Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
15 11 3
VERTREK TERUG REISSOM
07 augustus 21 augustus € 2250,- **
21 augustus 04 september € 2250,- **
04 september 18 september € 2250,- **
** exclusief ticket Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van OekraÔne »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Wandelreis Oekraine | Lviv en de Karpaten
Praktische informatie

Reizen naar OekraÔne

Er zijn verschillende mogelijkheden om naar L’viv te reizen en vanaf Kyiv  (Oekraïens voor Kiev)weer terug.

 • Per vliegtuig via Kyiv. Ukrain Airlines ligt het meest voor de hand. Kan al vanaf ongeveer € 400,-

 • Per vliegtuig naar Krakow in Polen. Je zou daar je reis met 1 of meer dagen kunnen verlengen. Dan per bus naar Przemysl, taxi naar de grens en aan de andere kant van de grens kun je dan worden opgehaald door de Oekraïense touroperator voor je transfer naar L’viv. Terug uit Kyiv kun je misschien beter wel vliegen want met de trein duurt lang.

 • Vertrek en aankomst

  Je moet ongeveer 3 uur van te voren aanwezig zijn bij de incheckbalie op Schiphol. Aangekomen in L’viv wordt je opgewacht door de lokale agent die je naar het hotel brengt.

  Vervoer

  In het gebied waar we doorheen reizen zijn de wegen meestal redelijk maar toch niet overal  altijd goed. We stellen daarom hoge eisen aan de busjes en eventueel auto’s die we gebruiken.

  Grensdocumenten

  Je hebt een paspoort nodig die minstens 3 maanden geldig is en één lege visumpagina bevat.

  Vaccinaties

  Voor een reis naar Oekraïne worden de volgende vaccinaties aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht).

  Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen. Je kunt verder informeren bij: thuisvaccinatie.nl.

  Tijdsverschil

  Oekraïne kent ook een zomer- en wintertijd. Het is in Oekraïne altijd een uur later dan in Nederland.

  Klimaat

  Mei t/m september zijn prima maanden om mooie bergwandelingen te maken. Daar buiten wordt het weer veel onzekerder wat betreft neerslag en in de winter is het koud en ligt er (te) veel sneeuw in de bergen.
  De gemiddelde maximum temperaturen liggen in juni, juli en augustus rond de 26 graden, in mei en september is dat ongeveer 20 graden.
  Minimumtemperaturen zijn respektievelijk 15 graden en 10 graden. Hogerop in de bergen is het natuurlijk wat koeler maar dat is voor het wandelen erg prettig.
  Zoals bijna overal in bergen heb je ook in Oekraïne soms wel te maken met een snel opkomende buien al dan niet met onweer. Dus we moeten het weer altijd goed in de gaten houden, zodat we geen onverantwoorde dingen doen.

  Geld

  De munteenheid in Oekraïne is de grivna (Hryvnia in het Oekraïens).  Je krijgt voor 1 Euro ongeveer 30 grivna. 100 Grivna is dus ongeveer € 3,40. Je kunt euro`s wisselen of pinnen op de internationale luchthaven in Kiev. In de steden zijn er voldoende ATM automaten waar u grivna kunt pinnen. De instructies zijn in het Engels of Duits.
  Je hebt ongeveer € 175,- nodig voor overige maaltijden en fooien, maar dat is een minimum. Met € 100,- meer moet je makkelijk goed uitkomen.

  Fooien

  Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het gaat om het geven van fooien. In Oekraïne is het geven van een fooi een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. Indien van toepassing zal je reisleider je vragen om voor een lokale gids een (klein) bedrag voor fooi te reserveren. In restaurants is het eveneens gebruikelijk om een fooi te geven, de normen hiervoor zijn gelijk aan die van Nederland.

  Elektra

  De netspanning in Oekraïne bedraagt 220 volt. Je hebt  geen wereldstekker nodig.

  Mobiel bereik en wifi

  Het mobiele bereik is over het algemeen vrij goed, maar in de bergen heb je soms geen bereik. Let er wel op dat je abonnement niet geldig is in Oekraïne dus de kosten voor bellen en/of dataverkeer kunnen dan behoorlijk oplopen.
  Veel cafés, bus- en treinstations, luchthavens en restaurants hebben gratis wifi. Je moet vaak wel het wachtwoord vragen om toegang te krijgen.  In grote steden zijn gratis wifi hotspots, evenals een 4G-netwerk.

  Taal

  De nationale taal van Oekraïne is het Oekraïns, dat verwand is aan het Russisch. Veel aanduidingen in het straatbeeld zijn weergegeven in het Cyrillische schrift. In Kyiv en L’viv kun je redelijk met  Engels uit de voeten, maar buiten de hoofdstad niet. Bijna alle Oekraïners spreken en begrijpen Russisch, hoewel het, zeker in het gebied waar wij reizen, wat gevoelig ligt vanwege de nationale trots en recente geschiedenissen op de Krim en in Oost Oekraïne..

  Openingstijden

  Winkels
  De meeste winkels in de steden zijn alle dagen geopend van 09.00 uur ’s ochtends tot 21.00 uur ’s avonds. In de kleinere plaatsen gaan de meeste winkel om 18.00 uur dicht.

  Banken en kantoren
  Kantoren en banken zijn doordeweeks doorgaans geopend van 09.00 tot 16.00 uur. In het weekend zijn ze gesloten.

  Overnachtingen

  In L’viv, Chernivtsi en in Kyiv slapen we in goed middenklasse hotels met ontbijtbuffet in de ochtend. In Lybochora  verblijven we 2 nachten we bij een boerenfamilie.  De boerenfamilie heeft geen douche maar je kunt er kennis maken met een onvervalste Oekraïense sauna: heerlijk! In de overige plaatsen slapen we in dorps/stadshotelletjes van eenvoudig tot vrij luxe.

  Maaltijden

  In de hotels staat er ’s morgens in de meeste gevallen een goed ontbijtbuffet voor je klaar. Daar is voldoende keus om iedereen tevreden te stellen.  De lunch is vaak een packed lunch met broodjes, wat te drinken en een stuk fruit.  ’s Avonds is er de vaak uitgebreide warme maaltijd. Er wordt veel brood gegeten in Oekraïne, naast de andere vele aardappelen, groente, en vleesgerechten. De meeste maaltijden zijn stevig en sober. Voor vegetariërs is het wat moeilijker je weg te vinden. We zouden hen ook willen aanbevelen zelf te zorgen voor wat alternatieven en wat extra’s.

  Zowel Rusland als andere Slavische culturen claimen borsjtsj als nationaal gerecht, maar de oorsprong van deze befaamde rode bietensoep ligt in Oekraïne. Oekraïne kent talloze soorten borsjtsj: steden als Kiev, Odesa en Poltava kennen allemaal hun eigen versie van de rode bietensoep, maar ook bijna elke Oekraïense familie maakt de soep op haar eigen manier. Borsjtsj kan met allerlei soorten groenten worden gemaakt, maar het hoofdbestanddeel blijft de rode biet, die de soep zijn karakteristieke kleur geeft. Er is een vegetarische variant, maar borsjtsj kan ook worden gegeten met pittige worstjes of ham. Bovendien kan de soep zowel koud als warm worden geserveerd. Met een flinke dot zure room boven op de soep is de borsjtsj overheerlijk!

  Water (drinkwater)

  Je kunt beter geen water uit de kraan drinken. Je krijgt van de organisatie onderweg 1,5 liter gebotteld drinkwater per dag. In de steden kun je beter zelf water kopen in een supermarkt of één van de kiosken.

  Reisleiding

  De reisleiding bestaat uit een engels sprekende Oekraïense gids en een Nederlandse reisleider. De Oekraïnse gids kan je van alles vertellen over de verschillende kanten van cultuur, politiek, architectuur en geschiedenis. Hij vertaalt tussen ons en de lokale bevolking zodat het contact toch makkelijk verloopt. In de bergen worden we vergezeld door een erkende berggids die de routes op z’n duimpje kent. Hij kan veel vertellen over de natuur. De Nederlandse reisleider zorgt voor de rode draad en is erg handig als er ergens een moeilijkheid opduikt of in geval van calamiteiten.

  Uitrusting

  Dag)rugzak
  We adviseren een dagrugzak met een inhoud van minimaal 25 liter

  Schoeisel
  Wij raden bergwandelschoenen aan met een stevige profielzool. Het is belangrijk dat je schoenen erg goed zitten, omdat je er elke dag uren op moet lopen. 
  * Wanneer je nieuwe schoenen moet kopen, verdient het aanbeveling om tot 1 maat groter te kopen dan je werkelijke maat (pas ze met een paar extra sokken).
  * Je voeten hebben namelijk de neiging om op te zetten als je wat langer op een dag loopt. Daar komt nog bij dat je bergaf niet met je tenen in de knel komt. 
  * Als je nieuwe schoenen moet kopen, loop ze dan goed in. 
  * Op sommige tochten moet je door kleine beekjes waden, over modderige paden en soms door sneeuw lopen, dus een redelijke mate van waterdichtheid is handig. Gamaschen kunnen ook van pas komen. 
  * Een goede profielzool geeft je beter grip op de wat steilere paden.

  In kerken en kloosters worden blote schouders en benen niet op prijs gesteld. Voor de vrouwelijke deelnemers is het raadzaam een flinke shawl mee te nemen om schouders en hoofd af te dekken.

  Paklijst

  ~ berg(wandel)schoenen
  ~ teva’s of andere waterbestendige sandalen of lichte gympen voor ’s avonds
  ~ warm, winddicht jack
  ~ regencape / regenpak
  ~ lange broek
  ~ enkele T-shirts en overhemden met lange mouwen en met kraag tegen verbranding van je nek en armen
  ~ ondergoed
  ~ fleecejack
  ~ sokken, afgestemd op je bergschoenen
  ~ evt. zwembroek/badpak
  ~ dunne handdoek (snel droog), evt. een washand
  ~ toiletartikelen
  ~ veldfles (inhoud minimaal 1 liter)
  ~ zakmes, niet in handbagage stoppen!
  ~ zaklamp (nb gebruikte batterijen mee terug naar NL voor chemisch afval!!)
  ~ wandelstok(ken) (telescopisch), zeer aanbevolen
  ~ wasmiddel (zo mogelijk biologisch afbreekbaar)
  ~ toiletpapier (ongebleekt), aansteker (verbranden)
  ~ maandverband/tampons
  ~ zeep en/of desinfecterende gel voor je handen
  ~ medicijnen (zie afzonderlijk lijstje)
  ~ iets voor op je hoofd tegen zon, stof en kou; zonnehoed/pet/sjaaltje en muts
  ~ zonnebril met goede UV-bescherming
  ~ moneybelt of halstasje met:
  - paspoort
  - ticket
  - geld, pinpas
  - verzekeringsbewijs + alarmnummers

  Persoonlijke EHBO / medicijnen

  Sterilon/betadine-iodium : wondontsmetting
  Leukoplast/ second skin : blaarpreventie
  Hansaplast : bij wondjes
  paracetamol : pijnstiller
  zonnebrandolie/-crème : min. factor 10
  lippenbescherming : zinkzalf, lipbalsem mét zonnefactor
  rekverband, knieband : bij knieproblemen
  reddingsdeken : in geval van nood
  Arnica of SRL-gelei : bij kneuzingen, spierpijn
  ORS : ter voorkoming van uitdroging bij diarree
  Evt. strepsils : bij schrale keel

  Bagagevervoer

  Op deze reis maken we alleen dagtochten. Elke avond slapen we in een hotel, privé-onderkomen/boerderij of lokaal overnachtingsadres. Tijdens de wandelingen hoef je dus geen bagage te dragen anders dan je dagrugzakje.

  Verzekeringen

  HT Wandelreizen stelt een adequate reisverzekering verplicht. Daarbij is het belangrijk voldoende dekking te hebben voor eventuele SOS-kosten bijvoorbeeld voor een evacuatie met een helikopter. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Niet alleen vóór de reis geeft deze verzekering dekking maar ook bijvoorbeeld bij vertrekvertraging of bij vroegtijdig moeten afbreken van de reis.  

  Wij werken met Allianz Global Assistance, al meer dan 50 jaar de grootste reisverzekeraar én hulpverlener ter wereld. Bij Allianz Global Assistance ben je voor het verzekeren van je vakantie of reis aan het juiste adres. Waar je ook naar toe reist, voor vakantie, werk of studie, voor elk reisdoel heeft Allianz Global Assistance een passende verzekering.

  Je kunt online eenvoudig in een paar stappen een reis- en/of annuleringsverzekering afsluiten, kortlopend of doorlopend. Je ontvangt de polis direct in je mailbox. 

  Na boeking ontvang je van ons een email waarin je ook de link naar het afsluiten van de reis- en/of annuleringsverzekering vindt.  

  Indien de reisverzekering elders wordt afgesloten dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en HT Wandelreizen snel handelen.

  Heb je zelf een (doorlopende) reisverzekering afgesloten, kijk dan even goed na of en in hoeverre reddingskosten zijn meeverzekerd. Soms vallen reddingskosten (medisch noodzakelijk vervoer) onder de medische kosten. Voor het geval je de medische kosten laat dekken door je eigen ziektekostenverzekering, moet je nagaan in hoeverre ze dekkend is voor deze reis.

  Fotograferen

  Het is altijd goed om mensen eerst toestemming te vragen voordat je ze gaat fotograferen. Sommige mensen vinden het niet prettig om in bepaalde omstandigheden te worden gefotografeerd. In musea en bij bezienswaardigheden mag je wel je camera gebruiken, maar soms moet je hiervoor dan extra betalen.

  Het is verboden strategische objecten zoals militaire objecten, grensposten, luchthavens, vliegtuigen en bruggen te fotograferen. Daar moet je je aanhouden omdat er bij overtreding vervelende consequenties uit kunnen voortvloeien.

  Bookmark and Share
  WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
  HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

  Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
  htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord