Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146

Deze pagina afdrukken Individuele wandelreis Tanzania | Mt Meru en Kilimanjaro Indiv
Van dag tot dag

Een opmerking vooraf

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De gids kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 aankomst Kilimanjaro

Aankomst in Tanzania. Overnachtingen in Arusha.

dag 2 van Arusha naar Lake Manyara

Je gaat vandaag naar Lake Manyara National Park voor de eerste safari. In het park zijn veel verschillende habitats zodat je een ongelooflijke verscheidenheid aan dieren kunt zien: in de dichtere jungle lopen groepen bavianen en zie je hier en daar een groene meerkat (een apensoort), de soepele impala en de bosbok. Als het terrein iets opener wordt zie je o.a. giraffen, olifanten, dik diks en verschillende gazellesoorten. Op de open savanne tref je groepen gnoes en zebra’s aan. In het halfopen bos of op de vlakte zie je misschien leeuwen; zij hebben hier de aparte gewoonte soms in een boom op een tak te gaan liggen slapen. Halverwege de safari stop je bij de hippopool waar de enorme nijlpaarden zich wentelen in de modder en humeurig naar elkaar liggen te mopperen. De rand van het meer is blijkbaar een paradijs voor watervogels: je ziet verschillende soorten in grote aantallen.

dag 3 Ngorongoro Krater

Vandaag ga je vroeg de Ngorongoro-krater in. Je hebt de hele morgen te besteden in de Ngorongoro krater, een paradijselijk stukje aarde, je zult je ogen uit kijken. De krater meet 20 km in doorsnee en in het door de kraterwand geïsoleerde gebied vind je verschillende typen vegetatie. Ideaal voor de vele verschillende wilde diersoorten. Nergens in Afrika (of in de wereld) vind je zoveel wild bij elkaar als hier. De ernstig bedreigde zwarte neushoorn, oude mannetjesolifant, leeuw, hyena, gnoe, dikdik, Thomson gazelle, zebra, jakhals, wrattenzwijn, nijlpaard en daarnaast nog vele soorten vogels waaronder de flamingo, de kroonkraanvogel, zwarte ibis, visarend en ooievaar. Na een uitgebreid bezoek rijd je de krater weer uit en ga je terug naar Arusha, overnachting in een hotel.

dag 4 t/m 7 beklimming van de Meru

Mt. Meru is een slapende vulkaan. Een alleenstaande berg die steil oprijst uit het omringende landschap. Op een hoogte van 2000 meter heeft de berg een doorsnede van zo’n 20 kilometer. De berg is bijna een perfecte kegel met een interne krater die omgeven is door steile kliffen. Op 2500 meter is er een stuk uit de muur gebroken zodat de top de vorm heeft van een hoefijzer. Tegenover deze breuk ligt het hoogste punt van de berg op 4580 meter. De binnenkant van de krater bestaat uit 1500 meter hoge wanden die daarmee tot de hoogste van Afrika behoren.
Tijdens de trektocht overnacht je in hutten met 4 persoonskamertjes inclusief stapelbedden en matrassen, zodat er geen tenten mee hoeven. In principe draag je je eigen bagage (± 10 kg). Dit zou geen probleem mogen zijn omdat het aantal uren lopen tussen de hutten beperkt is: 1e dag 5 uur geleidelijke stijging, 2e dag 4 uur wat steiler omhoog, 3e dag met een dagrugzakje naar de top en weer terug en de 4e dag 4½ uur afdalen. Wil je je bagage laten dragen, dan kan dat tegen een extra vergoeding (ca. € 50).

dag 4 naar de Miriakamba Hut (2515 meter)

Van het hotel in Arusha rijd je naar de ingang van Arusha National Park. Naar de eerste hut neem je omhoog een andere route dan naar beneden. Omhoog gaat het over een breed pad door de jungle. Je ziet hier regelmatig bosbokken, franjepaen, giraffen en buffels. Verder zijn er in het park nog luipaarden, wrattenzwijnen en vele andere dieren. Reden genoeg om een gewapende ranger als escort mee te krijgen. Je overnacht in Miriakamba hut op 2514 meter. Vlak voor de hut loop je over de kraterbodem met de wanden van de top van Meru hoog boven je uittorenend. Looptijd ongeveer 5 uur.

dag 5 naar de Saddle Hut (3570 meter)

Van de hut stijg je de volgende dag 1050 meter naar de Saddle Hut op 3570 meter, eerst door dicht oerwoud, later overgaand in gebied met reuzenheide. Van de top van Elephant Ridge, halverwege, kijk je recht in de krater en tegen de hoofdpijlers van de top aan. Saddle Hut ligt in een kom tussen de hoofdtop van Mt. Meru en Little Meru. ’s Middags ga je de kleine Meru beklimmen. Vanaf de top kun je prachtig de hele bovenkant van de berg zien: de gebroken kraterrand, de hoofdtop, de top van de askegel en de loodrechte rotswanden aan de binnenkant van de krater. De ander kant op over de wolkenzee heen zie je de grote sneeuwkoepel van de Kilimanjaro. De looptijd naar de hut bedraagt 4 uur; naar de kleine Meru (3814 meter) en terug 5 kwartier.

dag 6 naar de top (4562 meter) en terug naar de Saddle Hut (3570 meter)

Ook deze berg wordt in het holst van de nacht beklommen zodat je met de zonsopgang bijna boven bent en de Kilimanjaro aan de horizon ziet staan. Het brede pad stijgt eerst geleidelijk tot vlak bij het ‘Rhino point’ op 3875 meter. Vanaf daar klim je, soms met handen en voeten, over een scherpe kam naar boven. Er is echter altijd een helpende hand van gids of ranger dichtbij. Voor het merendeel is het spoor ook hier breed en goed te volgen. Vanaf de top, ‘Socialist Peak 4562,13 M’, kijk je in een van de latere kraters. Dezelfde dag keer je terug naar de hut waar je nog een extra nachtje acclimatiseert.

dag 7 afdalen en naar Moshi (825 meter)

Via een andere directe route daal je in 4 à 5 uur af naar de parkingang. Onderweg zie je waarschijnlijk giraffen en zebra`s op je pad. Vanaf de ingang van het park rijd je naar Moshi om te overnachten in een hotel.

dag 8 t/m 14 beklimming van de Kilimanjaro

Gedurende deze tocht word je vergezeld door gidsen en vele dragers. Per deelnemer kan 10 kg persoonlijke bagage afgegeven worden aan een drager. Omhoog volg je de betrekkelijk weinig belopen Lemosho route. Het laatste stuk naar de kraterrand is steil. Je vertrekt in het holst van de nacht in de vrieskou om voldoende tijd te hebben voor deze lange dag. Vanaf de kraterrand kunnen de doorzetters naar de echte top, de Uhuru-peak. Vervolgens dalen we af via de Mweka-route.

Om de kans dat je de top haalt te vergroten, beklim je de hoogste berg van Afrika in 7 dagen in plaats van de gebruikelijke 5. Je blijft dan ook wat langer tussen de 3400 en 4000 meter.

N.B. Door omstandigheden als het sluiten van een route (zo is de Lemosho route in 2006 en 2007 gesloten geweest na en ongeval), wijzigingen in het Tanziaanse overheidsbeleid of andere onvoorziene veranderingen, kan het voorkomen dat we een andere route moeten lopen. HT streeft er in dit geval naar om de Kilimanjaro niet via een en dezelfde route te beklimmen en af te dalen. Omhoog zullen we als eerste alternatieven de minder drukke Umbwe route of Rongai route nemen.

dag 8 Moshi - begin van de Lemosho-route, 4 uur per jeeps (2380 meter). Van het begin van de trek naar Forest Camp (2785 meter), 2 ½ uur lopen

Na Moshi rijd je eerst een stukje over de weg naar Arusha om vervolgens af te slaan, de bergen in. De stoffige, onverharde weg bestaat uit rode aarde. Je stopt regelmatig om een soort wegenbelasting te betalen. Bij de Londorosi Gate schrijf je je in en worden de permits gekocht. Vervolgens rijd je nog een uur naar het beginpunt van de trek. Na een uitgebreide lunch klim je gestaag over een goed pad naar de eerste kampeerplek in de jungle.

dag 9 Forest Camp - Shira 1 (3470 meter), 5 uur lopen

Je vervolgt het pad door de jungle, er zijn steile stukken bij. Na 1,5 uur lopen kom je boven de boomgrens en verandert het landschap in de bekende afro-alpiene vegetatie. Je loopt door een gebied waar reuzenheide, kruiskruid en dergelijke de boventoon vieren. Je klimt naar een bergkam en het laatste stuk naar het tweede kamp blijf je min of meer op hoogte. Mistflarden en baardmossen vormen het decor. Shira 1 is een grote, open plek met fantastisch uitzicht op de Kilimanjaro.

dag 10 Shira 1 - Shira 2 (3840 meter) of Moir Hut, 4 à 5 uur lopen

Je loopt over het Shiraplateau naar Cathedral Peak (3805 meter) en de Needle. Het is een aangename, relaxte wandeling over het uitgestrekte plateau, waar je bij mist nog aardig kunt verdwalen. Vanaf Cathedral Peak kan je bijna de hele route van morgen zien, ook Arrow Glacier is goed in beeld. Er wordt kamp gemaakt op een rotsachtige plek. Na de lunch is er tijd voor een middagtochtje.

dag 11 Shira 2 of Moir Hut - Lava Tower - Barranco Camp (3950 meter), 5 a 6 uur lopen

Ter acclimatisatie loop je vandaag naar de oranje gekleurde rotsen van “Lava Tower” op ongeveer 4500 meter hoogte. Vanaf daar daal je af naar Barranco Camp (3950 meter).

dag 12 Barranco - Karanga Valley - Barafu Camp (4650 meter), 6 uur lopen

Ook vandaag gaat het op en neer en heb je zicht op de zuidelijke gletsjers van de Kili. Je maakt ongeveer 900 hoogtemeters op en neer voordat je de tent opzet. Er is hier geen vegetatie van betekenis meer, je bevindt je in een woestijnachtig landschap van grote rotsen en gruis. Veranker de tenten goed, want het kan hier aardig spoken. Als de avond is gevallen zie je de lichtjes van Moshi ver beneden je als in een andere wereld.

dag 13 Barafu Camp - Uhuru Peak (5895 meter) - Millenium Camp (3818 meter) of Mweka Camp, 11-13 uur lopen

Vandaag is de topdag, de grote dag. Je staat erg vroeg op om vroeg op pad  te gaan en de zonsopkomst op de kraterrand te kunnen meemaken. Bovendien moet je ook een stevig stuk afdalen zodat dit een zeer lange dag wordt. De route gaat steil omhoog door het gruis en na ongeveer 5 à 6 uur sta je op de rand van de krater bij Stella’s Point. Doordat je dit gedeelte in het donker doet, vliegt de tijd voorbij. Vanaf Stella`s Point is het nog 1½ tot 2 uur naar de top op 5895 meter. Je bent hier in ijzig koud gebied en er is een fraai zicht op de kraterbodem met sneeuw en gletsjers. In de afgelopen jaren is meer dan 90% van de deelnemers op de top geweest!  Na je topsucces moet je nu nog ruim 2000 meter afdalen naar het Millenium Camp dat op 3818 meter ligt. Skistokken zijn absoluut een aanrader. Het pad bestaat zeker voor de helft uit los lavazand waar je heerlijk ongestraft grote stappen in kunt nemen. Na ongeveer 2 uur afdalen bereik je het Barafu Camp, waar je uitgebreid pauzeert, voordat je verder afdaalt naar het kamp, dat nog ruim 800 meter lager ligt. Het pad wordt nu aanzienlijk breder en makkelijker te belopen. Op een geven moment loop je weer in het struikgewas en kom je moe, maar voldaan aan op deze prettige kampeerplek.

dag 14 Millenium Camp of Mweka Camp - Mweka Gate (1700 meter), 3,5 uur lopen

Afdaling naar Mweka Gate door een dicht en groen oerwoud met veel varens en bloemen. Het is een prima pad naar beneden. Het is onlangs gerenoveerd met Fins geld. De blubber en modder zijn er niet meer. De gamashen kan je wel in je plunjebaal laten. Bij de Mweka Gate schrijf je jezelf weer uit en ontvang je een diploma: het bewijs dat je op de Kilimanjaro stond!  Een busje brengt je in een half uur naar Moshi, waar je weer lekker kunt douchen.

dag 15 Moshi naar Kilimanjaro Airport

Vandaag kun je nog even bijkomen in Moshi. In de middag vertrek je richting Kilimanjaro Airport voor de vlucht huiswaarts.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord