Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
11 9 4
1 rugzakken
VERTREK TERUG REISSOM
01 juli 11 juli € 1125,- **
19 augustus 29 augustus € 1125,- **
02 september 12 september € 1125,- **
** exclusief ticket Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van Kosovo/AlbaniŽ »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Wandelreis AlbaniŽ | Kosovo | Montenegro
Van dag tot dag

Een opmerking vooraf

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.   

Dag 1 Nederland via Podgorica naar Vusanje, vlucht en 3,5 uur rijden

De transfer vanaf Podgorica, de hoofdstad van Montenegro, naar het startpunt in de indrukwekkende vallei van Ropojana duurt een goede 3 uur. We slapen hier bij een sympathiek gastgezin. Contact met de lokale bevolking is hier en gedurende de hele reis alom aanwezig en het zijn juist de bijzondere ontmoetingen die deze reis een bijzonder tintje geven. Het nabij gelegen Gusinje is een bezoekje ook wel waard. Dit dorp is Balkan ten top. Albanezen, Serviërs, Montenegrijnen en Bosniaks, katholiek, moslim en orthodox, alles leeft hier al eeuwen rustig naast- en door elkaar. De chaotische sfeer op straat is heerlijk om even te ervaren. Rond 1900 reisde Mary Edith Durham, een dappere Victoriaanse dame, alleen door deze streek. Haar antropologisch getinte reisverslag zou je zeker in je rugzak mee moeten nemen. Het is niet moeilijk om jezelf ook zo’n ontdekkingsreiziger te wanen als je de volgende dag de bergen intrekt.

Dag 2 dagtocht naar de Taljanka, 5 uur lopen, 1100 meter stijgen, 1100 meter dalen

Om aan het begin van deze reis Prokletije goed tot je te kunnen nemen maken we een beklimming naar één van de mooiste toppen: de Taljanka. Vanuit het guesthouse word je afgezet bij het begin van de tocht en aan het eind word je weer daar opgepikt. Het is een prachtige tocht waarmee je kunt variëren qua lengte en moeilijkheidsgraad. Hoe het ook zij: je zult in ieder geval een stuk over de kam lopen over de grens met Albanië. Prachtige vergezichte heb je hier naar de overkant van de vallei op de steile wanden van het gebergte.

Dag 3 Vusanje naar Teth in AlbaniŽ, 8 uur lopen, 900 meter stijgen, 1200 meter dalen

Vandaag beginnen we met een korte transfer naar het eind van de Ropojana-vallei. Vandaar begint de klim naar de Zeven Meren, een mythische plaats pal onder de hoogste top Maja Jezerce gelegen. Door een prachtig alpien decor steken we vandaag door naar Albanië en we dalen af naar Teth. De hoofdbagage blijft achter in Babino Polje, dus je loopt met de hoogstnoodzakelijke spullen om je rugzak zo licht mogelijk te houden.

Dag 4 Teth naar Valbona, 5,5 uur lopen, 1100 m stijgen en 875 m dalen

De volgende dag trekken we voort over een oude karavaan-route naar Valbona. Maja Jezerce en Maja Rosit, de twee prominente pieken zijn onze bakens gedurende dit deel van de trekking. Het decor aan de zuidkant van deze bergen is van ongekende schoonheid. Beide dorpen zijn zeer traditioneel maar het bergsport-toerisme begint er langzaam aan gestalte te krijgen. Langs deze etappe komen we zeker ook andere wandelaars tegen. Maar dat is de daarop volgende dagen wel anders. Aan het eind van de dag staat er weer een kleine transfer te wachten naar de residenza waar we zullen overnachten.

Dag 5 Valbona naar Doberdol, 6,5 uur lopen, 950m stijgen en 300 m dalen

Het wordt snel wilder en verlatener als we vertrekken uit Valbona. De komende twee nachten verblijven we in een prachtige bergwildernis, zonder elektriciteit, slecht telefoonontvangst en zeer weinig andere wandelaars. Authentieke bergdorpen, schaapherders en een verpletterende natuur is er daarentegen volop! Een korte transfer (dit stuk is niet interessant om te wandelen want het gaat over een weg) brengt ons tot in het dorpje Cerem. Daarna gaat het de hoogte in richting het 3-landenpunt Albanië – Kosovo – Montenegro. Pal onder de hoogste pieken ligt een eenvoudige authentieke herdershut in een levendig bergdorp, waar wij vanavond te gast zijn. We eten zoals men er al eeuwen eet, en wat zal dat smaken na die lange tocht!

Dag 6 Doberdol naar Milishevc, 7 uur lopen, 750 m stijgen, 850 m dalen

De volgende dag wandelen we een poos over een zeer panoramisch pad dat min of meer de grens tussen Kosovo en Montenegro volgt. Uiteindelijk buigen we toch af Kosovo in om een paar dagen op te gaan in dit weinig bekende land. Het is er wat minder ruig en onderweg komen we meer volk tegen. Geen toeristen, eerder herders of mensen die in de bergen een weekendhuisje hebben. Hier hebben we ook weer volop kans om de cultuur van deze bergstreek verder op te snuiven. De ontspannen paden bieden steevast prachtige vergezichten en we overnachten in een accommodatie in het gehucht Milishevc.

Dag 7 Milishevc naar Reka e Allages, 6 uur lopen, 850 m stijgen, 1200 m dalen

We wandelen het dorp uit en gaan een pas over, waarne we een paar uur door het hoogland dwalen om vervolgens af te dalen in de Rugova-kloof. Tijdens deze lange afdaling is er plotseling weer telefoonbereik en eenmaal beneden komen we zelfs aan een asfaltweg en er zijn enkele restaurants hier waar we even kunnen pauzeren. Het laatste stukje naar de accommodatie laten we ons weer vervoeren naar het mooie traditionele dorpje Reka e Allages, aan de voet van mount Hajla. Hier slapen we bij een gastgezin. Het voelt vreemd om terug in de ‘bewoonde’ wereld te zijn, hoewel dit nog steeds een uithoek van Kosovo is.

De bagage die je op dag 3 achter je hebt gelaten wordt hier weer bezorgd zodat je weer toegang hebt tot al je spullen.

Dag 8 Reka e Allages naar Drelaj, 8,5 uur lopen, 1100 m stijgen en 1000 m dalen

De laatste etappe door Kosovo is pittig en voert over de piek Hajla. Je klimt over paden door een bosrijke omgeving. De route over Hajla gaat steevast over bergpaden, tot kort voor het eindpunt in Drelaj. Daar overnachten we in het enige guesthouse van het dorp.

Dag 9 Drelaj naar Babino Polje, 6,5 uur lopen, 1000 m stijgen en 900 m dalen

Na een laatste nacht trekken we weer langs de grens terug naar Montenegro. Een korte transfer brengt je in Kuchiste waar we de wandeling van vandaag starten. Het pad is wederom van grote schoonheid, met weidse vergezichten en twee meren onderweg. Een sympathiek pension in Babino Polje is de eerste stop weer terug in Montenegro en deze dag wordt de hoofdbagage ook weer voor je vervoerd.

Dag 10 Babino Polje naar Plav transfer naar Vusanje, 7 uur lopen, 600m stijgen, 1200m dalen

De laatste dag dalen we af via het mystieke Hridsko-meer naar het meer van Plav, waar we (wat lijkt het lang geleden!) op de eerste dag voorbij gereden zijn. Na een korte transfer kom je bij je comfortabele guesthouse in de gezellige familie. Een goede maaltijd en een welverdiende pint vormen een goed besluit van deze geweldige tocht.

Dag 11 Terugreis Andrijevica-Podgorica-Nederland

Transfer naar de luchthaven in ongeveer 4 uur en aansluitend de terugvlucht naar Nederland.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord