Home Diashows Reisboekenshop Contact> Mijn HT
Vragen? Bel ons op 0522 241146

Deze pagina afdrukken Individuele wandelreis Vietnam
Van dag tot dag

Een opmerking vooraf

Vietnam is een land in ontwikkeling waar veel gedaan wordt om de infrastructuur te verbeteren. Wij streven er naar om met onze wandelroutes zoveel mogelijk weg te blijven van wegen waarop zich gemotoriseerd verkeer begeeft. Dat betekent dat het soms kan voorkomen dat de route enigszins aangepast dient te worden als blijkt dat er op een bepaald traject een nieuwe weg is aangelegd. Ondanks dat, kan het voorkomen dat we een stukje over een weg moeten om twee stukken van een dag traject met elkaar te verbinden.

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De lokale gids kan zich genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

Dag 1 en 2 Amsterdam - Ha Noi.

Via een tussenstop vliegen we van Amsterdam naar Hanoi. 
Bij aankomst worden we opgewacht door een vertegenwoordiger van onze plaatselijke agent en naar het hotel gebracht, waar we indien nodig nog het één en ander kunnen bespreken over het verloop van het programma van de komende dagen. Nadat we de bagage op onze hotelkamers hebben gebracht, hebben we even wat tijd om de omgeving te verkennen.

Dag 3 Ha Noi

`s Ochtends worden we door onze gids van het hotel opgehaald en maken we een wandeling langs enkele bezienswaardigheden in Ha Noi waaronder het mausoleum van President Ho Chi Minh en het huis waar hij heeft gewoond. Hier zie je ook de beroemde One Pillar Pagode. Daarnaast brengen we een bezoek aan de Temple of Literature, de eerste universiteit van het land. De middag is vrij te besteden om bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan het Oude Kwartier met haar 36 gilde straten, over de boulevards te struinen of bij een van Ha Noi`s meren neer te strijken op een bankje.

Andere bezienswaardigheden zijn o.a. het legermuseum met tentoonstellingen over de "American War" en de slag bij Dien Bien Phu, deze maakt een einde aan de oorlog met de Fransen; Museum of Fine Arts, waar kunstwerken uit het heden en verleden getoond worden; het prachtige Tran Quoc Pagode complex; het beruchte "Ha Noi Hilton" waar neergehaalde Amerikaanse vliegers gevangen werden gehouden en het “Women museum”, dat inzicht geeft in het heden en verleden van de Vietnamese vrouw. Je kunt je natuurlijk ook gewoon laten masseren of genieten van de meest uiteenlopende vissoorten in één van de vele restaurantjes in de stad en langs het meer.

Dag 4 Ha Noi - Ha Long Bay - Cat Ba Island.

Vroeg in de morgen rijden we via Highway 18 naar Ha Long. Onderweg passeren we een groot aantal dorpen. Als er voldoende tijd is stoppen we in het dorp Dong Trieu dat vroeger beroemd was om zijn ceramic. De fabriek is gesloten maar er in de grote souvenirshop worden nog wel geborduurde schilderijen vervaardigd. Tegen de middag gaan we aan boord van de privé boot die ons over Ha Long Bay naar Cat Ba brengt. We lunchen aan boord. De baai is door de VN opgenomen als werelderfgoed. Er zijn ongeveer 2000 eilanden die uit het emerald kleurige water oprijzen. Op onze tocht naar Cat Ba bezoeken we één van de mooiste, van de vele, grotten die in de baai te vinden zijn. Tegen de avond komen we aan op Cat Ba Island.

Dag 5 Cat Ba Island. (Dagwandeling)

Op het eiland bevindt zich één van de Vietnamese nationale parken. Vandaag maken we hier een dagtocht om aan het terrein te wennen. Het park heeft een grote verscheidenheid aan flora en fauna. We lopen over natuurlijke, soms spectaculaire paden door het regenwoud naar de nederzetting Viet Hai. Vreemd gevormde bomen die soms vergroeid zijn met de rotsblokken, af en toe steile stukjes waar wat handen en voetenwerk aan te pas komt en een moerasachtig meer maken dit tot een verrassende wandeling. We lunchen in een lokaal restaurantje in Viet Hai en lopen daarna naar de haven. Per boot gaan we laat in de middag terug naar ons hotel in Cat Ba. Als het weer het toe laat en er is tijd over, kunnen we nog een verfrissende duik in de baai nemen. (4,5 tot 5,5 uur lopen)

Dag 6 Cat Ba Island - Hai Phong - Ha Noi.

Voor we in de middag met de (hydrofoil) boot naar Hai Phong vertrekken hebben we nog wat tijd om rond te kijken in en om Cat Ba. Bij gunstig weer kunnen we naar Cat Ba Beach en gaan zwemmen in het blauw groene water van Ha Long Bay. Ook de visafslag is de moeite waard om even te bezoeken. De snelle Hydrofoil  brengt ons in 45 minuten naar de haven van Hai Phong. Via Highway 5 rijden we terug naar Ha Noi. Laat in de middag komen we weer aan bij ons hotel in Ha Noi.

Dag 7 Ha Noi - Lao Cai.

Vandaag vrij om ons voorbereiden op de trek in het noorden. Nog wat bezienswaardigheden bezoeken of gewoon wat rondkijken in de stad. In de avond gaan we naar het station waar we op de nachttrein naar Lao Cai stappen. De vierpersoons-slaapcabines zijn comfortabel genoeg om uitgerust op onze bestemming aan te komen

Dag 8 Lao Cai - Sa Pa.

In de ochtend arriveren we in Lao Cai. We worden hier opgewacht en met een bus of jeeps in ongeveer een uur naar het bergdorp Sa Pa, gelegen op 1400 meter hoogte, gebracht. Op zaterdag is het marktdag, maar ook op andere dagen zijn er lokale bevolkingsgroepen die in hun kleurrijke traditionele klederdrachten hun producten proberen te verkopen. We hebben de rest van de dag om het dorp te verkennen en voorbereidingen te treffen voor onze trektocht in dit berggebied. Wie wil kan met de pas aangelegde kabelbaan naar de top van de Fansi Phan om van het uitzicht over de vallei te genieten. Het weer is hier het hele jaar redelijk koel en een fikse regenbui of wat nevel behoort tot de mogelijkheden. In de avond en de nacht kan het behoorlijk afkoelen en we zullen hier wat warme kleding nodig hebben.

Dag 9 Sa Pa, Sa Pa- Y Lin Ho.

Vanuit Sa Pa slingert de weg zich door het heuvelachtige terrein naar Cat Cat village en tot daar kan het wat drukker zijn op de trail. Daarna komen we nog nauwelijks andere toeristen tegen. Cat, Cat is een Black H’mong dorp en na een ontspannen wandeling door het, op toeristen gerichte, dorp gaan we verder richting Muong Hoa Valley. We passeren een waterval en een hydro-power station dat nog door de Fransen is gebouwd in het koloniale tijdperk. Langs de hellingen worden de vele rijstvelden afgewisseld met stukken bamboe bos. Over smalle paadjes volgen we een smalle beek naar onze bestemming voor vandaag. De vele mooie uitzichten over de meest uitgestrekte rijstveld terrassen van de Sa Pa regio maken er een bijzondere dag van. We overnachten in een lokaal huis in Y Lin Ho waarvan de bevolking voornamelijk uit Black H’mong minority bestaat.  ( 4 à 5 uur lopen)

Dag 10 Y Linh Ho - Seo Mi Ty.

We klimmen vandaag eerst een stuk omhoog over vaak smalle paadjes. We moeten elkaar een beetje in het oog houden want het gaat op en neer en kris kras tussen de terrassen en verspreidt staande huizen door. Het is heel verrassend en afwisselend. Dikke logge waterbuffels scharrelen tussen de rijstvelden door en de eenden en ganzen houden ons nauwlettend in de gaten. Her en der zijn mensen aan het werk om de zo belangrijke terrassen en bevloeiingssystemen te onderhouden. Het hoogste punt vandaag, ligt iets boven 1750 m. Dan dalen we af naar het Black H´Mong dorp, Seo Mi Ty. Onze homestay ligt aan het grote stuwmeer dat na de bouw van een dam in begin van deze eeuw is ontstaan. ( 4 à 5 uur lopen)

Dag 11 Seo Mi Ty - Den Thang - Ta Trung Ho.

Na het ontbijt vervolgen we deze avontuurlijke tocht. De route is prachtig en niet moeilijk, al moeten we wel twee rivieren oversteken. De één d.m.v. een primitieve open touwbrug en de andere via een oude hangbrug. We overnachten in het dorp Ta Trung Ho, hier woont de Red Dao stam. In deze vallei en dit dorp kwamen in1996 voor het eerst buitenlandse toeristen. We overnachten in het huis van één van deze gastvrije mensen. ( 5 tot 6 uur lopen)

Dag 12 Ta Trung Ho - Nam Toong - My Son - Thanph Phu.

We bevinden ons nu aan de rand van het regenwoud bij de Hoang Lien Son Mountain Range. De Fan Si Pan, met zijn 3143m hoogte de hoogste berg van Vietnam, maakt deel uit van deze bergrug. We steken een bergpas van 1180m over en dalen af naar Nam Keng, dat bewoond wordt door leden van de Xafo Hill stam. In de ochtend steken we nog een aantal rivieren over. De bruggen over deze rivieren kunnen nogal wisselend van kwaliteit zijn. Na de lunch trekken we door een prachtig bamboebos, opnieuw een verrassend en afwisselende tocht. Verderop in de vallei ligt het dorp Thanh Phu, ( Thay minority) waar we opnieuw in het huis van een bewoner zullen overnachten. ( 5 tot 6 uur lopen)

Dag 13 Thanph Phu Ė Ban Ho Ė Sa Pa.

Na het ontbijt hebben we nog wat tijd om in het dorp rond te kijken als het gisteravond te laat geworden is. Daarna wandelen we over de weg de vallei in richting Ban Ho waar we in een lokaal restaurantje zullen lunchen. We bezoeken de Ca Nhay Suoi  Lave waterval waarna we per bus of jeep terug gaan naar Sa Pa. ( 5 tot 6 uur lopen)

Dag 14 Sapa - Lao Cai - Ha Noi.

We hebben de hele dag in Sa Pa en omgeving. We kunnen het thuisfront mailen,de schilderachtige markt bezoeken, een voetmassage laten doen, een korte tocht maken naar een naburig dorp of gewoon wat relaxen en ons opmaken voor de terugkeer naar Ha Noi. Aan het eind van de middag gaan we terug naar Lao Cai om op tijd op het station te zijn. De nachttrein brengt ons, terwijl wij slapen, terug naar Ha Noi.

Dag 15 Ha Noi Ė Mai Chau Ė Pom Coong.

Vroeg in de ochtend komen we in Ha Noi aan. We gaan ontbijten in ons, intussen bekende, hotel en kunnen daar eventueel een douche nemen voor we vertrekken richting Mai Chau dat ten zuid-westen van Ha Noi ligt. Zodra je de stad achter je laat, verandert het landschap al snel, we rijden langs uitgestrekte landbouwgronden  maar in de verte zien we al heuvels en bergen opdoemen. Bij aankomst in Mai Chau wordt er geluncht in een lokaal restaurant. Na de lunch beginnen we aan de eerste wandeling rond Pom Coong, een dorp bewoond door de ‘White Thai’ minderheid. We worden gastvrij onthaalt en krijgen een voorproefje van hun traditionele cultuur. ’s Avonds kunnen we genieten van een lokale dansvoorstelling. We overnachten in een homestay. De wandeling duurt ongeveer 2 uur.

Dag 16 Pom Coong Ė Xa Linh Ė Hang Kia.

Na het ontbijt een korte transfer per auto naar Xa linh Village, het beginpunt van de wandeling van vandaag. De route volgt een mengeling van paden, beekbeddingen, en weelderig begroeide steile hellingen. Een vlak pad leidt naar Hang Kia, het enige Muong dorp van deze reis. Na de lunch is het vooral dalen door gehuchten en langs akkers met prachtig zicht op de Mai Chau vallei. Om je heen zijn prachtige rijstvelden en in de verte zien we bergen die voornamelijk uit karst gesteente bestaan. We zullen op dit deel van de route verschillende keren de rivier oversteken, als het kan via een hangbrug maar zo niet, dan gewoon door het water. We overnachten in een homestay in Hang Kia. We zijn vandaag ongeveer 7 uur onderweg.

Dag 17 Hang Kia Ė Cun Pheo Ė Van Mai Ė Hang Tribe village.

Vandaag is een van de langste trekking dagen, maar met een fantastische beloning. De route loopt via verschillende inheemse dorpen en biedt een prachtige gelegenheid om het platteland van Vietnam te beleven. We stoppen in Van Mai voor de lunch, vervolgens worden we naar Sai village gebracht, om van daar naar Hang Village te lopen. Een oase in het midden van Phu Luong Natuurreservaat. Je komt hier in een interessant gebied dat ooit deel uitmaakte van de Ho Chi Minh Trail maar nu de Ho Chi Minh highway heet. Het gebied wordt nauwelijks door westerlingen bezocht. Laat in middag komen we aan in Hang Village, waar we overnachten in één van de lokale huizen op palen. We zijn vandaag ongeveer 7 uur onderweg.

Dag 18 Trek in de heuvels van Pu Luong naar Kho Muong Village.

Naast de smalle dorpspaden loopt de route vandaag voor de helft over oude onverharde wegen die dateren uit de Franse koloniale tijd. Er zijn enkele steile beklimmingen en ook weer een aantal rivieren over te steken. Hoewel we nu in een wat meer afgelegen gebied komen, zullen we zeker nog dorpelingen ontmoeten die op de velden aan het werk zijn of terugkomen van de vroege ochtend markt. In een lokaal huis in Pak Kha, kunnen we wat ontspannen en bijkomen van de hitte, terwijl de lunch wordt bereid. We gaan verder langs een oude jeep road naar Kho Muong village, gelegen tussen steile bergen. Wie nog energie over heeft, kan vanaf hier in twee uur heen en terug lopen naar een grote, kort geleden, ontdekte grot die omringd wordt door struikgewas en hangende vegetatie. De grot wordt beschermd door boswachters vanwege het delicate ecosysteem en de verschillende soorten vleermuizen die  in de grot verblijven. Overnachting in een ecotoerisme homestay. Ongeveer 6 uur lopen.

Dag 19 Kho Muong Ė Nua Village.

We vertrekken vroeg (6 uur) en dalen af om de enige markt in dit natuurreservaat te bezoeken. Hier kunnen we alle producten zien die we gisteravond bij het diner hebben gegeten. Bedenk dat al deze producten te voet (in zo’n 2 uur) helemaal omhoog naar het dorp worden gebracht. We kunnen rondkijken op deze drukbezochte markt. We lunchen in een lokaal huis. Na de lunch voert het pad ons voor ongeveer een uur door het dal, dan klimmen we over een kleine berg naar Nua village. Het dorp is perfect gepositioneerd dicht bij een kleine rivier met mogelijkheden om af te koelen in het heldere water. Je kunt ook de fascinerende architectuur gaan ontdekken of de, in de omgeving gelegen, talrijke gehuchten bezoeken. Relaxen in een hangmat en genieten van de rust van deze prachtige regio kan natuurlijk ook. Overnachting in ecotoerisme huis. Ongeveer 5-6 uur lopen.

Dag 20 Nua Village Ė Hin Village Ė Ha Noi.

Na een vroeg ontbijt zijn we al weer toe aan de laatste wandeling van deze reis. Vanuit het dal en gaan we weer de bergen in. Het eerste uur is relatief vlak, we passeren enkele kleine gehuchten waar boeren aan het werk zijn op hun rijstvelden. We steken de rivier over en gaan vervolgens de heuvels in. We gaan ongeveer 2 uur berg op en kunnen genieten van een prachtig zicht op de vallei. Een lappendeken van rijstvelden en met bossen bedekte bergen. Het pad gaat verder over de kam door dicht bos en komt uit in het dorp Ban Son, waar we zullen lunchen. Na de lunch wandelen we in ongeveer een uur over een onverharde weg naar het dorpje Ban Ba. Hier worden we met de bus opgehaald en gaan we terug naar ons hotel in Ha Noi

Dag 21 Ha Noi Ė Amsterdam.

Ook vandaag nog even vrij voor sightseeing of om inkopen te doen voordat we naar het vliegveld gaan in de avond voor het vertrek naar Nederland.

Dag 22 Amsterdam.

In de loop van de ochtend komen we weer in Amsterdam aan.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | Ten Have 13 | 7983 KD Wapse | tel. 0522-241146 | email: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord