Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
17 9 3
VERTREK TERUG REISSOM
22 juni 08 juli € 1885,- **
20 juli 05 augustus € 1885,- **
** exclusief ticket Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van Georgie »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Wandelreis GeorgiŽ | De Kaukasus
Van dag tot dag

Een opmerking vooraf

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

De Kaukasus

Voor mensen die houden van stevige bergwandelingen door mooie verlaten berglandschappen met sublieme uitzichten is dit een prachtige reis. De Kaukasus is nog niet zo bekend bij de Europese bergwandelaar. Op zich vreemd, want qua gebergte doet de Kaukasus niet onder voor de Alpen of Pyreneeën. Sterker nog 12 toppen zijn hoger dan de Mont Blanc. Het Kaukasusgebergte strekt zich uit van de Zwarte Zee tot de Kaspische Zee met de 5.642 meter hoge Mount Elbroes in Rusland als hoogste top. Grote stukken van het massief boven de 3.500 meter zijn het hele jaar door met sneeuw en ijs bedekt. Wij kunnen dan ook tijdens de trek op de pasovergangen nog sneeuwresten tegenkomen. 

Naast alles wat een bergwandelaar mag verwachten aan bergen en dalen, onderscheidt het landschap in Georgië zich door bijzondere cultuurelementen, zoals de eeuwenoude verdedigingstorens en dodenhuizen die we in de afgelegen bergdorpen zullen tegenkomen.

Dag 1 Vlucht van Amsterdam naar Tbilisi

Er zijn verschillende vluchtmogelijkheden naar Georgië. Afhankelijk van de keuze kom je `s middags aan of later in de avond. Het hotel ligt op ruim een half uur rijden van het vliegveld. ’s Avonds kunnen we voor het eerst kennismaken met de uitbundige Georgische keuken in een lokaal restaurant dichtbij het hotel. 

Dag 2 Tbilisi

Vandaag nemen we de tijd om Tbilisi te bekijken. De Georgische hoofdstad werd gesticht in de 5e eeuw en biedt een enorme verscheidenheid aan bezienswaardigheden, allemaal aangenaam op loopafstand van elkaar gelegen. We bezoeken enkele zeer oude kerken in het historische centrum waaronder de Metekhi Kerk uit de 13e eeuw, de  Sioni Kathedraal uit de 6e – 7e eeuw en een synagoge. Via de 17e eeuwse Turkse sulfurbaden wandelen we vervolgens naar het imposante Perzische Narikala Fort. Het Fort stamt uit de 4e eeuw en vanaf hier hebben we een prachtig uitzicht over de stad. We bezoeken ook de overweldigende schatkamer van het Georgische Nationaal Historisch Museum en genieten van een wandeling langs de Rustaveli Avenue - de hoofdstraat van Tbilisi. Overnachting in Tbilisi.

Dag 3 Tbilisi Ė Mtskheta Ė Uplistsikhe Ė Kutaisi

Vandaag rijden we naar Mtskheta, de oude hoofdstad en religieus centrum van Georgië. Hier bezoeken we twee UNESCO World Heritage sites, de  Jvari Monastery uit de 6e eeuw en de Svetitskhoveli kathedraal (11e eeuw) waar de Robe van Christus is begraven. Deze kathedraal is de belangrijkste kerk van het land. We vervolgen onze reis naar het langs de oude Zijderoute gelegen Uplistsikhe Cave Town. Dit is een oud (al vanaf het 3e millennium voor Christus) en indrukwekkend complex dat in de rotsen uitgehouwen is. Er zijn woningen, wijnkelders, een basiliek en er is zelfs een antiek theater. Aan het eind van de middag rijden we door naar Kutaisi, na Tbilisi de grootste stad van het land. Als we tijd hebben kunnen we nog even in de oosters aandoende overdekte markt rondkijken. Diner en overnachting in een guesthouse.

Dag 4 Kutaisi Ė Okatse (of Prometheusgrotten)Ė Becho

In de ochtend rijden we naar de Prometheus-grotten. Hier kunnen we een uur lang een route volgen langs de prachtig en sfeervol verlichte gangen, zalen, meertjes, trappen omhoog en omlaag. Onderweg naar ons overnachtingsdorp Becho komen we nog langs de zeer grote Enguri Dam. Dit is één van de 5 grootste stuwdammen ter wereld, goed voor 1,2 Megawat electriciteit. De helft gaat naar Abchazië en de helft blijft in Georgië, waardoor de stroom in het land gratis is. We bevinden ons nu in de regio waar het deze reis om gaat, de zeer authentieke Svaneti. In dit gebied met hoge bergen en gletsjers en waar de mensen nog leven volgens oude tradities, zullen we de komende dagen schitterende wandelingen maken. Overnachting in Becho in een pension. Dit pension is vrij nieuw en heeft uitzicht op de trots van de Svani`s: de dubbelpiek van de moeilijk beklimbare Ushba.

Dag 5 Becho Ė Etseri Ė Becho

Vanaf Becho gaan we per auto naar het dorp Etseri. Nadat we uitgebreid zijn begroet door de lokale bewoners beginnen we vanaf hier met onze dagwandeling. We lopen over uitgestrekte weiden met alpine bloemen, door pijnboombossen en langs snelstromende rivieren. We genieten van fantastisch uitzichten op de hoge bergen van de Kaukasus waaronder de Mt. Ushba (4710 meter), Mt. Laila (4000 meter), Guli Pass en Mt. Mazeri (3900 meter). Na het oversteken van de Mazeri Pass (2400 meter) bereiken we ons guesthouse. Diner en overnachting in Becho.
Afstand: 16 km
Stijgen/dalen:   1190m / 1125m
Lopen: 7 uur

Dag 6 Becho Ė Ushba waterval en gletsjer Ė Becho

In de ochtend rijden we door de naburige dorpen Mazeri en Shikhara naar ons startpunt van onze wandeling door de bossen aan de voet van Mt. Ushba (4700m). We steken de Dolra rivier over en lopen door het bos waar het steeds steiler wordt. Via een spectaculaire waterval komen we bij de Ushba gletsjer. Vanaf hier lopen we terug naar Becho waar we weer overnachten. 
Afstand: 16 km.
Stijgen/dalen: 700m/700m
Lopen: 5 uur

Dag 7 Becho Ė Mazeri - Guli Pass Ė Mestia

"s Ochtends worden we afgezet in het 200 meter hoger gelegen dorpje Mazeri. Vandaar lopen we over de Guli-pas naar Mestia. Het pad gaat omhoog langs verlaten ruïnes en ook nu weer zien we de top van de Ushba steeds dichter bij komen. Hogerop komen we boven de boomgrens en enorme grazige met bloemen bedekte steile weiden strekken zich voor ons uit. We  bereiken na ongeveer 4,5 uur klimmen de Guli Pass  op 2870 meter. Afgelopen trek in juli 2017 zagen we een zwarte gier en een lammergier boven ons zweven. Er volgt nu een directe afdaling van ongeveer 400 meter, waarna het contouren is op dezelfde hoogte langs watervqllen en sneeuwresten. Om de tocht iets te bekorten zullen we vanaf een uitzichtspunt boven Mestia worden opgehaald door een busje. Wie wil kan uiteraard de laatste 800 meter ook nog te voet afdalen. Mestia is een soort hoofdstadje van Svaneti met een flink aantal karakteristieke wachttorens. Deze torens zijn zo’n 800 tot 1200 jaar oud, maar verkeren vaak nog in goede staat, ondanks de vele aardbevingen die ze hebben doorstaan. `s Avonds is er waarschijnlijk gelegenheid om een voorstelling bij te wonen van dans en het mooie polyfone gezang. Diner en overnachting in een vriendelijk guesthouse in Mestia.
Afstand:  21 km
Stijgen/dalen: 1430m/1200m
Lopen: 8 uur

Dag 8 Mestia Ė Mulakhi

Door de hoofdstraat verlaten we dit pittoreske stadje. We lopen over een breed bergpad met hier en daar een steile shortcut omhoog naar een pasje. Dat is meteen een mooie lunchplek waar je zicht hebt op de dorpjes beneden je in de vallei van Mulakhi.  Opnieuw een dag met geweldige uitzichten, vandaag gedomineerd door besneeuwde top van de Mt. Tetnoldi (4852 meter) en de Tsaneri Gletsjer. Als we in het overnachtingsdorp aankomen worden we weer gastvrij verwelkomd door de bewoners. We overnachten hier bij een familie in een eenvoudig guesthouse, dat tevens dienst doet als boerderij.
Afstand:  14 km
Stijgen/dalen: 700m/425m
Lopen: 4 uur

Dag 9 Mulakhi Ė Adishi

Via de hellingen van Mt. Tetnuldi lopen we vandaag naar Adishi. We dalen eerste verder af naar de rivier en steken de brug over bij een klein dorpje waar de varkens vrij rondlopen. Vervolgens stijgen we door overwegend bosrijk gebied naar de kam die we vandaag oversteken. Bovenop bevindt zich een skipiste die we kort omhoog volgen. We bereiken een maximale hoogte van 2800 meter en hebben schitterende uitzichten over de Chennai gletsjer, Mt. Ushba (4700m) en Mt. Laila (4010m). Dan duiken we weer het bos in en al contourend dalen we weer flink af. Het struikgewas groeit over het pad heen zodat het zoms niet makkelijk is te zien waar je je voeten neer moet zetten. De berghellingen zijn hier vrij steil en pas op het allerlaatst zie je beneden je het kleine en zeer pittoreske dorpje Adishi liggen. Er zijn bijna evenveel torens als huizen, soms tegen elkaar aan gebouwd. Als het hard heeft geregend, is het moeilijk, zoniet onmogelijk voor het busje dat de bagage vervoert om hier te komen. In dat geval zul je wat extra spullen voor deze dag mee moeten nemen. Adishi ligt voelbaar enorm afgelegen. Er wonen in dit dorp slechts 5-6 gezinnen die onze gastheer zullen zijn voor een traditionele Svaneti maaltijd waarbij een toast zeker niet zal ontbreken. We overnachten in een eenvoudig guesthouse.
Afstand:  14 km
Stijgen/dalen: 1050m/580m
Lopen: 5,5 uur

Dag 10 Adishi Ė Iprari

Vanuit Adishi lopen we vandaag eerst een stuk vlak stroomopwaarts. Daar waar we de rivieoversteken is er geen brug en het water is meestal te diep en te snelstromend om dat op eigen kracht te doen. Vandaar dat er paarden aanwezig zijn die ons naar de overkant brengen. De stijging naar de pas begint eigenlijk vrijwel direct en door een haag van hoge bloemen lopen we gestaag omhoog. Zijn we het bos eenmaal uit dan volgt een mooi breed pad naar de de Chkhutnieri Pass (2760m). Bovenop de pas is het weer zo`n prachtige plek om even te rusten en de lunch te gebruiken. Rondom prachtig uitzicht waaronder op de grootste gletsjer van Georgië: de Rustaveli gletsjer. Dan volgt een afdaling van ongeveer 500 meter waarna het pad vrij vlak verder gaat tot aan het dorp Khalde. Onderweg passeer je nog een mooie kloof waarin diep beneden je de rivier zich een weg baant. In het door de Russen kapot geschoten Khalde is er weer een huis opgeknapt dat nu dienst doet als guesthouse en bar. Even een fijne stop om wat te drinken. Dan dalen we verder af naar de dalbodem waar we onze intrek nemen in een eenvoudig familie guesthouse waar we ook weer hartelijk worden ontvangen door de familie.  
Afstand:  19 km
Stijgen/dalen: 700m/1050m
Lopen: 6 uur

Dag 11 Iprari Ė Ushguli

Er loopt een weg van Iprari naar Ushguli maar wij geven er de voorkeur aan om via de beboste heuvels aan de noordkant onze weg te vervolgen. Vlak voor het eerste dorp van Ushguli dalen we weer af naar diezelfde weg. Ushguli bestaat uit 4 verschillende dorpen waarvan er 1 op de UNESCO lijst staat van werelderfgoederen.  Op 2200 meter gelegen is dit het hoogste permanent bewoonde dorp in Europa. Het dorp staat bekend om zijn overvloed aan wachttorens en het geheel ademt een Middeleeuwse sfeer uit. Alle dieren lopen los en er zijn mannen en vrouwen te paard. Vanuit de dorpen zie je aan het einde van de vallei de fantastische witte pieken van de hoogste berg van Georgië - Mt. Shkara (5068m). `s Middags kunnen we optioneel de steile beboste heuvel oplopen waar de toren van Koningin Tamar staat. Diner en overnachting in een eenvoudig maar mooi guesthouse in het op 1 na hoogste dorp van Ushguli.
Afstand:  6 km
Stijgen/dalen: 600m/250m
Lopen: 4 uur + optioneel 3 uur

Dag 12 Ushguli - rustdag of optioneel Mt. Guri Ė Ushguli

Vandaag hebben we na 8 dagen trek een rustdag. Tijd om even uitgebreid de dorpen te bekijken. Er zijn piepkleine musea en je kunt een toren beklimmen.
. Diner en overnachting in ons guesthouse in Ushguli. 

Dag 13 Ushguli Ė Shkhara Ė Ushguli

Ook vandaag maken we een dagwandeling vanuit Ushguli. Een schitterende tocht brengt ons bij de Shkhara Glacier, aan de voet van Mt. Shkhara, met 5068 meter de hoogste top van Georgië. We zijn hier bij de bron van de Enguri Rivier, een van de langste rivieren van Georgië. Diner en overnachting in ons guesthouse in Ushguli.
Afstand:  18 km
Stijgen/dalen: 320m/320m
Lopen: 6 uur

Dag 14 Ushguli Ė Mami Ė Lentekhi

Een lange dag vandaag. Vanuit Ushguli volgen we de rivier naar het dorp Murkmeli waarna we langs rododendrons naar een hoogte van 2600m klimmen. We steken de Gorvashi pas over en vanaf hier hebben we naar het noorden een prachtig uitzicht over vrijwel alle pieken van de Kaukasus, inclusief de hoogste berg: de Elbroes. Naar het westen zien we de gladde leisteen rotsen van de Svaneti Ridge. Ons pad gaat langs een bergmeertje tussen de rotsen, we zitten continu op een hoogte tussen 2750 en 2890 meter. Na een tweede bergmeer dalen we af en via de Latipari pas bereiken we het dorp Chvelphi. Van hieruit worden we met busjes naar Lentekhi gebracht. Lentekhi ligt laag en het is er vaak erg warm. Hier overnachten we in een eenvoudig pension.
Afstand:  17 km
Stijgen/dalen: 1125m/1200m
Lopen: 7 uur

Dag 15 Lentekhi Ė Tbilisi

’s Ochtends rijden we terug naar Tbilisi, ons avontuur in de Svaneti zit erop. Onderweg maken we nog een stop in Gori om het museum van Stalin in diens geboorteplaats nog even aan te doen. Interessante geschiedenis over een zeer bewogen deel van onze recente historie. Gori is ook de plaats waar de journalist Stan Storimans dodelijk werd getroffen door een stukje van een Russische clusterbom ten tijde van de korte oorlog met Rusland in 2008.

Dag 16 Tbilisi

Vrij te besteden.
’s Avonds praten en genieten we na tijdens het afscheidsdiner in een traditioneel Georgisch restaurant. Overnachting in een hotel in Tbilisi.

Dag 17 Vlucht naar Amsterdam

Transfer naar de luchthaven van Tbilisi en vlucht naar Amsterdam.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord