Home Diashows Reisboekenshop Contact> Mijn HT
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
15 12 4
VERTREK TERUG REISSOM
13 juni 27 juni € 1245,- **
27 juni 11 juli € 1245,- **
19 september 03 oktober € 1245,- **
** exclusief ticket Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van Montenegro »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Wandelreis Montenegro
Van dag tot dag

Een opmerking vooraf

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.
Dit is best een zware reis als je alles mee wil doen. Op elk gewenst moment echter kun je voor jezelf ook een rustdag inlassen!

dag 1 Amsterdam-Dubrovnik / Tivat, transfer naar Vrbanj

We vliegen op Dubrovnik (als je op tijd boekt met een lowcost airline) en we komen er rond het middaguur aan. Met een taxi  passeren we de grens met Montenegro. Vanuit het eerste stadje, Herceg Novi, waar we even inkopen doen voor de lunch, rijden we rechtstreeks de hoogte in, richting de hoogste piek aan de Adriatische kust; Zubacki Kabao. Dit is de kroon op het Orjen-gebergte. Hier ligt vaak tot in juni sneeuw, terwijl je met een verrekijker de mensen op het strand kunt zien liggen. We verblijven er in een verrassend leuk pension in het gehucht Vrbanj.

dag 2 beklimming Zubacki Kabao, 2e overnachting in Vrbanj

De hoogste top aan de Adriatische kust. Dat is niet niks om mee te starten. Maar de route voert voor een aanzienlijk deel door het beukenbos, wat aangename schaduw oplevert. Orjen is een wild kustgebergte. Het is haast niet voor te stellen dat de bijna mondaine baai van Kotor met zijn deftige hotels hemelsbreed maar een paar kilometer weg is, terwijl in deze bossen regelmatig wolven en beren passeren.

dag 3 Beklimming van de Subra, transfer naar de baai van Kotor

Vandaag beklimmen we de Subra via een geweldige route. Het is meteen wel de vuurdoop voor het wandelen deze reis. Enige tredzekerheid komt hier wel van pas.  Wie hierover onzeker is kan besluiten met de bagagebus mee te rijden en deze eerste dag over te slaan. Het Orjen-massief is ondanks de nabijheid van de bewoonde wereld een wild gebied van ruw karst. De noordwand is een indrukwekkend amphitheater met bizarre akoestische effecten. De route loopt over steenvelden en langs rotswanden waar je je af en toe voor een paar meter aan een kabel of ketting moet vasthouden. Uiteindelijk sta je na een enerverende beklimming op de top met een mooi uitzicht over het hele gebied. De zuidzijde waarlangs we afdalen is een maanlandschap van zeer ruw en jong kalksteen. We passeren verdwijngaten die tot wel 80 meter diep zijn. Ook hier is het wel oppassen geblazen en is er voorzichtigheid geboden. We lopen dan het laatste stukje op een relaxte manier uit door mooie bossen en een breed pad. Aan het einde van de rit wacht het busje ons op en rijden we naar de baai van Kotor. We overnachten in Perast een typisch historisch Adriatische Zee stadje.  6 tot 7 uur lopen, 1000m stijgen en dalen.

dag 4 rondwandeling met een bezoek aan Perast

We laten ons met het busje na een uur rijden afzetten op een hoge plek boven de baai bij Ledenice. Vervolgens wandelen we in een rustig tempo langs de flanken van het kustgebergte naar het piepkleine dorpje Ubalac. Hier woont nog 1 man, de overige oorspronkelijke bewoners hebben hun heil ergens anders gezocht. Na Ubalac klimmen we een klein stukje naar een oud fort met een waanzinnig uitzicht over de baai van Kotor.  De afdaling naar Perast voert over een oude militair pad. Het kan hier ongelooflijk warm zijn dus je moet er voor zorgen voor dit gedeelte voldoende water bij je te hebben. Vanaf Perast rijden we dan verder naar het pittoreske stadje Stari Bar, aan de Adriatische kust.
4,5 uur lopen, 500 m stijgen, 1000 m dalen.

dag 5 Over de Rumija-top

Met de bus bereiken we na ongeveer 1,5 uur de plek waar we ons laten afzetten voor de klim over de Rumija peak. Dit is de hoogste berg tussen het Skadar meer en de zee. Het is een mooie route langs een dorpje en door verschillende soorten bos. Het is best een lange klim maar zoals altijd wordt je ook hier beloond. Je kunt je voorstellen welk uitzicht daarboven wacht! We dalen af aan de zeezijde naar de vestingstad Stari Bar. Wie wil kan al hogerop worden opgehaald door de taxi, want het is al met al een hele wandeling. In Stari Bar slapen we in een Ottomaans pension. Wederom een compleet nieuwe entourage. Langzaam aan krijg je zo wel een gevoel bij hetgeen bedoeld wordt als men zegt dat de Balkan een lappendeken van volkeren is.
6 uur lopen, 1200 meter stijgen, 1000 meter dalen

Dag 6 Door AlbaniŽ naar de Vervloekte Bergen

Deze dag is een rust- en rijdag. `s Morgens kunnen we nog even rondkijken in het stadje Stari Bar maar verder gaat de culturele wervelwind onverminderd voort. Al voor we de grens met Albanië passeren begeven we ons in volledig door Albanezen bevolkt gebied. De splinternieuwe weg voert ons door de Albanese bergen naar Prokletije. We verblijven aan de Montenegrijnse zijde van dit massief in een berghut, die niet helemaal is ingericht naar moderne maatstaven. Hopelijk worden er wat aanpassingen gedaan in de loop van het jaar, bereid je anders voor op een primitief verblijf.

Dag 7 Taljanka

Om Prokletije helemaal goed tot je te kunnen nemen maken we 2 beklimmingen in 2 verschillende valleien. Vandaag is het de dag voor de Taljank waarbij je direct vanuit de hut begint met lopen. Het is een prachtige tocht waarmee je kunt variëren qua lengte en moeilijkheidsgraad. Hoe het ook zij: je zult in ieder geval een stuk over de kam lopen over de grens met Albanië. Prachtige vergezichte heb je hier naar de overkant van de vallei op de steile wanden van het gebergte.
5 uur lopen, 1100 meter stijgen, 1100 meter dalen

dag 8 Rondwandeling Pukli Krs/Zla Kolata

We maken een rondwandeling vanuit Benni`s pension in Vusanje. Het doel is in principe de piek Zla Kolata. Dat is een pittige klim, maar zelfs al hou je het op het zadel voor gezien, dan nog loont het de moeite. In geval van slechter weer kunnen we een ronde maken over de nabij gelegen top Pukli Krs. Deze route is een stukje eenvoudiger en biedt fraai zicht op de vallei van Plav / Gusinje. 

dag 9 naar Stavna

Vandaag een panoramische wandeling naar zomerweide Stavna. Verblijf in Eko-katun Stavna.
Vanaf Andrijevica trekken we voor 4 dagen de hoogte in. Het massief Komovi-Bjelasica (waarvan nationaal park Biogradska Gora onderdeel is) doorkruisen we te voet. Vandaag een bosrijke tocht met her en der wat herders en in het tweede deel fraai zicht op Visitor en Prokletije. Het verblijf, de eco-lodges van Stavna, ligt pal op de boomgrens. vanaf hier zien we de 3 Komovi-pieken plotseling heel dichtbij. De bagage gaat per jeep naar Stavna.
5 uur lopen, 1000 meter stijgen, 100 meter dalen.

dag 10 rondwandeling door Komovi

Er zijn vandaag diverse opties voor een rondwandeling. We verblijven wederom in Eko-katun Stavna.
Een rondwandeling rondom Vasojevicki Kom met de dagrugzak. Een zeer fraaie route door een weinig bewandeld gebied. Het hoogtepunt is de vallei van Medjukomlje. Hier groeien eeuwenoude zwarte dennen en liggen immense rotsblokken. Een plek met een heel bijzondere sfeer. De route terug voert grotendeels door mysterieus beukenbos over een nagenoeg vlak pad.
5,5 uur lopen, 1000 meter stijgen en dalen.

dag 11 Stavna naar Vranjak

Stavna naar zomerweide Vranjak. We overnachten in zeer sfeervolle hutten op de bergweide.
Vanaf de eco-lodges wandelen we in een rechte lijn noordwaarts. We zijn de hele dag rond de boomgrens en hebben regelmatig weids zicht terug op de Komovi en op de valleien ten oosten en westen van het Bjelasica-massief. We wandelen door een gebied waar in de zomermaanden nog volop herders komen met hun kuddes. De schapen eten van de tijm en worden zo bij leven al gemarineerd. Dit verklaart de heerlijke smaak van de beesten. Hoewel het leven hier primitief is, houden de Montenegrijnen er toch heel erg veel van. Ze zijn er zelfs erg trots op en kijken neer op de moderne marmeren hotels die aan de kust worden gebouwd. Onderweg doen we enkele onbeduidende topjes aan die toch fraaie 360 graden panorama`s bieden. de lange tocht van 22 km eindigt bij de herdershutten van Vranjak. Deze zijn ingericht om gasten te ontvangen, dus van binnen voorzien van een houtstoof, goede matrassen en warme dekens, maar zijn van buiten volledig authentiek, zoals het er al honderden jaar uitziet hier in de bergen. Er is een douche op solar en water uit een bron. We eten hier traditionele kost die op een houtvuur wordt bereid. En na het eten bij het vuur gaat de zelfgestookte rakija rond.
6 uur lopen, 900 meter stijgen, 1000 meter dalen

dag 12 wandeling over hoogste piek Bjelascia (Crna Glava)

Via de hoogste top van Bjelasica (Crna Glava, 2139m) en enkele fraaie bergmeren wandelen we naar het uitzichtpunt Bendovac. De foto die je vanaf hier kunt nemen prijkt op menig brochure. Die beneden ons in de oerbossen van Biogradska ligt het  gelijknamige meer. In de laatste herdersnederzetting is een café dat we aan kunnen doen alvorens we de laatste afdaling inzetten van deze 24 km lange route. De tocht voert door prachtige oerbossen. Daarna rijden we een kleine 2 uur via de Tara kloof naar Zabljak aan de voet van het Durmitor gebergte. We overnachten er de komende 3 dagen in een mooi hotel in het centrum van het buitensportstadje. 
6,5 uur lopen, 900 meter stijgen, 1400 meter dalen.

dag 13 Prutas of Terezin Bogaz

Via het Skrcko meer en Prutas lopen we naar Sedlo. 
Een ideale dag voor wie niet van dalen houdt. Vanaf de hut volgen we de stroom van de Susicko-rivier. Soms wandelen we langs een wilde bergbeek, soms is de beek ondergronds en horen we weer het ruisen van de immense bomen. In deze vallei wonen aardig wat beren, met enig geluk zien we hun sporen in de modder. We hebben er zelfs al eens een horen brullen toen we met een groep passeerden. Langs een flinke waterval klimt het pad plotseling steil omhoog en dan komen we in veel opener terrein. Nu bereiken we snel genoeg de hut aan het meer van Skrcko. Dit is de beoogde plek voor de lunchpauze. Vanaf hier wordt het pad spoedig steil tot aan de top Prutas. Vooral vanaf de afdaling wordt duidelijk hoe uniek deze top geologisch gezien in elkaar steekt. We dalen af naar de weg en worden daar opgepikt door een busje dat ons weer terug brengt naar het hotel.
7 uur lopen, 1400 meter stijgen, 1100 meter afdalen.

Mocht het weer om een of andere reden vandaag tegenzitten dan is er een mooi alternatief. Vanuit Zabljak maken we dan een dagvullende rondwandeling door Durmitor NP. We stijgen door dichte sparrenwouden en hogerop door een enorme gletsjervallei naar de pas onder de piek Terzin Bogaz. Na de beklimming  vervolgen we de route via de hoogst gelegen schaapherdershut van het land terug naar Zabljak. 
De reisleider bepaalt ter plekke welke keuze wordt gemaakt.
Loopuren en meters stijgen en dalen vergelijkbaar.

dag 14 wandeling over Bobotov Kuk (2523 meter, hoogste piek) naar Zabljak

We lopen over de hoofdtop van het massief: Bobotov Kuk, onderweg kunnen we, als tijd en zin het toelaten, ook nog een ijsgrot bewonderen. De wandeling eindigt in Zabljak. Verblijf in een hotel in Zabljak.
Dit stelt ons in staat om in alle vroegte de hoogste top van Durmitor, de Bobotov Kuk, te bereiken. Vanaf de bivak kan dat in 3 uur. De route voert door een fraai landschap van grillig geplooide kalkplaten en toppen met namen als `oma`s tanden` en `de top zonder naam`. Het laatste stukje naar de top is niet eenvoudig en een beetje hoogtevreesgevoelig. Wie niet verder wil kan op het zadel even wachten tot de anderen terug zijn en toch nog genieten van een fraai zicht terug op het Skrcko-meer. Het begin van de afdaling is wat lastig, met veel losse stenen. Hier leven wel talloze rotskruipers, prachtige grijs-rode vogels met een lange snavel. Met enig geluk zien we ook nog gemzen. Zeker als we de eerste groep van de dag zijn, is dat aannemelijk. Spoedig wordt de afdaling eenvoudiger. We maken een lange stop bij de ijsgrot. Wie wil kan hierin afdalen om de prachtige pilaren van ijs te bewonderen. De wandeling eindigt in Zabljak, het centrum voor buitensport in Montenegro. Een prettig hotel, "uit" eten en enkele gezellige cafe`s vormen een goed decor om de reis feestelijk af te sluiten.
7 uur lopen, 1300 meter stijgen, 1500 meter dalen

dag 15 Dubrovnik naar Amsterdam

In ongeveer 4 uur rijden we naar de luchthaven van Dubrovnik. In de avond vliegen we terug naar Rotterdam.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | Ten Have 13 | 7983 KD Wapse | tel. 0522-241146 | email: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord