Home Diashows Reisboekenshop Contact> Mijn HT
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
15 10 2
VERTREK TERUG REISSOM
17 oktober 31 oktober € 2295,- **
** exclusief ticket Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van Turkmenistan »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Wandelreis Turkmenistan | het hart van de Zijde Route
Van dag tot dag

Een opmerking vooraf

Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het programma aan te brengen. Deze routebeschrijving is daarom slechts een leidraad, waarvan onderweg kan worden afgeweken, indien mogelijk in samenspraak met de groep. Factoren die bij deze beslissing een rol spelen, zijn o.a. de veiligheid van de groep, de vorm en gezondheid van de deelnemers én begeleiding en de plaatselijke omstandigheden, zoals het weer en de beschikbaarheid van stromend water.

Dag 1 Amsterdam naar Ashgabat

Je vliegt met Turkish Airlines via Istanboel of met Lufthansa via Frankfurt naar Ashgabat de hoofdstad van Turkmenistan. Je kom er rond middernacht aan en meteen heb je de eerste verrassing te pakken. Je vloog de laatste uren over een donkere wereld en pas net voor de landing doemen wat lichtjes op. Ook de landingsbaan zelf is weinig verlicht zoals in zoveel afgelegen Afrikaanse of Aziatische oorden. Waarschijnlijk staan er maar 1 of 2 vliegtuigen aan een slurf te wachten op een vliegveld dat zo groot is dat het toch wel berekend is op miljoenen passagiers per jaar. Toekomstgericht zeg maar. Eenmaal binnen kom je in oogverblindende ruimte met ongeveer dezelfde loopbanden als op Schiphol met aan het eind van elke band een politie ambtenaar met een pet met een klep met een grootte die wij alleen kennen uit vroegere oostblok films. Het luchthaven gebouw is verder leeg,  blinkend schoon en uitgevoerd in marmer, glas, glanzend staal en islam groen. Na het betalen voor je visum en het stempelen van je paspoort, ga je naar de bagageafhandeling. Je bagage staat waarschijnlijk al naast de lopende band. Dat gaat heel snel want er is waarschijnlijk geen ander vliegtuig dat aankomt. Verwarring over de bagage is er dan ook niet. Buiten worden we vriendelijk begroet door de gids en per taxi-busje gaat het nu door de stad-in-rust naar het hotel. Ook de stad is leeg, er is nauwelijks verkeer. De straten zijn breed, goed verlicht en schoon en de enorme witmarmeren gebouwen maken indruk of je het nu mooi vindt of niet. Hier en daar wordt zo’n gebouw verlicht met wisselende kleuren neon. Hoe je het ook draait of keert: het is een boeiende mix van vervreemding en onder de indruk zijn. Eenmaal in het hotel aangekomen blijkt dit een veel-sterren hotel te zijn met grote lichte kamers, luxe badkamers en heerlijke bedden. Er is wel wifi maar verder werkt er niks: Facebook, WhatsApp, Google of zelfs gewoon bellen is niet mogelijk.

Dag 2 Ashgabat, sightseeing

In de ochtend maken we een rondrit door de stad en de verbazing die gisteravond al over je heen kwam wordt alleen maar groter door de vorm en afmetingen van alle bezienswaardigheden. Van de grote Gypjak moskee, één van de grootste van de wereld en met gouden koepel, het FerrisWiel, de Neutraliteits Boog tot het enorme parlementsgebouw, het presidentiële Paleis en het Nationaal Museum. De lunch gebruiken we in een lokaal restaurant/café en de kwaliteit van het eten is uitstekend.  ’s Avonds eventueel nog een stadsrondrit om nog eens die fantastische gebouwen met veelkleurige verlichting te bewonderen.

Dag 3 Ashgabat naar kamp bij Dushak Eretdag

We vertrekken vandaag bij tijds met een korte (40 km) rit over asfalt en we rijden naar de Chuli-kloof. Op de bodem van deze spectaculaire kloof genieten we van een picnic-lunch en ’s middags wandelen we tijdens de intensieve hike langs de steile wanden van de kloof. De uitzichten vooral tegen de avondzon zijn overweldigend. We maken kamp in de vallei met zicht op de op één na hoogste piek: de Eret Dag (2450 m). We slapen in tenten die door HT/SL geleverd worden maar die je in je eigen bagage geacht wordt mee te nemen. 
17 km lopen, 7 tot 8 uur in totaal.

Dag 4 Kamp Dushal Eretdag naar Saiwan dorp

Na het ontbijt gaan we lopen en de crew ruimt op. Zij zullen ons onderweg oppikken en we rijden dan door naar de Kowa Ata grot waar we even in afdalen om te kijken naar dit natuurlijk fenomeen. Het is onder Turkmenen een bekende plek waar de lokale mensen ook nog wel graag een bad nemen in het heilzaam geachte water onder in de grot. Voor ons zal het niet echt aantrekkelijk lijken. We rijden verder naar het dorp Nohur waar we stoppen om het te kijken hoe men er leeft terwijl de crew de lunch klaarmaakt. We maken nog een wandeling naar de overblijfselen van een middeleeuws fort op de flanken van de Kopet Dag vlakbij de nederzetting van Saiwan. In de nabijheid van dit dorp zetten we onze tenten op en we gebruiken er de avondmaaltijd. De schapen scharrelen tussen de tenten door en we zijn hopelijk getuige van een mooie zonsondergang.
Rijtijd 03 uur / 180 Km. Looptijd 2 tot 3 uur / 5-6 Km

Dag 5 Naar het maanlandschap bij Torkay

We lopen langs de overblijfselen van een oud fort naar de jeeproad waar we weer worden opgepikt. In de ochtend rijden we naar het westelijke deel van de Kopet Dag. Het is hier net een maanlandschap. Langs kleine gehuchtjes, een stuk door de rivierbedding en gedeeltelijk asfalt rijden we naar het gebied rond de Torkay. Het is hier net een maanlandschap en we maken een mooie wandeling door het bijzondere landschap. Als we terug zijn bij de jeeps heeft de crew de lunch klaar.
Rijtijd 2:30 uur / 100 km. Looptijd 4 - 5 uur / 15 Km

Dag 6 Torkay naar Dehistan

Na het ontbijt rijden we langs de Sumbar Rivier (met een korte wandeling) en we stoppen voor de lunch bij een lokaal café bij het dorpje Gara Agach. Na de lunch rijden we de grote leegte van de woestijn in. Het lijkt eentonig maar dat is het zeker niet, want de speciale sfeer, de herder met zijn kudde, de ronddwalende kamelen en koeien, hier en daar een huisje maken het boeiend. We passeren het stadje Madaw dat omringd wordt door zandduinen en vervolgen onze weg naar de oude moskee en begraafplaats van Dehistan. Afhankelijk van de aankomsttijd bekijken we vandaag of morgenvroeg alles wat er aan interessants te zien is in deze voormalige belangrijke middeleeuwse pleisterplaats voor kamelenkaravanen. De twee torens en de grote poort markeren de plaats.  Hier zetten we ook ergens ons kamp op en we kunnen genieten van een mooie avond in een woestijnachtige omgeving.
Rijtijd 04:00 uur / 220 Km. Looptijd totaal ongeveer 2 x 2-3 km, 2 x 1 uur

Dag 7 Van Dehistan naar Balkanabat

Onder weg naar de hoofdweg stoppen we even bij de oude Moskee van Dehistan en bij de begraafplaats. Daarna rijden we naar de Boyadag vulkaan. Een zeer geërodeerd uniek landschap. De jeeps brengen ons tot aan het begin van de gedroogde modderheuvels en we klimmen er zig-zag tussendoor en overheen naar boven. Dan door naar Balkanabat waar we in een comfortabel hotel overnachten
Rijtijd 04:00 uur / 220 Km. Looptijd totaal ongeveer 3 uur / 10 km

Dag 8 Balkanabat naar kamp aan de voet van de Sekidag

We rijden over asfalt naar het Balkan gebergte. Even na Dasarwat gaan we de weg af en over de jeeproad de woestijn in. Kaal en dor landschap met wat grasachtige begroeiing en lage struikjes. De top van de berg de Arlan Dag is bereikbaar per jeep en hoe we deze dag zullen aanpakken is o.m. afhankelijk van de weersomstandigheden, temperatuur en of het kortgeleden geregend heeft. We kunnen met de jeeps tot op de Arlan Dag (1880m) bij de zendmast komen en hebben de keuze om omhoog te lopen daar lunchen en dan met de jeeps omlaag. Of we kunnen met de jeeps omhoog rijden een wandeling op het plateau maken terwijl de crew de lunch maakt en daarna  weer omlaag rijden.  Vervolgens rijden we door naar het typisch Turkmeense kamelendorp Ajikui en we slaan ons kamp op ergens in de woestijn.
Rijtijd 04:15 uur / 127 Km. Looptijd 7 – 8 uur, 20 km maar dit is afhankelijk van de keuze die gemaakt wordt.

Dag 9 Van het Balkan gebergte naar Yangisuw door de Chilmametkum woestijn

Na het ontbijt wandelen we naar de overblijfselen van de oude begraafplaats. Waarschijnlijk ontmoeten we een herder met zijn kudde want er is daar ook een bron met een drinkplaats voor de dieren. We worden weer opgepikt door de jeeps en we rijden verder naar het woestijnplaatsje Ybyk waar we stoppen voor de lunch.  De route loopt door zandduinen van de Chilmametkum woestijn en het kost soms moeite om door het rulle zand over de steile stukken te komen. Wel spectaculair. De zandduinen zijn her en der begroeid met woestijngras en lage struiken.  ’s Middags vervolgen we de tocht naar het noorden en we komen uit bij de kliffen van Yangisuw, vlakbij het Garabogazkol meer. Dit is een oostelijke uitstulping van de Kaspische Zee. Hier maken we kamp op de bodem van de canyon. Vervolgens wandelen we door dit prachtige landschap met al die kleurschakeringen  en fraaie vormen. Deze konden ontstaan doordat het hele gebied vroeger gevuld was met het water van de Parathetys Oceaan, tientallen miljoenen jaren geleden. Je kunt er nog steeds schelpen vinden uit die tijd. Rijtijd 03:45 uur / 140 Km. Looptijd 03 - 4 uur / 12 Km

Dag 10 Via Yangikala naar Koymat

Vanaf het kamp lopen we de prachtig gekleurde heuvels in. De erosie heeft hier vrij spel en er is iets bijzonders uit voortgekomen.  Weer een bijzondere speling van de natuur die je niet snel zult vergeten. We lopen door dit prachtige landschap verder en we dwalen tussen, soms wit en soms rood gekleurde geulen en heuvels en komen met een omweg bij weer terug bij de jeeps. Dan rijden we verder door naar het plateau bij de Yangikala Canyon.  Alweer een wonder van de natuur. We lopen een stuk over de rand van het plateau met geweldig uitzicht over de gekleurde heuvels en kloven. We vervolgen onze weg naar het oosten en passeren de spoorlijn die van Iran naar Kazachstan loopt. De jeeproad slingert zich door de woestijn naar Koymat en een eind voor het dorp stappen we uit om het laatste stuk te lopen en van de stilte van het landschap met zijn witte kliffen te genieten. Afhankelijk van de tijd van aankomst kunnen we vanuit het dorp nog een wandeling naar de kliffen maken. We kamperen in het dorp maar het is ook mogelijk om met een aantal mensen in een huis te slapen.
Rijtijd 04:00 / 150 Km. Looptijd 04:00 uur 15 km

Dag 11 Koymat naar Balishem

We lopen een stuk in de richting van de kliffen tot de jeeps ons weer oppikken en we rijden door de lege vlakten met her en der groepjes grazende kamelen naar het nomadendorp Melegoc voor de lunch en volgen daarna de droge rivier bedding van de Uzboy rivier. Hoogvlakten en laagvlakten en duinrijen wisselen elkaar af en het geeft een goede indruk van de Turkmeense woestijn. We gaan weer uit de jeeps en lopen langs de rivier die hier en daar toch nog water bevat naar de overblijfselen van het oude Ygdikala Fort, dat gebouwd is in de tijd van de Parthen. Daarna rijden we door naar Balishem en kamperen ergens buiten het dorp in de woestijn.
Rijtijd 04:45 / 215 Km. Looptijd 02:00 / 10 Km

Dag 12 Balishem naar Darwaza

Het is de laatste dag dat we een groot stuk woestijn doorkruisen. Het landschap wisselt van droge kale vlakten, doorsneden door rotsformaties en dan weer zandduinen. Herders met kudden geiten of kamelen en hier en daar enkele kleine woestijngehuchtjes. Ons doel is de spectaculaire gas krater van Darwaza. Vooral in het donker geeft deze brandende krater een spookachtig effect op de omgeving en wordt  niet voor niets de deur naar de hel genoemd. We overnachten, afhankelijk van beschikbaarheid, vlak bij de krater in yurts of op een kampplaats in onze tenten.
Rijtijd 04:30 uur / 200 Km / Looptijd 03 uur / 10 Km

Dag 13 Darwaza via Koya ‹rgench naar Ashgabat

In ruim 4 uur rijden we naar Kunya Urgench met het Unesco Historical Park waar we op ons gemak rond kunnen kijken. Er zijn een flink aantal gebouwen uit verschillende tijden in de geschiedenis beter bewaard gebleven dan op andere plekken in Turkmenistan. Het is een mooie afspiegeling van de roemruchte tijden die dit land als centrale plaats op de zijderoute heeft doorgemaakt. In de namiddag rijden we in ruim een uur naar het vliegveld bij de grote stad Dashoguz voor de avondvlucht naar Ashgabat. We overnachten weer in het ons bekende hotel en spoelen onder de douche alle woestijnstof van ons af. Als de vlucht een beetje op tijd is volgt nog een bescheiden avondtour door Ashgabat.

Dag 14 Ashgabat

Vandaag kunnen we nog een aantal bezienswaardigheden in en rond Ashgabat bezoeken. Dit kan een interessant bezoek zijn aan  de paardenfokkerij of de overblijfselen van Old Nissa (Unesco), de Anau Moskee, de Russische bazaar en de Ertogrul Gazi Moskee. We vertrekken tegen middernacht naar het futuristische vliegveld van Ashgabat voor onze vlucht naar Amsterdam. Einde van een vast wel gedenkwaardige reis.

Dag 15 transfer naar het vliegveld en terugvlucht naar Amsterdam

Nachtvlucht terug naar Amsterdam, waar je ‘s morgen vroeg aankomt.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | Ten Have 13 | 7983 KD Wapse | tel. 0522-241146 | email: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord