Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146

Deze pagina afdrukken Individuele wandelreis Nepal | Manaslu Rond (lodgetrek)
Van dag tot dag

In het midden van Nepal ligt het Manaslu massief waarvan de hoogste top reikt tot ± 8100 meter. Er loopt een oude karavaanroute achter deze bergen langs, vlakbij de Tibetaanse grens. Sinds de annexatie van Tibet door China in 1959 en het uitwijken van de opstandige Tibetanen naar Nepal zijn de makkelijker grensovergangen tussen de twee landen politiek gevoelig gebied. Voor de Manaslu trek hield dit tot 1990 in dat er geen westerlingen werden toegelaten. Na 1990 is dit wel mogelijk met een zogenaamd special permit. De tocht is zeer gevarieerd en loopt van subtropisch laagland tot aan hooggebergte door verschillende zones waarin klimaat en vegetatie maar ook religie, huizenbouw en klederdracht steeds grote veranderingen ondergaan. In tegenstelling tot de drukte in een, wat landschap betreft vergelijkbaar, gebied als Annapurna is men hier nog nauwelijks ingesteld op toeristen. Sinds 2013 is het mogelijk geworden om op de hele route gebruik te maken van lodges.

Onderstaand vind je de beschrijving van de trek, dag 1 is het vertrek uit Kathmandu, de laatst beschreven dag is de reisdag terug naar Kathmandu. Naast de trekking kunnen we ook de vliegreis en de overnachtingen in Kathmandu voor je regelen.  Luchtvaartmaatschappijen die we kunnen boeken zij o.a. KLM, Jet Airways, Qatar Airways, Etihad Airways, Malaysian Airlines, Singapore Airlines. We zoeken de meest voordelige en best aansluitende vlucht bij de gewenste reisdata.

Een opmerking vooraf

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De gids kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 Kathmandu - Soti Khola

Je vertrekt vroeg uit Kathmandu. De weg naar Arughat is vanaf de hoofdweg nog niet heel erg goed en wat vertraging heb je zomaar. De route is verder heel mooi en vooral heel groen, langs riveren en heuvel op en heuvel af.. Arughat is een flink bergdorp met lodges en winkels en dan nog een stukje verder ligt het nu over de weg bereikbare dorp Soti Khola. Hier begin je morgen met de prachtige trekkking.

dag 2 Soti Khola naar Khorlabensi, 7 uur lopen, 970 meter

Het grootste gedeelte van de tocht volg je de Budhi Gandaki rivier stroomopwaarts. Het dal is nog breed en het landschap kenmerkt zich door rijstvelden en akkertjes. Het zullen warme dagen zijn omdat je nog in het lage gedeelte van de trek bent. Je loopt naar het noorden tot het punt waar de Siyar Khola zich, vanuit het oosten komend, samenvoegt met de Budhi Gandaki. Daar buig je af naar het westen richting Larkja Himal en Manaslu Himal.
De trail gaat wat op en neer (Nepali flat) en kan hier en daar glad zijn, maar nergens moeilijk. Onderweg passeer je diverse dorpen en kleine nederzettingen. Je overnacht in Khorlabensi  in een lodge. Looptijd +/- 7 uur.

dag 3 Kholabensi naar Jagat, Ī7 uur 1370 meter

In tegenstelling tot de eerste dagen krijg je nu ook wat steilere stukken. Zowel omhoog als omlaag. Je passeert de warme bronnen van Tatopani (tato = warm en pani = water) Het dorp wordt van warm water voorzien via kranen in een gemetselde muur. De rijstvelden maken langzaam aan plaats voor akkertjes met gierst en boekweit. Langs de paden groeit de wilde cannabis. Na Tatopani steek je de brug over naar de oostelijke oever van de rivier en vervolg je de weg naar het Gurungdorp Jagat. Looptijd +/- 7 uur.

dag 4 Jagat naar Philim, 5 uur, 1590 meter

Korte loopdag vandaag. Je luncht dan ook niet onderweg maar bij aankomst in Philim. Onderweg heb je zicht op de Shringi Himal, een 7175 meter hoge top in het noorden, dicht bij de grens met Tibet. Het dorp heeft meerdere lodges en overal zijn kranen. Na de lunch heb je tijd om wat kleren te wassen en voor een wandelingetje door het hoger gelegen deel van het dorp of een bezoek aan de gompa die op ongeveer een half uur lopen en 150 meter boven het kamp ligt. Er is in het dorp een soort huiskamer bioscoop die vaak druk bezocht wordt door de lokale bevolking. Er kan getelefoneerd worden maar de verbinding is niet altijd optimaal. Looptijd van Jagat naar Philim ±5 uur.

dag 5 Philim naar Deng, 6 uur lopen, 1860 meter

Je komt langzaam maar zeker in boeddhistisch gebied. In de komende dagen zullen manimuren en kani’s (toegangspoorten), gebedsvlaggen en gebedsmolens deel uitmaken van het landschap. De dag begint met een geleidelijke stijging maar in de loop van de dag zal het aantal stijgingen en dalingen toenemen. Gedeeltelijk door mooi oerbos met onder je het gedonder van de snelstromende rivier en dan weer over open stukken waar de wind, die vaak vanuit het noorden komt, redelijk fris kan zijn. Bij het dorpje Chumjet passeer je de Chhuling Khola. Deze rivier komt vanuit het westen en hierlangs ligt de trail die naar de Rupina La gaat. Uiteindelijk kom je aan in Deng, waar je in de lodge overnacht.  Looptijd vandaag +/- 6 uur.

Dag 6 Van Deng naar Namrung, 7 uur lopen, 2630 meter

Na het passeren van de hangbrug, maken we een korte en steile klim en lopen daarna over een glooiend pad met een geleidelijke stijging. Via de volgende hangbrug gaan we naar de linkeroever. De vallei wordt steeds breder en hoog op de verschillende hellingen staan gompa’s (klein boeddhistisch klooster). De dorpjes hebben stenen huizen met zwarte leistenen op de daken. Bij het begin van een dorp staat een stenen toegangspoort die van binnen prachtig is beschilderd. Opeens, middenin het bos, blijkt de Buri Gandaki een enorme rots doorklieft te hebben. De kloof wordt via een houten bruggetje overgestoken. Het loont de moeite om even naar beneden te kijken en het woest kolkende water te aanschouwen. Een half uurtje later wordt de rivier weer gekruist. Hierna begint een vrij lange klim, hier en daar steil, door het bamboe- en rododendronbos naar het eindpunt voor vandaag, Namrung met een boeddhistisch kloostertje, een checkpost en een winkeltje. (7 uur, 2630m)

dag 7 Deng naar Lho, 4 uur lopen 3180 meter

Vandaag is een wat kortere dag. In de ochtend geleidelijk stijgend maar na de lunch wordt het steiler en krijg je te maken met landslides, natte stukken en glibberige stenen. Je bent intussen helemaal naar het westen afgebogen en de Tibetaanse grens ligt minder dan 10 km hemelsbreed ten noorden van je. Je komt nu in het gebied dat al sinds het begin van de annexatie van Tibet door China, bewoond wordt door Tibetaanse vluchtelingen. Veel van hun Tibetaanse cultuur en leefwijze hebben deze mensen meegenomen naar dit gebied. Tot aan Samdo, het laatste dorp voor je de pas oversteekt, zullen de nederzettingen zich kenmerken door de Tibetaanse sfeer. Een prachtige dag, het landschap verandert steeds en wordt kaler. Je moet veel stijgen en dalen. Je hebt steeds mooi zicht over de velden en komt langs veel manimuren en stupa’s of chortens zoals ze in het Tibetaans heten. Je passeert de gompa van Lihi en stijgt verder tot je door de stenen poort van Sho gaat. Even later heb je een prachtig zicht op de Naike Peak, Manaslu noord en uiteindelijk Manaslu Peak. Lho is een prachtig gelegen dorp met ommuurde velden die in het najaar goudgeel zijn van het rijpe graan. In het oosten heb je zicht op de toppen van Ganesh Himal en in het noorden de gletsjers op de bergen die de grens met Tibet vormen. Als je vroeg bent kun je nog een bezoekje brengen aan het klooster van Lho en soms is het mogelijk om accu’s op te laden of te telefoneren (sateliettelefoon) Looptijd +/-4 uur.

dag 8 Lho naar Samagaon, Ī 3,5 uur lopen, 3550 meter

Vandaag weer een korte loopdag, je luncht dan ook niet onderweg maar in het grote en mooie dorp Samagaon, waar je 2 nachten zult doorbrengen. Eerst ga je een flink stuk omlaag naar de rivier. Je volgt die tot je in Syaula aankomt. Het is een vrij nieuw dorp en het wordt bevolkt door Tibetaanse vluchtelingen die nog steeds over de voormalige handelsroute via de Lajyung Bhandjyang en het dal van de Sanam Khola naar Samdo komen. Dan is het nog ongeveer 1½ uur lopen naar Samagaon. De route gaat over een grote vlakte en het dorp ligt in een soort kom.  Looptijd +/- 3½ uur.

dag 9 acclimatisatie-/ rustdag in Samagaon 3350 meter

Vandaag zijn er vele mogelijkheden. Misschien kun je een Puja (gebedsdienst) laten houden in de gompa van het klooster. Lekker uitrusten en wat kleren wassen, door het dorp lopen en zien hoe de Tibetaanse dorpelingen leven en werken. Een wandeling naar het Birenda dal of een stuk richting Manaslu BC of een wat langere wandeling naar Pung Gyen Gompa behoren ook tot de mogelijkheden. De Gompa ligt op ongeveer 3900 meter op een van de hellingen langs de Numla Khola. Natuurlijk kun je ook gewoon lekker luieren en/of lezen bij de lodge als je daar behoefte aan hebt.

dag 10 Samagaon naar Samdo, Ī3 uur lopen, 3850 meter

Door het bos ga je geleidelijk omhoog. Later wordt het meer open en kan er een koude wind opsteken. Wat warme kleren in je rugzak is aan te bevelen. Je volgt de Budhi Ghandaki in noordwestelijke richting tot het laatst bewoonde dorp voor de pas. Je loopt door yakweiden met tientallen meters lange manimuren. De hoogte is merkbaar en in het laatste stuk zitten nog een paar stevige klimmetjes. Je luncht in Samdo en daarna kunnen de liefhebbers nog een tochtje maken naar een 200 meter hoger gelegen topje om van het uitzicht te genieten.  Looptijd +/- 3 uur.

Dag 11 rust/acclimatisatiedag, wandeling in de zijvallei richting Tibet

Wederom een dag om aan de hoogte te wennen of gewoon te rusten. Het is aantrekkelijk om de heuvel boven Samdo te beklimmen, het geeft een prachtig uitzicht op zowel de wijdse hoogvlakte in zuidelijke richting naar Sama (met de Himalchuli op de achtergrond), als op de Larkya La naar het westen, die we over twee dagen zullen oversteken. Vooral ‘s nachts merk je dat je bijna op de 4000 meter zit, zodat acclimatiseren geen overbodige luxe is. (3850m)

dag 12 Samdo - Dharmasala (Larkya La BC), 4 uur, 4460 meter

Je loopt vandaag naar de laatste overnachtingsplaats voor je de pas over steekt. Je doet het kalm aan want je stijgt vandaag zo’n 800 meter en morgen wacht een zware dag als je de pas oversteekt. Aan de zuidkant van het pad heb je zicht op de North Peak en de Larkya Peak van het Manaslu massief en aan de noordkant de kale, ruige steenwoestijn die tussen jou en de Tibetaanse hoogvlakte ligt.  Dit wordt de koudste nacht op deze tocht en hoogst waarschijnlijk ook de kortste. Er is hier een grote nieuwe lodge gebouwd waar het soms passen en meten is om iedereen een goede slaapplek te kunnen geven. Looptijd +/- 4 uur.

dag 13 Larkya La BC - Larkya La 5105 meter Ė Bhimtang, 8 tot 10 uur, 3600 meter

Nu moet het dan gebeuren, de lange oversteek over de Larkya La naar Bhimtang. Je staat heel vroeg op en vertrekt in het donker want misschien is het grootste deel van de pas besneeuwd en dan kan met name de lange steile afdaling lastig en tijdrovend zijn. De aanloop naar de pas gaat geleidelijk en hopelijk is het een heldere zonnige dag zodat je, zodra het licht is, kunt genieten van het indrukwekkende landschap. Morenen, enorme massieven, gletsjers, witte toppen die scherp afsteken tegen de blauwe lucht en de verijsde gletsjermeertjes. De pas tekent zich niet echt af als een scherpe overgang maar de gebedsvlaggen vertellen je dat je op het hoogste punt bent aangekomen. Ook jij kunt, traditie getrouw, je gebedsvlaggen er bij hangen. In de daarna volgende afdaling gaat het nog een keer iets omhoog naar een tweede pasje. Dan gaat het lang en behoorlijk steil omlaag maar we nemen af en toe de tijd om te genieten van het fenomenale uitzicht. Pas bij de morenerug wordt het pad wat minder steil en gaat het wat makkelijker. Langs de morene-wal loop je naar de het grote grasveld met wat huisjes. Moe maar voldaan strijk je neer in een lodge. De looptijd kan deze dag sterk variëren en is erg afhankelijk van de terrein gesteldheid. Je moet er rekening mee houden dat je gemiddeld 10 tot 11 uur nodig hebt inclusief een paar korte pauzes onderweg.

dag 14 Bhimtang Ė Yak Kharkha, 4 uur, 3000 meter

Je slaap uit en vervolgt de tocht omlaag. Door prachtige bossen met een geweldig zicht op de pieken van de Manaslu achter je, loop je rustig langs de rivier naar Karche. Dit ligt net voorbij de Surki Khola, een rivier die vanuit het noordwesten komt en uitmondt in de Dudh Khola. Je loopt langs de Dudh Khola verder omlaag naar het zuiden. Eerst nog een gemeen klimmetje over de Kharche pas maar daarna overwegend omlaag langs morenen, yakweiden, witte strandjes en stenen langs de rivier die omlaag kolkt en de naam Dudh (melk) waar maakt. Ook zie je weer mooie stukken bos met baardmossen. Het is heerlijk om weer groen om je heen te hebben na de woeste schoonheid van rotsen, sneeuw en ijs. Je houdt onderweg nog wel zicht op de majestueuze bergen om je heen. Dan is het nog een kort stukje naar Yak Kharkha, waar je gaat overnachten. Looptijd +/- 4 uur.

dag 15 Yak Kharkha - Dharapani, 5 uur 1980 meter

Het dal van de Dudh Khola ligt tot aan het einde bij Dharapani merendeels in de schaduw. De wandeling voert door veel mooi bos. Bij Thonje steken we twee keer een brug over, zodat we op de orografische rechteroever van de Marsyangdi Khola uitkomen. Na de checkpost blijkt dat het uit is met de Manaslu-rust. We komen vele Annapurna wandelaars tegen die in evenzovele lodges hebben geslapen. Het dal is mooi, diep ingesneden, met hier en daar kaarsrechte hoge rotswanden. Bij Dharapani overnachten we. Looptijd +/-5 uur.

dag 16 Dharapani Ė Jagat of Syange, 5-7 uur, 1300-1100 meter

Na Dharapani steken we met een hangbrug de rivier over.
In de wilde rivier liggen enorme rotsblokken en het dal met hoge, steile wanden blijft boeien. Het pad loopt vrij steil omhoog waarna het meestal snel weer daalt. Met een lange hangbrug wordt de rechteroever weer bereikt.
Het dorp Tal ligt in een verbreding van de vallei. Van hoge bergwanden storten mooie watervallen naar beneden. Vandaag dalen we verder af door karakteristieke dorpjes als Chyamche en Jagat.
Dit is ook de dag dat we de smalle kloof tussen Manaslu en Annapurna passeren. We overnachten in Jagat of Syange. Hier wordt er voor het laatst overnacht in lodges. s Avonds worden kleding, schoeisel en fooien weggegeven. Daarna zingen, dansen en voor wie wil is er eventueel rakshi. Een wandelavontuur is bijna ten einde. (5 – 7 uur, 1300 of 1100m)

Dag 17 per bus terug naar Kathmandu

Na het ontbijt stappen we in een jeep of bus voor de rit naar Bulbule of Besisahar. Tot Besisahar is de weg nog onverhard met her en der nogal wat kuilen. Daarna begint het asfalt en kunnen we overstappen op een reguliere bus naar Kathmandu. Bij Dumre komen we op de weg die van Pokhara naar Kathmandu loopt. Evenals op de heenweg zullen we in Muglin lunchen. De rit zal afhankelijk van het toestand van de weg en verkeer 6 tot 10 uur duren. Vooral de pas naar de Kathmandu vallei kan nog wel eens vertraging opleveren. Na een uitgebreide douche beurt in het hotel, kunnen we terug zien op bijzonder en zeer afwisselende tocht.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord