Home Diashows Reisboekenshop Contact> Mijn HT
Vragen? Bel ons op 0522 241146

Deze pagina afdrukken Expeditie Noord-India | Stok Kangri 6123m
Van dag tot dag

Opmerking

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De lokale gids of reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

Dag 1 Vlucht Amsterdam - New Delhi

De vlucht van Amsterdam naar Delhi duurt ongeveer 8 uur. De vlucht komt ‘s avonds laat aan en je vlucht naar Leh staat de volgende ochtend vroeg gepland. Nadat je je India entree-stempel hebt gekregen en je bagage hebt gehaald lopen we naar het domestic airport en we zullen daar half wakend, half slapend een paar uurtjes moeten doorbrengen. Als je een paar uurtjes wil liggen is het misschien handig om je matje in je handbagage mee te nemen.

Dag 2 Vlucht Delhi - Leh

‘s Morgens in alle vroegte checken we in voor de vlucht naar Leh, die ongeveer 1 uur duurt. Je vliegt eerst over een stukje Indiaas laagland maar al snel maakt dat plaats voor de eerste heuvels oplopend naar de Himalaya. Dan vlieg je over talloze besneeuwde bergtoppen en droge dalen naar Ladakh. De landing is op 3400 meter, wat je direct nadat je uit het vliegtuig bent gestapt merkt aan je ademhaling. Na een gebroken nacht zijn en ineens op 3400 meter zijn de meeste mensen nogal gaar. Na even te hebben bijgeslapen lopen we `s middags even rond in Leh ter orientatie en de rest van de dag doen we niet veel meer dan wennen aan de dunne lucht en proberen te beseffen waar je bent.

Dag 3 Leh, acclimatiseren

Vandaag bezichtigen we Leh zelf. Leh is in veel opzichten een Tibetaans stadje; de nationale jurk, ‘stove-pipe’ hoeden en wandelschoenen met omhooggekrulde tenen zijn hiervan het bewijs. Het Koninklijk Paleis dat boven de stad ligt is vergelijkbaar met de Potala in Lhasa en lijkt op een Tibetaans-boeddhistische klooster.

Dag 4 Sightseeing Indus vallei, bezoek Phyang of Tak Tok festival

Bezoek aan het Pyang resp. Tak Tok festival. De monniken van dit boeddhistische klooster doen kleurrijke maskerdansen. De mogelijkheid om het Phyang festival bij te kunnen wonen is mede afhankelijk van de planning:Soms wil de hoofdlama op het laatste moment het festival met 1 of 2 dagen verzetten. We proberen ter plekke dan de beste oplossing te vinden. Kans is echter aanwezig dat het festival tijdens de trekkingdagen plaatsvindt en dus niet bezocht kan worden.

Dag 5 Start trekking Zinchen 3700 m

Na een vroeg ontbijt rijden we terug en afhankelijk van de tijd kunnen we eventueel nog even naar Spitok Gompa voordat we aan onze trektocht beginnen. Spitok Gompa is zo`n 5 eeuwen geleden gebouwd door Gyalpo Bumide. Eén tempel is zelfs al 900 jaar geleden gebouwd ter nagedachtenis van Mahakala. Ongeveer 125 geelkap-monniken zijn bij Spitok aangesloten al wonen er minstens de helft van hen in Spitok’s onafhankelijke kloosters bij Sankar, Stok en Sabu. Alle lamas komen wel samen op grote festivals. De naam Spitok is hoogstwaarschijnlijk afgeleid uit de Centraal-Tibetaanse taal en betekent “effectief als voorbeeld”. Dit wijst waarschijnlijk op het feit dat dit een van de eerste Tibetaanse kloosters in Ladakh was. Het hoofd van de lamas van Spitok is de hoofd-lama van Ladakh en vertegenwoordigt Ladakh als lid van het parlement. Hij spendeert het merendeel van zijn tijd in Delhi. Spitok Gompa heeft zowel oude tempels als tempels uit de jaren ’70. Oude thankas worden hier onderhouden. Sommige zijn meegenomen van de Potala in Lhasa nadat de Chinezen Tibet binnenvielen. 
Onze trekking begint in de buurt van Zinchen. na ca. 4-5 uur lopen zetten we hier het eerste kamp op. (3700m, 4-5 uur)

Dag 6 Urutse 5uur (3800m)

Het pad van Zinchen daalt gestaag langs de Rumbak Nala totdat we Rumbak, de grootste stad in de Zinchen vallei, bereiken. Als de velden geïrrigeerd zijn, moeten we de rivier een paar keer doorwaden totdat we bij het Rumbak-kruispunt zijn aangekomen. Wij zullen daarna het goedgemarkeerde pad op de linkeroever van de Rumbak Nala volgen. We zullen langs geïrrigeerde velden en verspreide huizen komen totdat we een zijvallei binnentreden die naar het zuiden leidt. De witgewassen huizen van Yurutse liggen verderop in de vallei. (3800m, 5 uur)

Dag 7 Trek naar Shingo 6-7uur (4150m)

Onmiddellijk nadat we het kamp hebben verlaten krijgen we een lichte verhoging opgevolgd met een steile klim die ons naar Ganda La (4900m) leidt. Vanaf de pas is er een prachtig vergezicht op de witbesneeuwde toppen opdoemend uit de nabijgelegen Karakoram. Het pad leidt naar de bovenloop van de Skiu vallei, waar kleine beekjes samenkomen en één grotere stroom vormen. De brede grassige bodem van de vallei vernauwd snel tot een smalle kloof bij Shingo. Hier liggen enkele huizen en velden bij de samenloop van enkele smalle stroompjes met de Skiu Nala. We zullen hier kamperen. (4150m, 6-7 uur)

Dag 8 Trek naar Skiu 5uur (3400m)

Vanaf hier stroomt de rivier in een klein, nauw ravijn, volop begroeid met wilgen en wilde rozen. We volgen het spoor dat loopt van oever naar oever helemaal naar het dorpje Skiu, gelegen op de oever van de Markha-rivier. Het dorpje ligt in een imposante vallei in het aangezicht van omhoog torenende rotsformaties. Skiu ligt op slechts 3050 meter hoogte en de temperatuur is hier dus betrekkelijk hoger dan de afgelopen dagen. Bij zonsondergang, wanneer de avond valt, doemt schaduw op in de vallei. Het is het waard terug te lopen langs het pad waar de Skiu Nala de Markha tegenkomt om een klein klooster te bezoeken. Het kloostertje wordt onderhouden door een oude non die elke morgen en avond de boterlampen belicht bij het altar van Chamba - de Boeddha van de Toekomst. (3400m, 5 uur)

Dag 9 Trek naar Markha 6uur (3700m)

Een erg plezierige wandeling naar één van de mooiste plekjes van de Markha vallei. Houtige bebossing groeit vrij dicht langs de rivier. We passeren de rivier via een brug en lopen langs de rivier naar Thinlespa. Het pad gaat verder naar het oosten en loopt gestaag omhoog naar het fotogenieke dorp Markha. Markha heeft een mooi klooster dat zeker een bezoek waard is. Vanuit het zuiden komt een pad van de Rubering La, een van de routes vanaf Zangla. Het kamp ligt voorbij dit kleine dorpje op de rechteroever van de rivier. (3700m, 6 uur)

Dag 10 Trek naar Tahungtse 6-7uur (4150m)

Vanaf Markha verandert het landschap en we verlaten het warmere, relatief flink begroeide deel van de Markha-vallei. Tussen Markha en Tahungtse is een ruïne van een kloosterfort dat we kunnen beklimmen. Het uiteindelijke doel is de oude uitkijktoren. Let wel, degene die dit onderneemt moet geel last van hoogtevrees hebben! Vanaf Hankar klimt het pad naar een smalle vallei, voorbij enkele kleine arme dorpjes. In het kamp achter het dorpje Tahungtse is het opmerkelijk koeler dan in Markha. (4150m, 6-7 uur)

Dag 11 Trek naar Nimaling 6uur (4720m)

De Nimaling-vlakte is een uitgestrekt golvende weide die omhoog leidt naar de ijsvlakte van de Kang Yatze die het gebied domineert. In de zomer voorziet Nimaling, met kleine vijvertjes en beekjes stromend door de weide, de hier aanwezige dieren van een prima graasgebied. Onder de dieren hier aanwezig zijn: yaks, schapen, geiten, dzos en paarden. Deze behoren niet alleen toe aan de bewoners van het rijke Markha maar ook van de dorpjes die om Nimaling heen liggen. Himalaya-marmotten en hazen met witte staarten zijn te zien en niet zelden een blauwe schaap. Zeldzamer is de wolf. (4720m, 6 uur)

Dag 12 Rustdag in Nimaling - (4720m)

Een kans om te relaxen in Nimaling en te genieten van de prachtige omgeving. Geïnteresseerden hebben vandaag de mogelijkheid om te wandelen naar het basiskamp van Kang Yatze, de hoogste berg in het Zanskar gebergte.

Dag 13 Trek naar Chukirmo 5-6uur (4070m)

We lopen naar het noorden richting de bovenloop van de Markha-vallei. Het pad wordt steiler tot we na enkele vermoeiende uurtjes de top van de 5180 meter hoge Gongmaru La bereiken. Het uitzichten vanaf de top is ook hier weer geweldig. Sneeuwtopjes omringen ons en, op een heldere dag, zien we de reuzen van de Karakoram (sommigen mensen beweren dat je zelfs de K-2 kunt zien!). De afdaling leidt naar de bovenloop van de Martselang-vallei en we zetten het kamp op voorbij de zwavelbronnen van Chukirmo. (4070m, 5-6 uur)

Dag 14 Trek naar Shang Sumdo 5uur (3660m)

Het pad daalt geleidelijk en volgt het Martselang-stroompje naar het dorpje Sumdo of Shang Sumdo, gelegen aan de samenloop van de Shang Nala en de Martselang. (3660m, 5 uur)

Dag 15 Trek naar Shang Phu 4uur (4000m)

’s Ochtends nemen we afscheid van de ploeg die ‘alleen’ de Markha Vallei loopt. Zij zullen vandaag naar Martseling, het eindpunt van de Markha trek, lopen. Wij slaan in westelijke richting af en lopen door een gebied waar nauwelijks toeristen komen. We eindigen vandaag in Shang Phu (4 uur, 4000m)

Dag 16 Trek naar Gangpoche 4uur (4320m)

We moeten een aantal kleine passen oversteken. Na de Shang La dalen we af naar de Topko rivier en door naar Ganpoche, waar we ons kamp zullen opslaan. (4 uur, 4320m)

Dag 17 Trek naar Stok Kangri BC 6uur (4800m)

Een geleidelijke klim voert naar de bergpas Mato La (4860m). Na de gebruikelijke stop dalen we af het dal in ten noorden van Stok. In deze vallei leven de lokale herders die hier op de hoge weides gedurende de zomer hun vee laten grazen. Stenen hutjes bieden onderdak. Ook is er kans Golden Eagles, Blauwschapen of zelfs de sneeuwluipaard te spotten! Vanaf Mankarmo is het nog een eenvoudige 2,5 uur wandelen naar het basiskamp van de Stok Kangri, gelegen in een groen veld met uitzicht op de toppiramide van de Stok Kangri. (6 uur, 4800m)

Dag 18 Verkenning beklimmingsroute of rustdag - (4800m)

Een laatste rust- en acclimatisatiedag moet ervoor zorgen dat iedereen zich fit voelt om de beklimming van de Stok Kangri uit te voeren. Begeleiders en eventuele deelnemers die geïntertesseerd zijn kunnen een verkenning uitvoeren om de omstandigheden hoger op de berg nader te onderzoeken. (4800m)

Dag 19 Beklimming Stok Kangri (6123m), retour BC 10uur (4800m)

Beklimming Stok Kangri! Het eerste deel van de beklimming is hoofdzakelijk een pittige wandel/klim over met stenen bezaaide puinhellingen, waarop in de periode van de reis vrijwel zeker geen sneeuw ligt. De laatste 400 meter daarentegen verlopen over een sneeuw- en ijshelling met een maximale steilte van 35 graden. Het lopen over deze bevroren helling vereist meestal het gebruik van stijgijzers en pickel om te remmen (en evt een skistok voor steun). Technisch gezien is deze beklimming uiterst eenvoudig, maar wat we niet moeten vergeten is dat we ons begeven tot een hoogte van meer dan 6000 meter. Door de ijle lucht zal de beklimming een aanslag blijken op het doorzettingsvermogen van menig deelnemer; hoe goed zij of zij ook in conditie is! 
Uiteraard levert de inspanning bij helder weer ook wat op: een fantastische hoogte-ervaring en uiteindelijk ontvouwt zich vanaf de top een spectaculair uitzicht dat reikt over de valleien van de Indus en van Leh via het Karakoram-hooggebergte in het noorden tot aan de bergen van Tibet in het oosten. Een moment om niet snel te vergeten; we wanen ons op het dak van de wereld! (10 uur, 4800m)

Dag 20 Naar Stok, transfer naar Leh 4+3uur (3500m)

We dalen af vanuit het basiskamp en passeren het dal dat naar de Stok La leidt. Na een lange dag via een nauwe kloof bereiken we de eerste huizen van Stok. Opeens lopen we weer door velden met gerst en boekweit; een groot contrast met een paar dagen eerder. In Stok staan de jeeps klaar die ons terugbrengen naar het hotel in Leh*, waar we vermoeid maar voldaan onze intrek nemen. Onder het genot van een koele drank laten we ons de relatieve luxe welgevallen en beginnen we te beseffen dat een sportief avontuur teneinde is (4+3 uur, 3500m.)! 
* Onderweg kan er indien gewenst nog gestopt worden bij diverse klooster zoals Hemis (via omweg), Shey en Thikse. De laatste 2 kloosters liggen boven op een heuvel en bieden een wijds uitzicht over de Indusvallei. Hemis is het belangrijkste klooster in de buurt van Leh en behoort tot de Boeddhistische Kagyupa-orde.

Dag 21 reserve dag

Deze dag is bedoeld om eventuele vertragingen of bijvoorbeeld slechte weersomstandigheden bij de beklimming op te kunnen vangen.

Dag 22 Vlucht Leh - Delhi

Vandaag vliegen we terug naar Delhi. Net als op de heenweg glijden gedurende de 1 uur durende vlucht weer talloze toppen en besneeuwde bergkammen onder je door, totdat de bergen plaatsmaken voor grote vlaktes. Bij aankomst in Delhi gaan we naar een hotel dichtbij de luchthaven zodat we  laat in de avond daar snel naar toe kunnen voor de vlucht naar Nederland.

Dag 23 vlucht Delhi - Amsterdam

Vroeg in de ochtend vertrek uit Delhi en `s morgens land je op Schiphol.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | Ten Have 13 | 7983 KD Wapse | tel. 0522-241146 | email: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord