Home Diashows Reisboekenshop Contact> Mijn HT
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
10 8 2
Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Individuele wandelreis Italie | Emilia Toscane
Van dag tot dag

Dag 1 vlucht naar Bologna, stadswandeling

Er zijn verschillende goedkopere vluchten naar Bologna. Buiten de luchthaventerminal vind je makkelijk een shuttle bus naar de stad. Dan even landen in een prettig hotelletje in het centrum van Bologna. Bologna is een prachtige stad met vele bezienswaardigheden maar gewoon lekker struinen door de oude straatjes is ook al een genot. Het centrum wordt gevormd door de Piazza Maggiore waaraan de machtige Basilica San Petronio staat. Rechts van de kerk staat het op een kasteel lijkende Palazzo d’Accursio, waarin het museum Morandi is gehuisvest. Tegenover de kerk staat het renaissance gebouw Palazzo del Podesta en de opvallende Torre dell’Arengo. De straten van een groot deel van de binnenstad worden geflankeerd door met zuilengangen overdekte trottoirs. Ideaal om te winkelen zowel als het ’s zomers erg warm is of bij regen.

Dag 2 Bologna - Sasso Marconi, 6-7 uur lopen, 600 m stijgen, 400 meter dalen

Vanaf de Piazza Maggiore loop je in zuidelijke richting, onder de mooie rode stadspoort de Porta di Saragossa door, de stad uit. De weg naar de bedevaartplaats - de barokke kerk Santuario della Madonna di San Luca- verloopt over 3,5 km onder 666 bogen door tot boven op de 272 meter hoge heuvel waar het heiligdom zich bevindt. Zowel omhoog als omlaag wordt om de zoveel bogen een scene uitgebeeld van het leven en de kruisgang van Jezus. Vanaf dit hoge punt heb je een mooi uitzicht op de Po-vlakte en de stad maar ook op de vallei van de rivier de Reno waar je vervolgens naar afdaalt. Door bossen en langs de rivier bereik je uiteindelijk het kleine industriestadje Sasso Marconi, waar een hotel voor je is gereserveerd.   

Dag 3 Sasso Marconi Ė Brento 5 uur lopen, 800 m stijgen, 500 m dalen

Na een kwartiertje verlaat je het stadje en de drukte van de snelweg. Meteen begint nu de steile stijging naar de kam door schitterende loofbossen naar Monte Mario. Een groot deel van de ochtend loop je langs de afgronden tussen Monte Mario en Monte Adone en er is geen stukje vlak. De vreemd gevormde kliffen van zandsteen bieden mooie broedplaatsen voor diverse roofvogelsoorten. Het uitzicht is op de snelweg  in de diepte van de vallei van de Setta ver weg van waar je bent.  Een korte afdaling en je komt door het kleine dorpje met een fantastisch restaurant Brento. Overnachting hier in een klein hotelletje of in een aangenaam agriturismo.

Dag 4 Brento-Monzuno-Madonna dei Fornelli, 5Ĺ-6Ĺ uur lopen, 850 m stijgen, 500 m dalen

De dag begint met een flink stuk wandelen over een landweg. Na een uur kun je er voor kiezen om de 6 km naar Monzuno verder per bus af te leggen of een stukje te liften. Onderweg kom je bij een monument waar in de 2e Wereldoorlog hevig is gevochten tussen de Italianen en de oprukkende geallieerden. Monzuno zelf is een leuk stadje met alle voorzieningen. Je kunt er geld pinnen en wat inkopen doen voor de lunch. Na Monzuno volg je een bospad dat met de kam meeklimt door mooie bossen. Onderweg passeer je markante punten zoals een kunstenaars boerderij en bovenop een grote telefoonmast. De klim brengt je langs de top van de Monte Venere (965 m), waar je een mooi uitzicht hebt op de wijde omgeving. De geleidelijke afdaling is echt prachtig, steeds mooie vergezichten op de heuvels, bossen en landerijen met piepkleine dorpjes rondom.  Aan het eind van de dag kom je aan in Madonna dei Fornelli, een knus klein plaatsje met redelijke voorzieningen. Overnachting in een hotelletje.

Dag 5 Madonna dei Fornelli Ė Monte di Fo, 6 uur lopen, 750 m stijgen, 760 m dalen

De komende 2 dagen loopt het pad door de meest afgelegen streken van deze tocht. Hoogste punt is Le Baldacci op 1202 m. Dit is niet alleen het hoogste punt van de tocht maar vandaag steek je ook de grens over tussen Reggio nell’Emilia en Toscane. Onderweg midden in het bos kun je nog een stuk van een oude Romeinse militaire weg bewonderen. Sta er eens bij stil dat hier 2000 jaar geleden blijkbaar ook al mensen deze route volgden. Tegen het eind van de dag passeer je een monument van in de tweede wereldoorlog gevallen Duitsers op de Paso della Futa.   

Dag 6 Monte di Fo Ė San Piero ŗ Sieve, 7 uur lopen, 325 m stijgen, 950 m dalen

Weer het bos in over een heuvel en afdalen in het Toscaanse landschap. Vanaf Santa Agatha is het een prachtig vlak stuk pad tussen de landerijen door en met zicht op bergruggen aan beide kanten. Overnachting in het leuke kleine stadje San Piero à Sieve. ’s Avonds kun je lekker gaan eten in een van de kleine restaurantjes.   

Dag 7 San Piero Ė Bivigliano, 5 uur lopen, 900 stijgen, 500 meter dalen

Vanuit San Piero stijg je nadat je het stadje achter je hebt gelaten weer vrij snel. Je loopt nu door veelal bosrijk gebied met hier en daar wat bij elkaar staande huizen. Sommige zijn ware kasteeltjes, soms toegankelijk voor toeristen. Door mooie loofbossen  slingert het pad zich verder omhoog totdat je uitkomt op de top van de heuvel. Daar staat het bijzondere en meest beroemde bedevaartskerk van Toscane:  die van Monte Senario. De broeders zijn o.a. bekend door de lekkere kruidenlikeur die ze brouwen en die je kunt kopen in het winkeltje naast de kerk. Bij helder weer kun je nu naar het zuiden beneden je Florence al zien liggen met zijn opvallende koepels. Vanaf de top van Monte Senario daal je een beetje af over een landweggetje totdat je bij je overnachtingsadres uitkomt.

Dag 8 Bivigliano-Fiťsole, 8-9 uur lopen, 22 km, 800 m stijgen, 700 meter dalen

Vanaf Bivigliano keer je terug tot de voet van de Monte Senario. Over weidegronden daal je langzaam af naar de pas met de naam Vetta la Croci. Je steekt een weg over en begint met de klim naar het volgende hoogtepunt op 700 meter hoogte tot vlak boven Fiésole. Fiésole is ongeveer 600 jaar voor Chr. gesticht door de Etrusken.  Het is bovenop een kam gelegen en daardoor in z’n geheel vrij smal. Toch heeft het ook een levendig centrum waar je de leuke restaurants voor het uitkiezen hebt. In het jaar 80 voor Chr. Is het veroverd door de Romeinen. Uit die oude tijd zijn nog overblijfselen van de dikke muren, een amfitheater en thermen bewaard gebleven.  Er is een museum omheen gebouwd dat een bezoek echt waard is.

Dag 9 Fiťsole Ė Florence (of Lucca), 4 uur lopen, 100 meter stijgen, 350 meter dalen

Nog een laatste heuveltje is er te overwinnen en dan sta je al snel in de vlakte waarin Florence ligt. Nu is het aan je zelf om te bepalen wat je wil bekijken en hoe lang je er wil verblijven. Maar na het ontbijt eindigt het HT arrangement. Je kunt ook makkelijk een bus nemen naar Florence en daar nog korter of langer blijven. Heb je een retourvlucht van Bologna dan kun je vanaf het treinstation van Florence in ongeveer 2 uur weer terug zijn op het vliegveld van Bologna.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | Ten Have 13 | 7983 KD Wapse | tel. 0522-241146 | email: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord