Home Diashows Reisboekenshop Contact> Mijn HT
Vragen? Bel ons op 0522 241146

Deze pagina afdrukken Wandelreis OekraÔne | Lviv en de Karpaten
Van dag tot dag

Opmerking vooraf

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

Dag 1: Vlucht Schiphol - Lviv Ė transfer naar hotel Ė introductiewandeling binnenstad

Aankomst op de luchthaven van Lviv. De goed Engelssprekende lokale gids en de chauffeur wachten ons op en brengen ons naar het centraal in de stad gelegen hotel. In de late namiddag begint een korte introductie- wandeling door de stad. Maar je kunt natuurlijk ook op eigen gelegenheid de stad verkennen. Een voor de hand liggende keuze is een bezoek aan de levendige oude Ploshcha Rynok markt met daarbij het in art-deco stijl opgetrokken stadhuis. En er zijn vele prachtige patriciërshuizen waarvan de oudste dateren uit de middeleeuwen. Voor de vervolgwandeling: zie dag 2.’s Avonds eten we in een van de beste restaurants van de stad, waar een diner met lokale specialiteiten wordt geserveerd.

Dag 2: Wandeling door historische binnenstad van Lviv en op weg naar de Karpaten. Stadswandeling: 4 uur.

’s Ochtends maken we om te beginnen een tweede, meer uitgebreide wandeling door de historische binnenstad. Daarbij doen we onder meer de volgende plekken aan: de Joodse wijk, de Boim-kapel uit 1615 met rijk gedecoreerde westgevel, de Armeense kathedraal met haar orientaalse exotiek, het mooie in Weense stijl opgetrokken operagebouw uit de Habsburgse tijd, de Italiaanse Yard, het Arsenaal en tussendoor vele Jugendstilpanden. Na een koffiestop in een van de vele sfeervolle café’s beginnen we aan de tocht naar het Karpatengebergte. Deze rit van ongeveer 180 km voert ons door het rustieke platteland met de nodige traditionele houten kerkjes en boerderijen. Onderweg maken we een korte wandeling in een klein sfeervol plaatsje en we maken een stop bij een kaasboerderij en - proeverij. In de late namiddag komen we aan in het gebied bij onze overnachtingsplek, een accommodatie in een klein authentiek bergdorpje, dat dichtbij de uiterste zuidoostpunt van Polen ligt. We maken kennis met het gastgezin dat leeft van kleinschalige landbouw en worden op het buitenterras verwelkomd met een glas zelfgemaakte horylka (lokale wodka). Het diner wordt bij goed weer buiten geserveerd en bestaat uit traditionele Oekraïense gerechten. Het meest bekende lokale gerecht is borsch: een overheerlijke goed gevulde rode bietensoep, die op heel veel verschillende manieren bereid kan worden. Er worden zoveel mogelijk verse groentes en kruiden gebruikt. Lokale muzikanten dragen bij aan een ontspannen sfeer. Wie wil kan ’s avonds lekker badderen in een traditionele sauna (banja).

Dag 3: Wandeling in de voetheuvels van de Karpaten. Loopuren: 4 - 5. Stijgen/dalen: 300 m/300 m.

Vandaag maken we een ontspannen wandeling in de omgeving van het dorp. Langs de oever van het riviertje dat door het dorp stroomt klimmen we langzaam omhoog en komen onderweg diverse bezienswaardigheden tegen, zoals een kerkje en een heel oude houten school die nog steeds als zodanig in gebruik is. De bergweiden waar we doorheen lopen bieden een lieflijk landschap met op de achtergrond steeds het imposante Beskiden-gebergte. We passeren meer dan tweehonderd jaar oude huizen met rieten daken. Lokale boeren zijn op het land in de weer en zijn soms best ‘in’ voor een praatje. We brengen de nacht door in een hut voor bergwandelaars. Grillen van vlees op een houtskoolvuurtje lijkt de onofficiële nationale sport te zijn en ’s avonds staat er dus ongetwijfeld shashlyk op het menu, naast natuurlijk groentes en andere zaken.

Dag 4: Bergwandeling naar Pikui (1410 m), de hoogste top. Loopuren: 4 - 5. Stijgen/dalen: 1100 m/1100 m. van de OekraÔense Beskiden

De hoge delen van de Oekraïense Karpaten behoren tot de minst bezochte bergen van Europa. Ze hebben echter veel te bieden: looproutes via eeuwenoude paden en bossen, bergdorpjes, bloemrijke bergweiden, spectaculaire uitzichten en een gastvrije bevolking. Op onze eerste volledige wandeldag lopen we naar de top van de Pikui. De weg gaat omhoog door een bosgebied met beuken en sparren. We volgen een middeleeuwse handelsroute die de Karpaten overstak en de Slavische gebieden verbond met Hongarije. Na het bereiken van de bergpas ‘Ruskyi Put’- Oekraïens voor ‘Roetheense weg’ – volgen we een poosje de kam voordat de klim over de met gras begroeide hellingen naar de Pikui-top begint. Een lokaal gezegde is dat wie Pikui niet heeft gezien, de Karpaten niet heeft gezien. Vanaf de top hebben we een adembenemend uitzicht op wilde bossen, mooie bergweiden en een weids berglandschap. Via een bospad dalen we af naar onze volgende overnachtingsplek in Skole Beskids.  Wie wil kan gebruikmaken van de sauna en het kleine zwembad, die bij deze kleine lodge horen.

Dag 5: Van Skole Beskids naar Ust Chorna in TranskarpatiŽ met onderweg keuze uit twee programmaís

De bestemming van vandaag is het dorp Ust Chorna midden in het mooie Gorgany-gebergte. De te rijden afstand is ongeveer 190 km. We steken vandaag de hoofdketen van de Karpaten over en belanden in Transkarpatië, een regio in zuidwest Oekraïne, die grenst aan maar liefst vier landen: Polen, Slowakije, Hongarije en Roemenië. Onderweg zijn er twee opties om dit gebied beter te leren kennen. Voor elk  programma’s geldt een meerprijs, die niet is inbegrepen in de reissom. 1) Cultureel programma ‘Stad Mukachevo, kasteel en wijnproeverij’. Meerprijs € 25 per persoon. In de middelgrote stad Mukachevo kunnen we een bezoek brengen aan de mooie historische binnenstad en het kasteel van Palanok. Dankzij het relatief warme klimaat kan er van oudsher wijn verbouwd worden in deze regio. Een bezoek aan een wijnproeverij en een goede lunch maken deel uit van het programma. Van hier gaan we door naar onze overnachtingsplek Ust Chorna. 2) ‘Avontuurlijke boottocht op de Tizsarivier’. Meerprijs € 65 per persoon. De Tizsa - de belangrijkste rivier van de regio – ontspringt bij de hoogste top van de Oekraïne en mondt uit in de Donau. Een relatief rustig deel van de rivier biedt een perfecte gelegenheid om vanaf een rubbervlot de prachtige natuur op de rivieroevers te exploreren. Het startpunt van de ongeveer drie uur durende tocht ligt in de buurt van het stadje Khust. Deze tocht wordt geleid door een of meerdere bootgidsen en onderweg wordt er op een mooie plek geluncht.   Laat in de middag komen beide groepen aan op de overnachtingsplek bij de plaats Ust Chorna. In de 18e eeuw vestigden zich hier kolonisten uit Oostenrijk en diverse plekken in het dorp herinneren aan deze achtergrond. Sommige inwoners spreken nog steeds het oude Oostenrijkse dialect. De plaats ligt in een afgelegen vallei met prachtige natuur en woeste beken. Eén van de lokale tradities is het nemen van een ‘chan’-bad. Dit houdt in dat je met een paar mensen in de buitenlucht gaat zitten in een groot metalen vat met water, dat met een houtvuur wordt verwarmd. Zo’n warm bad moet afgewisseld worden met een koud wisselbad en daarom wordt meestal gekozen voor een plek bij een rivier of meer. De maximale temperatuur in deze ‘jacuzzi midden in de natuur’ is ongeveer 45 C. Lokale mensen weten prima hoe je dit aanpakt. Meestal leidt zo’n bad tot grote hilariteit en het is nog gezond ook.

Dag 6: Wandelen Ust Chorna Ė Kolochava via top van Mt. Topaz (ong. 1100 m). Loopuren: 6 - 7. Stijgen/dalen: 600 m/600 m.

Vanuit onze overnachtingsplaats Ust Chorna loopt het pad gaandeweg omhoog en via hoge bergweiden bereiken we de top van de berg Topaz op ongeveer 1100 m. Een flinke afdaling brengt ons naar het dorp Kolochava, waar we twee overnachtingen hebben in een gezellig pension aan de rand van het dorp. Het is een heel langgerekt dorp langs twee rivieren en er zijn verscheidene kleine musea met onder meer traditionele houten kerkjes en dorpshuisjes. Wie interesse heeft kan veel te weten komen over de handnijverheid en het harde dagelijkse leven van de lokale bevolking. Veel boerengezinnen zijn nog steeds min of meer zelfvoorzienend. Men is hier blij met de komst van het toerisme: het levert aanvullende inkomsten op en brengt ook meer variatie in het dagelijkse bestaan. De komende twee dagen maken we pittige wandelingen in het hoogland van Gorgany en een gids uit het dorp zal ons hierbij vergezellen. Dat maakt het ook makkelijker om onderweg eens een praatje te maken.

Dag 7: Dagtocht naar top Mt. Strymba (1720 m). Loopuren: 6. Stijgen/dalen: 950 m/950 m.

Vandaag maken we een dagtocht naar Mount Strymba, de op één na hoogste top van het Gorgany-gebergte. Deze wandeling brengt ons vanuit het dorp via een aantal mooie tussenliggende plekken naar de polonyna, de zomerweiden. Uiteindelijk bereiken we via hoge uitlopers van de bergweiden een mooi gelegen meer met volop uitzichten rondom. Daar is ook een schapenfokkerij, waar we het nodige te weten kunnen komen over de verzorging en het melken van schapen en over de productie van kaas, die we natuurlijk ook gaan proeven. Daarna dalen we af naar ons pension in Kolochava en kunnen daar genieten van een feestmaal dat bestaat uit meerdere lokale schotels: porcini (paddenstoelensoep), banosh met bryndza (maismeel aangemaakt met zure room met daarop stukjes schapenkaas en salo/spek) en natuurlijk verschillende soorten kool. 

Dag 8: Kolochava ĖSynevyr Nationaal Park: top Mt. Ozerna en Synevyr-meer (1495 m). Loopuren: 5 - 6. Stijgen/dalen: 630 m/630 m.

`s Morgens reizen we via een slecht onderhouden weg van Kolochava naar het Nationaal Park Synevyr. Het gelijknamige Synevyr-meer behoort vanwege z’n schoonheid tot de zeven ‘natuurwonderen’ van Oekraïne en het maakt deel uit van het UNESCO-werelderfgoed. We maken een tocht naar de top van Mt. Ozerna en picknicken op één van de bergweides. Hierna volgt een mooie afdaling naar het Synevyr-meer, waar we ruim de tijd nemen om rond te kijken. Een grote houten sculptuur verwijst naar een legende die is verbonden met het ontstaan van het meer. Overnachting in een klein hotel.

Dag 9: Van Karpaten terug naar Lviv

Vandaag zeggen we ‘Do Pobachennya’ tegen de Karpaten (Oekraïens voor ‘ tweewerf tot ziens’) en rijden in ongeveer vijf uur terug naar het hotel in Lviv. De rest van de middag kun je naar eigen inzicht invullen: er is nog meer dan genoeg te doen en te zien in de prachtige binnenstad. Wie wil kan ’s avonds naar een optreden, bijvoorbeeld in het operagebouw. De lokale gids kan desgewenst assisteren bij het regelen van de tickets (bij voorkeur al direct aan het begin van de reis regelen).

Dag 10: Vlucht Lviv - Amsterdam

Transfer vanuit hotel naar de luchthaven met aansluitend de vlucht naar Amsterdam. Afhankelijk van het tijdstip van vertrek is er welllicht nog tijd om ’s ochtends op eigen gelegenheid de stad in te gaan.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | Ten Have 13 | 7983 KD Wapse | tel. 0522-241146 | email: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord