Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146

Deze pagina afdrukken Individuele wandelreis Vietnam
Praktische informatie

Klimaat

Vietnam heeft een subtropisch klimaat, het noorden heeft warme zomers en milde winters.In het noorden is het in de maanden januari tot half maart koeler en er kan hier het hele jaar door wel wat regen vallen. In de berggebieden kan de temperatuur zelfs dalen tot rond het vriespunt. In januari is het in Hanoi nog prima weer. De gemiddelde temperatuur in Hanoi in november ligt rond de 23 graden, in december rond de 19 graden. In de maanden november, december en januari valt de minste regen van het jaar.

Tijd

Het is in Vietnam 6 uur later als in Nederland.

Elektriciteit

De netspanning is 220 volt. In veel gevallen passen Nederlandse stekkers. Toch is het aan te raden een wereldstekker mee te nemen.

Geld

De Vietnamese munteenheid is de ‘Dong’. Een Euro is ongeveer 25.000 dong. Op het vliegveld kun je wisselen en pinnen. In Hanoi en Sapa kun je op diverse plaatsen pinnen en met een creditcard kun je soms in Hanoi ook cash geld opnemen. Reischeques kunnen op veelal de grote plaatsen worden ingewisseld maar gezien de openingstijden van de banken is pinnen de beste  optie. 
 
Je hebt geld nodig om een aantal maaltijden te betalen, je drankjes en andere persoonlijke uitgaven. Misschien wil je nog meer excursies doen of musea/kloosters bezoeken naast degene door HT al aangeboden. Ook is het in Vietnam gebruikelijk om aan chauffeurs, gidsen en dragers fooien te geven.  Een bedrag van € 300,-- tot € 350,--  is voldoende voor maaltijden, drankjes en +/- € 60.-- aan fooien. Voor onvoorziene omstandigheden raden we je aan om een extra bedrag mee te nemen.

Een aantal Nederlandse banken heeft standaard de mogelijkheid tot geldopnames in landen buiten Europa geblokkeerd en een limiet voor een geldopname per keer vastgesteld. Wanneer je met de bankpas wilt pinnen in het buitenland, vraag dan de bank jouw bankpas te deblokkeren voor geldopnames in landen buiten Europa en informeer naar de limiet.

Voor de actuele wisselkoers klik hier. (Oanda.com)

Openingstijden winkels en kantoren

Banken en de meeste overheidsinstellimgen zijn `s ochtends open van 8.00 tot 11.30 uur en `s middags van 13.30 tot circa 16.00 uur. De postkantoren zijn open van 8.00 tot 20.00 uur en de privéwinkels zijn zeven dagen per week geopend van 8.00 uur tot ongeveer 20.00/21.00 uur.
De meeste musea zijn op maandag gesloten.

Visum

Voor Vietnam heb je een visum nodig.  Je paspoort dient nog minstens 6 maanden geldig te zijn na terugkomst in Nederland. De kosten van het visum zijn € 72,-- en je kunt dit zelf halen bij de ambassade in Den Haag of via de V&V Visumdienst in Breda.  

Ambassade Vietnam
/ Nassauplein 12 /  2585 EB Den Haag / www.vietnamembassy.nl / Telefoonnummer: 070 364 8917  
V&V Visumdienst Breda    www.visumdienst.nl  / Telefoonnummer: 076 5612139

Neem voor dat je je visumaanvraag begint altijd eerst telefonisch contact op met ofwel de ambassade of de Visumdienst. De visumformulieren die nodig zijn voor de aanvraag kun je downloaden bij de visumdienst
Via visumdienst zijn de consulaire kosten  € 72 + kosten visum dienst € 30,25 + verzendkosten. Totaal dus +/-  € 115,--.
De procedure via de visumdienst duurt normaal max. 6 weken tenzij je een versnelde procedure aanvraagt die echter wel extra kosten met zich mee brengt.   

Visumaanvraag via Internet.
Visum op Hanoi Airport kost USD 25,--  
Procedure visumaanvraag. (Makkelijkste en goedkoopste oplossing

*Approval letter aanvragen via één van onderstaande websites. Deze wordt na betaling per email toegestuurd en moet je zelf printen.

*Het visum aanvraagformulieren invullen en voorzien van pasfoto. De formulieren kun je downloaden vanaf de website van de ambassade.

*Zorg er voor dat alle gegevens op de aanvraag voor de approval letter en het visum aanvraagformulier precies hetzelfde zijn als in je paspoort.

*Het is mogelijk dat de approval letter en de visum aanvraag bij het inchecken op Schiphol gecontroleerd worden.  Hou deze dus bij de hand.

*
Bij aankomst in HaNoi ga je met het aanvraagformulier,  de approval letter en je paspoort  + USD 25,-- naar de Immigration office op het vliegveld.

  Websites voor approval letter: 
http://www.vietnamvisa.com.nl/   USD 17,-- per credit card, JCB en One Pay (Vietnam)
http://www.vietnamvisacorp.com/apply-visa.html   USD 19,-- per credit card, JCB, Gate2Shop en Pay Pal
http://www.visumvietnam.nl/visa2/howdoesitwork.html   € 18,-- per credit card, Ideal, Sofort  en Pay Pal  

Het totale bedrag aan visumkosten komt dus via internet  op maximaal  € 45.— Het kan wat tijd kosten op het vliegveld in HaNoi (30 tot 45 minuten)

Vaccinaties

Voor de meest actuele informatie over verplichte / aanbevolen (herhalings-) inentingen per ziekte en per land raden we je aan contact op te nemen met je huisarts, lokale GGD of Thuisvaccinatie.nl. Het is belangrijk dat je tijdig een afspraak maakt, in elk geval 4 tot 6 weken voor vertrek. 

Thuisvaccinatie.nl is een landelijk opererend vaccinatiecentrum en biedt je de mogelijkheid dat een arts bij jou thuis reisvaccinaties komt zetten op een dag en tijdstip dat het jou uitkomt. Dat kan zelfs in de avonduren of in het weekend. De tarieven zijn gelijk of soms lager dan die van de GGD of huisarts en je betaalt geen extra kosten voor de service aan huis. Vergoeding van verzekering is meestal (deels of geheel) mogelijk. 

Hoe werkt het`
Je plaatst een aanmelding bij Thuisvaccinatie.nl. Daarna vul je jouw gegevens, reisbestemming en vaccinatiehistorie in. Bij het laatste stapje plan je meteen de afspraak in op een datum en tijdstip wanneer het jou uitkomt. Met die gegevens stelt het medisch team het vaccinatieadvies op die je binnen drie werkdagen ontvangt. De reisvaccinatie wordt gegeven door een erkende arts.

Om een indicatie te krijgen van de vaccinatie en/of andere noodzakelijke gezondheidsmaatregelen ga je eerst naar Thuisvaccinatie.nl/vietnam waarna je doorklikt voor het maken van een afspraak. 

Ben je woonachtig in België? Dan raden we je aan voor de meest actuele stand van zaken de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde te raadplegen.

Lijst van persoonlijke medicijnen

* een kuur ciproxine -tegen bacteriële darminfecties (via recept arts*)
* een kuur amoxyciline -luchtweginfecties (via recept arts*)
* azaron, lidocaïnezalf of nestociel -bij insektenbeten
* sterilon/betadine -wondontsmetting
* leukoplast, 2nd skin -blaarpreventie
* paracetamol -pijnstiller
* insectenafweermiddel -bijv.: Deet
* zonnebrandolie/crème –minimaal factor 30
* lippenbescherming -zinkzalf, lipbalsem minimaal factor 30
* rekverband, knieband -bij knieproblemen
* Arnica of SRL -bij spierpijn, kneuzingen
* norit -bij lichte darmklachten
* immodium - bij diarree
* ORS -tegen uitdroging (bij diarree)
* strepsils -bij keelpijn 

Niet alle huisartsen geven makkelijk antibioticakuren mee. Leg uit wat je gaat doen en dat je in de rimboe echt geen arts kunt vinden en dat de reisleiding vaker met dit bijltje heeft gehakt.

HT Wandelreizen zorgt voor een medicijnenkit met o.a. antibiotica voor ernstige gevallen. De kans dat we die nodig hebben is klein, maar aanwezig.

Uitrusting

Schoeisel
Wij raden lichte tot middelzware bergwandelschoenen aan met een stevige profielzool. Het is belangrijk dat je schoenen steun geven tot boven je enkels en erg goed zitten, omdat je er elke dag uren op moet lopen.

* wanneer je nieuwe schoenen moet kopen, verdient het aanbeveling om tot 1 maat groter te kopen dan je werkelijke maat. (Pas ze met een paar extra sokken).
* je voeten hebben namelijk de neiging om op te zetten, als je wat langer op een dag loopt. Daar komt nog bij dat je bergaf niet met je tenen in de knel komt.
* als je nieuwe schoenen moet kopen, loop ze dan goed in.
* waarschijnlijk moet je door kleine beekjes waden, misschien over modderige paden en waarschijnlijk soms door sneeuw lopen; dus een redelijke mate van waterdichtheid is handig.
* een goede profielzool geeft je beter grip op de wat steilere paden.

Rugzak
Een rugzak kun je kopen in allerlei soorten, maten en prijzen. Op de tocht door Vietnam heb je eigenlijk alleen een dagrugzak nodig. De ideale grootte moet ongeveer 30-40 liter zijn. Je kunt dan met gemak ook nog een fleece jack erin kwijt en bovendien is de maat handig als handbagage in het vliegtuig.

Mocht je ook een grote rugzak willen kopen:
* voor elke rug is er een goede rugzak, zoek dus net zolang tot je er een gevonden hebt, die goed bij je rug past en lekker zit.
* rugzakken zonder buitenframe sluiten beter aan je rug.
* een brede heupband is onmisbaar om het meeste gewicht op je heupen te laten rusten en niet op je schouders.
* het is handig als de rugzak uit twee delen bestaat, waar je afzonderlijk bij kunt.

Slaapzak
Voor deze tocht is een goede slaapzak (dons of kunststof bijv. hollofil) onontbeerlijk.

Paklijst

~ berg (wandel) schoenen!
~ loopstokken (2)
~ gamachen
~ slaapzak voor in de homestay (in waterdichte hoes)
~ lakenzak (eventueel) 
~ slaapmatje voor in de homestay
~ warm winddicht jack 
~ regenkleding
~ trekkingbroek (min 2) (met afritsbare pijpen)
~ rok, bermuda, legging (voor vrouwen)
~ enkele T-shirts/blouses 
~ ondergoed 
~ warme trui (fleece) 
~ sokken, waarvan min. drie paar afgestemd op de bergschoenen 
~ maillot/lange onderbroek 
~ lichte gympen of sandalen voor `s avonds (ook voor doorwadingen)
~ handdoek 
~ dunne handschoenen 
~ sjaal 
~ veldfles of waterzak
~ hoofdlampje met extra batterijen 
~ toiletartikelen, toiletpapier 
~ medicijnen (zie afzonderlijk lijstje hierna) 
~ zonnebril 
~ iets voor op je hoofd tegen zon en stof, en kou: muts en/of hoed 
~ plastic (vuilnis)zakken, o.a. om de inhoud van rug/plunjezak in te verpakken i.v.m. regen of een rivieroversteek 
~ eventueel hangslotje om plunjezak af te sluiten. 
~ wasmiddel (biologisch afbreekbaar) 
~ dagrugzakje 
~ moneybelt of halstasje voor bescheiden:
- paspoort (moet bij aankomst in Vietnam nog een half jaar geldig zijn)
- vliegticket(s)
- geld
- inentingsboekje (niet verplicht)
- verzekeringsbewijs + alarmnummer
- pasfoto + kopie van je visumformulier en letter of approval (eventueel nog een paar extra pasfoto’s i.v.m. permits, visa e.d.)

N.B. Maak van alle belangrijke papieren kopieën,

Bagage

Tijdens de trek mag 12 kg p.p. aan persoonlijke bagage worden afgegeven.

Verzekering

HT Wandelreizen stelt een adequate reisverzekering verplicht. Daarbij is het belangrijk voldoende dekking te hebben voor eventuele SOS-kosten bijvoorbeeld voor een evacuatie met een helikopter. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Niet alleen vóór de reis geeft deze verzekering dekking maar ook bijvoorbeeld bij vertrekvertraging of bij vroegtijdig moeten afbreken van de reis.  

Wij werken met Allianz Global Assistance, al meer dan 50 jaar de grootste reisverzekeraar én hulpverlener ter wereld. Bij Allianz Global Assistance ben je voor het verzekeren van je vakantie of reis aan het juiste adres. Waar je ook naar toe reist, voor vakantie, werk of studie, voor elk reisdoel heeft Allianz Global Assistance een passende verzekering.

Je kunt online eenvoudig in een paar stappen een reis- en/of annuleringsverzekering afsluiten, kortlopend of doorlopend. Je ontvangt de polis direct in je mailbox. 

Na boeking ontvang je van ons een email waarin je ook de link naar het afsluiten van de reis- en/of annuleringsverzekering vindt.  

Indien de reisverzekering elders wordt afgesloten dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en HT Wandelreizen snel handelen.

Heb je zelf een (doorlopende) reisverzekering afgesloten, kijk dan even goed na of en in hoeverre reddingskosten zijn meeverzekerd. Soms vallen reddingskosten (medisch noodzakelijk vervoer) onder de medische kosten. Voor het geval je de medische kosten laat dekken door je eigen ziektekostenverzekering, moet je nagaan of deze medische kosten werelddekkend zijn. 

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord