Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
18 12 2
Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van Roemenië »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Wandelreis Roemenië | wandelrondreis
Van dag tot dag

Een opmerking vooraf….

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

Dag 1 Vlucht van Amsterdam naar Boekarest.

Deze eerste dag van de reis rijden we vanaf het vliegveld van Boekarest meteen in ongeveer 1½ uur door naar Sinaia, een stadje aan de voet van de Bucegi Mountains. Als de vlucht vroeg genoeg is kunnen we onderweg nog het kasteel van Peles bekijken..

Dag 2 Een wandeling door de Bucegi Mountains, 15 km, 630 meter stijgen, 630 meter dalen

Voordat we echt gaan wandelen nemen we de kabelbaan die ons 2000 meter omhoog brengt. De hele route ligt tussen de 2200 en de 2500 meter en kent wat ups en downs. We gaan de beroemde rotsformatie bekijken die luistert naar de naam: de Sfinx. Vervolgens dwalen we over het Bucegi plateau.

Dag 3 wandelen in de omgeving van het Bran Kasteel, 12 km, 520 m stijgen, 665 meter dalen

Dit is een wandeling om de omgeving van het kasteel van Bran eens goed te verkennen. We lopen langs de dorpen Magura en Pestera en door de landerijen er om heen zodat we met de locals in contact kunnen komen om eens wat uit te wisselen over het dagelijks bestaan. Deze wandeling is een mooie gelegenheid om de golvende heuvels met de verspreid liggende huizen te bekijken terwijl we aan beide kanten goed zicht hebben op de Bucegi Mountains en de Piatra Craiului. ’s Avonds kunnen we optioneel een Beren Observatie Centrum bezoeken. Deze heeft geen hekken maar het is een boomhut van waaruit je veilig de beesten in hun natuurlijke omgeving kunt bewonderen.

Dag 4 Wandeling in het Piatra Craiului National Park, 12 km, 930 meter stijgen en dalen

Deze verkenningstocht door het Nationale Park van Piatra Craiului zal ons brengen naar de Curmatura Berg Hut op 1470 meter. Hier kunnen we ons wat verfrissen en wat drinken voordat we de kam gaan beklimmen en de piek Piatra Mica, “de Kleine Rots”. De terugweg voert je door de smalle Zarnesti-kloof die 200 tot 300 meter diep is. Als we geluk hebben zien we het prachtige vogeltje met z’n rode vleugels: de rotskruiper. ’s Avonds kunnen we op een spectaculaire plek op de typische Roemeens manier heerlijk BBQ’en

Dag 5 Wandeling door een Transsylvanisch dorp, 13 km, 250 meter stijgen, 270 meter dalen

Transsylvanië is o.a. bekend door z’n versterkte kerken die zijn gebouwd ter verdediging van de oprukkende moslims vanuit het oosten. Vandaag lopen we van een dorp naar het volgende waar we ook ons overnachtingsadres hebben. We slapen bij families die in hun huizen guestrooms hebben gemaakt en we zullen er vast genieten van home-made specialiteiten. We zullen niet alleen de UNESCO kerk een bezoekje brengen maar ook kunnen we een kijkje gaan nemen bij de lokale smid, de steen en tegelmaker en wie zin heeft maakt dan nog een ritje op een paard-en-wagen door het dorp. Wat is er meer ontspannend dan je 100 jaar terug in de tijd te wanen wanneer je ’s avonds rustig zit te wachten op de koeien die dan van de velden huiswaarts keren.

Dag 6 Bezoek aan Middeleeuws Transsylvanië, de vesting Sighisoara

Na een kort ritje komen we aan in een zeer mooi gerestaureerde vestingsplaats: Sighisoara. Het is één van de best bewaard gebleven continu bewoonde steden in Europa. Weliswaar toeristisch maar toch ook wel een “must see”. De smalle straatjes met de kinderkopjes nemen je mee naar een lang vervlogen tijd. Indrukwekkende poorten, een lange overdekte trap, een kathedraal, het is er allemaal. Maar ook de omliggende stad met z’n mooie markante gebouwen is het aanzien beslist waard. Onderweg naar het eindpunt van vandaag stoppen we nog even bij een zigeuner familie om daar ook eens te kijken naar hun cultuur en manier van leven. We slapen ergens bij het Rode Meer niet ver van de Bicaz Kloof.

Dag 7 transfer naar Boekovina, wandeling in de Bicaz-kloof, 5,5 km, 350 m stijgen en 370 m dalen

We steken de Karpathen door via de mooie Bicaz-kloof waarvan de wanden hoog oprijzen vlak naast de weg. In de buurt maken we een mooie ochtendwandeling door een rotsachtige omgeving met mooie panorama’s alvorens we koers zetten naar Boekovina dat verder naar het noorden ligt. Boekovina is een voormalig hertogdom binnen het toenmalige keizerrijk Oostenrijk en het is een streek met een roerige geschiedenis. Tegenwoordig is de streek verdeeld over het zuidwesten van de Oekraïne en het noorden van Roemenië. Onderweg maken we ook nog een aangename en interessante stop bij het klooster van Agapia, het grootste klooster in dit deel van Roemenië waar ongeveer 300 nonnen verschillende lokale werkplaatsen runnen. Het is bovendien prachtig beschilderd door de Roemeense kunstenaar Nicolae Grigorescu.

Dag 8 Wandeling tussen de kloosters Sucevita en Moldovita, 15 km, 350 m stijgen en 770 m dalen

Het geloof maakte het mogelijk om deze prachtige en unieke kloosters te bouwen. De fresco’s waarmee de gebouwen zijn beschilderd,  zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant, zijn nu al ongeveer 500 jaar oud. Je zult versteld staan over de detaillering en de betekenis van elke afzonderlijke muurschildering. Het bezoek aan beide kloosters wordt onderbroken door een heerlijke wandeling er tussen in. Zo al wandelend over de weidegronden en de bossen krijg je meer inzicht in het lokale leven.

Dag 9 Wandeldag in de Rarau Mountains, 13,5 km, 990 m stijgen en 240 m dalen

Vandaag gaan we wandelen op een hogere berg. Langs Pietrele Doamnei (de Lady’s Rocks) komen we vlakbij de top van Mt. Rarau en afdalend slingeren we door een oud woud bij Slatioara naar beneden. Aan het eind van de wandeling staat het busje klaar om ons te vervoeren naar Ciocanesti. Hier bezoeken we het museum van de beschilderde paaseieren dat hier tot ware kunst is verheven. Wie zin heeft kan zich wagen aan een korte workshop eieren verven…

Dag 10 Wandeling door de Karpaten, 9,5 km, 190 m stijgen en 240 m dalen

Van Boekovina rijden we nu naar de Maramures streek. De rit over de Karpathen brengt ons op de Prislop pas van waar de tocht van vandaag begint. We passeren de “paardenwaterval”, de hoogste in Roemenië. Het water valt in 3 stappen 90 meter naar beneden! Aan het eind van de tocht zijn we echt in Maramures waar we ons hart kunnen ophalen aan een heerlijke familiemaaltijd. We zijn hier in een gebied waarvan de architectuur van het bouwen met hout alom wordt geprezen en gewaardeerd  en waar de tradities goed bewaard zijn gebleven.

Dag 11 Wandelen in de Maramures, 9 km 330 m stijgen , 250 m dalen

Maramures is de streek in het noorden van Roemenië dat grenst aan de Oekraïne. Hongaren, Oekraieners en Roma zijn de minderheden in dit gebied. We gaan lekker lopen in de heuvels tussen verschillende dorpen en we kunnen zo kennis maken met de locale omstandigheden. We hebben tijd om de beroemde houten kerken te bewonderen en de boerderijen met houtsnijwerk in de gevels. De tijd heeft hier stilgestaan het lijkt of je terug bent in het paard- en wagen tijdperk. In sommige boerderijen waar we een kijkje nemen maakt men huis gestookte brandy. Optioneel zijn bezoeken aan een communistische gedenkplaats in het leuke stadje Sighetu Marmatiei en/of de “Happy Cemetery” in Sapanta.

Dag 12 Wandelen in de Gutai Mountains, 20 km, 400 m stijgen en 900 m dalen

Deze dag lopen we omhoog naar de kam met de naam: Creasta Cocosului (Hanekam) en de top van de Gutai Mountain. Hier heb je een 360° panaroma over de hele omgeving. We eindigen de dag in een pension in de buurt van de stad Cluj-Napoca.

Dag 13 Bezoek aan Cluj-Napoca en de zoutmijnen van Turda, transfer naar de Apuseni Bergen

De ochtend brengen we relaxt door in deze grote universiteitsstad. De Rooms-Katholieke kathedraal, de Hongaars Gereformeerde Kerk, de resten van de oude stadsomwalling, de botanische tuinen en het paleis in Barokstijl zijn allemaal de moeite waard: we zullen een keuze moeten maken want het is echt teveel om in een halve dag allemaal te doen. Na de lunch reizen we zuidwaarts naar de zoutmijnen van Turda. Enorme ondergrondse hallen, geheel van zout zijn omgetoverd tot een bijzondere attractie. Eind van de middag  komen we aan in het Apuseni-gebergte waar we nog even de benen kunnen strekken tijdens een avondwandeling. Overnachting in een familie guesthouse in een klein plaatsje.

Dag 14 wandeling naar de Scarisoara IJsgrot, 8 km, 600 m stijgen en 285 m dalen

De trek van vandaag is bijzonder om 2 redenen: landschappelijk is het erg mooi met glooiende groene bergflanken en we brengen een bezoek aan de grootste IJsgrot van Roemenië. Het hele jaar door ligt hier onder de grond in een grot een enorme massa ijs dat rare en surrealistische vormen heeft aangenomen.  In de avond keren we weer terug naar ons gezellige onderkomen in het dorp.

Dag 15 Bezoek aan Hunyad Kasteel, transfer naar Sibiu, 250 km rijden

Een rijdag vandaag met gelukkig wel een paar hele mooie dingen op het programma. Na een mooie ochtendwandeling stappen we in de bus naar de stad Hunedoara. Hier bezichtigen we het grote kasteel van Hunyad. Het is een gotische burcht waarvan het oudste deel stamt uit de 14e eeuw. Een mooie brug leidt naar de poort en naar de binnenplaats vanwaar je de verschillende delen kunt bereiken. Optioneel kunnen we ook nog een bezoek brengen bij de plek waar je overblijfselen kunt zien van de stad die het laatst door de Romeinen in het jaar 106 AD is veroverd: Sarmisegetusa Regia Daarna transfer naar Sibiu. Sibiu is een prachtige middeleeuwse stad met een historisch centrum. Het was één van de belangrijkste versterkte steden in Europa. Een ring van 3 16e eeuwse verdedigingsmuren is deels nog aanwezig. Aan het grote centrale plein zie je huizen uit de 15e tot de 19e eeuw. Het Brukenthal-museum is verdeeld over verschillende gebouwen in de stad en het herbergt onder andere schilderwerken van Titiaan, Pieter Breughel de Oude, Pieter Breughel de Jonge en Jan van Eyck. ’s Avonds natuurlijk lekker een terrasje pakken in de gezellige binnenstad.

Dag 16 Over de trans-Fagaras Highway en wandeling, 7 km, 1050 m stijgen en 740 m dalen

Als klap op de vuurpijl steken we op weg naar Boekarest de hoogste bergen van Roemenië over, de Fagaras Mountains, via een spectaculaire nog door Ceaucescu aangelegde weg. Ergens langs die weg stappen we uit om een mooie wandeling te maken langs een stuk van de graat van dit gebergte. We overnachten in een klein plaatsje in een pension.

Dag 17 transfer naar Boekarest, citytours

De laatste hele dag in Roemenië alweer. We rijden naar Boekarest, checken in in het hotel en we maken een uitgebreide citytour inclusief een bezoek aan het parlementspaleis, het tweede grootste overheidsgebouw na het Pentagon in de USA. Daarna maken we een wandeling door de oude stad en ’s avonds natuurlijk lekker uit eten in een levendige en gezellige wijk.

Dag 18 terugvlucht naar Amsterdam

Afhankelijk van je vluchttijd heb je nog wat tijd in Boekarest voor je transfer naar de luchthaven en de vlucht naar huis.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord