Home Diashows Reisboekenshop Contact> Mijn HT
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
10 7 2
VERTREK TERUG REISSOM
20 september 29 september € 895,- **
04 oktober 13 oktober € 895,- **
** exclusief ticket Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van Armenie »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Wandelreis ArmeniŽ
Van dag tot dag

Een opmerking voorafÖ..

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

Dag 1: Vlucht Amsterdam/Schiphol - Jerevan en transfer naar hotel

Aankomst op luchthaven van Jerevan, de hoofdstad van Armenië. Kennismaking met gids en chauffeur. Transfer naar hotel in Jerevan. Afhankelijk van het tijdstip van aankomst is er nog mogelijkheid om op eigen gelegenheid de stad te verkennen.

dag 2:Stadswandeling Jerevan (2 uur) en bezoek aan resp. tempel Garni, Havuts Tar en Geghard, incl. wandeling van 4 uur. Stijgen/dalen: 300/250 m.

Jerevan is de hoofdstad en met ruim een miljoen inwoners tevens de grootste plaats van Armenië. Het is ook één van `s werelds oudste continu bewoonde steden: de stad is gesticht in de 8e eeuw voor Christus. Jerevan ligt op een hoogte van 900 – 1300 m in de Araratvallei op de linkeroever van de Araksrivier en biedt prachtige uitzichten op de heilige berg Ararat – 5165 m – net over de grens met Turkije. We beginnen de dag met een stadswandeling van twee uur, waarbij we de belangrijkste bezienswaardigheden van het centrum aandoen.

Na de stadswandeling rijden we naar de regio Kotayk ten oosten van de stad. Bezoek aan de ‘heidense’ tempel van Garni. Deze Hellenistische tempel is opgedragen aan de zonnegod Mithra en werd gebouwd in de tweede helft van de eerste eeuw na Christus. De inmiddels gerestaureerde tempel lijkt qua vorm op het Parthenon in Athene en is het enige voorbeeld van dit type tempel in de Kaukasus. De Garni-tempel ligt op een hoge heuvel - 1415 m – en daarachter heb je een indrukwekkend uitzicht op de kloof van de Azat-rivier. 

Bij de tempel is ook het beginpunt van onze middagwandeling van ongeveer vier uur. Om te beginnen lopen we door de Azat-rivierkloof richting het kloostercomplex van Havuts Tar. Vanuit de kloof zie je kliffen van goed geconserveerde basaltkolommen. Deze prachtige gepolijste basaltrotsen lijken kunstmatig te zijn, zo mooi zijn ze. Vanwege haar schoonheid wordt het ensemble wel betiteld als ‘de symfonie van de stenen’. Het kloostercomplex van Havuts Tar (11-13e eeuw) ligt ten oosten van Garni aan de linkeroever van de Azat-rivier en was een van de belangrijkste religieuze en culturele centra van het middeleeuwse Armenië. Dit formidabele 11e-eeuwse ommuurde klooster is nu een halve ruïne en staat op een rots in de kloof van de rivier de Garni.

Verderop ligt het deels uit de rotsen gehouwen Geghardklooster (13e eeuw). Het complex van gebouwen ligt in een landschap van grote natuurlijke schoonheid en is bij de ingang tot de Azat-vallei omringd door torenhoge kliffen. Volgens de legende bezat het klooster de speer die Christus aan het kruis had verwond. De huidige naam Geghardavank - het klooster van de speer – is op deze legende gebaseerd. Naar verluidt werd de speer daar gebracht door de apostel Thaddeus. De kerk met zijn omringende gebouwen is opgenomen in de UNESCO-lijst van werelderfgoederen. Vanaf het klooster worden we teruggebracht naar ons hotel in Jerevan.

’s Avonds is er een welkomstdiner in een karakteristiek Armeens restaurant met volksmuziek en dans (inbegrepen in de reissom).

dag 3: Jerevan - Khor Virap klooster - Yeghegis Ė kasteel Smbataberd - Tsakhats Kar - Sisian Loopuren: 4 - 4,5. Stijgen/dalen: 400/400 m.

Vandaag bezoeken we de regio Ararat ten zuiden van de hoofdstad en grenzend aan Turkije. Hier bevindt zich om te beginnen het Khor Virap klooster (wat betekent "diepe put"). In het klooster huisde in het verleden een theologisch seminarie. Khor Virap’s vooraanstaande positie als klooster- en pelgrimsoord wordt toegeschreven aan het feit dat Sint Gregorius ‘De Verlichter’ hier 13 jaar gevangen zat (eind 3e eeuw na Chr.). Hij was de eerste officiële Katholicos, het hoofd van de Armeense Apostolische kerk. 

Vervolgens rijden we naar het dorp Yeghegis, het startpunt van onze wandeling naar het 10e-eeuwse kasteel van Koning Smbat. Het kasteel staat op de top van een berg en daar hebben we het gevoel alsof we op het dak van de wereld zijn. Aan drie zijden wordt het kasteel afgeschermd door de bergkam. Het is alleen toegankelijk aan de noordkant en daardoor was het voor het grootste deel van zijn bestaan een onneembare veste. Na afloop van de wandeling maken we een flinke rit van zo’n 170 km over een redelijk goede weg naar de plaats Sisian, waar we overnachten. Sisian is een kleine plaats in Syunik, de meest zuidoostelijke provincie van Armenië. De komende dagen brengen we in dit afgelegen gebied door. De regio ligt ingeklemd tussen drie gebieden/landen: ten oosten ligt Nagorno-Karabakh, een gebied dat geclaimd wordt door Azerbeidzjan, maar dat in de praktijk sinds 1994 beheerst wordt door Armenië; ten zuiden ligt Iran en in het westen de geïsoleerde Azeri-‘exclave’ Naxcivan.

dag 4: Sisian Ė wandeling naar beroemd kloostercomplex - Tatev Loopuren: 5 - 6. Stijgen/dalen: 280/200 m.

We rijden in zuidoostelijke richting naar het dorpje Ltsen. Er is hier een heilige plaats, die de dorpelingen ‘Anapat’- woestijn - noemen.

Hier start ook onze wandeling van 5 – 6 uur richting het dorp Tatev. De route loopt door eiken- en haagbeukbossen en we worden begeleid door het gezang van talrijke bosvogels. De tocht begint met een beperkte stijging en na ongeveer 8 kilometer volgt de afdaling naar Tatev met het gelijknamige 9e-eeuwse kloostercomplex.

Het was in het verleden een levendig spiritueel centrum en is met z’n zwaar gefortificeerde muren en restanten van antieke fresco’s nu nog een van de meest beroemde kloosters van het land. Het complex ligt aan de rand van een basaltplateau pal naast de diepe kloof van de Vorotan-rivier. Op een zonnige dag heb je fantastisch uitzicht op  de bergpieken van Karabakh in het noordoosten. Van hier worden we via een kronkelende bergweg naar ons guesthouse in het dorp Tatev gebracht.

dag 5: Tatev Ė kleurrijke kloof met Devil`s Bridge Ė fort van Halidzor - Goris Loopuren: 3 Ė 3,5. Dalen: 600 m.

Vanaf het nabijgelegen dorpje Halidzor maken we een spectaculaire ‘luchtreis’ van ruim 5,5 km met een bergkabelbaan naar het Tatev-kloostercomplex, dat we gisteren al bezocht hebben. In het Guinness Book of World Records staat de kabelbaan genoteerd als `de langste non-stop dubbelspoorkabelbaan` ter wereld. De kabelbaan is in 2010 op non-profit basis aangelegd mede om het Tatev-kloostercomplex en omgeving nieuw leven in te blazen. Het eindpunt van de kabelbaan is het startpunt voor onze wandelling. Na een flinke afdaling bereiken we Tatevi Mets Anapat. Dit intrigerende kluizenaarscomplex is rond het jaar 1600 gebouwd door monniken van Harants Anapat en nu gedeeltelijk overwoekerd met bomen en struiken. 

Ons volgende doel is Devil’s Bridge, een natuurlijk gevormde brug over de Vorotan-rivier. De steile Vorotankloof heeft hier prachtige geel-rode wanden, die zo dicht bij elkaar komen dat ze een smalle doorgang creëren. De ‘brug’ is gevormd door travertijnafzettingen van minerale bronnen en aan de onderkant zijn er vele mooi gevormde en kleurrijke stalactieten en stalagmieten te bewonderen. Bij voldoende laag water kun je onder begeleiding van de lokale gids dit gebied vanaf het water verkennen en via ondergrondse passages de andere kant van de doorgang bereiken. Je kunt er dan ook zwemmen. Eeuwenlang gebruikten lokale mensen het water onder meer voor de behandeling van reumatische aandoeningen. Omdat men geen weet had van geologische processen werd deze kleurrijke formatie van oudsher beschouwd als het werk van de duivel. Dat verklaart de naam Devil’s Bridge.

Van hier lopen we door naar het dorpje Halidzor met opnieuw een fort. Het Halidzor-complex  werd in de 10e eeuw gebouwd als een klooster. In het begin van de 18e eeuw veranderde een Armeense militaire commandant het klooster in een vrijwel onneembaar fort dat symbool kwam te staan voor vele overwinningen. Hier worden we opgepikt en naar ons hotel gebracht in de nabijgelegen plaats Goris. Goris is een flink dorp dat fungeert als regionaal centrum.

dag 6: Goris Ėgrottendorp Khndzoresk Ė Karahunj/íStonehenge van ArmeniŽí Ė Shaki waterval - Selim karavanserai - Sevan Loopuren: twee wandelingen van totaal 4 Ė 4,5 uur. Stijgen/dalen: 380/340 m.

Vandaag bezoeken we een flink aantal bezienswaardigheden, maken twee wandelingen van totaal 4 – 4,5 uur, koersen vervolgens naar het noordwesten en overnachten vlakbij het grote Sevanmeer. Zo’n 15 km ten oosten van Goris ligt het dorp Khndzoresk.

Tijdens onze eerste wandeling van 2 – 2,5 uur treffen we in dit gebied een groot aantal grotten, die dateren uit de 5e eeuw en destijds ook bewoond werden. De meeste grotten zijn overigens vrij klein.

Er is hier ook een 160 meter lange hangbrug die in 2012 gebouwd is met alleen lokale arbeid en middelen en die bij elke voetstap flink beweegt.

Onze tweede bestemming ligt zo’n 30 km ten westen van Goris, vlakbij de plaats Sisian waar we op dag 3 overnacht hebben. Hier bezoeken we Karahunj (ook wel Zorats Karer genoemd). In een klein gebied staan hier meer dan honderd basaltstenen overeind, waarvan een deel in een grote cirkel. Het ensemble, dat volgens sommige bronnen 7500 jaar oud is, wordt vanwege de sterke overeenkomsten wel het Armeense ‘Stonehenge’ genoemd. Vele basaltstenen zijn onder verschillende hoeken doorboord met gaten, die gericht lijken op plekken aan de horizon of aan de nachtelijke sterrenhemel. Op een winderige dag veroorzaken de gaten fluitende geluiden. Diverse stenen vertonen inscripties en afbeeldingen. Ook vind je hier rotsreliëfs met daarop mensenfiguren met vreemd gevormde hoofden en ogen. Waarom precies deze bijzondere steenformaties op deze plek en op deze wijze gecreëerd zijn blijft echter een mysterie.

Bij onze tweede wandeling (2 uur) in dezelfde regio klimmen we naar de mooie Shaki waterval met daarboven het Shaki-meer. De Shaki-rivier is onderwerp van een mooie legende, die ongetwijfeld door de lokale gids verteld gaat worden. We beginnen nu aan een lange rit van ruim 200 km – ongeveer 3,5 uur – in noordwestelijke richting naar onze overnachtingsplek Sevan. De oversteek van de Vardenisbergketen en een pas van ruim 2400 m behoort tot de mooiste routes in Armenië.

Van oudsher lopen hier karavaanroutes met karavanserai die fungeren als overnachtingsplekken voor reizigers. Selim Karavanserai, waar we een stop maken, ligt iets ten zuiden van de pas en dateert uit het jaar 1332. In de jaren ’50 van de vorige eeuw is deze best bewaarde van alle middeleeuwse karavanserais in Armenië gereconstrueerd. Dit gebouw is een mooi voorbeeld van Armeense wereldlijke architectuur in de Middeleeuwen. We dalen nu af naar Sevan Lake. Het is een van de grootste zoetwatermeren ter wereld – 80 bij 30 km - en ligt op 1900 m boven de zeespiegel. We volgen de westkant van het meer tot we in de noordwesthoek het schiereiland bereiken van de plaats Sevan, waar we overnachten.

Vanaf het nabijgelegen hooggelegen schiereiland hebben we een prachtig uitzicht op het klooster van Sevanavank (9e-10e eeuw), het meer en de omringende bergen. Gedurende honderden jaren fungeerde het klooster met z’n vele monniken als een belangrijk spiritueel centrum en het wordt jaarlijks bezocht door duizenden pelgrims uit alle delen van Armenië.

dag 7: Sevan Ė wandeling Dilijan Reserve met Gosh Lake - Goshavank klooster- Dilijan Loopuren: 6 - 7. Stijgen/dalen: 510 m/1400 m.

Ten noorden van Sevan maken we een pittige wandeling van 6 – 7 uur in het Dilijan Natuurreservaat met Lake Gosh als charmant middelpunt.

Het meer is omgeven door dichte bossen met eiken en (haag-)beuken en hoge bergweiden. Dit alpiene gebied is een geliefde bestemming vanwege de rijke natuur, de schilderachtige uitzichten en het prettige klimaat.

We bezoeken ook het kloostercomplex Goshavank, dat gebouwd werd op de plaats van een ouder klooster dat in 1188 door een aardbeving was verwoest. Het complex ligt middenin een traditioneel dorp. Er is hier ook een prachtige chatsjkar, een rijk gedecoreerde gedenksteen. Onze overnachtingsplek is Dilijan, een plaats op slechts 30 km ten noorden van Sevan, waar we vandaan komen. Dilijan heeft een centrum met enkele sfeerrijke historisch plekken en markante oude gebouwen. De lokale architectuur wordt  gekenmerkt door steile daken en opzichtig versierde dakranden, balkons, portalen, enz.

Dag 8: Dilijan - kathedralen van Echmiadzin en Zvartnots - Jerevan

Een rit van een uur brengt ons naar de streek direct ten westen van de hoofdstad Jerevan. Daar bezoeken we twee in cultureel en religieus opzicht belangrijke  centra van het land.

Om te beginnen gaan we naar de Echmiadzin kathedraal, de eerste christelijke kerk ter wereld. Het kathedraalcomplex is de zetel van de Katholicos – het hoofd van de Armeens Apostolische Kerk - en wordt daarom wel het ‘Armeense Vaticaan’ genoemd. De kathedraal staat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, evenals een aantal belangrijke vroegmiddeleeuwse kerken in de buurt en Zvarnots.

Op de terugweg naar Jerevan bezoeken we de Zvartnots kathedraal, de kathedraal van de ‘hemelse engelen’. Het is een architectonisch meesterwerk uit de 7e eeuw, waarvan nu alleen ruïnes over zijn, maar die leveren nog steeds een majestueus gezicht op. Al in vóórchristelijke tijden was dit een religieuze plek. Hier staat ook een grote gedenksteen met teksten in spijkerschrift, die de bouw van een omvangrijk kanaalsysteem rond 650 voor Chr. memoreert. Het kanaalsysteem, dat aansluit op de rivier de Hrazdan, is nog steeds in gebruik. Van hier is het slechts een korte rit naar het hotel in Jerevan.

dag 9: Jerevan - Lake Kari Ė klim naar subtop Mount Aragats Ė fort Amberd - Jerevan Loopuren: 6 - 7. Stijgen/dalen: 700/700 m.

Vandaag gaan we extra vroeg op pad. Het mooie bergmeer Kari op 3200 m ligt 40 km ten noordwesten van Jerevan en is het startpunt voor onze beklimming van de hoogste berg van Armenië. 

Mt. Aragats is een uitgedoofde vulkaan met vier toppen en heeft een van de grootste kraters ter wereld. Tijdens de klim van 700 m doorkruisen we diverse zones: half-woestijn, graslanden, alpenweiden en alpien gebied met in de zomer hier en daar nog een sneeuwveld. De hoogste noordelijke piek is 4090 m maar dat is een klim met mogelijk technische aspecten. Wij beklimmen de iets lagere zuidelijke top – 3880 m – die voor een stevige wandelaar goed te doen is. Op de top hebben we – bij goed weer – fantastisch uitzicht op de enorme krater, die 400 m diep is en een diameter heeft van 3 km, en op de verre omgeving.

Op de terugweg naar Jerevan brengen we nog een bezoek aan het imposante Amberd-fort (8e eeuw). Amberd is een van de best bewaard gebleven forten en geeft een mooi beeld van de Armeense militaire architectuur uit de Middeleeuwen. Kleurrijke alpenweiden tegen de achtergrond van Mt. Aragats completeren het geheel.

dag 10: Transfer naar luchthaven en vlucht terug naar Nederland

Transfer van hotel Jerevan naar de luchthaven en vlucht Jerevan – Amsterdam.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | Ten Have 13 | 7983 KD Wapse | tel. 0522-241146 | email: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord