Home Diashows Reisboekenshop Contact> Mijn HT
Vragen? Bel ons op 0522 241146

Deze pagina afdrukken Individuele wandelreis Nepal | Mustang (lodgetrek)
Van dag tot dag

Een opmerking vooraf

Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 van Kathmandu naar Pokhara

Een ongeveer 7 uur durende rit door het boeiende berglandschap van centraal Nepal brengt je naar het toeristenstadje Pokhara. Bij helder weer heb je prachtig uitzicht op de zuidwanden van de diverse Annapurna`s (waaronder de Machhapuchhare) en Dhaulagiri. In Pokhara overnachten je in een hotel.

dag 2 Pokhara-Jomosom-Kagbeni, 20 minuten vliegen, 2 uur lopen, 2850 meter

Vroeg in de ochtend vlieg je, zwevend tussen de Annapurna en de Dhaulagiri door de Kali Gandaki vallei noordwaarts. Na ± 20 minuten land je op de geasfalteerde baan van Jomosom en je bent daarmee direct in een hele andere wereld. Je blijft hier niet omdat het stadje op zich niet zo interessant is. Door de keiige Kali Gandaki bedding loop je noordwaarts tot het vestingdorpje Kagbeni, waar het district Upper Mustang begint. Het is niet zo ver lopen zodat je deze dag de tijd hebt om het stadje eens goed te bekijken. Hier begint Mustang en dat is aan alles al te zien: de kleding van de mensen, het klooster, de smalle kruip-door-sluip-door steegjes en de woestijnomgeving. Dit is de laatste plaats waar je ook toeristen tegenkomt die de tocht rond de Annapurna lopen.

dag 3 Reservedag ivm de vlucht anders mogelijkheid: Kagbeni naar Muktinath en terug 5 uur lopen, 3750 meter

Vanuit de lodge loop je in een heel rustig tempo naar Muktinath. Hier is een tempeltje gebouwd over een gasvlammetje en het is een bedevaartplaats voor zowel Hindoes als Boeddhisten. Je kunt dus veel pelgrims tegenkomen op het pad. Het is vandaag een inlooptocht, niet ver maar wel vermoeiend doordat je al snel op grote hoogte bent. In de middag daal je weer af naar de lodge in Kagbeni zodat het gevaar op hoogteziekte minimaal is.

dag 4 Kagbeni naar Chele 5 uur lopen, 2450 meter

’s Morgens passeer je eerst de checkpost die er op toeziet dat iedereen een permit heeft en er wordt gecontroleerd op het bezit van videocamera’s. (Wil je filmen dan kost dat 5000 dollar of je moet het clandestien doen.) Vanaf Kagbeni loop je eerst een aantal uren door de rivierbedding met hier en daar een stijging om aan de steile oever en rivierdoorwadingen te ontsnappen. Onderweg passeer je een aantal dorpjes waarbij je ook nog een kloostertje kunt bekijken. In de middag lijkt het alsof je een gigantische Efteling binnengaat: rode loodrechte rotswanden aan beide kanten van de rivier. Soms zijn er door mensen uitgehouwen gaten in de wanden waarin waarschijnlijk de eerste mensen hun onderdak hebben gemaakt. Je vraagt je af hoe ze ooit hiervan gebruik hebben kunnen maken zo hoog boven de rivier. Vanaf nu is alles ommuurd vanwege de harde wind met bijbehorende stofwolken die bijna elke dag opsteekt.

dag 5 naar Shyammochen, 6 uur lopen, naar 3500 meter via 3800 meter

Nu volgt een steile vermoeiende klim tegen de col aan de overkant. Bovengekomen ben je in een andere wereld beland met links van je een steil gebergte en voor je laag golvende bergruggen. Hoger en hoger gaat het vandaag over een aantal passen.

dag 6 naar Dhakmar, 5 uur lopen, 3450 meter

De dagetappe is gemiddeld qua lengte en `s morgens steek je een pasje over waarna je afdaalt naar het mooie, grote middeleeuwse dorp Ghemi. Het is leuk om even door de oude straatjes te wandelen en het klooster te bezoeken. Het gebied is grotendeels desolaat, kaal en verlaten. Alleen een enkele jeneverbesstruik houdt hier nog stand. De wind en andere vormen van erosie hebben het zachte kleurrijke gesteente geslepen tot wonderlijke vormen. Heel indrukwekkend is vooral een roodgele rotswand met “orgelpijpen” achter het stadje. Het lijkt haast niet echt maar uit een droomwereld. Na Ghemi steek je een riviertje over en passeer je de langste manimuur van Mustang. Het is een prachtig oud bouwwerk temidden van een surrealistisch landschap. Even verderop is er een soort tuin van meerdere chörtens waarvan de kleuren overeenkomen met het omliggende berglandschap. Bij Dhakmar zal met name de rode rotswand met de in vroeger tijden bewoonde grotten je verbazing wekken.

dag 7 naar Lo Manthang (Mustang), 5 uur lopen, 3800 meter via 3850 meter

In het voorjaar, meer dan in het najaar komen de dorpjes met hun groene velden en boompjes op je over als ware oases temidden van een gigantisch maanlandschap. Halverwege het dorp Tsarang kun je de hele route van de terugweg overzien en we proberen te onderscheiden waar de dorpjes en de paden zijn waar we dan zullen lopen. Maar dat blijkt niet gemakkelijk en zal aanleiding zijn tot veel discussie. 
De door de Chinezen aangelegde weg is klaar. Om die reden loop je vandaag over een direct pad naar Lo Gekar. Hier ligt het kleine maar erg bijzondere klooster uit de 12e eeuw: Gar Gompa. Mustang zelf is omgeven door een hele hoge muur met vierkante torens op de hoekpunten. Alleen een wit paleis van vier verdiepingen en drie roodgekleurde kloosters steken boven de muren uit. Het stadje heeft slechts één poort. Met 1000 inwoners is Mustang naar de maatstaven van de regio een grote stad. Sinds de weg vanuit Tibet klaar is komen hier vrachtwagens met allerlei Chinese goederen die door Nepalese handelaren verder worden gebracht om te verhandelen.

dag 8 Lo Manthang

De witte huizen hebben op de hoekpunten van de platte daken roodgeverfde chorten met daarop gebedsvlaggen, die aan lange stokken naar beneden wapperen. De inwoners zijn nog overwegend traditioneel gekleed. De straatjes zijn smal en bochtig en het stadje als geheel straalt een middeleeuwse sfeer uit. Je  bezoekt 2 kloosters, een monnikenschooltje en zo mogelijk het paleis en het koninklijk paar.

dag 9 Lo Manthang - Chosar - Lo Manthang, 6 uur lopen

Buiten Lo Manthang is een bezoek aan Tinkhar, waar het zomerpaleis van de koning is, maar vooral aan de regio Chosar de moeite waard. In Chosar zijn een aantal prachtige Gompa’s waarvan één in de rotsen gebouwd en vele oude hol-woningen. De hol-woningen zijn onder leiding van een gids te bezoeken. Een zeer bijzondere ervaring voor diegenen die zich in gedachten enigszins kunnen verplaatsen naar (wederom) het leven dat zich hier eeuwen geleden afspeelde. De rondwandeling langs Chosar duurt heen en terug zo’n 6 uur.

dag 10 naar Yara, 7 uur, 3300 meter via 4100 meter

We volgen in eerste instantie de dirt-road die naar Tsarang leidt, maar na ongeveer een uur houden we links (oost) aan. Het pad loopt richting de heuvels die in de zon soms een soort gouden gloed hebben. Het is geen moeilijk traject en het uitzicht – het blijft zo…..- is schitterend. Soms zien we de Annapurna keten aan de horizon, tot we opeens bij een steile afdaling komen richting Dhi. Het pad bestaat nog meer dan eerst uit stof en losse stenen, dus voorzichtigheid is hier en daar weer eens geboden. Dhi is een typisch Mustang-dorp, en nog duidelijk minder bezocht dan de dorpjes aan de overkant van de Kali Gandaki-vallei.
Van Dhigaon dalen we iets af naar de rivierbedding om aan de andere kant weer omhoog te klimmen. Het is een nog korte (ca. 2 uur) en eenvoudige etappe naar Yara. (7 uur, 3300m)

dag 11 naar Luri Gompa en terug, 5 uur lopen

De tocht naar Luri Gompa duurt zo’n 2,5 -3 uur en we volgen wederom een vrijwel (meestal) droge rivierbedding. Luri Gompa is een bijzondere plek met twee kleine kloosters, waarvan er één grotendeels in de rotsen ligt. Indien er een overnachtings-mogelijkheid voorhanden is blijven we de nacht hier. Helaas zullen we, als er geen lodge is, weer moeten afdalen naar Yara. De afdaling naar Yara is eenvoudig, maar het bezoek aan Luri is dan wat kort. (5 uur, 3800m)

dag 12 Yara naar Tsarang, 5 uur, 3350 meter

Vanaf Yara volgen we de rivier in westelijke richting en we komen op die manier uit in de diep uitgesleten Kali Gandaki rivierbedding. Aan de andere kant stijgt het pad daarom ook weer steil omhoog naar de kam tussen de 2 rivieren in op 3800 meter. Dan nog 2 keer een rivier dal door, maar die hebben niet zo’n groot hoogte verschil. Tsarang is een oude hoofdstad van de regio en het heeft naast een mooi klooster ook de ruïnes van een groot paleis. Het dorp ligt in een grote vlakte waar voor Mustang begrippen veel landbouw mogelijk is.

dag 13 Tsarang via Ghemi naar Zaite, 5 uur lopen, 3800 meter

Door een kaal glooiend landschap lopen we vandaag naar Ghemi en hier zijn we weer op de trail waarlangs je omhoog liep.  Ghemi ligt op ongeveer 3500 meter. Na Ghemi lopen we over 2 pasjes van respectievelijk 3765 m en 4020 meter naar de kleine nederzetting Zaïte. Hier nemen we onze intrek in een eenvoudige lodge.

Dag 14 Zaite - Syangbochen - Chungsi Cave - Samar, 6 uur, 3600 meter

Een mooie  en interessante dag vandaag die heel wat ups en downs kent. Via 2 piepkleine dorpjes lopen we over een soort vlakte die dan weer doorsneden wordt door riviertjes die je noodzaken om af te dalen en er weer uit te klimmen. Dan volgt net voor Shyanbochen nog een pasje op 3850 meter. Na Shyanbochen nemen we een ander pad dan op de heenweg. Nu volgen we een pad naar beneden door een kloof en het lijkt of je afdaalt in de schoot van moeder aarde: overal om je heen loodrechte rotswanden. Ergens op het diepste punt volg je een paar honderd meter een vallei naar rechts. Je ziet de trappen al die toegang geven tot de Chungsi Cave. Hier heeft Guru Rinpoche volgens overlevering een aantal gemediteerd. In de grot is er een soort natuurlijk stupa ontstaan en je kunt zien, getuige de vele gebedsvlaggen en yakboterlampjes, dat deze indrukwekkende plek nog steeds gebruik wordt voor meditatieve doeleinden. Dan keren we terug op de route en kijkend in de diepe spelonken naast het pad ontstijgen we langzaam weer aan de moederschoot. Na hier en daar enorme gaten in de rotswanden te zijn gepasseerd stijgen we weer naar een pasje waarlangs we dan ergens in de middag aankomen bij het dorpje Samar. Hier slapen we in een grote boerderij-lodge met een mooi uitzicht rondom.

Dag 15 Samar - Chusang - Jomosom, 5 uur + 2 uur rijden, 2750 meter

Vanaf Samar is het nog een klein uurtje vlak alvorens we langs een spectaculair maar stoffig pad gaan afdalen. Langs loodrechte gele en rode wanden slingert het pad zich naar beneden waarbij je aan je rechterhand zicht hebt op een tegenoverliggend dorp met er tussenin een diep ravijn. Ongeveer 1,5 uur later ben je in het dorp Chele waar je op de heenweg hebt overnacht. We lunchen hier en vervolgen daarna onze weg naar beneden. Daar waar we d.m.v. een brug de Kali Gandaki oversteken is de rivier smal en diep, komend uit een smalle spleet waarvan je het einde niet kunt zien. In de rode rotswand zie je nog de gaten van holen waar in lang vervlogen tijden mensen moeten hebben gewoond. Bij het dorp Chusang is de trek ten einde en we wachten op vervoer dat je in ongeveer 2 uur naar Kagbeni en Jomosom kan brengen.

dag16 Jomosom naar Pokhara

Wederom vlieg je in een 18-persoons vliegtuigje door het diepste dal der aarde tussen Annapurna en Dhaulagiri door en over “Poon Hill” naar Pokhara dat nu wel erg groen en tropisch aandoet en aanvoelt.

dag 17 Pokhara

Pokhara is een geweldig stadje om bij te komen van de vermoeienissen van een tocht. Het klimaat is uiterst aangenaam, de uitzichten schitterend. Je kunt er zwemmen in het meer en je te goed doen aan allerlei ongelooflijk lekkere gerechten in de talloze restaurants.

dag 18 Pokhara naar Kathmandu

Vandaag rijd je terug naar Kathmandu.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | Ten Have 13 | 7983 KD Wapse | tel. 0522-241146 | email: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord