Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146

Deze pagina afdrukken Individuele wandelreis Peru | Cordillera Huayhuash
Van dag tot dag

Een opmerking vooraf

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 aankomst Lima

Aankomst in Lima, overnachting in een comfortabel hostal.

dag 2 Lima via Conococha-pas (4080 meter) naar Caraz (2290 meter), bus 10 uur

Al vroeg vertrek je voor een busrit die je naar de witte bergen voert. Vanaf het centrum van Lima zie je langzaam hoe de buurten armer worden en de omgeving meer en meer woestijn. Uiteindelijk zie je alleen nog kartonnen hutjes in bizarre bergen van zand. Je volgt de mistige woestijnkust en slaat dan af naar het oosten, langzaam omhoog naar het Andesgebergte. De woestenij maakt langzaam plaats voor kleine (door irrigatie) groene akkertjes. Via haarspeldbochten wordt het landschap grilliger en ga je steeds hoger tussen rotsige bergen op weg naar de Conococha-pas. Daarachter zie je ineens de witbesneeuwde hoge toppen en uitgestrekte groene Andes-weiden met schapen, koeien, en ook hier en daar lama’s. Dit is de Cordillera Blanca. Je zit alleen nog maar in de bus en je hoeft geen inspanning te leveren, toch kun je het gebrek aan zuurstof al goed merken en weet je dat het nodig is om eerst te acclimatiseren. Je rijdt verder door de vruchtbare vallei van de Callejon de Huaylas. Met aan de ene zijde de hoge bergtoppen van de Cordillera Blanca en aan de andere zijde, ietsje lager, de Cordillera Negra. Je kunt de hoogste berg van Peru zien liggen: de Huascaran met zijn zuidelijke (6768 meter) en noordelijke (6655 meter) top. Na een lange rit kom je aan in het bergdorpje Caraz waar je twee nachten verblijft in een eenvoudig hostal (2290 meter).

dag 3 Caraz (2290 meter) - vrije dag

Deze dag kun je rustig aan doen na al het gereis. Er is gelegenheid om het dorpje Caraz en de omgeving te verkennen. Caraz is een typisch Cordillera Blanca stadje met een levendige markt op zondag, die al met zonsopgang begint. Vooral de vrouwen uit de wijde omtrek komen hier om hun zelfgemaakte landbouwproducten te verkopen, om daarna zelf de benodigde inkopen te doen vooraleer ze weer terugkeren naar ‘ergens’ hoger in de bergen. Een bezoekje aan deze levendige en kleurrijke markt is natuurlijk een must mocht je op zondag in Caraz zijn. Daarna kun je op de Plaza de Armas, het centrale, grote plein, op een bankje onder de palmbomen uitkijken op de witte toppen van de Huandoy (5840 meter). Meer actievelingen kunnen een wandeling in de omgeving gaan maken, ergens het traditionele ovengerecht ‘pachamanca’, gaan eten of een excursie maken naar Huïnchus (4300 meter, goed voor acclimatisatie) om daar de beroemde reuzenbromelia’s te zien groeien en misschien wel te zien bloeien.

dag 4 wandeling meertjes Llanganuco (3 uur, Ī 4100 meter), busrit (2 uur) naar Huaraz, verblijf op 3090 meter

In de ochtend maak je een wandeling bij de prachtige diepblauwe meertjes in de kloof van Llanganuco. Met uitzicht op de witte toppen vertelt de gids een legende uit de bergen; het sprookjesachtig verhaal over het ontstaan van de Huascaran (6768 meter) en de Huandoy (6395 meter).
In dit gebied zie je ook de polylepsis bomen met hun kenmerkende bruinrood gekleurde, vervellende stammen. Na een mooie wandeling reis je per bus, via Yungai, naar het stadje Huaraz, het toeristisch centrum van de Callejón de Huaylas. Huaraz is, net als vele andere plaatsen in de vallei, bij een aardbeving in 1970 voor een groot deel met de grond gelijk gemaakt. Het oogt nu modern met een hoog en groot Plaza de Armas, wijde straten en wat hogere gebouwen. Ook in Huaraz is een (dagelijkse) levendige, kleurrijke en nog zeer traditionele markt. Hier kun je nog ‘van alles’ kopen en vooral ook je ogen uitkijken. En mocht je trekkersuitrusting nog niet in orde zijn, in de hoofdstraat zijn voldoende buitensportzaakjes met fleecen, warme jassen, klimuitrusting en regencapes.

dag 5 Huaraz (3090 meter) - Inca ruines van Wilcawain

Vandaag maak je een dagwandeling naar de pré Incaruïnes van Wilcawain. Voor degenen die willen uitrusten van de afgelopen dagen bestaat er de mogelijkheid om een dagje Huaraz te verkennen. Onderweg kom je langs kleine dorpjes waar je ossen de ploeg ziet trekken en waar vrouwen in Indiaanse dracht met hoed en vlechtjes het kleinvee hoeden. Al wandelend kun je het dorpse leven van dichtbij bekijken. Na het bezoek aan de pre-Inca ruïnes is er voor de liefhebbers nog de mogelijkheid voor een bezoek aan de warme baden in Monterey. In het stadje Huaraz kun je bovendien lekker rondkuieren over de marktpleintjes, naar het archeologisch museum of op het hooggelegen Plaza de Armas in de zon genieten van het mooie uitzicht en de witte bergen om je heen.

dag 6 Huaraz naar Tsakracancha, rijden ca. 1 uur, lopen ca. 4 uur

Eerst word je een stukje vervoerd per bus. Bij het plaatsje Olleros ga je lopen, met de Rio Negro aan je linkerhand. Nadat je enkele boerderijen bent gepasseerd, wordt de vallei opener en liggen er overal grote rotsblokken die doen herinneren aan de tijd dat de gletsjers veel groter waren dan dat ze nu zijn. Je kampeert op een vlakke plaats op ongeveer 4150 meter.

dag 7 Tsakracancha via Yanashallash Hapay Pass 4700 meter hoogte naar Shongopampa, lopen ca. 6 uur

Vandaag wordt het vanwege de toenemende hoogte wat moeilijker. Na aanvankelijk geleidelijk te zijn gestegen gaat het ineens veel steiler omhoog. De vallei achter je geeft spectaculaire uitzichten. Het pad loopt verder omhoog door dit hooggebergte naar de pas op 4700 meter. Het zal wel niet gemakkelijk gaan zo voor het eerst in de reis op deze hoogte. Gelukkig daal je vandaag ook weer een stuk af. Je kampeert op een weide met mooi zicht op de vallei: Callejon de Conchucos.

dag 8 Shongopampa naar Chavin 3177 meter hoogte, lopen ca. 5 uur

Wanneer je weer wat meer bent afgedaald, kom je ook weer door bewoond gebied. Kleine dorpjes met akkertjes. Na een late lunch in Chavin kun je ‘s middags het bijzondere tempelcomplex van een pré-Inca beschaving bezoeken (dit kun je eventueel ook morgen doen op de rustdag). Het is een grote tempel met mysterieuze gangen en kamers met gebeeldhouwde koppen en de Lanzon: een monoliet van 4 meter hoog met mooie sculpturen.

dag 9 Chavin

Vandaag een rust dag in Chavin. Heb je gisteren het tempelcomplex van de pré-Inca beschaving niet bezocht dan kun je dat vandaag doen. Wie wil kan een bezoek brengen aan de warme baden in de buurt.

dag 10 Chavin naar Llamac 2950 meter hoogte

Nadat je per busje de Cordillera Blanca weer bent overgestoken, breng je nog een bezoek aan de plek waar de Puya Raimondii groeit. Deze zeldzame reuzenbromelia`s hebben de langste bloemstengels ter wereld, tot 10-12 meter hoog, waaraan wel 20.000 bloempjes kunnen zitten. Ze bloeien echter maar eens in hun leven en dat kan best na 100 jaar pas zijn.
`s Middags rijd je door naar het stadje Chiquian, dat als uitvalsbasis dient voor tochten in de Cordillera Huayhuash. Hier staan de paarden met hun drijvers klaar om de lasten voor de komende dagen te vervoeren. Je daalt in eerste instantie af naar de rivier die je vervolgens een tijdje volgt. Je loopt soms onder de schaduw van de bomen langs de bergbeek, wat de hitte enigszins tempert. Na de middagpauze begint de stijging naar het authentieke en armoedige adobendorp Llamac. De mensen zijn vriendelijk en nieuwsgierig. Je kampeert even buiten het dorp op een veldje.

dag 11 Llamac naar Lake Jahuachocha

Het is weer een warme dag. Er volgt een pittige klim naar ongeveer 4000 meter. Hier en daar zie je een grote waterval langs de hellingen naar beneden komen. Waar het dal breder wordt zijn grazige weiden. Hier wonen herders met grote kudden schapen en geiten. Je kampeert op een uitzonderlijk mooie plek aan het Laguna Jahuacocha op 4066 meter. Het heeft een gevarieerde plantengroei en er zwemmen eenden in het meer waarin de enorme witte toppen van Yerupaja en Jirishanca weerspiegeld worden.

dag 12 Jahuachocha

Dit is een rustdag die gebruikt kan worden voor een excursie naar het hooggelegen meertje Rasacocha (4 uur heen en terug) aan de voet van Jirishanca (6094 meter), Yerupaya (6634 meter) Rasac (6017 meter) en Sacra (5548 meter). Natuurlijk kun je ook lekker uitrusten onder het genot van een goed boek.

dag 13 Jahuachocha naar Matacancha

Vandaag steek je, zoals op de meeste dagen op deze trek, een hoge pas over van 4750 meter. Naarmate je verder stijgt voel je je meer en meer boven de wereld verheven. De bergmeren beneden je verdwijnen langzaam in de diepte, terwijl de vergletsjerde toppen steeds dichterbij komen. Net aan de overkant van de pas wordt er een lunchstop gehouden. Vervolgens daal je af naar de groene weiden langs het riviertje waar weer veel paarden los lopen te grazen.Je volgt nu de vallei en loopt langs de gehuchten Rondoy en Matacancha. Een uurtje verderop wordt er kamp gemaakt direct aan de voet van de pas die je morgen oversteekt.

dag 14 Matacancha naar Mitucocha

Een gemakkelijk doch steil pad voert omhoog naar de pas Cacanampunta op 4700 meter. Hier ligt de waterscheiding tussen de Rio Patavilca en de Marañon. Je ziet aan twee kanten van de pas twee verschillende landschappen via de twee rivierdalen. Beneden je ligt het meertje Pucacocha, dat rood gekleurd is door ijzer. Je daalt  af door de Quebrada Caliente naar Laguna Mitucocha op 4250 meter.

dag 15 Mitucocha naar Carhuachocha

Deze wandeldag leidt over een pas van 4650 meter. Het landschap is heel open en weids. D kampeerplaats is een van de mooiste die je maar kunt bedenken. Het is een kleine vlakke plek op 100 meter boven het grote en diepblauwe meer Carhuacocha. Je hebt een geweldig zicht op de Yerupaja en Siula Grande.

dag 16 Carhuachocha

Dit is een rustdag. Eventueel kun je deze voor een dagwandeling gebruiken.

dag 17 Carhuachocha naar Huayhuash

Deze dag heb je de keus uit twee routes. In principe neem je de moeilijkste die echter onder slechte weersomstandigheden niet gedaan kan worden. Het pad loopt heel dicht onder de hoofdketen van de Huayhuash langs. Al contourend stijg je langzaam voorbij twee meertjes. Bij een grote moerasachtige plek wordt  het steeds steiler, terwijl het pad niet al te duidelijk meer is. Onderweg zijn er zelfs stukken waar je naast je voeten ook je handen moet gebruiken. Het is een pittige pas waarvan tot op `t laatst het spannend is waar hij zich nu precies bevindt. Je loopt deze dag ongeveer 7 à 8 uur. De laatste 2 uur is min of meer dalend over een groene drassige vlakte naar de nederzetting Huayhuash.

dag 18 Huayhuash naar Banos

Na de inspanningen van gisteren is het vandaag makkelijk. Een breed pad door weide berglandschappen brengt je boven op een volgende pas. Van hier komt de Cordillera Raura in het vizier. Met zicht op de azuurblauwe Laguna Viconga, hier is de lunchpauze. Een uurtje verderop ligt het kamp. Er is een warme bron waarvan het water in een betonnen kuip stroomt. Hoewel het water en beetje aan de hete kant is, is het een weldaad je even te kunnen wassen in deze surrealistische omgeving.

dag 19 Banos naar Cajatambo

De eerste uren van de deze laatste dag in de Cordillera Huayhuash daal je geleidelijk door een afwisselend brede en smalle vallei. Er komen weer meer nederzettingen en vlak voor de laatste klim naar een lage pas is er zelfs weer sprake van landbouw. Op de pas aangekomen zie je in de diepte Cajatambo liggen, het eindpunt van deze trek en het begin van de weg naar de kust. Na een steile en stoffige afdaling ben je terug in de bewoonde wereld. Cajatambo is het meest geïsoleerde dorpje wat we tijdens deze reis aandoen, de accommodatie is er Spartaans maar sfeervol.

dag 20 Cajatambo naar Lima

De lange busrit, die begint met een spectaculaire afdaling, brengt je terug in Lima. Overnachting aldaar in een comfortabel hostal.

dag 21 vertrek uit Lima

vertrek uit Lima / einde programma

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord