Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146

Deze pagina afdrukken Wandelreis Noord-India | Zanskar Hard
Praktische informatie

Voorbereidingsbijeenkomst

De voorbereidingsbijeenkomsten zijn bedoeld om deelnemers aan één van onze reizen zo goed mogelijk voor te bereiden op het avontuur dat ze tegemoet gaan. Met name voor tochten die ver van de bewoonde wereld gaan of naar uithoeken in exotische landen is het belangrijk dat iedereen weet wat hem/haar te wachten kan staan. Immers lang niet altijd is het leven zo efficiënt als bij ons en soms zijn er ook culturele verschillen waar we je graag op wijzen. 

Een belangrijk onderdeel van deze dag is het geven van  informatie over het te verwachten klimaat en de daarbij horende uitrusting. Je kunt je in allerlei verschillende omstandigheden begeven als je maar goed voorbereid bent.  

Daarnaast is het voor iedereen leuk even met elkaar kennis te maken en te zien wie je reisleider is. Voor zover er een Nederlandse reisleider meegaat en hij/zij ook kan zal deze persoon ook aanwezig zijn en de bijeenkomst leiden. 

Wij, als organisatie, vinden het ook belangrijk om met onze klanten kennis te maken, vooral als het gaat om expedities of langere zwaardere trekkings. Gelukkig zien we in de praktijk dat ongeveer 80% tot 100% van de deelnemers op zo’n bijeenkomst komt en het is bijna altijd heel gezellig.

Ongeveer 6 weken voor vertrek krijg je bericht over het tijdstip waarop de bijeenkomst plaatsvindt. Dit is meestal in het weekend ongeveer 3 tot 4 weken voor vertrek en het kan op zaterdag of zondag zijn, ’s morgen of  ’s middags.

Deze bijeenkomsten kunnen een dagje uit zijn op de boerderij in Wapse en in andere gevallen, bijvoorbeeld als er veel mensen uit het zuiden van het land komen, spreken we af bij ons kantoor in Den Haag.

Vertrek en aankomst

Uiterlijk 3 uur voor vertrek dien je aanwezig te zijn bij de balie die correspondeert met het vluchtnummer. Verdere informatie met betrekking tot het definitieve vluchtschema ontvang je tijdens de voorbereidingsbijeenkomst.

Visum en paspoort

Voor een reis naar India is een geldig paspoort vereist wat nog minimaal 6 maanden geldig is op de datum van vertrek uit India. Tevens is een visum vereist. Als je een single entry visum nodig hebt en maximaal 30 dagen in India verblijft, dan kan je, vanaf 15 augustus 2015, een E-visum aanvragen. Als Nederlander of Belg kan je je visum-aanvraag indienen en betalen via de website van de Indiase overheid. Voor reizigers die aankomen op de volgende luchthavens kan er een E-visum worden aangevraagd: Delhi, Mumbai, Jaipur, Bangalore, Varanasi, Cochin, Chennai, Calcutta, Trivandrum, Goa, Hyderabad, Ahmedabad, Amritsar, Gaya, Lucknow en Trichy. Vertrek mag plaatsvinden vanaf iedere luchthaven in India. Dit E-visum dien je zelf aan te vragen via https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html. Het visum kan je aanvragen vanaf 30 dagen en tot tenminste 4 dagen voor vertrek. De kosten bedragen € 85,--  per persoon (prijs 2017) en deze kosten kan je voldoen per creditcard. Het visum is maximaal 60 dagen geldig vanaf de datum van aankomst in India.Je dient de volgende documenten te uploaden in je visumaanvraag:


  • Een scan van een recente pasfoto met een witte achtergrond waarbij recht naar voren gekeken wordt, oren vrijgelaten zijn en geen bril gedragen wordt.

  • Een scan van je paspoort. Let op: je paspoort dient bij aankomst in India nog zes maanden geldig te zijn, met tenminste twee blanco pagina`s. Het E-visum wordt per e-mail naar je toe gestuurd en je dient dit document mee te nemen op reis. Bij aankomst in India worden de biometrische gegevens, zoals vingerafdrukken en gezichtsscan afgenomen.


Heb je een multiple entry visum nodig of blijft je langer dan 30 dagen in India, dan dien je je visum persoonlijk aan te vragen via een kantoor van BLS in Den Haag, Rotterdam of Amsterdam. Reizigers woonachtig in België kunnen terecht bij het kantoor van BLS in Brussel. Je bent namelijk verplicht om biometrische gegevens af te staan. Voor de kosten van een multiple entry visum of visum langer dan 60 dagen verwijzen wij je naar de website van BLS International.

Controleer vroegtijdig op de website van de ambassade of bovenstaande gegevens nog steeds van toepassing zijn. Visum aanvragen wijzigen nog wel eens.

Vaccinaties

Voor de meest actuele informatie over verplichte / aanbevolen (herhalings-) inentingen per ziekte en per land raden we je aan contact op te nemen met je huisarts, lokale GGD of Thuisvaccinatie.nl. Het is belangrijk dat je tijdig een afspraak maakt, in elk geval 4 tot 6 weken voor vertrek. 

Thuisvaccinatie.nl is een landelijk opererend vaccinatiecentrum en biedt je de mogelijkheid dat een arts bij jou thuis reisvaccinaties komt zetten op een dag en tijdstip dat het jou uitkomt. Dat kan zelfs in de avonduren of in het weekend. De tarieven zijn gelijk of soms lager dan die van de GGD of huisarts en je betaalt geen extra kosten voor de service aan huis. Vergoeding van verzekering is meestal (deels of geheel) mogelijk. 

Hoe werkt het`
Je plaatst een aanmelding bij Thuisvaccinatie.nl. Daarna vul je jouw gegevens, reisbestemming en vaccinatiehistorie in. Bij het laatste stapje plan je meteen de afspraak in op een datum en tijdstip wanneer het jou uitkomt. Met die gegevens stelt het medisch team het vaccinatieadvies op die je binnen drie werkdagen ontvangt. De reisvaccinatie wordt gegeven door een erkende arts.

Om een indicatie te krijgen van de vaccinatie en/of andere noodzakelijke gezondheidsmaatregelen ga je eerst naar Thuisvaccinatie.nl/india waarna je doorklikt voor het maken van een afspraak. 

Ben je woonachtig in België? Dan raden we je aan voor de meest actuele stand van zaken de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde te raadplegen.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen India en Nederland bedraagt in onze wintertijd 4 ½ uur en in onze zomertijd 3 ½ uur. Het is in India later dan in Nederland.

Geld voor op reis

Het bedrag dat je extra nodig hebt in India betreft maaltijden als we niet op trektocht zijn, luchthavenbelasting, excursies en andere persoonlijke uitgaven is +/- € 250,--. Dit is inclusief de gebruikelijke fooien (€ 75.- tot € 100,- ) Neem daarnaast wat extra mee voor onvoorziene omstandigheden. Je kunt in India euro’s wisselen. Een creditkaart kun je gebruiken in Delhi en Leh. Vergeet onderweg niet om voor de trektocht wat rupees in kleine coupures mee te nemen. Op afgelegen plaatsen kan men vaak niet wisselen.

Een aantal Nederlandse banken heeft standaard de mogelijkheid tot geldopnames in landen buiten Europa geblokkeerd en een limiet voor een geldopname per keer vastgesteld. Wanneer je met de bankpas wilt pinnen in het buitenland, vraag dan de bank jouw bankpas te deblokkeren voor geldopnames in landen buiten Europa en informeer naar de limiet.

Voor de actuele wisselkoers klik hier. (Oanda.com)

Klimaat

Ten zuiden van de Kang La wordt het weer nog beïnvloed door de moesson. Het kan wat regenachtig zijn maar ook heel mooi. Hoe hoger je komt hoe beter de kans dat je boven de wolken bent en dat het mooi weer is. Aan de overkant van de Kang La kom je in de regenschaduw van de Himalaya en is de kans op mooi weer veel groter. De temperaturen `s nachts zullen schommelen tussen 10 graden (op 2000 m) en -10 tot -15 graden (4-5000 meter). Overdag is het sterk afhankelijk van de mate van zonneschijn. Op 4000 meter kan het in de valleien van Zanskar toch 30 graden worden. Een verkoelende doorsteek door een rivier is dan best welkom!

Uitrusting

Schoeisel
Het is belangrijk dat je schoenen erg goed zitten, omdat je er elke dag uren op moet lopen. Wanneer je nieuwe schoenen moet kopen, verdient het aanbeveling ze 1/2 tot 1 maat groter te kopen dan je werkelijke maat (pas ze met een extra paar sokken). Je voeten hebben namelijk de neiging op te zetten, als je wat langer op een dag loopt. Daar komt bij dat je bergaf niet met je tenen in de knel moet komen te zitten. Loop de schoenen goed in.
Verder is van belang: een redelijke mate van waterdichtheid (sneeuw, modder en nattigheid) en een goede profielzool voor grip op steile paden.
In NW India kom je nogal eens voor rivieroversteken te staan. Om je bergschoenen niet te hoeven doorweken, zijn een extra paar lichte schoenen of stevige sandalen aan te bevelen. Bovendien prettig voor `s avonds.
Bij deze reis wordt ook gebruik gemaakt van stijgijzers. Je hebt dus schoenen nodig waar stijgijzers onder kunnen. Halfstijgijzervast is de goede term hiervoor.

Voor de vele doorwadingen zijn Teva sandalen, liefst met een teenbescherming in combinatie met neopreen sokken aan te bevelen. Het water kan erg koud zijn en neopreen sokken zijn dan een goede bescherming. (Te koop in duik shops)

(Dag)rugzak
Je kunt je bagage laten dragen tot 15 kg. Je bagage kun je in een plunjezak of grote rugzak of tas doen. Voor de spullen die je tijdens het lopen nodig hebt volstaat een dagrugzak. We adviseren een dagrugzak met een inhoud van ± 35 liter (of meer).

Slaapzak
Voor alle tochten is een goede slaapzak erg belangrijk. Dons is het duurst, maar tegenwoordig zijn er ook kunststof slaapzakken die je bij temperaturen beneden 0º C goed warm kunnen houden. Je kunt ook goed denken in laagjes omdat de nachttemperaturen nogal kunnen verschillen: een lakenzak van fleece, dunne slaapzak en een dikke voor als het heel koud wordt, allemaal ook in combinatie te gebruiken. 

Kleding
Voor zeer warm (30º C) tot zeer koud (-10º C). Een donsjack is zeer comfortabel, maar veel extra laagjes kunnen ook volstaan. Het is niet echt nodig speciale kleding aan te schaffen.

Paklijst

kleding + slapen
~ slaapmatje
~ slaapzak
~ lakenzak
~ lichtgewicht kussentje*
~ waterdichte slaapzakhoes*
~ ondersokken*
~ neropreensokken.
~ sokken/kousen min. 3 paar
~ ondergoed
~ thermo ondergoed
~ T-shirts, polo, blouse 
~ fleece trui
~ body warmer*
~ korte broek
~ trekking broek
~ donsjack*
~ regen/windjack
~ regenbroek
~ gamaschen
~ handschoenen
~ bergschoenen (halfstijgijzervast)
~ sandalen/gympen
~ pet/shawl/muts
~ zwembroek/badpak
~ wandelstokken, eventueel pickel
~ gordel, prusiktouwtje, 2 karabiners 
~ stijgijzers

algemeen
~ dagrugzak
~ zakmes
~ leesboek*
~ reserve veters
~ naaispullen
~ hoofdlamp
~ reserve batterijen of oplader 
~ plastic zakken
~ plunjebaal
~ camera plus accu en evt. extra accu
~ veldfles sen, minimaal 2 liter 
~ zonnebril/gletsjerbril
~ reserve bril/lenzen

toiletartikelen
~ shampoo
~ zeep
~ tandenborstel
~ tandpasta
~ lippencrème
~ zonnebrand
~ kam/borstel
~ toiletpapier
~ handdoek
~ tampons/maandverband
~ medicijnen (zie hierboven)

reisdocumenten
~ moneybelt of halstasje voor documenten:
- paspoort
- vliegticket(s)
- geld
- inentingsboekje
- verzekeringsbewijs + alarmnummer

* = niet altijd noodzakelijk

N.B. Maak van alle belangrijke papieren kopieën, noteer de nummers en bewaar exemplaren thuis en onderweg, apart van de originelen.

Bagagevervoer

Tijdens de trek mag 15 kg p.p. aan persoonlijke bagage worden afgegeven. Omdat er vanuit Nederland vaak tenten, voedsel, medicijnton meegaan naar India, vragen we onze deelnemers om niet meer dan 17 kg aan ruimbagage mee te nemen (dit is exclusief handbagage). De overige kilo’s kunnen dan gebruikt worden voor de groepsbagage.

Persoonlijke EHBO / medicijnen

* 1 Azitromicine antibioticum kuur
* 1 Augmentin of amoxycyline antibioticum kuur
* aanbevolen diamox bij tochten waarbij je boven de 3000 meter slaapt: 2x 125 mg = 2x  een halve tablet per dag (1 strip = 25 tabletten van 250 mg) Voor deze reis zou 1 strip moeten voldoen.
* azaron, lidocaïnezalf bij insectenbeten
* sterilon/betadine-iodium voor wondontsmetting
* leukoplast 2nd skin voor blaarpreventie
* sporttape
* hansaplast bij wondjes
* paracetamol-pijnstiller evt. in combi met coffeïne
* insectenafweermiddel
* zonnebrandolie/crème minimaal factor 50
* zovirax bij koortslip
* rekverband, knieband bij knieproblemen
* Arnica of SRL bij spierpijn, kneuzingen
* immodium bij diarree
* ORS tegen uitdroging
* strepsils bij keelpijn

De antibioticakuren (azitromicine en augmentin), diamox en lidocaïnezalf zijn op recept via je huisarts te verkrijgen. Informeer bij je ziektekosten verzekeraar naar een eventuele vergoeding. (mocht je huisarts deze middelen niet aan je willen verstrekken dan kun je ze eventueel nog in India kopen, gewoon bij een apotheek)

HT Wandelreizen zorgt daarnaast voor een medicijnenkit voor ernstige gevallen. De kans dat we die nodig hebben is klein, maar aanwezig.

Hoogteziekte

De meeste mensen, die niet gewend zijn zich naar grote hoogte te begeven en zich hier bovendien erg inspannen, krijgen last van de hoogte.

Hoogteziekte kan zich voordoen boven de 2500 meter. Als de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen, zal het in veruit de meeste gevallen slechts gaan om lichte symptomen van voorbijgaande aard. Slechts in 1 à 2 % van de gevallen komen ernstige verschijnselen voor, die zonder passend handelen tot de dood kunnen leiden. De symptomen van hoogteziekte mogen daarom absoluut niet worden veronachtzaamd.

Wanneer je je op grote hoogte niet goed voelt, moet je aannemen dat er sprake is van hoogteziekte, tenzij er overduidelijk een andere oorzaak is.

Oorzaken van hoogteziekte:
- geringere aanwezigheid van zuurstof en
- geringere luchtdruk, waaraan het lichaam zich moeilijk of onvoldoende aanpast, veelal door te snelle stijging.

Preventieve maatregelen:
1. Langzame en gefaseerde stijging, het zg. "acclimatiseren". Als ideaal geldt om 5 dagen uit te trekken tot 3500 m, daarna maximaal 300 m stijging per dag en per 1000 m minimaal 1 dag extra. In de praktijk blijkt echter wel een hoger stijgingstempo mogelijk, waarbij rond de 3000 m. een dag rust wordt ingelast en daarboven per 1000 m. stijgen 1 dag.

Vanaf geringe hoogte helemaal "inlopen" levert meestal nauwelijks problemen, maar na een bus- of autorit omhoog en vooral bij "invliegen" naar grote hoogte, is aandacht voor het acclimatiseren van het grootste belang.

2. Altijd rustig lopen, zonder buiten adem te raken.

3. Veel drinken.
Uitdroging kan hoogteziektesymptomen veroorzaken. Gewoonlijk heb je minstens 5 liter vloeistof per dag nodig op grote hoogte. Je moet per keer min. 1/2 liter uitplassen en de urine moet helder zijn. Als je urine donkergeel is, drink je onvoldoende. Drink water, thee, soep en bouillon, maar geen alcohol.

4. Juiste voeding.
Zorg dat je voldoende calorierijk eet, met name veel zetmeel. Eet niet te zout. Het HT menu houdt hier rekening mee.

5. Bewust diep, volledig ademhalen (wel oppassen voor hyperventilatie).

6. Diamox (acetazolamide), een diureticum, kan helpen bij hoogteaanpassing. Het blijkt de ademhaling tijdens de slaap te reguleren, zodat efficiënter zuurstof wordt opgenomen. Onderzoek heeft onomstotelijk aangetoond dat het preventief slikken van diamox symptomen van hoogte ziekte met 50% doet afnemen. Bovendien herstel je sneller. In tegenstelling tot wat veel mensen veronderstellen maskeert diamox de hoogteziekte niet maar het helpt je sneller te acclimatiseren. Bij HT raden we dan ook het preventief gebruik van diamox aan op slaaphoogtes boven de 3000 meter. dosis: 2x per dag 125 mg voor de duur van het verblijf op grote hoogte
(`s morgens en `s avonds een halve tablet van 250 mg)

7. Bij tochten met een verhoogd risico (vliegen naar hoogte, expedities boven de 6000 meter) nemen we doorgaans een hogedrukzak (Gamow Bag of PAC) mee zodat we in geval van nood afdaling van ongeveer 2000 meter binnen 5 minuten kunnen simuleren. Het gebruik van deze hogedrukzak is ook effectief gebleken.

Lichte symptomen van hoogteziekte:
- enigszins slap, loom gevoel
- kortademigheid bij inspanning
- hoofdpijn
- misselijkheid
- gebrek aan eetlust
- spijsverteringsstoring: obstipatie / diarree, winderigheid
- slecht slapen
- onregelmatige ademhaling tijdens het slapen lichte duizeligheid
- lichte zwelling van handen, voeten, gezicht

Bij alleen deze symptomen behoeft men niet meteen af te zien van verder stijgen. Men moet het kalm aan doen en voldoende (nacht)rust inlassen. Maar blijf e.e.a. en elkaar wel goed in de gaten houden, want de lichte symptomen zouden ernstiger problemen kunnen aankondigen. Blijf bij elkaar en laat elkaar niet alleen!

Ernstige symptomen van hoogteziekte:
(houden o.a. verband met long- en hersenoedeem)
- ernstige kortademigheid en versnelde ademhaling, ook na rust (meer dan 25 ademtochten per minuut)
- vochtige, rochelende ademhaling
- hevige hoestbuien, die activiteit beperken
- ophoesten van roze tot bruin sputum
- hoge hartslag, ook na rust (meer dan 110 slagen per minuut)
- blauwe verkleuring van gezicht en lippen
- geringe urine-uitscheiding (minder dan 1/2 liter per dag)
- aanhoudend overgeven
- wazig, dubbel of met blinde vlekken zien
- aanhoudende ernstige hoofdpijn, ook na nachtrust
- aanhoudende ernstige vermoeidheid, extreme lusteloosheid
- coördinatievermindering, evenwichtstoornis(testen!)
- verwardheid, delirium, coma

Zodra ook maar één van deze symptomen zich voordoet, staat er (naast zo mogelijk zuurstof toedienen) maar één weg open: ONMIDDELLIJK OMLAAG.

Iemand met deze problemen moet onder begeleiding omlaag, zo mogelijk gedragen worden, omdat inspanning een en ander kan verergeren.
Na een betrekkelijk geringe daling van 500 tot 1000 m kunnen de symptomen soms geheel verdwijnen. Dan kan men na enkele dagen rust opnieuw proberen te stijgen, maar uiterst behoedzaam. Bedenk dat de ernstige symptomen van hoogteziekte binnen enkele uren fataal kunnen zijn.

Door ervaring kunnen onze reisbegeleiders de symptomen goed onderkennen en de nodige maatregelen nemen. Zonodig kunnen extra rustdagen worden ingelast om te acclimatiseren.
Als je bij jezelf of een andere deelnemer symptomen van hoogteziekte waarneemt, blijf dan niet alleen, resp. laat de ander niet alleen, en vertel een en ander meteen aan de reisbegeleider.

Verzekeringen

HT Wandelreizen stelt een adequate reisverzekering verplicht. Daarbij is het belangrijk voldoende dekking te hebben voor eventuele SOS-kosten bijvoorbeeld voor een evacuatie met een helikopter. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Niet alleen vóór de reis geeft deze verzekering dekking maar ook bijvoorbeeld bij vertrekvertraging of bij vroegtijdig moeten afbreken van de reis.  

Wij werken met Allianz Global Assistance, al meer dan 50 jaar de grootste reisverzekeraar én hulpverlener ter wereld. Bij Allianz Global Assistance ben je voor het verzekeren van je vakantie of reis aan het juiste adres. Waar je ook naar toe reist, voor vakantie, werk of studie, voor elk reisdoel heeft Allianz Global Assistance een passende verzekering.

Je kunt online eenvoudig in een paar stappen een reis- en/of annuleringsverzekering afsluiten, kortlopend of doorlopend. Je ontvangt de polis direct in je mailbox. 

Na boeking ontvang je van ons een email waarin je ook de link naar het afsluiten van de reis- en/of annuleringsverzekering vindt.  

Indien de reisverzekering elders wordt afgesloten dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en HT Wandelreizen snel handelen.

Heb je zelf een (doorlopende) reisverzekering afgesloten, kijk dan even goed na of en in hoeverre reddingskosten zijn meeverzekerd. Soms vallen reddingskosten (medisch noodzakelijk vervoer) onder de medische kosten. Voor het geval je de medische kosten laat dekken door je eigen ziektekostenverzekering, moet je nagaan of deze medische kosten werelddekkend zijn. 

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord