Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146

Deze pagina afdrukken Wandelreis RoemeniŽ | Transsylvanische Alpen
Praktische informatie

Vervoer naar en van RoemeniŽ

1)     
Vliegen met KLM en Tarom zijn de meest voor de hand liggende vliegtuigmaatschappijen. Ze vliegen rechtstreeks tussen Amsterdam en Boekarest in ongeveer 3 uur. Vanaf ongeveer € 300,- retour. Tickets kunnen we voor je boeken.
2)     
Met de trein. Er is een goede verbinding via Frankfurt, Wenen en Boedapest. Kortste reistijd ongeveer 24 uur. Als je gebruik maakt van de tussenstops zou je je vakantie met nog een paar dagen kunnen verlengen in interessante tussenliggende steden.
3)     
Met de bus (Flixbus) in ongeveer 36 uur vanaf € 85 enkele reis
4)     
Met de auto ongeveer 3600 km retour Amsterdam- Boekarest kost tussen € 720 en € 1080 maar dat kun je verdelen over het aantal passagiers en het verschaft je veel vrijheid. Bij deze mogelijkheid kun je onderweg ook nog wat steden aandoen.

Visum en paspoort

Om Roemenië binnen te komen heb je een geldig paspoort of identiteitsbewijs nodig.

Vaccinaties

Er zijn voor een bezoek aan Roemenië geen vaccinaties vereist.

Tijdsverschil

Het is in Roemenië een uur later dan in Nederland, zowel in de zomer als in de winter.

Klimaat

In de periode dat we reizen naar Roemenië organiseren is het  over het algemeen mooi zomerweer. Juli en augustus zijn in de lagere delen vaak erg warm maar in de bergen is het met temperaturen rond 25 graden ronduit aangenaam. We moeten wel rekening houden met plotseling opkomende regenbuien en/of onweer. Dus regenkleding behoort tot de uitrusting! In juni ligt er op de hogere delen van de wandelingen nog sneeuw en het is goed om voor die omstandigheden kleine 6-punts stijgijzertjes mee te nemen om kleine stukje makkelijker en veiliger mee te kunnen oversteken. De temperaturen liggen vaak net iets lager dan in juli en augustus. Dat laatste geldt ook voor september. Hoger in de bergen begint de herfst zich dan al aan te kondigen.

Geld

De munteenheid in Roemenië is de leu (RON, meervoud lei). De koers op dit moment is ongeveer 4,8 RON voor 1 Euro. Pinautomaten zijn in voldoende mate te vinden en je kunt in restaurants en winkel ook gemakkelijk met de pinpas betalen. Creditcards worden algemeen geaccepteerd. Je kunt eventueel ook geld wisselen op de luchthaven, bij banken, wisselkantoren en in veel hotels. De wisselkoersen bij banken zijn het gunstigst. Het is niet noodzakelijk om voor vertrek in Nederland al geld te wisselen. Wanneer je aan het einde van uw reis lei over hebt, kun je deze het beste nog  in Roemenië terug wisselen omdat de meeste Nederlandse banken de leu niet accepteren.
Voor deze reis heb je ongeveer € 200,- nodig voor noodzakelijke uitgaven aan maaltijden. Wil je extra dingen zoals de beerobservatie en een bezoek aan het Parlement Palace dan kun je voor de zekerheid nog wel € 100,- extra meenemen. Fooien: in de restaurants is het gebruikelijk om 5-10% fooi te geven. In sommige restaurants is zo’n bedrag al bij de rekening inbegrepen. In dat geval hoef je niks extra’s te geven. Tijdens en aan het eind van de reis is het gebruikelijk om de chaufeur(s) en de Roemeense berggids een extra beloning te geven.

Elektra

In Roemenië geeft het electiciteitsnetwerk 220 volt. Je hebt in Roemenië geen wereldtekker nodig.

Bereikbaarheid, mobiele telefoon en wifi

Er is in de bewoonde gebieden een goede dekking wat betreft bereikbaarheid voor je mobiele telefoon. In de bergen ben je vaak onbereikbaar. In de meeste hotels heb je vrije toegang tot wifi en het internet.

Overnachtingen en maaltijden

We zullen qua overnachtingen gebruik maken van een aantal verschillende soorten accommodaties. In de steden Brașov en Sibiu zijn het relatief goede centraal gelegen hotels, in de bergen zijn het berghutten met twee of meerpersoon kamers in diverse staat van comfort. In de Podragu hut is de kans groot dat we te laat zijn om een bed te bemachtigen. Voor dat geval nemen we een matje mee om eventueel ook op de grond een goed nachtrust te kunnen genieten. De maaltijden zijn altijd prima (in de berghutten voedzaam maar eenvoudig) en je kunt voor een groot deel zelf kiezen wat je wil eten. In de bergen zorg je voor je eigen lunch waarvoor de de dag voor dat we de bergen ingaan kunnen inkopen. Eten in restaurants is goedkoper dan in Nederland.

Reisleiding

Vanwege de veiligheid (beren, herdershonden, noodgevallen etc.) zal de reisleiding altijd bestaan uit 2 personen: een gecertificeerde Roemeense berggids die goed engels spreekt en een Nederlandse reisleider.

Uitrusting

Dagrugzak
We adviseren een dagrugzak met een inhoud van minimaal 50 liter. Tijdens de tochtdoor de Făgăraș Mountains neem je ook een matje, lakenzak, kussensloop en dunne slaapzak mee en kleren voor meerdere dagen.

Kleding en schoeisel
Voor de tochten raden we stevige bergwandelschoenen aan met een goede profielzool. Het is belangrijk dat je schoenen erg goed zitten, omdat je er elke dag uren op moet lopen. 
* Wanneer je nieuwe schoenen moet kopen, verdient het aanbeveling om tot 1 maat groter te kopen dan je werkelijke maat (pas ze met een paar extra sokken). 
* Je voeten hebben namelijk de neiging om op te zetten als je wat langer op een dag loopt. Daar komt nog bij dat je bergaf niet met je tenen in de knel komt. 
* Als je nieuwe schoenen moet kopen, loop ze dan goed in. 
* Op sommige tochten moet je door kleine beekjes waden, over modderige paden en soms door sneeuw lopen, dus een redelijke mate van waterdichtheid is handig. Gamaschen kunnen ook van pas komen. 
* Een goede profielzool geeft je beter grip op de wat steilere paden.

In kerken en kloosters worden blote schouders en benen niet op prijs gesteld. Voor de vrouwelijke deelnemers is het raadzaam een flinke shawl mee te nemen om schouders en hoofd af te kummem dekken.

Paklijst

~ berg(wandel)schoenen, categorie B en B/C ~ voor juni: extra: 6-puntige stijgijzers (eventueel te huur voor € 15,- bij SL/HT)
~ teva’s of andere waterbestendige sandalen of lichte gympen voor ’s avonds
~ matje, lakenzak, kussensloop en dunne slaapzak heb je waarschijnlijk nodig  in de berghutten
~ warm, winddicht jack
~ regencape / regenpak
~ lange broek
~ enkele T-shirts en overhemden met lange mouwen en met kraag tegen verbranding van je nek en armen
~ ondergoed
~ warme trui
~ sokken, afgestemd op je bergschoenen
~ evt. zwembroek/badpak
~ dunne handdoek (snel droog), evt. een washand
~ toiletartikelen
~ veldfles (inhoud minimaal 1 liter)
~ zakmes, niet in handbagage stoppen wanneer je reist per vliegtuig!
~ zaklamp (nb gebruikte batterijen mee terug naar NL voor chemisch afval!!)
~ wandelstok(ken) (telescopisch), sterk aanbevolen
~ toiletpapier (ongebleekt), aansteker (verbranden)
~ maandverband/tampons
~ zeep en/of desinfecterende gel voor je handen
~ medicijnen (zie afzonderlijk lijstje)
~ iets voor op je hoofd tegen zon, stof en kou; zonnehoed/pet/sjaaltje en muts
~ zonnebril met goede UV-bescherming
~ moneybelt of halstasje met:
- paspoort
- ticket
- geld, pinpas
- verzekeringsbewijs + alarmnummers

Persoonlijke EHBO / medicijnen

Sterilon/betadine-iodium : wondontsmetting
Leukoplast/ second skin : blaarpreventie
Hansaplast : bij wondjes
paracetamol/(evt. met coffeïne) : pijnstiller
zonnebrandolie/-crème : min. factor 20
lippenbescherming : zinkzalf, lipbalsem mét zonnefactor
rekverband, knieband : bij knieproblemen
reddingsdeken : in geval van nood
Arnica of SRL-gelei : bij kneuzingen, spierpijn
ORS : ter voorkoming van uitdroging bij diarree
Evt. strepsils : bij schrale keel

Bagagevervoer

De hoofdbagage wordt altijd vervoerd naar de volgende grote pleisterplaats. Bij de tocht door de Făgăraș Mountains wordt het grootste deel van de bagage naar Sibiu gebracht. Op deze tocht draag je wel ongeveer 10 kg zelf. Dat bestaat uit slaapspullen, kleding, eten en drinken wat spullen voor lichaamsverzorging en EHBO en eventuieel een camera en/of mobieltje.

Verzekeringen

HT Wandelreizen stelt een adequate reisverzekering verplicht. Daarbij is het belangrijk voldoende dekking te hebben voor eventuele SOS-kosten bijvoorbeeld voor een evacuatie met een helikopter. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Niet alleen vóór de reis geeft deze verzekering dekking maar ook bijvoorbeeld bij vertrekvertraging of bij vroegtijdig moeten afbreken van de reis.  

Wij werken met Allianz Global Assistance, al meer dan 50 jaar de grootste reisverzekeraar én hulpverlener ter wereld. Bij Allianz Global Assistance ben je voor het verzekeren van je vakantie of reis aan het juiste adres. Waar je ook naar toe reist, voor vakantie, werk of studie, voor elk reisdoel heeft Allianz Global Assistance een passende verzekering.

Je kunt online eenvoudig in een paar stappen een reis- en/of annuleringsverzekering afsluiten, kortlopend of doorlopend. Je ontvangt de polis direct in je mailbox. 

Na boeking ontvang je van ons een email waarin je ook de link naar het afsluiten van de reis- en/of annuleringsverzekering vindt.  

Indien de reisverzekering elders wordt afgesloten dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en HT Wandelreizen snel handelen.

Heb je zelf een (doorlopende) reisverzekering afgesloten, kijk dan even goed na of en in hoeverre reddingskosten zijn meeverzekerd. Soms vallen reddingskosten (medisch noodzakelijk vervoer) onder de medische kosten. Voor het geval je de medische kosten laat dekken door je eigen ziektekostenverzekering, moet je nagaan in hoeverre ze dekkend is voor deze reis.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord