen.     Met jeeps naar Ughtasar-bergen - rotstekeningen - klim naar top Mt. Tsghuk Van Noravank maken we een rit van een kleine 2 uur naar het oosten naar het vertrekpunt van de tocht naar de Ughtasar-bergen. Jeeps brengen ons in een kleine 1,5 uur via een moeizaam berijdbaar spoor de bergen in, zo’n 1450 m hogerop. Als er voldoende tijd is lopen we het laatste deel. Het hoofddoel van deze tocht is de kleurrijke gedoofde vulkaan Mt. Tsghuk (3582 m). Rond een gletsjermeertje zijn honderden rotstekeningen te vinden. De tekeningen - 4000 tot 7000 jaar oud -tonen dieren, jachtscenes, kosmische symbolen, enz. Daarna beklimmen we de top van de vulkaan Mt. Tsghuk (een kleine 400 m stijgen en dalen, ong. 3 uur  totaal). Vanaf de top – maar ook tijdens de jeeptocht - hebben we bij goed weer prachtige uitzichten op de verre omgeving. De jeeps brengen ons weer terug naar het vertrekpunt en vandaar is het nog luttele kilometers naar onze overnachtingsplek even buiten de plaats Sisian. ’s Avonds kunnen we hier een kampvuur maken. Sisian is een kleine plaats in Syunik, de meest zuidoostelijke provincie van Armenië. De komende dagen brengen we in dit afgelegen gebied door. De regio ligt ingeklemd tussen drie gebieden/landen: ten oosten ligt Nagorno-Karabakh, een gebied dat geclaimd wordt door Azerbeidzjan, maar dat in de praktijk sinds 1994 beheerst wordt door Armenië; ten zuiden ligt Iran en in het westen de geïsoleerde Azeri-‘exclave’ Naxcivan.   In oktober: wellicht alternatieve wandeling naar Smbataberd fort en Tsakhats Kar klooster Het is denkbaar  dat de Ughtasar-bergen in oktober al weer deels bedekt zijn met sneeuw. Soms kunnen dan nog steeds lopend de rotstekeningen bereikt worden. Normaal gesproken is deze tocht tijdens onze juni-reis goed te doen en in de zomer en september zeker. Mocht er flink wat sneeuw liggen dan wordt er deze dag een andere mooie wandeling aangeboden. Loopuren: 4 - 4,5. Stijgen/dalen: 750 m/750 m.  Van Noravank rijden we dan naar het dorp Yeghegis, het startpunt van een leuke wandeling naar Smbataberd, het 10e-eeuwse fort van Koning Smbat (5e eeuw). We klimmen naar de top van een bergkam. Het fort is alleen toegankelijk aan de noordkant en daardoor was het voor het grootste deel van zijn bestaan een onneembare veste. Niet ver van het fort ligt tegen een bergwand het vervallen en met mos begroeide kloostertje Tsaghats Kar (9e – 11e eeuw). Vandaar dalen we weer af naar ons beginpunt en vervolgen de rit naar Sisian, zoals hierboven beschreven. De rest van het dagprogramma is hetzelfde.

Dag 5: Sisian Ė wandeling naar kloostercomplex Tatev, loopuren: 5 - 6. Stijgen/dalen: 675 m/675 m (OLD).

Vroege vogels kunnen nog voor het ontbijt op eigen gelegenheid een wandeling maken naar de mooie Shaki-waterval, slechts 1,5 km verwijderd van onze overnachtingsplek.  Het water stort trapsgewijs in een mooie waaier 18 meter omlaag. We rijden in zuidoostelijke richting naar het dorpje Ltsen. Er is hier een heilige plaats, die de dorpelingen ‘Anapat’- woestijn - noemen. Hier start onze wandeling van 5 – 6 uur richting het dorp Tatev. De route loopt door eiken- en haagbeukbossen en we worden begeleid door het gezang van talrijke bosvogels. De tocht begint met een langzame stijging en na ongeveer 8 kilometer volgt  de afdaling naar Tatev met het gelijknamige 9e-eeuwse kloostercomplex. Het was in het verleden een levendig spiritueel centrum en is met z’n zwaar gefortificeerde muren en restanten van antieke fresco’s nu nog één van de meest beroemde kloosters van het land. Het complex ligt aan de rand van een basaltplateau pal naast de diepe kloof van de Vorotan-rivier. Op een zonnige dag heb je fantastisch uitzicht op  de bergpieken van Karabakh in het noordoosten. Ons guest house ligt dichtbij het klooster.

Dag 6: Tatev Ė afdaling in canyon - Devil`s Bridge - Karahunj - grottendorp - Goris Loopuren: 2,5 + 1,5. Stijgen/dalen: 100 m/600 m (OL-).

Wandeling over flank van canyon De dag begint met een ochtendwandeling vanuit het guest house.  We dalen – hier en daar steil – af via een kronkelpad aan de oostwand van de Voroton-kloof. Het pad voert door een halfopen bos met eiken, iepen, haagbeuken en esdoorn. Voortdurend hebben we mooie uitzichten op steeds weer andere delen van de canyon. Na een kleine 1,5 uur bereiken we Tatevi Mets Anapat. Dit intrigerende ommuurde kluizenaarscomplex is rond het jaar 1600 gebouwd door monniken van Harants Anapat en nu gedeeltelijk overwoekerd met bomen en struiken. Ons volgende doel – tevens eindpunt van de wandeling – is Devil’s Bridge, een natuurlijk gevormde brug over de Vorotan-rivier. De steile Vorotankloof heeft hier mooie geel-rode wanden, die zo dicht bij elkaar komen dat ze een smalle doorgang creëren. De ‘brug’ is gevormd door travertijnafzettingen van minerale bronnen.   Karahunj en grottendorp Khndzoresk Op weg naar het stadje Goris, waar we overnachten, staan er nog twee bezienswaardigheden op het programma. De eerste bestemming is Karahunj (of Zorats Karer). Hier vinden we rijen van spits toelopende menhirs, die ongeveer 4000 jaar oud zijn en de vorm hebben van een groot horizontaal kruis. Vaak worden er – terecht of niet - parallellen getrokken worden met Carnac (Bretagne) en Stonehenge. Ook vind je hier rotsreliëfs met daarop mensenfiguren met vreemd gevormde hoofden en ogen. Waarom precies deze bijzondere steenformaties op deze plek en op deze wijze gecreëerd zijn blijft voorlopig een mysterie. De laatste excursie vandaag van zo’n 1,5 uur betreft het grottendorp Khndzoresk dat vlakbij de grens met Azerbeidzjan ligt. In een helling van zacht gesteente zijn typische rotspunten ontstaan en zijn vele – meestal kleine - grotten uitgehouwen, waarvan sommige al dateren uit de 5e eeuw. De meeste grotten zijn sinds de 19e eeuw niet meer bewoond. Niettemin blijft dit een intrigerende plek, die we na een steile afdaling en via een 160 meter lange hangbrug kunnen bereiken. Overnachting in een goed hotel in het dichtbij gelegen Goris, een stadje dat fungeert als regionaal centrum.

Dag 7: Goris - Selim Karavanserai Ė wandeling rotstekeningen Sevsar Ė Noratus Ė Lake Sevan, loopuren: 2,5 - 3. Stijgen/dalen: 375 m/375 m (OLD).

Vandaag staat een lange rit van ongeveer 260 km op het programma, die eindigt bij onze overnachtingsplek aan de oever van Lake Sevan. De oversteek van een pas van ruim 2400 m en de Vardenis-bergketen behoort tot de mooiste routes in Armenië. Onderweg maken we diverse stops. Van oudsher lopen in deze regio karavaanroutes met karavanserai die fungeerden als overnachtings- plekken voor reizigers. Selim Karavanserai, waar we een stop maken, ligt iets ten zuiden van de pas en dateert uit het jaar 1332. In de jaren ’50 van de vorige eeuw is dit complex gereconstrueerd en is nu het best bewaarde van alle middeleeuwse karavanserais in Armenië. Een aantal kilometers voorbij de pas start onze plezante wandeling van 2,5 – 3 uur over de flanken van Mt. Sevsar. Hoofdattractie is een plek, die in het verre verleden fungeerde als astronomisch observatorium. Rotstekeningen tonen vooral afbeeldingen van de zon, maan en planeten. Er zijn ook afbeeldingen van een kalender en van mensen en dieren. Na de wandeling dalen we af naar de oever van het Sevan Lake, waar we ook overnachten. Het is een van de grootste zoetwatermeren ter wereld – 80 bij 30 km - en ligt op 1900 m boven de zeespiegel. Maar eerst bezoeken we nog Noratus, een intrigerende begraafplaats die dateert uit de 10e eeuw met een grote, unieke collectie van prachtig gebeeldhouwde kruisstenen (chatsjkars).

Dag 8: Sevan Ė wandeling Dilijan Reserve met Parz en Gosh Lake - Goshavank klooster - Dilijan, loopuren: 4,5 - 5. Stijgen/dalen: 250 m/350 m (OL-).

Ten noorden van Sevan maken we een flinke wandeling in het Dilijan Natuurreservaat met Lake Parz en Lake Gosh als charmante middelpunten. Vanaf het startpunt bij Lake Parz stijgen we langzaam door oude loofbossen tot we een bergkam bereiken met prachtige uitzichten over glooiende bergweiden en – verder naar het noorden – een keten met steile rotswanden. Van hier steken we door naar Lake Gosh, dat is omgeven door dichte bossen met eiken en (haag-)beuken. De wandeling eindigt bij het kloostercomplex Goshavank, dat middenin een traditioneel dorp ligt. We overnachten in het stadje Dilijan. Op loopafstand van het guest house staan een aantal markante oude gebouwen en er zijn leuke plekken om uit te gaan eten.

Dag 9: Dilijan - wandeling langs helling canyon Ė vrije tijd in Jerevan, loopuren: 3. Stijgen/dalen: 400 m/400 m (OL-).

Vandaag gaan we extra vroeg op pad. Het mooie bergmeer Kari op 3200 m ligt 40 km ten noordwesten van Jerevan en is het startpunt voor onze beklimming van de hoogste berg van Armenië. 

Mt. Aragats is een uitgedoofde vulkaan met vier toppen en heeft een van de grootste kraters ter wereld. Tijdens de klim van 700 m doorkruisen we diverse zones: half-woestijn, graslanden, alpenweiden en alpien gebied met in de zomer hier en daar nog een sneeuwveld. De hoogste noordelijke piek is 4090 m maar dat is een klim met mogelijk technische aspecten. Wij beklimmen de iets lagere zuidelijke top – 3880 m – die voor een stevige wandelaar goed te doen is. Op de top hebben we – bij goed weer – fantastisch uitzicht op de enorme krater, die 400 m diep is en een diameter heeft van 3 km, en op de verre omgeving.

Op de terugweg naar Jerevan brengen we nog een bezoek aan het imposante Amberd-fort (8e eeuw). Amberd is een van de best bewaard gebleven forten en geeft een mooi beeld van de Armeense militaire architectuur uit de Middeleeuwen. Kleurrijke alpenweiden tegen de achtergrond van Mt. Aragats completeren het geheel.

Dag 10: Jerevan - Lake Kari Ė klim naar subtop Mount Aragats Ė fort Amberd - Jerevan, loopuren: 3. Stijgen/dalen: 700 m/700 m (OL-).

Beklimming Mount Aragats Vandaag gaan we extra vroeg op pad. Het mooie bergmeer Kari op 3200 m ligt 40 km ten noordwesten van Jerevan en is het startpunt voor de beklimming van de hoogste berg van Armenië. Mt. Aragats is een uitgedoofde vulkaan met vier toppen en heeft een van de grootste kraters ter wereld. De hoogste noordelijke piek is 4090 m maar dat is een klim met technische aspecten. Wij beklimmen de iets lagere zuidelijke top – 3880 m – die voor een stevige wandelaar goed te doen is. Op de top hebben we – bij goed weer – fantastisch uitzicht op de enorme krater, die 400 m diep is en een diameter heeft van 3 km, en op de verre omgeving. Op de terugweg naar Jerevan brengen we nog een bezoek aan het imposante Amberd-fort (8e eeuw). Amberd is een van de best bewaard gebleven forten. Het is een zeldzaam voorbeeld van de Armeense militaire architectuur uit de middeleeuwen. Kleurrijke alpenweiden tegen de achtergrond van bergen completeren het geheel.   In juni en oktober: Wellicht alternatieve wandeltocht van Lake Kari (3200 m) naar Amberd fort Looptijd: 3,5 – 4 uur. Stijgen/dalen: 0 m/1050 m. Tijdens de junireis is de beklimming van de subtop van Mt. Aragats zeer waarschijnlijk niet mogelijk. Ook bij de oktoberreis kan dat het geval zijn, maar dan is de kans voor de klim naar de top groter. Op de lage delen van de route kan er dan een flinke laag sneeuw liggen, waar je diep in wegzakt. Is dat het geval dan wordt als alternatief aangeboden een ontspannen wandeltocht van Lake Kari (3200 m), waar anders de klim zou beginnen, naar Amberd fort (2145 m). Eerst bewonderen we natuurlijk de sneeuwhellingen van het Mt. Aragats gebergte en het Kari meer zelf. Daarna dalen we geleidelijk af met bijna voortdurende panoramische uitzichten op majestueuze bergen en – zeker in het voorjaar - ook zicht op prachtige bloemenweides. Het eindpunt is het Amberd fort, dat hierboven al is beschreven.

Dag 11: Transfer naar luchthaven en vlucht terug naar Nederland (---)

Transfer van hotel Jerevan naar de luchthaven en vlucht Jerevan – Amsterdam (waarschijnlijk zeer vroege ochtendvlucht).

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord