Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
17 12 4
VERTREK TERUG REISSOM
17 juni 03 juli € 1995,- **
01 juli 17 juli € 1995,- **
15 juli 31 juli € 1995,- **
19 augustus 04 september € 1995,- **
** exclusief ticket Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van Iran »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Wandelreis Iran | Alamkouh en Damavand
Land informatie

Dit betreft een reis die wandelen in verschillende berggebieden niet zo ver van Teheran combineert met wat van de rijke natuur, historie en cultuur van Iran. Iran is met recht nog één van die landen die nog niet overspoelt wordt door talrijke toeristen. Daardoor zul je het authentieke karakter van het land en de omgang met de mensen als heel bijzonder ervaren. 

Landschap en ligging

Iran is gelegen in het Midden-Oosten en grenst in het noorden aan Turkije, Armenië, de Kaspische Zee, Azerbeidzjan en Turkmenistan. In het oosten wordt het land begrensd door Afghanistan en Pakistan. Onder Irak ligt de Perzische Golf en de Golf van Oman. In de Perzische zee bevinden zich een paar eilanden waar ook de Iraanse bevolking graag komt voor ontspanning. In het westen grenst het land aan Irak. Tijdens deze reis zullen we de berggebieden van het noorden bezoeken in combinatie met een verblijf in Teheran.

We zijn bezig met 2 andere reizen die vanwege het klimaat vooral ook buiten de zomer beter bezocht kunnen worden.

Het landschap is divers, maar over het algemeen droog en bergachtig. Het hoogland bevindt zich in het centrale deel van het land en betreft het deel dat ligt ingeklemd tussen de Anatolische plaat in het westen, de Arabische plaat in het zuiden, de Indiase plaat in het oosten en de rest van de Euro-Aziatische plaat in het noorden. Door wrijving van deze verschillende aardkosten komen in Iran vrij veel zware aarbevingen voor (6 tot ruim 7 op de schaal van Richter).
De belangrijkste bergketens worden vertegenwoordigd door het Zagros-gebergte in het centrale deel van Iran (grofweg tussen Esfahan en Shiraz) en de Alborz. Deze laatste is gelegen ten oosten van Teheran met als hoogste punt de vulkaan Damavand op ruim 5600 meter. Meer naar het oosten kom je veelal woestijnlandschappen en enkele zoutmeren tegen.

Klimaat

Het noorden van het land grenst aan de Kaspische zee en kent een relatief koel klimaat. In het zuiden daarentegen, nabij de Perzische Golf, kun je echt alleen in de winter iets ondernemen als het om trekkingvakanties gaat, zo heet is het er in de zomer.  Deze reis speelt zich dus af tussen juni en september wanneer de condities op de Damavand het meest gunstig zijn.

Flora en fauna

Iran is niet het land dat gekenmerkt wordt door een rijkdom aan bijzondere dieren en planten. Anderzijds zullen we wel vele (voor ons) bijzondere vogels zien zoals kleurrijke bijeneters, de blauwe scharrelaar en in Teheran zul je ook nog wel wat papegaaien zien. Meer aan de kust zijn vele watervogels te vinden. Wellicht zullen we bij onze beklimming van de Damavand, aan het einde van de reis, een enkele lammergier boven ons zien zweven.
Een aantal diersoorten (die wij vermoedelijk dus ook niet zullen zien) worden met uitsterving bedreigd; de Aziatische cheetah, de wilde beer en de ibex-achtige Alborz rode schaap.
Qua flora is met name het noordelijke deel van het Alborz-gebergte weelderig bedekt met bos. Verder naar het zuiden en oosten neemt de begroeiing af en is meer sprake van kale en open vlaktes. Noemenswaardig is wel dat de bloem waardoor Nederland mondiale beroemdheid geniet, de Tulp, naar zeggen afkomstig is uit het oude Perzië.

Volk, taal en godsdienst

Iran herbergt meer dan 70 miljoen inwoners en hun aantal neemt nog jaarlijks met 1% toe.
De bevolking is verdeeld in een aantal etnische groepen; de belangrijkste groep wordt met 50% vertegenwoordigd door Perzen, daarna gevolgd door Azeri`s (25%) en een aantal kleinere groepen (< 10%, zoals Gilaki en Mazandarani, Koerden, Arabieren, Baluchi`s, Lurs, Turkmenen, Turken, Armeniërs, Joden en Assyriërs.

De bevolking is over het algemeen uiterst gastvrij, vriendelijk en behulpzaam. Agressieve verkopers, zoals in sommige Aziatische en Afrikaanse landen nogal eens het geval is, zul je hier niet snel tegenkomen.

De positie van de vrouw is wel anders dan wij gewend zijn. Slechts 11% van de vrouwen verricht betaalde arbeid, terwijl een kleine 65% van hen een universitaire opleiding heeft genoten. De officiële taal van Iran is het Perzisch en wordt door de bevolking Farsi genoemd. Het heeft een Indo-Europese herkomst en is de voertaal voor de gehele bevolking. Daarnaast wordt ook veel Azeri (Turks met een aanzienlijk Perzische invloed), Koerdisch en Arabisch gesproken. De officiële staatsgodsdienst is de Islam. Van de inwoners van Iran is 89% sji’iet en slechts 9% procent is soenniet.

Middelen van bestaan

Iran is een belangrijk exporteur van aardolie en aardgas. Hierdoor heeft Iran een belangrijke positie als de op twee na grootste exporteur van OPEC en de vier na grootste olie-exporteur op wereldniveau.

Geschiedenis

Iran heeft een sublieme historie die teruggaat tot de 6e eeuw v. Chr. Het was Cyrus de Grote (Achaemeniden-dynastie) die vele volkeren wist te verenigen en daarmee het grootste imperium ooit, dat qua gebied reikte tot aan de Middellandse Zee, neerzette op de kaart. Dit Perzische rijk bleef voortbestaan tot de 4e eeuw v. Chr., toen Alexander de Grote aan de macht kwam en o.a. de toenmalige Perzische hoofdstad Persepolis platbrandde. Uit die tijd stammen de Hellenistische (Griekse) invloeden.

Pas in de zevende eeuw werd het land veroverd door de islamitische Arabieren. Vanuit Bagdad overheersten Kaliefen het land tot de 9e eeuw. Daarna viel het land uiteen in tal van kleine rijkjes. In de 11e eeuw waren het de Turken die Iran veroverden en de heerschappij hadden. In de 13e eeuw kwam het land in handen van de Mongolen. Aangevoerd door de wrede Genghis Khan werden vele steden verwoest en inwoners vermoord.
De 15e eeuw was een belangrijke tijd voor het huidige Iran omdat toen het sji’isme als staatsgodsdienst werd ingevoerd. Bovendien was het herenigde Iran een land dat als geen ander onder het juk van de westerse landen vandaan wist te blijven.
De 20e eeuw kan gekenschetst worden als een eeuw van onderdrukking onder het bewind van de dictatoriale Pahlavi’s. Deze onderdrukking duurde voort totdat, tijdens de Iraanse revolutie (1979) de macht in handen gegeven werd aan geestelijk leider ayatollah Ruhollah Khomeini. Onder zijn leiding werd onder meer vorm gegeven aan een streng islamitische wetgeving. Het dictatoriale karakter verdween, echter de grote invloed van de mullahs (geestelijken) tekent tot op heden de Iraanse maatschappij.

Internationaal gezien werd Iran tot in 1935 Perzië genoemd. In dat jaar vroeg de toenmalige Perzische monarch, Reza Sjah aan alle landen om voortaan de lokale naam van het land, Iran, te gebruiken. Letterlijk betekent Iran: `Het land van de Ariërs`. Dit verklaart waarom een inwoner van Iran ook wel Pers of Pars genoemd wordt.

Politiek: recente gebeurtenissen
Sinds de revolutie van 1979 is Iran een Islamitische republiek. De eerste jaren na deze revolutie werden gekenmerkt door algehele isolatie, repressie en een langdurige oorlog met buurland Irak. Onder de hervormingsgezinde president Khatami is o.a. het belang van toerisme erkend waardoor Iran een steeds toegankelijker land wordt.
Huidige premier is de gematigde Hassan Rohani  die in 2013 werd gekozen en in 2017 werd herkozen.

Cultuur

Het rijke culturele verleden wordt weerspiegelt in het huidige Iran. Daarom doen wij op deze reis een aantal steden aan die zeker een bezoek waard zijn. Om te beginnen is er Shiraz met het nabijgelegen Persepolis. Van Persepolis is niet meer over dan ruïnes, die zeker een bezoek waard zijn om je een indruk te geven van het leven van weleer. Het belang van Persepolis is vergelijkbaar met de Incacultuur (Macchu Picchu), de Egyptische cultuur (farao’s, piramiden en koningsgraven) en de Griekse cultuur. Shiraz zelf telt momenteel meer dan 1 miljoen inwoners. Het is een provinciale hoofdstad en één van de oudste steden van Iran. Ooit was het zelfs de hoofdstad van de Zand-dynastie.

Naast Persepolis zullen we in Shiraz een uitgebreide city-tour houden met een bezoek aan enkele moskeeën (incl. tuinen), met name uit de oude Zand-dynastie, de oude citadel en de mausoleums van Hafez en Saadi. Ook het noordelijker gelegen Isfahan (400 km) is een voormalige hoofdstad uit het rijke verleden. Hier zullen we onder andere een bezoek brengen aan het Naghsh-e-Jahan Plein, naar zeggen één van de mooiste pleinen van Iran en de Bazar die bekend staat onder de naam Bazar-e Bozorg. Noemenswaardig zijn ook de sublieme bruggen die de stad heeft.
In Teheran tot slot zijn een bezoek aan het Golestan Palace en de Teharan Bazar slechts enkele van de vele mogelijkheden als daar voldoende tijd voor is.

Gewoontes/gedragscode

Het zal je niet verbazen dat er zoals in veel Islamitische landen, ook in dit land kledingvoorschriften gelden. Alhoewel er een steeds grotere vrijheid geldt op dit gebied, ook voor de Iraniërs zelf, verzoeken wij je de volgende adviezen ter harte te nemen:

· Vrouwen dienen tenminste een hoofddoek bij zich te hebben. Het dragen ervan is verplicht.
· Voor vrouwen is strakke kleding niet gewenst. Ruim vallende t-shirts die van een dusdanige lengte zijn dat ook de heupen bedekt worden is een must. Wij adviseren een zgn. manteau (een lange jas die tot op de knie komt). Deze kun je eventueel direct na aankomst in Iran aanschaffen.

· Voor mannen worden korte broeken niet geaccepteerd.
· T-shirts met korte mouwen worden voor mannen tegenwoordig wel geaccepteerd.
· Kleding in felle kleuren is in Iran ongepast maar je ziet ze wel langzaam aan in het straatbeeld verschijnen zoals gekleurde t-shirts met opdruk. Je Hawaii hemd kun je echter beter thuis laten.
· Homoseksualiteit is ten strengste verboden, des te grappiger is het dat je overal mannen hand in hand ziet lopen. Mannen kussen er heftig op los als ze je als hun vriend beschouwen.

· In Iran is `ta-arof` een gebruik. Dit wil zeggen dat je pas op een aanbod kan ingaan nadat je de vraag drie maal met `nee` beantwoord hebt. Als iemand na drie keer stopt met het herhalen van het aanbod dan deed deze het aanbod slechts uit beleefdheid. Direct op een aanbod ingaan wordt als grof en ongepast gezien.

· Veel in Iran is gescheiden. Vrouwen zitten in de bus en metro in aparte gedeelten of wagons, vrouwen mogen wel met hun man of partner in het mannen compartiment maar mannen mogen niet in het vrouwen compartiment, ook stranden en skipistes zijn op sommige plaatsen gescheiden.
Langzaam maar zeker worden vrouwen iets vrijer, maar vanuit een westers oogpunt gezien is het nog steeds een vreemde situatie. Vrouwen aanraken is niet gewenst, het geven van een hand kan wel als het initiatief van de vrouw uit gaat. 

Toch heerst er een ontspannen sfeer en als je al gecorrigeerd wordt als je onverhoopt iets verkeerd doet, dan gaat dat op een vriendelijke manier. Zelfs in een miljoenenstad als Teheran voel je je zeker niet onveilig. 

Eten en drinken

Het water van Iran schijnt een van de zuiverste ter wereld te zijn en kan uit de kraan gedronken worden. Tijdens de trekkings wordt water uit zuivere bronnen gehaald.
In Iran wordt veel lamsvlees (kebab) of kip (morgh) met rijst en brood (nan) gegeten. Ook kom je vele Aziatische eettentjes tegen waar je vrij goed Chinees of een Indische curries kunt eten. In Iran wordt twee keer per dag warm gegeten. De maaltijden zijn over het algemeen niet pittig gekruid.
Noemenswaardig is het lokale gerecht `abgusht` (omgeving Tabriz). Het is een soort soep met aardappelen die je in een pizza-achtig brood stopt en waaraan je vervolgens frambozen, knoflook, zilveruitjes en andere ingrediënten toevoegt. Het lijkt een vreemde combinatie, maar je moet het gewoon proberen. Omdat we hier te maken hebben met en strikt Islamitisch (sji’itisch) land, wijzen we je erop dat alcohol ten strengste verboden is.

Milieu

Aandacht voor het milieu is bij HT een gegeven. Alhoewel deze reis experimenteel van aard is, kent het beleid van HT Wandelreizen een aantal richtlijnen:
- Op trektocht wordt voor zoveel mogelijk op gas gekookt. In 2004 hebben we grotendeels de overstap gemaakt van petroleum en hout op gas; het kappen van hout wordt geheel vermeden
- We laten geen afval achter.

De deelnemers worden met klem verzocht het volgende in acht te nemen:
- Op trektocht de vegetatie ongemoeid te laten.
- Alle afval te verzamelen en mee te nemen/geven tot het eind van de tocht
- Je behoefte te doen op veilige afstand van bronnen en rivieren.
- Te beseffen dat voor warm watergebruik in bergdorpen meestal hout verstookt wordt.
- Liever geen pennen, ballonnen e.d. uit te delen.
- Batterijen mee terug te nemen naar Nederland. Aangezien er in Iran geen voorzieningen zijn voor de verwerking van batterijen.

Lege batterijen? Lever ze in en win!
www.legebatterijen.nl Souvenirs van bedreigde dieren en planten
Het Wereld Natuur Fonds voert campagne over souvenirs van wilde dieren en planten. In de campagne roept het Wereld Natuur Fonds op dit soort souvenirs niet te kopen en de natuur op vakantiebestemmingen te laten zoals die is, zodat we over 10 jaar nog steeds kunnen genieten van die prachtige en onmisbare natuur. Wat veel mensen ook niet weten is dat zij een fikse boete riskeren bij de douane. Want souvenirs van beschermde dieren en planten mogen helemaal niet, of alleen met de juiste vergunningen worden ingevoerd.

Er is een top 10 van bedreigde dieren en planten waarvan veel souvenirs in beslag worden genomen door de douane. Meegebracht door toeristen die vaak niet wisten dat het helemaal niet of alleen met speciale vergunningen mag.

Top 10 van dier- en plantensoorten die vaak de dupe worden van de handel in souvenirs:

* Koralen
* Grote Schelpen
* Olifanten
* (Zee) schildpadden
* Grote Katten
* Slangen en hagedissen
* Krokodillen
* Papegaaien
* Vlinders
* Orchideeën en cactussen

Natuurlijk kun je ook souvenirs tegenkomen van dieren of planten die hierboven niet zijn genoemd. Als ze zijn gemaakt van wilde dieren of planten, wordt er aangeraden om bij twijfel niet te kopen. Het gaat immers om meer dan regels en boetes. De prachtige natuur op vakantiebestemmingen blijft behouden door te kijken, en niet te kopen.

Welke bedreigde planten en dieren leven er in het Midden Oosten? En wat zijn de meest voorkomende souvenirs van deze soorten die je op je reis kunt tegenkomen? Kijk voor meer informatie op de website van het WNF.

Woordenlijst

Enkele Iraanse woorden, die je misschien kunt gebruiken:

Khosh amadin - welkom
Salam aleykom - algemene groet (ook wel verkort Salam)
Sob Bekheyr - goede morgen
Rux Bekheyr - goede middag
Shab Bekheyr - goede avond
Khoda hafez  - daag
Haletun chetor e - hoe gaat het?
Khubam - goed
Shoma chetoin - en hoe gaat het met jou?
Bale - ja
Na - nee
Lotfan - alsjeblieft
Motashakkeram - dankjewel
Khahesh Mikonam - geen dank
Esmetun chi ye - hoe heet je?
Esmam … e - mijn naam is
Mashallah - het is de wil van god
Madar - moeder
Pedar - vader
Khahar - zus
Bavadar - broer
Dokhtar - dochter
Pesar - zoon
Zan - man (echtgenoot)
Shohar - vrouw (echtgenote)
Inja - hier
Unja - daar
Mifahman - ik begrijp het
Na mifahman - ik begrijp het niet
Ziyad - meer
Kam - minder
Chay - thee
Qaljoen - waterpijp

Sefr - 0
Yek - 1
Do - 2
Se - 3
Chehar  - 4
Panj - 5
Shish - 6
Haft - 7
Hasht - 8
Noh - 9
Dah - 10
Bist - 20
Bist o yek - 21
Bist o do - 22
Si - 30
Chehel - 40
Panjah - 50
Shast - 60
Haftad - 70
Hashtad - 80
Navad - 90
Sad - 100
Sad o shast of haft - 167

Het is aan te bevelen om ook het bijbehorende schrift te (leren) herkennen (gemakkelijk op marktjes e.d.).

Aanbevolen literatuur

· Lonely Planet Iran
· Teheran een zwanenzang door F. Springer, ISBN 90 21 48 02 71
· Persian Mirrors, door Elaine Sciolini, ISBN 07 43 21 77 99
· Volgelingen van de imam: een kennismaking met de sji’itische Islam, door Johan ter Haar, ISBN 90 546 00 08
· Reading Lolita in Tehran, door A. Nafisi, ISBN 00 07 17 84 84

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord