Home Diashows Reisboekenshop Contact> Mijn HT
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
18 3 2
Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van India »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Festivalreis Noord-India | Winter Chams in Ladakh
Algemeen

Temidden van het Tibetaanse hoogplateau en de ruige toppen van de hoofdketens van de Himalaya ligt Ladakh. Het land van droge bergen, groene dalen en prachtige Boeddhistische kloosters. Ladakh heeft de laatste jaren sterk aan populariteit gewonnen en is tijdens onze zomermaanden een populair reisdoel. Zijn ware gezicht toont deze Noord-Indiase provincie echter in de winter wanneer de meeste toeristen het er te koud vinden en de lokale monniken zich in alle rust voorbereiden op hun zeer authentieke winterfestivals. Tijdens deze reis, ontwikkeld door onze in Leh woonachtige reisorganisator Henk Thoma, maak je intensief kennis met het Tibetaanse Boeddhisme zoals dat in Ladakh wordt gepraktiseerd. Zo bezoek je de belangrijkste kloosters en heiligdommen van de Indus Vallei en krijg je een voordracht van een Geshe; een Ďhoogleraarí in het Boeddhisme. Het hoogtepunt van de reis is echter het bezoek aan de twee kloosterfestivals van Stok en Matho. Een hartverwarmend reisavontuur voor degenen die de kou van winters Ladakh durven te trotseren.

Chams

Chams zijn gemaskerde dansen uitgevoerd door Tibetaans Boeddhistische monniken. Van oorsprong is het een mix tussen oud-Indiase - en Tibetaanse Tantrische concepten en praktijken. Eerst door de Nyingmapa school uitgevoerd, later ook door de andere scholen, van welke de Gelukpa in de 17e eeuw, ten tijde van de 5e Dalai Lama. Chams is gebaseerd op een religieuze tekst, de chams yik, welke alle dansen precies beschrijft. De belangrijkste dansers stellen de Dharmapalas (beschermers van de leer) en hun boodschappers en retinue voor. Ze hebben verschillende maskers op en houden dikwijls in hun handen de bij hun horende symbolen. Boeddhas en Bodhisattvas zijn bijna nooit aanwezig. De verschillende uitgevoerde passen en handhoudingen hebben allemaal diepere symboliek en moeten de uitvoerende monniken en toeschouwers tot diepere inzichten brengen. De kostuums zijn van brokaat en zijde, maskers van hout, papier maché of soms metaal. Voor de dansen worden de maskers eerst ritueel ingewijd. Een belangrijk element tijdens de cham is de linga, een menselijk deegfiguurtje, waarin alle kwaad wordt gevangen, op dieper niveau symbool van ego. De linga wordt tijdens de chams vernietigd, dus alle kwaad wordt teniet gedaan, op dieper niveau symboliseert deze vernietiging het overwinnen van ego en dus bereiken van de Verlichting. 

De muziekgroep

Een aantal monniken verzorgen de begeleidende muziek. De geluiden van de diverse muziekinstrumenten symboliseren de geluiden welke tijdens diepe meditatie in het lichaam kunnen worden waargenomen, op een bovenzintuiglijk niveau. Veel instrumenten zijn vaak in sets van twee, welke de eenheid van het dualisme symboliseren, van het mannelijke en vrouwelijke principe, positieve en negatieve krachten, yin en yang. Veel gebruikte instrumenten zijn bellen, bekkens, trommels, schelptoeters, korte en lange koperen blaastoeters en gyalings, een soort hobo’s.
Tijdens de Chams zijn twee meesters aanwezig. De Dorje Lopon begeleidt d.m.v. gebeden en magische formules de chams op een hoger, mystiek niveau en de Chams Pon zorgt voor de correcte uitvoering van de dansen.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | Ten Have 13 | 7983 KD Wapse | tel. 0522-241146 | email: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord