Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146

Deze pagina afdrukken Individuele wandelreis Nepal | Everest & Gokyo vanaf Phaplu (lodgetrek)
Van dag tot dag

De trek naar de Mount Everest is natuurlijk een van de klassieke tochten in Nepal. Al sinds het begin van de jaren vijftig is dit een geliefd doel geweest, in eerste instantie voor de klimmers en later ook voor wandelaars die nu wel eens met eigen ogen de hoogste berg van de wereld willen zien. Het is ook niet verbazingwekkend dat dit gebied in Nepal het best is ontwikkeld. Het heeft een redelijke toeristische infrastructuur. Men is gewend aan westerlingen en er zijn goede mogelijkheden om bij mensen thuis of in lodges te eten en te overnachten. De eerste bedwinger van de Everest, de in januari 2008 overleden Nieuw-Zeelander Sir Edmund Hillary, heeft veel gedaan voor de ontwikkeling van het hele gebied. Hij heeft met name veel geld ingezameld om schooltjes en ziekenhuisjes te bouwen. De Sherpa`s, de bewoners van het gebied zijn door de diverse expedities wereldberoemd geworden door hun volharding, doorzettingsvermogen, humor en openheid. Door hun vele kontakten met de "buitenwereld" zijn de Sherpa`s goed ontwikkeld en ook op de hoogte van de dingen die zich buiten Nepal afspelen. Vele ex-expeditieklimmers werken in het toerisme en/of vertegenwoordigen hun land op toeristische beurzen over de hele wereld. De Sherpa`s zijn boeddhistisch en je zult hier en daar zeker één van die mystieke kloosters kunnen bezoeken. Landschappelijk gezien is er veel afwisseling van subtropische jungle afgewisseld met rijst- en gerstvelden aan het begin van de trek tot de hoge ijzige rots en sneeuwwereld van de Kala Pattar en het basiskamp op de Kumbu-gletsjer.

Opzet van de reis

Op deze tocht zul je uiteindelijk gaan overnachten op zo`n 5000 meter hoogte. Om beter te acclimatiseren lopen we bij deze reis vanaf Phaplu. Bij deze reis heb je een stuk meer hoogteaanpassing, zodat niet alleen de kans op het bereiken van de Kala Pattar groter wordt, maar in hogere regionen kunt je, goed geakklimatiseerd, veel meer genieten van de indrukwekkende landschappen om je heen. Nadat je de Dudh Kosi hebt bereikt gaat het alleen nog maar noordwaarts en voornamelijk omhoog. Via het hoofdplaatsje Namche Bazar vervolg je nu de trail naar het uitzichtspunt op de Mount Everest: Kala Pattar op 5545 meter hoogte (voor liefhebbers is er ook nog de mogelijkheid iets hoger te komen: 5700 meter). Anderen zijn misschien meer geïnteresseerd om het expeditieleven van wat dichterbij te zien. Zij kunnen naar Everest basiskamp onder aan de grote Khumbu ijsval. In principe nemen we als de omstandigheden het toelaten, op de heenweg nog een extra pas: de Kongma La vanuit het Chukum-dal. Na terugkomst van Kala Pattar zullen we via de Cho-La de oversteek maken naar het Gokyo meer in de Gokyo vallei. Vanaf Gokyo kunnen we dan nog Gokyo Ri beklimmen en de oversteek naar Thame maken via de Renja -La. Zowel de Kongma-La als de Cho-La en de Renja-La kun je aan je voorbij laten gaan als het je allemaal teveel wordt qua hoogte en/of conditie. De Khumbu regio biedt vele mogelijkheden en in goed overleg zijn diverse aanpassingen mogelijk indien onvoorziene omstandigheden dit noodzakelijk maken.

Een opmerking vooraf

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De gids kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 vlucht Kathmandu naar Phaplu en lopen naar Junbesi

De dorpen aan het begin van de Everest trail hebben met name door de 2e aardbeving in mei grote schade opgelopen. Daarom hebben we besloten de eerste 3 dagen over te slaan en te vliegen naar het vliegveldje van het district Okhaldunga: Phaplu. In ongeveer een half uur vliegen we over de “foothills” hier naar toe. Na de lunch in Phaplu loop je op je gemak naar Junbesi, waar je overnacht. Junbesi is een mooi dorp, waarvan de huizen erg groot zijn en heel degelijk gebouwd. Het ligt in een prachtige bergomgeving en van hier zie je in de vallei, die noordwaarts leidt, al een mooie hoge sneeuwtop: de Numbur. Verschillende mooie stupa’s liggen her en der verspreid in en om het dorp.

Dag 2 Junbesi naar Thubchencholing Gompa en terug

Vandaag brengen we een bezoek aan het grote klooster van Thubtencholing dat op ongeveer 3000 meter hoogte ligt. We kunnen het kloosterleven van dit aktieve klooster van dichtbij bekijken en we hopen er een ceremonie te kunnen bijwonen. Overnachting weer in Junbesi. 

Dag 3 Junbesi - Nuntala ( 2200 meter)

We steken vandaag twee passen over van respectievelijk 2800 meter en 3100 meter. Het pad voert ons soms over open grasland, waarbij je grandioze uitzichten hebt, door primitieve dorpjes met in de omgeving akkers of appelboomgaarden en soms steken we een riviertje over. Bij helder weer hebben we vanaf de Tragsindo-La (3100 m) zicht op hoge sneeuwtoppen in het oosten en zien we diep onder ons de Dudh Kosi (melkrivier, zo genoemd vanwege z´n kleur). We dalen af naar een klooster dat een stukje onder de pas ligt. Na een kort bezoek dalen we verder af naar Nuntala waar we overnachten. 

Dag 4 Nuntala – Bupsa (2360 meter)

Van Nuntala voert het pad je steil naar beneden naar de brug over de rivier de Dudh Khola. Deze brug ligt op ongeveer 1600 meter hoogte. Daarna begint het klimmen, geleidelijk aan door verschillende dorpen zoals Jubing en Karikhola. De omgeving is betoverend met vriendelijke mensen, mooi bijgehouden huizen, veel bloemen in de tuin en vruchtbaar land. 

Dag 5 Bupsa – Surke (2290 meter

Eerst moet je nog een vrij steil klimmetje maken naar de Khari-La (± 500 meter omhoog) maar daarna is het wat makkelijker vandaag. Een groot deel van de tijd loop je in de schaduw van het oerbos, langs prachtige watervalletjes, beken en bruggetjes, terwijl je alsmaar zicht hebt op de dalwand aan de andere kant van de rivier. Vanuit de diepte klinkt soms het gerommel van het onstuimige water van de Dudh Khosi.  Na de lunch gaat het op en neer naar de Chutok-La  (2945 m) vanwaar je zicht hebt op de airstrip van Lukla. Je daalt af naar de overnachtingplaats voor vandaag.

Dag 6 Surke–Monjo (2835 meter)

Kort na het vertrek passeer je het vliegveldje van Lukla, dat ± 300 meter boven het pad ligt. Je kunt deze ochtend dan ook het geronk van de motoren van de Twinotters horen. Je ziet de kleine toestellen verdwijnen in het bos boven je. Even later springen ze dan weer uit het bos tevoorschijn. Boeddhistische elementen worden steeds belangrijker in dit gebied. Overal staan gebedsmuren, de huizen zijn getooid met gebedsvlaggen en soms is de inscriptie OM MANI PADME HUM in de rotsen uitgehakt. Waren de huizen tot nu toe nog vaak van hout, deze dag laat zie dat je in een wat kouder klimaat bent aangekomen, want alle huizen hebben nu overwegend dikke stenen muren. Rond de dorpen moet men meer moeite doen om land vrij te maken voor de landbouw. De hellingen zijn steil en er is eenvoudigweg niet zoveel grond beschikbaar. Ook de yak verschijnt ten tonele. Dit langharige rund heeft een woest uiterlijk, is nerveus en eigenzinnig en is onontbeerlijk voor het leven hier op grote hoogte in de Himalaya. Het levert melk, wol en vlees en kan bovendien in de ruwste omstandigheden lasten tot 100 kg dragen.

Dag 7 Monjo – Namche (3450 meter)

Vlak na het vertrek uit Monja passeer je de ingang van het Sagarmata National Park. Deze dag blijkt hoe goed de aanloop is geweest voor het acclimatiseren. Diegenen die gisteren met het vliegtuig op Lukla zijn geland zien er een stuk minder florissant uit. Natuurlijk merk je dat je boven de 3000 meter bent gekomen. Je loopt door prachtig gebied met jeneverbesbossen vlak langs de rivier. In de verte zie je de karakteristieke rotspunt die de toegang vormt tot het Everest dal. Je loopt hoog boven de rivier over een schitterende hangbrug die versierd is met honderden in de wind wapperende gebedsvlaggen. Even na de plek waar de Bothe Kosi vanuit het westen de Dudh Kosi in stroomt begint de steile stijging naar het op +/-3500 meter hoogte gelegen Namche. Het is zwaar maar je hebt de tijd en het landschap wordt almaar spectaculairder. Steeds vaker torenen de witte pieken van 7000 meter en hoger boven de bossen langs het pad uit. Tegenover Namche zie je de typische dubbeltop van de Kwangde Ri.

Dag 8 Namche - marktdag/rustdag

Namche ligt in een kom van bergen. Zodoende wordt het beschut tegen koude winden en is het wonen hier aangenaam. Er zijn veel winkels en lodges. Veel mensen blijven hier een of meerdere dagen om verder aan de hoogte te wennen. Er is van alles te koop aan souvenirs en klimmaterialen. Vooral de zaterdagmarkt is een belevenis om bij te wonen. Van heinde en verre komen mensen hun koopwaar verhandelen. Deze worden uitgestald op de smalle veldjes even buiten het stadje; manden worden tegen de rotsen gezet en de yaks worden in het dorp gestald.
Aan de handel op zich komt vaak nog geen geld te pas. Rijst en fruit worden geruild tegen wol en vlees en iedereen is rijkelijk aan de lokale sterke drank: rakshi. In de omgeving maak je een acclimatisatietochtje o.a. naar het klooster van Khumjung en het “vergane glorie” Everest View hotel. Van hier heb je al zicht op Everest en de bergen en de vallei er naar toe. Verder zijn er de Everest expositie en het Sherpa museum.

Dag 9 Namche – Tengboche (3860 meter)

Langzaam klim je naar 3800 meter over open hellingen en hier en daar wat bossages; vervolgens daal je we weer af naar de rivier. Op +/-3200 meter steek je bij Phunki tenga de Imja Khola over, even later begint de steile klim naar het op een schouder gelegen Tengboche. Het grote, enige tientallen  jaren geleden geheel door brand verwoeste, klooster is met behulp van giften met name uit het buitenland weer helemaal hersteld. De dubbeltop van Kwangde Ri boven Namche en dichterbij de gletsjerstromen van de Thamserku zijn indrukwekkend.

Dag 10 Tengboche - Pangboche – Dingboche (4400 meter)

Vandaag loop je tot boven de boomgrens. In het dorp Pangboche is een klooster waar men vroeger de schedel en beentjes van een hand van een yeti bewaarde. Deze zijn onlangs gestolen zodat ze helaas niet meer te zien zijn. Het klooster is echter best de moeite waard. De onvergelijkbare Ama Dablam, Thamserku, Lhotse, Nuptse, Lobuche Peak, Pumori en de vele andere kanjers geven je het terechte gevoel tussen de hoogste toppen van de wereld te lopen. IJzige rotswanden afgewisseld met gevaarlijke hanggletsjers. Dingboche ligt in een zijvallei op 4400 meter hoogte. Het moet één van de hoogst permanent bewoonde plekken ter wereld zijn. De stenen huizen staan ver van elkaar verspreid tussen de akkers. Onderweg loop je langs één van de beroemdste pieken van de Himalaya: de Ama Dablam, zo bekend vanwege zijn eigenaardig overhellende vorm.

Dag 11 Dingboche - Chukung v.v. (4730 meter)

Je acclimatiseert nog een dag in Dingboche en je kunt je, als er tijd voor is, nog eens laten voorlichten over de gevaren van hoogteziekte door de arts van het Himalayan Rescue Association team uit Pheriche. Verder wordt deze dag gebruikt om deze zijvallei nog wat nader te verkennen. Je loopt langs de moeilijk beklimbare noordwand van de Ama Dablam en de zo nodig nog moeilijker zuidwand van de Lhotse. In Chukung, het laatste dorp in deze vallei, kun je lunchen. Deze route wordt ook altijd gebruikt als aanloop voor de beklimming van de Island Peak.

Een alternatief voor deze dag kan zijn:
Vroeg vertrekken uit Dingboche en ontbijten in Chukung. Daarna omhoog naar Chukung Ridge tot ± 5300 meter. Van
hieruit heb je een prachtig uitzicht op de Lothse, Makalu, Island Peak en Amphulaptcha-La en naar het westen de Ama-Dablam de Parchamo en de Tashi-Labtsa. Na de lunch in Chukung loop je dan weer terug naar Dingboche.

Dag 12 Dingboche - Lobuche (4910 meter) (eventueel via Kongma La)

Voor de mensen die zich fit voelen ligt in het verschiet om vanaf de Chukungvallei over de Kongma La over te steken naar Lobuche. Deze tocht is, hoewel spectaculairder, ook aanmerkelijk zwaarder dan de normale route door het dal via Periche. Van boven op de pas heb je een prachtig uitzicht op de Nuptse, de noordwand van de Ama Dablam en Lobuche Peak en diep beneden je (± 600 meter lager) zie je de piep kleine hutjes van Lobuche naast de gigantische bruingrijze Khumbugletsjer. De afdaling is steil en lastig en wanneer je weer beneden bent, moet je ook de gletsjer nog oversteken over een paadje dat omhoog en omlaag door het ijs en puinvelden slingert. Al met al een erg zware dag vlak voor de tocht naar Kala Pattar.(e.e.a. te beoordelen door de reisleiding) Voor de wat minder fitten is het niet ver vandaag. Steeds maar hoger stijg je langs de rivier en later de zijmorenen van de Khumbu gletsjer met allemaal van die fantastische toppen rondom je. In Lobuche staan een aantal lodges op bijna 5000 meter pal naast de met puin bedekte Khumbugletsjer waar je diep verscholen in de slaapzak de nacht (en ook de volgende) doorbrengt.

Dag 13 Lobuche - Gorak Shep (5100m) (via Everest BC)

De meeste zullen niet goed hebben geslapen op deze hoogte en met deze kou. Hopelijk zit het weer mee vandaag. We ploeteren over puinhellingen, een gletsjer en de zandplaat bij Gorakh Shep. Het gaat echt langzaam vandaag. Wie zin heeft en voldoende energie kan nu de tocht heen en weer naar het Basiskamp maken. Je loopt een aantal uren over de gletsjer naar de geweldige Khumbu ijsval. De expedities hebben hier basiskampen ingericht en je krijgt een idee welke de moeilijkheden zijn die ze als eerste moeten overwinnen: de gigantische gletsjerspleten en ijstorens waaruit de ijsval bestaat. Vandaag overnachten we in Gorak Shep, aan de voet van de Kala Pattar. 

Dag 14 Gorakshep – Dzongla (4830 meter)(via Kalapattar)

In de ochtend beklimmen we de Kala Pattar (+/- 5600 m) de laatste spaarzaam met gras begroeide donkere heuvel. Op de top is er het uitzicht op de zwarte piramide van de Everest, de hoogste berg van de wereld. Beneden je de Khumbugletsjer en verder 360 graden rondom sneeuw en gletsjers. De rest van de dag daal je weer af naar Lobuche en een paar uur verderop light de lodge van Dzongla. De rest van de dag zitten we lekker in het zonnetje te kijken naar de ongelooflijke noordwand van de Chobo Labtsan waar zo af en toe stukken ijs afbreken. Naar rechts toe zien we in de verte al de gespleten gletsjer die toegang geeft tot de Cho La. Afhankelijk van de acclimatisatiegraad en hoe iedereen zich voelt kan ook gekozen worden voor een lichter programma, waarbij je in Lobuche blijft overnachten. Een en ander ter beoordeling van de gids. 

Dag 15 Dzongla – Cho La - Tagnag (4680 meter)

Vanuit de hut dalen we een klein stukje af naar de bodem van de brede vallei. We lopen in een anderhalf uur naar de voet van de pas. Het is een steil stukje over rotsplaten net voordat we op het ijs stappen. De top van de pas wordt gevormd door een vlakke gletsjer waarin geen spleten zitten. Onder slechte weersomstandigheden kan de pas onbegaanbaar zijn. We lopen dan de gewone trail weer uit naar beneden via Tengboche. De afdaling van de Cho La aan de Gokyo kant is steil en het is oppassen geblazen vanwege mogelijke steenslag. Technisch is het echter niet moeilijk. Nadat we zijn afgedaald volgt nog een korte klim (+/- 100 m), voor we definitief over de bobbelige grasvlakten afdalen naar Tagnag waar we overnachten.

Dag 16 Tagnag - Gokyo - Gokyo Ri (5350 meter)

We beginnen vandaag met de oversteek van de Ngozumpa gletsjer die ongeveer 2 á 2,5 uur duurt. Vanaf Tagnag aan de oostkant van de gletsjer naar het noorden totdat Gokyo Lake ongeveer recht tegenover ons aan de westkant van de gletsjer ligt. Dan de morene  op en de puinbak in. Op en neer over keien en blokken. Gletsjermeertjes en ijsmuurtjes tussen het puin en gruis. Aan het eind weer de morene op en dan ligt het blauw-groene meer voor ons, misschien nog voor een deel met ijs bedekt. Gokyo zelf is een vlakke plek aan een prachtig blauw meer op 4790 meter hoogte. Er staan een aantal comfortabele lodges waar je `s middags lekker kunt relaxen terwijl je zicht hebt op het meer en de omringende witte toppen. Ook hier is een bergtop, de Gokyo Ri, vanwaar je de Mount Everest goed kunt zien. Na de lunch kun je op je gemak deze bult beklimmen. 
Je kunt er ook voor kiezen om langs de grote gletsjer in noordelijke richting verder het dal in te lopen. Er zijn verschillende hoger gelegen meren die je op deze manier kunt bereiken. Je komt dan heel dicht onder de zuidwand van de 8201 meter hoge Cho Oyu.

Dag 17 uitstapje richting Cho Oyu

Dit is een spectaculaire dag waarbij je over en langs de grote gletsjer verder het dal omhoog loopt. Er zijn verschillende hoger gelegen meren die je op deze manier kunt bereiken. Je komt dan heel dicht onder de zuidwand van de 8201 meter hoge Cho Oyu. 

Dag 18 Gokyo - Renja La (5360 meter) – Lungde (4380 meter)

Vanaf Gokyo steek je de 5360 meter hoge Renja Pas over naar Lungde in de vallei van de Bothe Kosi. Deze route was lange tijd restricted area en de pas was lastig. Tegenwoordig is het wel toegestaan en de pas is beter begaanbaar geworden.Toch blijft het een pittige oversteek. De Bothe Kosi vallei is aan de noordkant afgesloten door de hoge bergruggen die de grens met Tibet vormen. Op nog geen 20km ligt de 5700 meter hoge Nangpa-La, de pas die door veel Tibetaanse vluchtelingen werd gebruikt om aan de Chinese overheersing te ontkomen.

Dag 19 Lungde – Thame (3800 meter)

We dalen verder af langs de Bhote Kosi naar Thame.  Een goede plek om te lunchen voor we onze weg vervolgen naar Namche Bazar. Eerst over de brug net buiten Thame, waar de Bothe Kosi zich met geweld door een nauwe kloof perst. Mooie rotsschilderingen net na de brug die weer behangen is met gebedsvlaggen en kata´s.  

Dag 20 Thame-Namche (3450m)

Een relaxte wandeling terug naar Namche waar we al rond de lunchtijd aankomen. Vlak voor Namche een kleine stijging en even later een prachtig  uitzicht over de kom waarin dit dorp verscholen ligt.  Tijd om een boek te lezen, te internetten of je kleren te wassen. 

Dag 21 Namche – Phakding (2610 meter)

Dezelfde route als de heenweg. Een laatste blik op de Everest. Het wordt nu weer een stuk warmer ten minste in vergelijking met Lobuche. Je komt waarschijnlijk wel wat andere toeristen tegen die op weg zijn naar Namche. Vanavond neem je een passend afscheid van de dragers en de gidsen die je trouw de hele tocht hebben begeleid. Fooien worden uitgedeeld en het  gebruikelijke toespraakje van één van de deelnemers wordt door de crew zeer op prijs gesteld.

Dag 22 Phakding – Lukla (2880 meter)

Een korte dag. In enkele uren loop je naar Lukla waar je de laatste nacht van deze trek doorbrengt. Het dorp is niet groot maar er is nogal wat bedrijvigheid door het vliegveldje van waar je morgen terug vliegt naar Kathmandu. Mocht je door onvoorziene omstandigheden in tijdnood gekomen zijn dan kun je vandaag van Namche naar Lukla lopen.

Dag 23 Lukla – Ramechhap - Kathmandu (1250 meter)


Het wachten op deze vliegtuigjes is altijd een wat nerveuze bezigheid. Het is nooit zeker of het weer goed blijft of dat er toch weer meer wachtenden voor ons zijn. Uiteindelijk is het dan zover. We zitten in het 19-persoons vliegtuigje en stuiteren de steile startbaan af. Spectaculair! De Twinotters vliegen af en aan.

Sinds najaar 2019 worden er eigenlijk geen vluchten meer uitgevoerd van Lukla naar Kathmandu (grote spelbreker is mist / slecht weer), maar vlieg je naar Ramechhap en vervolgens in ong 5 uur naar Kathmandu. Mocht het wel weer mogelijk worden om direct van Lukla naar Kathmandu te vliegen, dan zullen we samen met onze agent naar de omboekmogelijkheden kijken. Idealiter laten we iedereen direct van Lukla naar Kathmandu vliegen, maar het risico dat je vertraging oploopt is wezenlijk. Op de terugweg kan het ronduit funest zijn in verband met mogelijk missen van de intercontinentale retourvlucht. Dus om de logistiek van de trektocht maximaal te kunnen garanderen, is de prijs die je betaalt dat je  een oncomfortabele busrit voor lief moet nemen (welke ten koste gaat van een halve dag Kathmandu).

We vliegen naar Ramechhap waar de bus ons opwacht en weer terugbrengt naar Kathmandu, waar de drukte na drie weken in de bergen, ons rauw op het dak valt. Mocht je om een of andere reden niet met de reguliere vlucht kunnen vertrekken dan kunnen we alsnog een helikopter inschakelen. De meerkosten voor deze operatie wordt over de deelnemers verdeeld.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord