Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146

Deze pagina afdrukken Wandelreis Roemenië | Transsylvanische Alpen
Van dag tot dag

Een opmerking vooraf...

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

Reisbeschrijving van dag tot dag

Dag 1 Vlucht Amsterdam – Boekarest, transfer naar Brașov, 2 uur 45 minuten vliegen, 3 uur rijden

Het vliegveld van Boekarest ligt aan de noordkant van de stad. Boekarest zelf zullen we aan het eind van de reis gaan bekijken. Tijdens de transfer naart Brașov hoef je daarom niet eerst de hele stad door. Je rijdt meteen het platteland op van de provincie Wallachië met die kleine dorpjes waarbij je nog heel regelmatig ziet dat mensen met paardenkarren landbouwprodukten vervoeren. Al gauw rij je de bergen in. Over een kleine pas, door een smal dal bereik je uiteindelijk het aan de overkant van de bosrijke bergen gelegen Transsylvanië met de prachtige historische stad Brașov. Dit is onze uitvalsbasis voor onze tochten gedurende de komende twee dagen. Er zijn verschillende vluchten op verschillende tijden naar Boekarest. Wanneer de vlucht op tijd is hebben we wat extra tijd om bijvoorbeeld het kasteel van Sinaia te bezichtigen. In Brașov overnachten we in een historisch pand waar al sinds jaar en dag een hotel is gevestigd. Zo’n 100 jaar geleden ging dit hotel door voor het meest chique hotel van oost Europa. Het ligt midden in het fraaie historische centrum en je loopt zo het voetgangers gebied in om lekker uit te gaan eten in één van de talrijke restaurants. Aan het centrale plein met de mooie kathedraal is misschien wel de leukste plek.

Dag 2 Brașov en wandeling in de Çiukas Mountains, 1 uur en 1,5 rijden en 5 uur lopen, 760 m stijgen, 560 m dalen

Het ontbijt(buffet) gebruik je in het aangrenzende restaurant dat nog een bijzonder charmante indeling en inrichting heeft van 100 jaar geleden. Na het ontbijt rijden we in 1 à 1½ uur naar het begin van de eerste wandeling. Aan de oostrand van de stad zie je de wijk waar Roma (ook wel: zigeuners of  gypsies) huizen. Meer over deze groep  mensen van wie herkomst en geschiedenis toch nog niet helemaal ontrafeld is, kun je vinden op wikipedia. We worden afgezet op een pas en vandaar stijgt een breed pad de Çiukas bergen in. Het is een prachtige niet al te moeilijke route over bergweiden en bospaden. Hier en daar heb je een mooi zicht op de valleien in de omgeving met evenzovele doorkijkjes naar kleine dorpjes of stadjes. Na wat ups en downs contour je rond wat loodrechte rotstorens waarna je op een plateau komt met een glooiend oppervlak.  Het landschap is hier opener. Op een bepaald moment loop je tegen een grote rotswand aan en dan heb je de keus: of je loopt onderdoor naar de berghut, of je stijgt in ongeveer 25 minuten naar de top van de Çiukas-keten vanwaar je natuurlijk een fantastisch uitzicht hebt op de hele omgeving.  De hut is behoorlijk luxe en je kunt er wat eten en drinken. Het is dan vervolgens nog 6 km steil afdalen over een jeepweg naar de plaats waar je weer wordt opgehaald. Eventueel kun je ook een jeep huren om je naar beneden te laten brengen. ’s Avonds krijg je de gelegenheid om een excursie te maken naar de hut van waaruit je de beren kunt gadeslaan. 100% kans dat je meerdere beren ziet. Extra kosten € 45,- p.p.

Dag 3 Brașov en bergtocht over de Piatra Craiului, 7-8 uur lopen, 1320 m stijgen, 1230 m dalen, hoogste punt 2015 m.

Piatra Craiului is een heel andere kleine bergketen ten westen  van Brașov. Het is steil met een scherpe kam en we steken over van de ene kant naar de andere. Deze tocht is voor mensen die al ervaring hebben met bergwandelen. Mocht je dat niet hebben of niet zo houden van steile paden dan kun je voor vandaag een alternatieve wandeling doen en/of het “Dracula”kasteel van Bran bezoeken. We worden afgezet langs de weg en starten de wandeling langzaam omhoog lopend. Na een half uur bereiken we een klein kerkje en omdat het zondag is, is er waarschijnlijk een dienst gaande, waarbij de aanwezigen prachtig zingen en aandachtig luisteren naar de priester. Vanaf de kerk duiken we het bos in en we klimmen in eerste instatie naar een uitzichtspunt bij een shelter. Daarna wordt het terrein steiler en de paden smaller. Het is heel erg spectaculair lopen langs loodrecht oprijzende rotswanden en naar mate je dichter bij de top komt is het ook nog een stuk puin stampen terwijl je hier en daar ook wat struikgewas opzij moet duwen. Natuurlijk is er weer een mooi uitzicht op de top waarna de afdaling volgt. Het pad is iets beter maar de steilte is er niet minder om: uitkijken voor struikelen dus!  600 Meter lager ligt de hut Cabana Curmatura, weer een heerlijk punt om even bij te komen en wat te eten en te drinken. Daarna is het uitlopen over mooie glooiende bergweiden waar herders in de zomer wonen en dan nog een laatste stuk door het bos naar beneden naar de weg. Hier worden we weer opgewacht voor de transfer naar het hotel in Brașov.

Dag 4 Brașov transfer naar de Făgăraș Mountains en wandelen naar Sambetei hut (1450 meter), 655m stijgen, 3 uur transfer en 2½ uur wandelen

Onder weg naar de Făgăraș mountains stoppen we nog even bij een oude molen waarvan de oude eigenaar nog interessante verhalen kan vertellen. Daarna rijden we door naar de plaats waar we worden afgezet. Het eerste stuk is vrij vlak over een berijdbare weg maar al snel gaat dat over in een stijgend pad door bossen en langs een rivier. Het is een vrij smal dal met hoogoprijzende bosrijke bergflanken. Daar waar het landschap zich opent, vinden we de Sambatei hut waar we zullen overnachten. Er zijn een aantal meerpersoons kamers allemaal met stapelbedden. De matrassen zijn goed en er zijn dekens waar je misschien liever niet onder wil slapen. Daarom is het toch goed om zelf ook een slaapmatje bij je te hebben en een slaapzak. Dat geldt in mindere mate voor deze hut maar zeker wel voor de hut waar we morgen zullen overnachten. Bovendien geeft het extra veiligheid voor het geval het weer omslaat en we boven in de bergen ergens in een bivak moeten overnachten. In de hut kunnen we ook de maaltijden gebruiken. Het is allemaal aan de primitieve kant maar toch prima te doen. Wassen doe je onder de kraan of in de beek buiten. Je draagt op dit deel van de reis je eigen rugzak met kleding, wat voeding, een slaapzak en matje. Je kunt met ongeveer 10-12 kg wel volstaan.

Dag 5 Sambetei Hut naar Podragu Hut (2136 m) via Moldoveanu Peak, 8-9 uur lopen, 1700 m stijgen, 1050 m dalen

Vandaag wordt één van je topervaringen in deze bergketen. We staan vroeg op want het belooft een lange dag te worden met veel stijgen en dalen. Het eerste uurtje gaat het vrij geleidelijk omhoog maar daarna stijgt het pad steil naar de kam van de keten (2175m). Daarna volgen we de kam van de hoofdketen van de Făgăraș. Het pad golft op en neer met hoogteverschillen tussen 100 m en 250 m steeds heb je of links of rechts of aan beide kanten prachtige uitzichten in de dalen en de bergketen verderop. Op een enkele plaats is er een noodhut, waar we in geval van slechte weeromstandigheden kunnen schuilen. Op sommige stukken is het pad nogal ruig en steil waarbij je soms een beetje op handen en voeten moet gaan. Een hoog punt heet Vesta Mare op 2522 meter. De hoogste top van Roemenië, Moldoveanu (2544m), ligt ongeveer 20 minuten gaans hiervandaan, van de hoofdkam af naar het zuiden. Na de top dalen we weer af en het gaat dan weer verder met up en down. Na een paar uur zie je plots rechts beneden je de Podragu Hut liggen. Deze hut ligt in “the middle of nowhere” en er is geen communicatie mogelijk. Er zijn wel veel bedden maar of ze bezet zijn op een bepaalde dag is maar de vraag en toewijzing van de bedden gaat op first come, first serve basis. Er bestaat gerede kans dat je op de vloer van de eetkamer moet slapen en voor deze gelegenheid komen je slaapzak en matje erg goed van pas. In de Roemeense berghutten is het meestal heel gezellig en iedereen doet zijn best om een goede sfeer te creëren. Diner en ontbijt kunnen in de hut worden besteld.

Dag 6 Podragu Hut naar Balea Lac Hut (2034 m), 6 uur lopen, 880 m stijgen, 940 m dalen

Vanuit de hut stijgen we eerst weer een paar honderd meter om op de kam te komen. Daarna is het weer omhoog en omlaag en hier en daar een klein stukje steil. De hellingen zijn met gras begroeid en erg geschikt om schapen te weiden. We zullen dan ook met enige regelmaat een grote kudde passeren. Hier moeten we wel wat voorzichtig zijn i.v.m. de waakhonden. Misschien dat er vroeg in het seizoen -tot half juli- nog wat sneeuwresten liggen en daarvoor is het handig om kleine stijgijzertjes bij je te hebben. Verder lopen we langs een prachtig bergmeertje dat luistert naar de naam Capra. Iets verderop zie je beneden je de trans-făgăraș highway, de enige weg die de bergketen oversteekt. Aan het meer Balea Lac bevinden zich een grote parkeerplaats, wat hotelletjes, restaurants en kraampjes met souvenirs en lekkernijen. Heerlijk om weer eens in een “normale” kamer te slapen met een warme douche!

Dag 7 Balea Lac naar Negoiu Hut (1540 m) via Negoiu Peak (2535m), 7 uur lopen, 1080 m stijgen, 1560 m dalen

We steken de weg over en beginnen weer met een stijging naar de kam. Het landschap is prachtig en ruig. Hopelijk zien we wat wild in deze regio zoals grote bergmarmotten en/of  berggeiten of gemzen. Hier en daar is het pad niet echt makkelijk en kleine stukjes voeren je langs rotswanden en richels. Nooit gevaarlijk maar als je het niet gewend bent, vind je het misschien wel lastig. Gelukkig zijn er altijd 2 begeleiders bij: de Roemeense berggids en de Nederlandse reisleider. Op één plek hangt er een ketting over een lengte van ongeveer 10 meter omdat je daar door een nauwe doorgang de kamoversteek gaat bereiken. Op ongeveer ¾ van de tocht ligt de Negoiu Peak, die met 2535 meter de tweede hoogste berg is in Roemenië. Vanaf de top zie je het doel van vandaag al liggen: de Negoiu Hut. Dit is van de berghutten de meest luxe tot nu toe. Er zijn 2-persoons kamertjes en als je gelukt hebt een warme douche. De afdaling vanaf de top gaat langzaam omdat je rustig door terrein met enorme rotsblokken een paar honderd meter moet afdalen. Daarna gaat het weer sneller. Het grasland maakt plaats voor bos en over stalenbruggetjes die het pad wat makkelijker maken bereik je uiteindelijk de hut. Dan is het heerlijk relaxen na een schitterende, opwindende en vermoeiende dag.

Dag 8 Negoiu Hut naar Sibiu, 2½ uur lopen, 40 m stijgen 850 m dalen, 3 uur transfer, ’s middags vrij te besteden

In de ochtend lopen we relaxed omlaag over een breed pad. Wat gemakkelijk in vergelijking met gisteren! Het is nog wel een flinke afdaling maar door een mooi bos met grote bomen en na 2-2,5 uur bereiken we de weg waar we worden opgepikt door ons vervoer. Vervolgens rijden we in ongeveer 2 uur naar de stad Sibiu. In de middag en morgenvroeg hebben we de tijd om rustig door deze fantastisch bewaard gebleven oude stad. Er zijn ook een aantal mooie musea te bezoeken voor de liefhebbers. Op het grote marktplein is het heerlijk uitblazen van het eerste deel van de reis op een van de vele terrassen.

Dag 9 Sibiu naar Raușor, 2,5 uur transfer

Na de lunch vertrekken we richting de Retezat Mountains. De route voert door de dalen en het platteland van het midden-westen van Roemenië. Bij voldoende belangstelling kunnen we onderweg ook het imposante kasteel van Hunedoara aandoen. De oudste delen zijn gebouwd in de 14e eeuw en het is verder uitgebouwd tussen 1446 en 1453. Bij weinig of geen belangstelling  rijden we door naar het bergsportdorpje Raușor waar we ons installeren in een guesthouse. We verkennen het dorpje wat en bereiden ons voor op de komende dagen in deze bergketen.

Dag 10 Rausor (1180 m) naar Pietrele Hut (1480m) dag trip naar de Retezat Peak (2482m) stijgen 1350m, dalen 1050m, 7 uur lopen

We lopen het dorp uit omhoog en bevinden ons daarna snel in de bossen. Het pad stijgt gestaag tot aan de boomgrens waarna je weer een weidser uitzicht krijgt op de omringende bergen. Door wat blokkenterrein en een steil paadje omhoog bereik je de graad. Het pad verloopt nu iets vlakker tot pal onder de Retezat Peak. Dan is het nog ongeveer 100 meter steil omhoog tot op de top. Natuurlijk 360 graden mooi uitzicht op de hele keten van de Retezat. De afdaling gaat via een ander paadje en via een pasje bereik je het prachtig blauwe meertje Lacul Stănișoara. Het pad volgt de bobbels van de dalbodem totdat je weer in het bos komt en niet veel verder ligt de Cabana Pietrele. Hier brengen we de nacht door zodat we morgen een mooie uitgangspositie hebben om de laatste mooie bergtocht te maken.

Dag 11 Pietrele Hut en terug, dagtocht naar Papusa (2508m) en Peleaga (2509m) peaks, stijgen en dalen 1230m, 7 uur lopen

Vandaag lopen we natuurlijk een andere route dan gisteren en die leidt over twee toppen: de Papusa en de Peleaga. Vanaf de pieken heb je weer mooie uitzichten ook op de route die we gisteren hebben gelopen. Die-hards zouden er nog een extensie aan vast kunnen knopen naar één van de grotere meren waar dit berggebied zo om bekend is. Hou in dat geval rekening met 600 meter extra stijgen en dalen en 3-4 uur meer looptijd. Op de terugweg over een kam passeren we nog een kristalhelder bergmeertje en ook de Gentiana hut. Op beide plekken nemen we even een rustpauze om wat te eten en te drinken van zelf meegebrachte eetwaren. We slapen in de Pietrele Hut.

Dag 12 Pietrele Hut wandelen naar Rausor, transfers terug naar Sibiu en aansluitend Boekarest, stijgen 400m en dalen 600 m, 2½ uur lopen, 2 uur + 5 uur transfers

De allerlaatste dag wandelen in deze vakantie. We klimmen meteen naar de graad die we oversteken om in Rausor te komen. Het is een mooi afscheid van de Retezat bergen omdat je nog een keer de hele keten kunt overzien.  Een makkelijke afdaling brengt je bij het busje dat ons naar Sibiu brengt. Aansluitend reizen we in ongeveer 5 uur naar Boekarest zodat we daar morgen nog een hele dag de tijd hebben om alle mooie en bijzondere dingen te zien waar je zin in hebt. We overnachten er in een centraal gelegen hotel dat van alle gemakken is voorzien. Het centrum is op loopafstand, dus we kunnen ’s avonds lekker uit eten in de bruisende stad. Wel weer even wennen.

Dag 13 Boekarest

Vrij te besteden met o.a. mogelijkheid voor een bezoek aan het Parliament Palace, het megalomane Ceaucescu-gebouw, een openluchtmuseum, een rit met de hop-on, hop-off bus of iets anders naar je zin. De gids kan je van alles vertellen over de bezienswaardigheden en je kunt je ook door hem of haar laten leiden om zo het maximale uit dit stadsbezoek te halen.

Dag 14 transfer naar de luchthaven en vlucht Boekarest naar Amsterdam, 1 uur en 3 uur

Als het verkeer meezit rijden we in ongeveer 1 uur naar de luchthaven om in te checken voor de vlucht terug naar Nederland. Voor mensen die mileubewuster willen reizen bestaat de mogelijkheid om per trein naar Boekarest en terug te reizen. Een enkele reis duurt ongeveer 24 uur en er is mogelijkheid om in de nachtelijke uren in een slaapcabine door te brengen.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord