Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
8 6 2
Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van Zweden »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Wandelreis Zweden | Dalsland
Land informatie

Landschap en ligging

Zweden is zo`n elf keer groter dan Nederland en heeft een oppervlakte van 449.964 km2. Maar liefst 54 procent hiervan bestaat uit bos, 15 procent uit bergachtig terrein, 9 procent uit water en 8 procent uit landbouwgrond. Zweden is 1574 km lang en strekt zich uit van 55 tot 69 graden noorderbreedte. De grootste breedte is net geen 500 km. De Kebnekaise (2115 m) is de hoogste berg van het land. In het westen grenst het aan Noorwegen en in het noorden aan Finland. In het zuidwesten grenst Zweden aan het Skagerrak en het Kattegat, in het oosten aan de Oostzee en de Botnische Golf. De eilanden Gotland en Öland liggen voor de oostkust. 

Klimaat

Door de beschutte ligging aan het gebergte met Noorwegen heeft het grootste deel van Zweden een landklimaat. Dit zorgt voor warme zomers en koude winters. 
Het zuiden heeft een zeeklimaat, met vooral zacht en vochtig weer. Door de invloed van de Warme Golfstroom aan de westkust is het hier warmer dan elders op dezelfde breedtegraad. De zomer is hier zeker zo warm als in West Europa. De gemiddelde zomertemperatuur ligt vier graden hoger dan in Nederland. 
Midden-Zweden heeft een continentaal klimaat. De zomermaanden zijn warm en droog, de temperatuur kan tot ruim 30°C oplopen.  Door de toenemende hoogte daalt de temperatuur dichter bij de Noorse grens. Een behoorlijk deel van Noord-Zweden (Norr- of Lapland) ligt boven de poolcirkel. Hoger in de bergen heerst hier een poolklimaat. Dit zorgt ervoor dat de winter vroeg begint en de temperatuur dan kan dalen tot -40°C. In de periode van de midzomernachtzon gaat de zon hier niet of nauwelijks onder en loopt het kwik aardig op. Temperaturen van 25°C en hoger zijn op de toendra zeker geen uitzondering. 

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord