Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146

Deze pagina afdrukken Wandelreis Zweden | Dalsland
Van dag tot dag

inleiding

Iedere dag een ontbijt buffet om 8 uur. U maakt uw lunchpakket klaar en de wandelgids maakt thermoskannen met koffie en thee klaar. Iedere dag vertrekken we uiterlijk om 9 uur om uiterlijk om 10 uur ergens in de provincie een nieuwe wandeltocht te kunnen maken.

De dagelijkse verplaatsingen doen we met de minibus. We kunnen alle gewenste dag bagage meenemen en nemen iedere dag een “driepoot grill” mee om iedere dag aan het eind van de wandeling wat worstjes of hamburgers te kunnen grillen.

We gaan iedere dag op zoek naar sporen van wild en uw wandelgids laat u zien hoe u de aanwezigheid van wild kunt herkennen.Iedere wandeldag eindigt tussen 1600 en 1700 uur waarna de avondmaaltijd om 1900 uur klaar staat. De wandeldagen duren zes tot zeven uur, zijn 10 tot 20 km lang en gaan door glooiend terrein, bossen, af en toe rotsen en veelal langs meren. Soms kunnen delen van een wandeling ontoegankelijk zijn waardoor we een alternatieve route moeten nemen. De wandeldag zal daarbij niet veel langer

Goede halfhoge waterdichte wandelschoenen zijn een must. Stokken zin handig maar niet noodzakelijk. Vergelijk de “zwaarte” van de wandeldagen met de Ardennen. Alle routes zijn in het terrein met gekleurde palen en stenen aangegeven en zijn beschreven in het boekje dat de gids bij zich draagt.

De wandelingen worden in een volgorde gedaan die de gids bepaalt, afhankelijk van weersomstandigheden en fysieke fitheid van de groep. De indeling hieronder dient slechts als voorbeeld.

dag 1

Na aankomst op Landvetter Gotenburg staat uw gids in de aankomsthal op u te wachten. U rijdt gezamenlijk van Gotenburg naar Edsleskog in ongeveer 2 1/2 uur langs de westkust. Bij aankomst in Edsleskogs Wärdshus betrekt u uw tweepersoonskamer met douche en toilet en suite en balkon naar het Edslanmeer, wacht u een kopje koffie bij de haard en trekt u er met zn allen op uit voor een eerste kennismakingsrondje door het dorp. We lopen langs het Edslanmeer en komen langs een beverdam en -burcht. Iedere avond wacht u een tweegangenmaaltijd zoveel als mogelijk lokaal en seizoensgebonden. De wandelgids is met zijn vrouw tevens eigenaar van het hotel en woont sinds 11 jaar in Zweden kent de omgeving, natuur en plaatselijke cultuur en gewoonten en vertelt daar graag over.

dag 2

Vandaag maken we een andere lus direct van uit het hotel in de richting van het hoogste punt van de provncie “Baljåsen” (301m hoog). Het pad er naar toe is gemakkelijk maar licht heuvelop. We lopen door natuurreservaten naar de eerste top en hebben daar een mooi uitzicht over alle meren rond het dorp. We gaan op zoek naar stilte en proberen te tellen hoeveel kleuren groen er in het bos te vinden zijn. Vanaf de top van Baljåsen hebben we ook weer een goed uitzicht over het Vänernmeer naar de heuvel “Kinnekulle”aan de overkant van het meer. We kijken dan 80 km ver. Nadat we de eerste lus van de 8 vorm hebben gedaan hebben we een lunchpause en beginnen we aan de tweede lus met vergelijkbare uitzichten. Deze dag is meer heuvelop / heuvel af dan de vorige maar voor iedereen goed te doen. Deze tocht heeft een rotsachtige bosondergrond.
De totale wandeling is ongeveer 15 kilometer.

dag 3

Vandaag maken we een wandeling van 16 kilometer deels over het pelgrimspad dat door het dorp loopt, over de top van de skibaan vanwaar we een uitzicht hebben over de directe omgeving en over het Vänernmeer (europa´s derde grootste meer). Daarna trekken we door de bossen en via een gemakkelijk begaanbaar pad terug in de richting van het hotel.

Uw gids vertelt u over natuurlijke bossen en productiebossen en toont u alle verschillende kleuren groen in het bos. Tegen het einde van de wandeldag komen we langs een vliegvismeertje en zien met een beetje geluk de mooiste forellen gevangen worden.

Aan de onderkant van de skibaan maken we nog een lus om een meertje waar we langs een historische hoeve komen. Bijna terug in het dorp verteld Johan over de priestermoord die hier in het jaar 1220 plaats vond, de waterbron met heilzaam water en de legendes die er uit ontstonden.

dag 4

Vandaag gaat de reis naar Yttre Bodane aan de Vänernkust. Langs de kust is het een vrij platte wandeldag met hier en daar een rotspartij uit de ijstijd waar we langs en over moeten. Vanaf een uitzichtpunt zien we vandaag de uitgestrektheid van het Vänernmeer en zien we waarom het Europa´s derde grootste meer is. We zien veel vogels en komen langs een fraai en ruim informatiepaneel wat ons informeert over dit Vänernmeer. De wandeldag gaat deels langs het water, over scheren en klippen, door het bos, over plankieren en over gras. Dit is niet de langste wandeldag dus na Yttre Bodane rijden we door naar het dorpje Skållerud waar een zeer fraai rood houten kerkje staat dat van binnen helemaal is beschilderd met bijbelse figuren en taferelen.
Via een klein weggetje komen we via Upperud in Håverud waar we het aquaduct bekijken en daar een wandeling maken van 3 a 4  kilometer. Johan vertelt over de geschiedenis en verschillende functies van het aquaduct. De picknick gebruiken we direct aan het aquaduct. Een belangrijke plaats in de geschiedenis van Dalslands economie; zonder aquaduct geen transportweg voor al het gekapte hout uit de bosbouweconomie.

Tot slot rijden we nog naar Tisselskog om daar naar de bescheiden rotstekeningen uit de prehistorie te kijken.

dag 5

Vandaag maken we een iets langere autorit naar het wandelgebied. Om iedereen alle facetten van “west Zweden” te bieden gaan wer ooik naar Fjällbacka aan zee. Fjällbacka is bekend als bijzonder fraai kustplaatsje / vissersdorpje en is bekend als woonplaats van Ingrid Bergman en door de boeken en films van Camilla Läckberg. Na alle zomnerdrukte heerst er nu rust en ruimte voor ons. We lopen door het fraaie dorpje met alle witte huizen en lopen door de koningskloof en gaan de trap op naar de rots die ons uitzicht biedt over de scherenkust van west Zweden. Na het Veddöpad gaan we met de auto noordwaarts naar het Vettebergspad en genieten daar nogmals van het fraaie uitzicht. Het totaal aantal wandelkilometers ligt rond de 12 kilometer.

dag 6

Vandaag wordt een langere wandeldag die iets meer vereist van het uithoudingsvermogen en looptechniek. We bezoeken de “graat” / “bergrug” van Sörknatten. We lopen over een de graag van een heuvelrug waar we over kwartsiet stenen rug lopen. Er zijn erg veel mooie uitzichtpunten over de nabije omgeving en over het grote Vänernmeer.

In dit gebied is de film “Ronja de Roversdochter” (1984) opgenomen naar het boek van Astrid Lindgren. Het wandelgebied bevindt zich in Sörknatten Natuur reservaat. Het is een rotsgraat die in de ijstijd omhoog is geduwd en nu een graat vo,l met rots blokken bied waar een wandelroute overheen gaat. De wandeling bedraagt 14 kilometer en gaat voor de helft over de graat en voor de andere helft over een makkelijk begaanbaar gruispad terug. We hebben kilometers verre uitzichten over de omgeving om ons heen. In tegenstelling tot de andere wandeldagen hebebn we vandaag geen picknickhut tot onze beschikking. Indien er voor de wandelweek deels minder goed weer wordt voorspelt plannen we deze wandeling misschien op een andere dag met goed weer. Gedurende de tweede helft van de wandeling lopen we door de open velden die tussen de bossen liggen. Hoewel we geen garanties kunenn geven hebben we hier een grotere kans om damherten en elanden te kunnen zien.
Er moet in vergelijking met de vorige dagen meer gestegen en gedaald worden en hier en daar moeten we ons met onze handen vasthouden. Stokken zijn handig maar niet onontbeerlijk.


dag 7

Vandaag gaan we naar Nationaal Park Trestickland aan de Noorse grens. We rijden door een afwisselend landschap van open weilanden, kleine dorpjes en langs meren en bossen.

Deze omgeving is berucht vanwege de oude smokkelroutes tussen Noorwegen en Zweden en is omgeven met oude mythes en sagen. Een groot informatiebord verteld ons alles over het ontstaan en de geschiedenis van deze oeroude omgeving. Door de beweging van de gletsjers in de ijstijd lopen alle watertjes hier in de richting noord zuid.
Johan vertelt een bijzonder verhaal over de vraag;”waarom zijn alle houten huizen rood geverfd`”. Trestickland is een NationaalPark dat deels in Zweden en deels in Noorwegen ligt.  De waterloopjes zijn restanten uit de ijstijd en hebben een kenmerkend uiterlijk. In het Trestickland zijn wolven maar de kans is uiterts klein dat we daar sporen van zien. De totale wandeling ligt rond de 11 kilometer en is voor iedereen gemakkelijk te doen.

De route is glooiend met hier en daar een klimmetje in het bos. Ook hier zijn we zover van de bewoonde wereld ferwijderd dat “ de stilte” te vinden zou moeten zijn. Op de terugweg nemen we de pont over het Lelångenmeer en rijden we door de wildernis terug.

dag 8

Op deze ochtend wordt u terug gebracht naar Gotenburg airport vanwaar u het vliegtuig terug neemt naar Amsterdam Schiphol.

Nog een mogelijk wandeling

Vandaag lopen we over “Storspåret” (het grote pad) van Åmål terug naar Edsleskog. We nemen vanuit Edsleskog de bus in de richting van Åmål en wandelen dan terug. De tocht is met 20 kilometer iets alnger dan de vorige, zeer afwisselend door de bossen, langs meren, boerderijtjes en verschillende picknickhutjes. Het is een wandeling die licht glooiend door de directe omgeving gaat en voor niemand te zwaar is. Bij een van de meertjes genieten we in alle rust van onze picknick en kunnen we een gezellig vuurtje stoken.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord