Home Diashows Reisboekenshop Contact> Mijn HT
Vragen? Bel ons op 0522 241146

Deze pagina afdrukken Individuele wandelreis Peru | Cordillera Blanca
Van dag tot dag

Bij deze reis verblijf je in het gebied van de Cordillera Blanca; de keten van witte toppen in het noordelijke Andes-gebergte. Dwars door deze bergketen maak je een trektocht van dertien dagen langs het imposante Santa Cruz massief en de piramidegletsjer van de Alpamayo.

In het programma wordt zo veel mogelijk gewandeld waarbij je ook een aantal hoge passen (tot ruim 5000 meter) oversteekt. Voordat je aan de trektocht begint, maak je een aantal dagwandelingen om te acclimatiseren. Natuurlijk is er ook voldoende tijd om kennis te maken met de vriendelijke Peruaanse bergbevolking. 

Na aankomst in Lima reis je naar het vriendelijke bergdorpje Caraz in het noordelijke deel van de Cordillera Blanca. Vanuit de Callejon de Huaylas (‘holle weg tussen de groene weiden’) maak je een aantal mooie dagtochten. Op de plaatselijke zondagsmarkt word je ondergedompeld in het gemoedelijke en dorpse leven van de Indiaanse bevolking in de Andes. Vanuit het stadje Huaraz breng je al wandelend een bezoek aan de pre-Inca ruïnes van Wilcahuaín. Na de eerste kennismaking en acclimatisatie begin je aan de lange trektocht door de Cordillera Blanca. In dertien dagen doorkruis je dit gebied met zijn vele besneeuwde toppen tot ver boven de 6000 meter. Twee maal steek je de hoofdketen over, je beklimt hoge passen en kijkt uit op felgekleurde gletsjermeren. Je loopt op slechts korte afstand langs het imposante massief van de Santa Cruz en de tot mooiste top uitgekozen piramide gletsjer van de Alpamayo. Die zie je overigens pas vanaf de noordzijde en nog niet vanaf de ‘gemakkelijk’ te beklimmen zuidzijde. Eerst moet je omhoog over de eerste hoge pas, de Punta Union (4750 meter) die je naar de Callejon de Conchucos voert. In deze vallei achter de Cordillera Blanca worden nog maar weinig westerlingen gesignaleerd. In het stadje Pomabamba, ver weg van alles, kun je een warm bad nemen in de bronnen waar ook de dorpelingen voor in de rij staan. Vanaf hier gaat de trektocht verder langs een meer noordelijke route. Langs de prachtige Safuna gletsjer-meertjes en over de spectaculaire Quara Quara pas, waar misschien wel condors boven je hoofd zullen zweven. Daar komt de perfecte piramidegletsjer van de top van de Alpamayo voor het eerst in zicht. Je maakt kamp aan de voet van de noordzijde van deze ‘diamant’ en hebt een volle dag om het gebied rondom te verkennen. Bijvoorbeeld door omhoog te lopen naar het vroegere basiskamp en dan een poging doen om misschien wel tot boven 5000 meter te klimmen. Om daar te genieten van een overweldigend zicht op de 3 hoge toppen van het Santa Cruz massief. De volgende dag trek je langs de enkele hutten van het dorpje Alpamayo tot vlakbij dit reusachtige massief. Na het laatste helblauwe gletsjermeer omgeven door wit besneeuwde toppen daal je langzaam weer af naar de Callejon de Huaylas.

Een opmerking vooraf

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 aankomst Lima

Aankomst Lima, je verblijft hier een nacht in een comfortabel hostal.

dag 2 Lima - via Conococha-pas (4080 meter) - Caraz (2290 meter), bus 10 uur

Al vroeg vertrek je voor een busrit die je naar de witte bergen voert. Vanaf het centrum van Lima zie je langzaam hoe de buurten armer worden en de omgeving meer en meer woestijn. Uiteindelijk zie je alleen nog kartonnen hutjes in bizarre bergen van zand. Je volgt de mistige woestijnkust en slaat dan af naar het oosten, langzaam omhoog naar het Andesgebergte. De woestenij maakt langzaam plaats voor kleine, door irrigatie groene akkertjes. Via haarspeldbochten wordt het landschap grilliger en ga je steeds hoger tussen rotsige bergen op weg naar de Conococha-pas. Daarachter zie je ineens de wit besneeuwde hoge toppen en uitgestrekte groene Andes-weiden met schapen, koeien, en ook hier en daar weer lama’s. Dit is de Cordillera Blanca. Nu zit je alleen nog maar in de bus en hoef je geen inspanning te leveren. Toch kun je het gebrek aan zuurstof al goed merken en weet je dat het nodig is om eerst te acclimatiseren. Je rijdt verder door de vruchtbare vallei van de Callejon de Huaylas. Met aan de ene zijde de hoge bergtoppen van de Cordillera Blanca en aan de andere zijde, ietsje lager, de Cordillera Negra. Je kunt de hoogste berg van Peru zien liggen: de Huascaran met zijn zuidelijke (6768 meter) en noordelijke (6655 meter) top. Na een lange rit kom je aan in het bergdorpje Caraz waar je twee nachten verblijft in een eenvoudig hostal (2290 meter).

dag 3 Caraz (2290 meter) - vrije dag

Deze dag doe je het rustig aan na al het gereis. Er is gelegenheid om het dorpje Caraz en de omgeving te verkennen. Caraz is een typisch Cordillera Blanca stadje met een levendige markt op zondag, die al met zonsopgang begint. Vooral de vrouwen uit de wijde omtrek komen hier om hun zelfgemaakte landbouwproducten te verkopen, om daarna zelf de benodigde inkopen te doen vooraleer ze weer terugkeren naar ‘ergens’ hoger in de bergen. Een bezoekje aan deze levendige en kleurrijke markt is natuurlijk een must mocht je op zondag in Caraz zijn. Daarna kun je op de Plaza de Armas, het centrale, grote plein, op een bankje onder de palmbomen uitkijken op de witte toppen van de Huandoy (5840 meter). Meer actievelingen kunnen een wandeling in de omgeving gaan maken, ergens het traditionele ovengerecht ‘pachamanca’, gaan eten of een excursie maken naar Huïnchus (4300 meter, goed voor acclimatisatie) om daar de beroemde reuzenbromelia’s te zien groeien en misschien wel te zien bloeien.

dag 4 wandeling meertjes Llanganuco (3 uur, Ī 4100 meter), busrit (2 uur) naar Huaraz, verblijf op 3090 meter

In de ochtend maak je een wandeling bij de prachtige diepblauwe meertjes in de kloof van Llanganuco. Met zicht op de witte toppen vertelt de gids een legende uit de bergen; het sprookjesachtig verhaal over het ontstaan van de Huascaran (6768 meter) en de Huandoy (6395 meter). In dit gebied zie je ook de polylepsis bomen met hun kenmerkende bruinrood gekleurde, vervellende stammen. Na een mooie wandeling reis je per bus, via Yungai, naar het stadje Huaraz, het toeristisch centrum van de Callejón de Huaylas. Huaraz is, net als vele andere plaatsen in de vallei, bij een aardbeving in 1970 voor een groot deel met de grond gelijk gemaakt. Het oogt nu modern met een hoog en groot Plaza de Armas, wijde straten en wat hogere gebouwen. Ook in Huaraz is een (dagelijkse) levendige, kleurrijke en nog zeer traditionele markt. Hier kun je nog ‘van alles’ kopen en vooral ook je ogen uitkijken. En mocht je trekkersuitrusting nog niet in orde zijn, in de hoofdstraat zijn voldoende buitensportzaakjes met fleecen, warme jassen, klimuitrusting en regencapes.

dag 5 Huaraz (3090 meter) - Inca ruines van Wilcawain

Vandaag maak je een dagwandeling naar de pré Incaruïnes van Wilcawain. Voor degenen die willen uitrusten van de afgelopen dagen bestaat er de mogelijkheid om een dagje Huaraz te verkennen. Onderweg kom je langs kleine dorpjes waar je ossen de ploeg ziet trekken en waar vrouwen in Indiaanse dracht met hoed en vlechtjes het kleinvee hoeden. Al wandelend kun je het dorpse leven van dichtbij bekijken. Na het bezoek aan de pre-Inca ruïnes is er voor de liefhebbers nog de mogelijkheid voor een bezoek aan de warme baden in Monterey. In het stadje Huaraz kun je bovendien lekker rondkuieren over de marktpleintjes, naar het archeologisch museum of op het hooggelegen Plaza de Armas in de zon genieten van het mooie uitzicht en de witte bergen om je heen.

Cordillera Blanca gebergte

Vanuit het dorpje Cashapampa loop je in 13 dagen dwars door het meest noordelijke deel van de Cordillera Blanca. Eerst van west naar oost waarbij je de Alpamayo langs de zuidzijde passeert. Uitkomend in Pomabamba loop je vervolgens via een nog noordelijkere route van oost naar west. Je passeert de perfecte ijspiramide van de Alpamayo nu aan de noordzijde. En daarna loop je ‘rakelings’ langs het zo mogelijk nog imposantere Santa Cruz massief; meer dan 6000 meter hoog om uiteindelijk weer vlakbij het vertrekpunt, het kleine dorpje Cashapampa, uit te komen.

dag 6 bus naar Cashapampa (3Ĺ uur, 2950 meter), lopen naar Llamacoral of Ichiqcocha (Ī 4-6 uur, 3750-3900 meter)

Alle bagage, tenten en de proviand wordt in en op de bus geladen die je naar het beginpunt van de trektocht brengt. Daar staan de paarden- en ezelmannen al te wachten. Met hen trek je de komende 13 dagen door de hoge bergen. Vanaf Cashapampa voert een prachtig wandelpad ons direct al flink omhoog. Het begin is aardig steil en ook de hoogte zal je kunnen merken. Als je omkijkt, kun je geniet van een weergaloos zicht op de toppen van de Cordillera Negra die je verder en verder achter je laat. Gelukkig wordt het al snel wat minder steil en loop je gemoedelijk, steeds langzaam stijgend naar de eerste kampplaats Llamacoral of het net iets hoger gelegen Ichiqcocha nabij een fraai bergmeertje.

dag 7 Llamacoral/Ichiqcocha naar Taullipampa (4150 meter)

Het pad voert steeds verder omhoog. Juist op deze hoogtes ver boven de 3000 meter is er nog grote kans kuddes koeien en paarden te ontmoeten. Die extensieve veeteelt zorgt er voor dat in dit deel van het hoge Andes-gebergte nog veel condors hoog in de lucht rondzweven. Na een halve dag te hebben gelopen, heb je de keuze, zij die willen gaan rechtsaf naar de kampplek, maar als je nog energie genoeg hebt, kun je verder omhoog in de richting van het hooggelegen basiskamp, vanwaar tegenwoordig de ‘mooiste berg’, de piramidegletsjer van de Alpamayo, wordt beklommen. Misschien is zelfs het nog hoger gelegen Arhuyacocha meer haalbaar. In Taullipampa is de kampplek op (4150 meter).

dag 8 over de Punta Union (4700 meter) naar Tuctupampa (Ī 4100 meter)

Via het groene meer Taullicocha klim je langzaam naar de hoge pas Punta Union. Je inspanningen worden beloond door een fantastisch uitzicht alom. Na de pas daal je af door een mooie vallei tot aan Tuctupampa waar je kamp maakt.

dag 9 van Tuctupampa naar Ingenio (4000 meter)

Vandaag stijg je over de Alto de Pucaraju, een pas van 4650 meter. Om zo de Callejon de Conchucos te bereiken, een door westerlingen nog weinig bezochte vallei ten westen achter de Cordillera Blanca. Na de pas volgt een lange afdaling naar Quisuar om vervolgens weer te stijgen naar onze kampplek genaamd Chicopampa. Deze dag leent zich uitstekend om van dichtbij kennis te maken met de uiterst vriendelijke bevolking en hun leefgewoonten. 

dag 10 van Ingenio naar Pomabamba (2950 meter)

Vandaag daal je verder af en kom je aan in Pomabamba, één van de meest verafgelegen dorpjes in de Callejon de Conchucos. In dit nog zeer authentieke dorpje kun je je lekker wassen bij de warme baden, bij de dorpelingen in ieder geval zeer geliefd.

dag 11 Pomabamba naar Yuraj Machay (4000 meter)

Na een kort bezoek aan de ‘bewoonde wereld’ heb je er wel weer zin in. Je staat vroeg op en stijgt vandaag heel geleidelijk van 2950 naar 4000 meter. In de omgeving van Pomabamba is het gebied nog schaars bewoond met hier en daar een piepklein dorpje met de bijbehorende akkertjes, herders en kindertjes. Een flink eind voorbij het dorpje Yanacolpa, waar ook nog een schooltje is, is het kamp aan een klein, maar helder riviertje.

dag 12 Yuraj Machay naar Safuna (4200 meter)

Vanaf de kampeerplek voert een soms onduidelijke trail je over twee passen van respectievelijk 4300 en 4250 meter. Het gebied is nu vrijwel verlaten en de grootsheid van het landschap begint langzaam tot je door te dringen. Op de tweede pas heb je een prachtig zicht op de toppen van de Pucahirca en Tayapampa. Verder naar het noorden zie je het losstaande massief van de Champará. Huilca is de naam van een grote vlakke plek waar herders hun vee laten grazen en waar je alpaca’s (soort lama) van dichtbij kunt aanschouwen. Soms hangen er grote lappen vlees te drogen in de zon. Op de strodaken van de enkele hutten liggen nog de restanten van huiden, koppen en poten van het geslachte vee. De kampplaats Safuna ligt wat hogerop in het dal op 4200 meter.

dag 13 Safuna naar Quara Quara (4500 meter)

Je staat vroeg op om eerst nog omhoog te lopen naar de twee Safuna meertjes. In het bovenste meertje eindigt een gletsjer van het Pucahirca-massief in het water. Daarna stijg je 300 meter naar de Mesapota pas, daal je licht en stijgt vervolgens al contourend weer naar 4530 meter naar het kampement vlak onder de Quara Quara pas.

dag 14 Quara Quara naar Alpamayo (4200 meter)

In een dik uur stijg je naar de volgende pas (4830 meter). Boven op de pas kun je een flinke wind verwachten. Soms ligt er wat sneeuw en vaak zie je hier vlak boven je condors zweven in de wind. Het uitzicht is fantastisch. Voor je ligt de zesduizenders Quitaraju en Santa Cruz. Als je aan de afdaling begint komt langzaam de perfecte piramidevorm van de Alpamayo beter in zicht. De sneeuwtop steekt uit boven een rechte rotswand met daaronder een groen gletsjermeer, omzoomd door bruingrijze morenen. Rond de middag sla je de tent op naast een mooie (was)rivier. `s Middags gaan degenen die dat willen alvast naar het mooie uitzichtpunt boven op de morenen.

dag 15 Alpamayo rustdag

Een dag om lekker niks te doen in het fraai gelegen kamp. Meer actievelingen kunnen natuurlijk omhoog in de richting van het voormalig basiskamp van waaruit tot voor kort de perfecte ijspiramide door de specialisten werd beklommen en een fantastisch uitzicht op de Santa Cruz is. Degene die nog energie over hebben kunnen proberen naar een hoogte van 5000 meter te klimmen.

dag 16 Alpamayo naar Osoruri (4550 meter)

Vanuit het fraaie kamp onder de Alpamayo gaat het pad eerst een paar uur zeer geleidelijk naar beneden langs de flank en over de dalbodem van de vallei. Je passeert restanten van pre-Inca culturen en komt langs het piepkleine dorpje Alpamayo dat slechts uit enkele hutten bestaat.
Dan volgt er een directe en gestage, zigzaggende klim van ongeveer 700 meter naar een pas met mooi uitzicht. Tweehonderd meter verder naar beneden kom je bij een kleine kampplaats tegen de flanken van de berg aangeplakt. Een relatief klein, maar zeer knus plekje dat je in je herinneringen mee zult dragen.

dag 17 Osoruri naar Hualcayan (3150 meter)

De Paso de los Cedros is een tweeling-pas die toegang geeft tot het Santa Cruz massief. Als je deze pas over bent wacht je een verpletterend zicht op de toppen van de Santa Cruz die steil oprijzen achter het knalblauwe Laguna Cullicocha. Na een uitgebreid genieten van dit wonderbaarlijk mooie uitzicht daal je af naar de natuurlijke stuwdam in dit meer. Vanaf daar loopt een kleine pas omlaag langs duizelingwekkende afgronden met prachtige watervallen, polylepsis of queñoa bomen en nog meer blauwe meertjes. In de verte komt de Callejon de Huaylas weer in zicht. Hoog langs de flank van de berg blijf je nu afdalen tot aan het dorpje Hualcayan, bij de gelijknamige pre-Incaruïnes. Helaas zijn de grafkamers zijn door de plaatselijke bevolking in gebruik genomen als aardappelopslagplaats en de schedels zijn geroofd door tandheelkunde-studenten die goedkoop oefenmateriaal zochten. Eventueel kan er voor gekozen worden om de nacht door te brengen op het op 3950 meter gelegen Calamina, waarvandaan je mooi zicht hebt over de Cordillera Negra bij een zonsondergang. De pittige afdaling wordt daarmee minder lang en schuift daarmee gedeeltelijk door naar de volgende dag.

dag 18 Calamina of Hualcayan - Huancarhuas- Caraz

Vandaag loop je naar de hot springs van Huancarhuas, een wandeling van 3 tot 4 uur. Na een bezoek aan de hot springs en een lunch, ga je met de bus terug naar Caraz. Hier kun je nog even bijkomen van de vermoeienissen van de trek, kleren wassen en het stadje nog eens rondstruinen. Het plein, de markt, de restaurantjes en de vriendelijke mensen maken het hier tot een aangenaam vertoeven. Misschien is er ’s avonds op één van de pleinen nog wel een feest.

dag 19 Caraz naar Lima

Vandaag een dagje luieren in de bus die je in ongeveer 10 uur weer terug brengt naar Lima. Hier overnacht je weer in een comfortabel hostal.

dag 20 vertrek Lima

vertrek uit Lima / einde programma.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | Ten Have 13 | 7983 KD Wapse | tel. 0522-241146 | email: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord