Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146

Deze pagina afdrukken Individuele wandelreis JordaniŽ | Woestijn
Van dag tot dag

Wat is er heerlijker dan in onze donkere winterdagen te wandelen in de warmere en lichte omgeving van een woestijn. Als je dat nog kunt combineren met het absolute hoogtepunt van cultuur historische opgravingen Petra dan ben je er echt even uit geweest.

Een opmerking vooraf

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De gids kan zich genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

Dag 1 Amsterdam Ė Amman (980m)

De vlucht van Amsterdam naar Amman duurt ongeveer 4,5 uur. We worden opgehaald op het vliegveld en naar een goed hotel gebracht. Amman is een grote moderne stad met veel verkeer maar ook mooie historische plekken.

Dag 2 Amman naar Little Petra (1100m)

Deze eerste dag rijden we over de “Kings High Way”, 300 km naar het zuiden. Onderweg doen we een aantal plaatsen aan om wat cultuur op te snuiven. Van Amman reizen we per bus naar Madaba en bezoeken de Grieks Orthodoxe St George kerk met een vloermozaïek die de kaart van het heilige land weer geeft. De kerk is in de 19de eeuw over de restanten van een Byzantijnse kerk gebouwd. Daarna in 15 minuten naar Mt. Nebo,  een hoog punt vanwaar je uitzicht hebt over het “Heilige Land” en de Dode Zee. Bij helder weer kun je zelfs Jeruzalem, Bethlehem en Jericho zien. Hier zijn de mooiste Byzantijnse mozaïeken van Jordanië te bewonderen die in de nieuwe kerk zijn ondergebracht. De kerk is in 2016 geopend en, zoals binnen en buiten goed te zien, is, op de fundamenten van de oude kerk gebouwd.

We vervolgen onze route door het bergachtige binnenland van Jordanië naar de kruisvaarders burcht van Kerak, een indrukwekkend bouwwerk met uitzicht over de stad en de omringende valleien. We dwalen door de vele gangen en proberen ons voor te stellen hoe de kruisridders zich hier achter de soms 6 meter dikke muren verschansten tegen de aanvallen van de Islamitische legers van Saladin. Dan rijden we via de Dead Sea Highway in krap 3 uur naar de overnachtingsplaats van vanavond. Een  bedoeïenen kamp bij Little Petra vanwaar we morgen via Little Petra naar Petra lopen.

Dag 3 Via de Monastery van Little Petra naar Petra en Wadi Moussa (1050m).

We bezoeken vandaag eerst even het grote waterreservoir en de overblijfselen van Little Petra. Dan klimmen we via een prachtige en spectaculaire route naar de achteringang van Petra. Over rotsrichels, langs afgronden en onder overhangende rotsen door, stijgen we naar  het hoogste punt van Petra, het beroemdste archeologische gebied van Jordanië en misschien wel van het hele Midden Oosten. We komen binnen bij gelijk één van de mooiste, grootste en best bewaard gebleven bouwwerken: het “Klooster”. De route is spectaculair met mooie uitzichten over Wadi Araba maar is goed begaanbaar, waar het nodig was zijn brede traptreden gemaakt om de veiligheid te verbeteren.

Petra beslaat een gebied van 40 km². Het heeft een wat meer open gebied in het centrum dat je kunt bereiken door een 4-tal smalle kloven.  We zijn binnen gekomen op een hooggelegen plaats en we dalen dus af naar het centrum. Onderweg komen we al langs tal van uit de rotsen gehakte tempels en huizen. Beneden bezoeken we de 2 kleine musea en we lunchen in één van de restaurants in het centrum van de opgravingen. ’s Middags bezoeken we de tempel van Zeus, de Byzanthijnse kerk, de overheidsgebouwen, het amphitheater en de “Treasury”. Via de Siq, een 2 kilometer lange kloof,  lopen we Petra uit naar Wadi Moussa, het bijgelegen stadje. We overnachten er in een goed hotel. Je kunt er de baadrituelen van een Hammam ondergaan met hete stoom, massage en relaxen met een kopje thee na afloop, maar alleen een warme douche kan natuurlijk ook.

We leggen vandaag rond 20 km af en klimmen en dalen tussen 550 en 600 meter. Totaal incl. pauzes +/- 8.5 uur tot 9 uur onderweg.

Dag 4 Via Wadi Sabra en Wadi Tajra naar Sdood Asaada (625m).

Vandaag worden we met de jeep opgehaald en rijden in een klein kwartier omhoog naar ons startpunt van vandaag. We zien Petra en Wadi Moussa nog liggen als we over de velden afdalen naar een spectaculaire kloof. Rood en paars gekleurde rotsen om ons heen. Met af en toe wat klim en klauterwerk dalen we af naar de vallei. De beekbedding is meestal droog maar na een, overigens zeldzame,  regenbui kan het ook wat modderig zijn met enkele plassen. We verwonderen ons over de mooie vormen die de erosie heeft veroorzaakt maar realiseren ons nog niet dat er nog veel meer moois te zien is in de komende dagen.

Rond 10:00 uur zetten we thee op een vuurtje van sprokkelhout. We lopen verder langs een antiek amfitheatertje dat is uitgehakt in de rotsen naar een klein waterplekje met oleanders, bamboe, bomen en ander struikgewas. Hier lunchen we. Onderweg mogelijk wat bedoeïenen tenten en herders met een kudde geiten. We lopen de vallei uit en steken een kam over. Links en rechts hebben we zicht op heuvels in verschillende kleuren. Bijna aan het einde van de volgende vallei stijgen we nog een stukje naar een hoogvlakte vanwaar we uitkijken over een vlakte met hier en daar een bedoeïenentent. Ergens op deze vlakte zullen we ons kamp opslaan en van onze eerste woestijn zonsondergang genieten. De sterrenhemel die daarna volgt maakt het compleet..

Afstand vandaag +/- 18 km. 265m stijgen, 930m dalen en we zijn weer incl. pauzes  +/- 8.5 uur onderweg

Dag 5 Sdood Asaada Ė Asaef (605m)

We vertrekken om ongeveer 8.00 uur. Eerst steken we de vlakte over en een nieuwe asfaltweg.  Daarna duiken we een steenvallei in met grillig gevormde en gekleurde rotsen. Sculpturen die door zon, wind en zand zijn gecreëerd. Her en der groeit een boom of struik in de rotspartij. Aan het einde van de lange vallei stroomt er water en je ziet meer en meer begroeiing (bamboe, oleander, olijfbomen e.d.). Waarschijnlijk zien we hier weer een groep Bedoeïenen met hun kudde bij het water. Voor we de kloof verlaten is er een prachtige natuurlijk gevormde rotsbrug. Langzaam klimmen we vervolgens naar een hoger gelegen gebied door canyons zonder groen maar dit wordt gecompenseerd door de schitterend gekleurde patronen in de rotsen alsof een kunstenaar zich hier heeft uitgeleefd. Je rust uit onder een mooie acaciaboom die voldoende schaduw biedt voor een groep dorstige reizigers.

We stijgen en dalen wat en we lunchen bij de volgende acacia. Daarna stijgen we langzaam naar de volgende kampeerplek aan de voet van een bergketen met zicht op een prachtige ondergaande zon die de bergen in een rode gloed zet. In de verte ontwaar je een witte koepel bovenop de berg, de tombe van Haroun (Aäron). We eten bij het kampvuur en wachten tot de sterrenhemel zich weer boven ons uitstalt. Als er weinig wind is  kun je uitstekend buiten slapen om ten volle van die duizenden lichtpuntjes te genieten.

Afstand vandaag +/- 18 km. 290m stijgen, 310m dalen en we zijn  incl. pauzes  +/- 8 uur onderweg.

Dag 6 Asaef Ė Alkomodo.(1040m)

We vertrekken wat vroeger en lopen verder over het plateau dat licht op en neer gaat. Dan duiken we de eerste kloof in. Kalksteen, zandsteen, graniet doorsneden met koper en ijzerhoudend gesteente. Een pallet aan kleuren, rood, paars, geel, grijs, blauw en in de meest bijzondere vormen en tekening. Om 10:00 stoppen we natuurlijk weer voor thee en daarna gaat het van kloof naar kloof, soms breder met hier en daar misschien een plasje water. Dan weer een bredere wadi maar ook dat is weer verrassend en bijzonder. Fotografen komen hier memory cards te kort  maar het is onmogelijk om het allemaal vast te leggen. Na nog een stuk door een brede wadi gaan we bij een splitsing naar links en gaan even later weer een kloof in.

We lunchen ergens rond 12:30 en daarna weer door een spectaculaire kloof. Af en toe een beetje klauterwerk want er is nauwelijks een pad, maar het is overweldigend mooi. Sculpturen van zand en kalksteen in de meest vreemde vormen en kleurpatronen. Pilaren en grotten met plafonds en wanden die door de natuur zijn gedecoreerd.  We stijgen door de volgende  kloof omhoog naar een punt waar het landschap zich opent en hier is weer een totaal ander landschap te bewonderen. Via een sprookjesachtig door water uitgesleten zandsteenkloof belanden we eind van de dag op onze idyllische kampeerplaats vlak bij enkele zandduinen.

Afstand +/- 20km, 425m stijgen, 660m dalen en +/- 8 uur onderweg.

Dag 7 Van Wadi Arab naar Wadi Rum Kamp 1 (880m)

We nemen ’s ochtends de tijd om verder rond te kijken in dit fascinerende gebied. We steken een beekbedding over en bereiken de eerste zandduinen. Weer iets heel anders al zijn er ook hier geërodeerde rotsen, uitgesleten grotten en veel gekleurd gesteente. We sprokkelen weer wat hout voor de thee en tegen lunchtijd komen we bij de jeeps die ons naar Wadi Rum zullen brengen. Eerst een stuk zandweg en dan over een nieuwe asfaltweg een stukje terug richting Petra. We passeren het plateau waar ons eerste kamp was en stijgen naar 1100m waar we even een fotostop maken op een uitkijkpunt. We zien de huisjes waar we gestart zijn in de verte liggen en kunnen de route van de eerste twee dagen gedeeltelijk overzien.

We stijgen naar een hoogvlakte rond 1675 m waar een windmolen project in aanbouw is. Dan een stuk over de Kings highway en via een tussenweg komen we op de Desert Highway. Voor we de jeeptrail naar onze eerste campsite in Wadi Rum inslaan, stoppen we nog even in een dorp om water bij te tanken en dan verlaten we de Desert Highway weer en volgen een jeeptrail naar de campsite in de luwte van hoge rotswanden.

De loopafstand vandaag is +/- 9 km, 420m stijgen en 420m dalen. Ongeveer 4 uur onderweg. Na de lunch rijden we de 130km naar Wadi Rum in +/- 3uur incl. twee stops.

Dag 8 Naar Wadi Rum kamp 2 (880m)

We wandelen uitgebreid rond in Wadi Rum, met zijn schitterende zandduinen, fotogenieke rotsformaties, enkele waterputten en prehistorische rotstekeningen. We klimmen op een natuurlijke rotsbrug en genieten van de leegte van de woestijn. Tegen lunchtijd zien we in de verte dat de jeeps weer een goede plek hebben gevonden en dat de kok weer een prima lunch heeft gecreëerd. Daarna lopen we dieper de woestijn in om bij een rotswand ons kamp op te slaan. Zonsondergang vanaf een zandduin, eten bij een kampvuur en voor wie dat wil, slapen onder de sterrenhemel. Een prachtige laatste wandeldag van een bijzondere tocht door het Jordaanse woestijnlandschap. Afwisselend, verrassend, spectaculair en elke dag weer een bijzondere beleving.

Afstand +/- 20km, rond 300m stijgen en dalen en ruim 7 uur onderweg.

Dag 9 Van Wadi Rum terug naar Amman. (980m)

De terugweg gaat via Aqaba aan de Rode Zee en de Dead Sea Highway naar Amman. Een afstand van 400km.
We rijden door de zandbak tussen Jordanië en Israël over de volle lengte van de Dode Zee naar het noord -oosten. Mooi uitzicht op een rotsformatie (vrouw van Lot). Bij een uitspanning aan de oevers van de Dode Zee gaan we lunchen en kun je nog even de opwaartse druk van het ongelooflijk zoute water testen en/of je insmeren met de geneeskrachtige modder. Er zijn kleedruimten en douches om het zout en de eventuele  modder weer af te spoelen.

De Dode Zee ligt 380m onder de zeespiegel en het water peil zakt jaarlijks. Er zijn verschillende oorzaken voor. De Jordaan rivier voert te weinig water aan omdat er onderweg vanuit zijn oorsprong veel water wordt afgetapt om akkers te bevloeien. Dat gebeurt aan beide zijden van de rivier en over bijna de gehele lengte. De beken en rivieren die vanuit het Jordaanse en Israëlische berggebied naar de Dode Zee stromen worden ook steeds meer gebruikt voor bevloeiing. Ook is er de laatste jaren sprake van minder regenval waardoor er minder water vanuit de omliggende bergen aangevoerd wordt. Er zijn wel plannen om zeewater van uit de golf van Aqaba via een pijpleiding naar de Dode Zee te pompen maar men is niet zeker of dat het unieke karakter niet aantast en ook over de kostenverdeling tussen Israël en Jordanië is men het niet eens.

Dan verder terug het plateau op waar Amman ligt. We overnachten in een aangenaam hotel alvorens morgen terug te reizen naar Amsterdam.

We zijn vandaag ruim 9 uur onderweg incl. het bezoek aan de Dode zee.

Dag 10 Amman- Amsterdam

Vandaag vliegen we terug naar Amsterdam.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord