Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146

Deze pagina afdrukken Individuele wandelreis Schotland | West Highland Way
Van dag tot dag

Een opmerking vooraf

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer.

dag 1 Amsterdam-Glasgow-Dryman

Er zijn vele directe vluchten per dag van Amsterdam naar Glasgow waaronder KLM en Easyjet (deze vlucht kan via HT geboekt worden). Van Glasgow kun je per taxi of bus, afhankelijk van budget en tijd naar Drymen. Drymen ligt ongeveer 25 km van Glasgow. Met de overnachting in Drymen begint het HT-arrangement.  

dag 2 Dryman Ė Rowardennan, 21 km, 7 uur, 375 meter omhoog

De West Highland Way start eigenlijk in Mylngavie, een stadje dat eigenlijk aan Glasgow is “vastgegroeid”. De eerste etappe is echter landschappelijk niet zo interessant daarom kiezsen we ervoor om deze etappe over te slaan en te beginnen in het kleine dorp Drymen. Op deze eerste wandeldag is er maar één route. Vanuit het dorp loop je via de klim over de Conic Hill naar Balmaha dat aan het Loch Lomond ligt. Vanaf de Conic Hill heb je een mooi uitzicht over het grote meer met hier en daar een eilandje en bossen, gras en heide aan de oevers. Na Balmaha volg je de grotendeels de oevers van het grote meer, het grootste zoetwatermeer van Groot Brittannië!

dag 3 Rowardennan Ė Inversnaid

Makkelijk: 11 km, 3 uur
Dit is een “easy going” heerlijk pad door bossen, meest zo’n 50 tot 100 meter boven het meer. Je kunt de golven tegen de rotsen horen klotsen. Wil je iets uitdagender dan kun je vlak langs het water lopen wat moeilijker loopt zodat je wat langer over de route doet. Tegen het eind van deze route heb je mooi zicht op de Arrochar Hills aan de overkant van het meer.  

Moeilijk: 18 km 7 uur

Het is natuurlijk verleidelijk om via een hoge route, over de top van de 974 meter hoge Ben Lomond en een 2e top, de Cruinn a’ Bhein, 632 meter de volgende pleisterplaats te bereiken.De “normaal”route omhoog loop over een breed pad over de kam van de berg waarbij de laatste kilometer wat meer bergterrein is. Het tweede pad is veel smaller en volgt een route die meer blootstaat aan harde wind als die er is. De uitzichten vooral als het weer een beetje meezit zijn echt overweldigend met tientallen hoge toppen in de buurt en wat verder weg de Ben Nevis! Vanaf de top kun je verder over een ruige route via, afdalen richting het eindstation van vandaag. Mocht het weer daartoe aanleiding geven dan kun je ook eerst afdalen via het smallere pad en dan langs het meer naar Inversnaid lopen. 

dag 4 Inversnaid - Inverarnan

Makkelijk: 10 km, 2½ uur
De route vanaf Inversnaid wordt nu wat moeilijker. Dat wil zeggen dat het pad soms niet meer precies een route volgt maar dat wandelaars zelfs steeds een iets andere variant kiezen, natuurlijk allemaal goed.  Er zitten best wel ups en downs in en de omgeving is bezaaid met rotsblokken. Af en toe steek je een stroompje over. De helft van het traject vandaag loopt nog door bossen en langs het Loch Lomond. Tijdens het tweede deel verandert het landschap nogal naar een wat meer open grasland (het pad hier en daar modderig)  terwijl je een heuvel oversteekt waarvandaan je kan terugblikken op het Loch Lomond of verder kan kijken naar de toppen van Ben Lui, Ben Oss en Beinn Dubhchraig.  

Moeilijk: 14 km, 6 uur

Weer kun je vandaag kiezen om het hogerop te zoeken, ditmaal zonder pad maar op geleide van de gps. Achtereenvolgens loop je over de volgende toppen: Stob an Fhainne (655 m), Beinn a’Choin en Cruach (514 m).  Het gaan is bij tijden moeizaam over modderig en bultig terrein maar de prachtige bergomgeving maakt dit zeker de moeite waard.  

dag 5 Inverarnan Ė Tyndrum

Makkelijk: 19 km, 5 uur
Het door een grote gletser uitgeleten dal loopt noordoostwaarts door de Glen Felloch. Aan de andere kant van de rivier lopen de autoweg en een spoorlijn (3 treinen per dag). Na een paar kilometer stijg je boven de weg uit en ter hoogte van Crianlarich loop je door een meer bosrijke omgeving. Nu maak je een bocht van 90 graden naar het noordwesten en je loopt door de vallei van de rivier de Fillan tot in het dorpje Tyndrum.  

Moeilijk:  22 km, 7-8 uur

Een hopelijk mooie dag met zonneschijn zodat je route kunt kiezen langs of over de Ben Lui (1130 m). Al vrij snel verlaat je de WHW naar het westen. Boven langs het riviertje dat stroomt door de Gleann nan Caorann (vallei) stijg je geleidelijk over de flanken van de Ben Oss (1029 m). Van heideland kom je langzaam in grasland. Iets boven de 700 meter heb je weer een keus: of via de top van de Ben Lui of via de pas tussen Ben Lui en Ben Oss. De route via Ben Lui kent hier en daar wat steile passages, zeker tijdens de afdaling en het is hier beslist handig als je als wat bergwandelervaring hebt. Op verschillende stukken van de route is er geen pad maar loop je cross country. Als het mistig is kun je niet zonder kompas of gps. Op weg naar Tyndrum volg je de River Cononish. 

dag 6 Tyndrum Ė Bridge of Orchy - Inveroran

Makkelijk: 15 km, 4 uur
Tussen Tyndrum en Bridge of Orchy volg je de hoofdvallei met een klein pasje erin. Aan je rechtkant kun je steeds omhoog kijken naar hoge bergen. Het eerste stuk is dat  Beinn Odar (901 m), het tweede stuk is het de grotere Beinn Dorain van 1074 m. Tijdens de zwaardere variant kun je deze berg beklimmen. Na de Bridge of Orchy stijg je over de flanken van de bergen naar een mooi uitzichtspunt waarna je vrij snel afdaalt naar het hotel in Inveroran.  

Moeilijk: over Beinn Dorain 24 km, 9 uur lopen

Het is mogelijk om vandaag 2 munro’s te scoren, maar dat maakt het al met al wel een hele lange dag. Tot Auch volg je de WHW, daarna sla je af  de Auch Gleann in. Langs boerderijen stijg je langzaam tot het punt waarop je serieus omhoog gaat. Na een stukje vlak door drassig terrein ga je nu verder kam op naar de top van de Beinn Dorain. Als je veel moed en conditie hebt kun je nu voor je 2e munro gaan: de Beinn an Dothaid. Van de berg af is voor beide opties het zelfde: een tamelijk uitgesleten modderige geulroute naar beneden naar Bridge of Orchy. Vandaar neem je een taxi als je heel moe bent of je loopt nog het laatste stuk verder over de WHW naar je Inveroran Hotel waar het goed toeven is.

dag 7 Inveroran Ė Kingshouse

Makkelijk: 16 km, 4½ uur
De uitgestrekte heide-, mos- en moerasvelden van Rannoch Moor zijn prachtig en angstaanjagend tegelijk. Gelukkig dat er een goed begaanbaar pad doorheen is gemaakt. Hier heb je echt het gevoel in de wildernis te zijn beland. De route op zich verloopt vrij vlak zonder grote ups en downs maar de verlatenheid en uitgestrektheid van deze streek zal ongetwijfeld echt bij je binnenkomen.

Moeilijk: 22½ km, 9 uur, 1600 meter omhoog en omlaag Westelijk van deze meer “normale” route loopt een veel uitdagender track over een complex van hogere bergruggen tot op de Stob Grabben van 1090 meter en de Meall a’Bhuiridh op 1108 meter hoog. Bovenop zie je de Ben Nevis in de verte al liggen. Dit is geen kinderachtige onderneming die je goed moet voorbereiden. Je vindt hier alle afwisseling die je mag verwachten in het echte Schotse hoogland: scherpe kale rotskammen, een meertje in een keteldal, een hoog wildernisplateau, steile flanken.  Tijdens het eerste stuk van de afdaling is het van belang dat je de juiste route kiest om niet in te steil terrein te belanden. Wanneer je deze reis zonder reisbegeleiding doet heb je gelukkig  een gps bij je met de juiste waypoints, die je dan kunt volgen.  Verderop kom je eigenlijk in een skigebied met een paar skiliften die je oriëntatie weer vergemakkelijken.

dag 8 Kingshouse Ė Kinlochleven

Makkelijk:  14 km, 4 uur, 400 meter omhoog
Over de oude militaire weg loop je iets omhoog en dan weer omlaag langs de flanken van de Beinn a ‘Chrulaiste  naar Altnafeadh. Van daar gaat het zigzaggend steil omhoog- bijgenaamd de Devils Staircase- over een goed aangelegd pad.  Het is de grootste stijging en ook met 548 meter het hoogste punt op de normale of makkelijke WHW.  Bovenop zie je aan de andere kant de toppen van de Mamores keten. De afdaling naar Kinlochleven is ver weg van menselijke beschaving en een mooie afdaling naar het stadje Kinlochleven. Het laatste stukje weer eens door bos.

Moeilijk:  16 km, 5½ uur
Vandaag is de “moeilijke” variant niet zo veel zwaarder dan de normaalroute. Je klimt iets hoger en loopt iets verder maar het is vooral de eenzaamheid en de wat mindere paden die het verschil maken. Vanaf Kingshouse Hotel loop je noordwaarts over een niet gebaande maar eenvoudige route naar de top van de Beinn a’Chrulaiste. Dat is ongeveer 600 meter stijgen. Door een mooie cirque daal je af naar het zoetwaterreservoir en de Blackwaterdam. Nadat je hier bent overgestoken en wat bent afgedaald loop je door een mooi bospad naar het eindpunt van vandaag Kinlochleven.

dag 9 Kinlochleven Ė Fort William

Makkelijk: 23 km, 6½ uur, 500 meter omhoog    
De laatste dag op de WHW vind je de bergkammen van de Mamores op je pad. De makkelijkste route voert  naar het westen afbuigend over een pasje vlak langs deze indrukwekkende bergen. Je bent hier wel weer ver weg van de bewoonde wereld.  Met een grote bocht loop je verder om het massief heen voordat je uitkomt in de Glen Nevis met direct tegenover je de hoogste berg van de Britse eilanden: de Ben Nevis. Deze is 1344 meter hoog en de steile zuidwanden rijzen bijna loodrecht boven je uit. Door bosplantages loop je dan het laatste stuk naar het stadje Fort William, waar je overnacht in een heerlijke B&B.  Morgen kun je je wagen aan het beklimmen van de Ben Nevis!

Moeilijk:  21 km, 7½ uur
    
Op de pittiger variant neem je de uitdaging aan door dwars de Mamores over te steken.  Over en vlak langs de meer dan 1000 meter hoge toppen  steek je over naar het volgende dal, dat van de Ben Nevis. Deze route is niet per sé langer maar je stijg wel 1000 meter i.pl.v. 300. De kammen zijn goed te volgen maar de afdaling is steil en zwaar voor vermoeide knieën.

dag 10 beklimming Ben Nevis, 23 km, 9 uur

Aan de noordoostkant wordt de Ben Nevis uitgesleten door de afwatering, de alt a’Mhuillin. De noordelijke begrenzing daarvan gebruiken we om de berg omhoog te lopen. Na een paar honderd meter geleidelijke klim wordt het steiler en dan is het 600 meter omhoog tot op de hogere graad van de berg. Deze loopt nu in een boog rond het dichte zuidwestelijke deel, waar je ook op het hoogste punt belandt. De afdaling gaat over de kammen van de zuidoostelijke kam en daalt steil af via een goedgebouwd bergpad naar het noorden. Hoe je de route doet is sterk afhankelijk van je ervaring, conditie en vooral het weer. Op de kammen kan het in een white-out best gevaarlijk zijn dus informatie vooraf is erg belangrijk.

dag 11 Fort William Ė Glasgow - Amsterdam

Na het ontbijt in je overnachtingsadres is het arrangement van HT ten einde. Per trein reis je op eigen gelegenheid in ongeveer 5 uur naar het zuiden om in Glasgow op het vliegtuig naar Amsterdam te stappen.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord