Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
17 12 4
VERTREK TERUG REISSOM
17 juni 03 juli € 1995,- **
01 juli 17 juli € 1995,- **
15 juli 31 juli € 1995,- **
19 augustus 04 september € 1995,- **
** exclusief ticket Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van Iran »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Wandelreis Iran | Alamkouh en Damavand
Praktische informatie

Klimaat

Het klimaat wordt gekenmerkt door grote temperatuurverschillen zowel tussen de verschillende seizoenen als tussen het noorden en het zuiden van het land. De wintermaanden zijn koud, de zomers daarentegen zijn warm tot heet. Iran heeft een continentaal klimaat.

In de maand juni t/m september waarin HT deze trekking uitvoert is het behoorlijk warm in Iran. In Teheran moet je rekening houden met dagtemperaturen tussen de 25º en 35ºC.  Buiten de stad tijdens het verblijf in de bergen is het iets minder warm. `s Nachts zal het afkoelen tot 20º C. Ook geldt dat op hoogte de temperatuur met ongeveer 0,7 graden C zal afnemen voor iedere 100 meter die we hoger komen.  Dus naarmate we hoger op de bergen stijgen wordt het ook aanmerkelijk koeler.

Voor de beklimming van de Damavand moet je rekening houden met kou, wind en sneeuw. Minimum temperatuur op de top van de Damavand ligt aan het begin en aan het eind van die periode rond -10 graden C (`s nachts). Midzomer is het wat minder koud. Wij maken je er extra op attent dat thermokleding, handschoenen en een muts voor deze reis een absolute must zijn, tenminste als je de beklimming van de 5671 meter hoge Damavand succesvol wilt maken.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Iran en Nederland bedraagt in onze zomertijd 1,5 uur en in de winter 2,5 uur. Het is in Iran later als in Nederland.

Bereikbaarheid

In de grote steden zijn internet mogelijkheden en kan je je mobiele telefoon gebruiken.

Elektriciteit

De netwerkspanning bedraagt net als in Nederland 220 Volt en onze stekkers passen over het algemeen overal.

Geld

De munteenheid in Iran is de Iraanse Rial, de koers fluctueerd sterk en wordt door de overheid bepaald. In 2018 was de officiële koers 52.000 Rial voor € 1,--. Je bent hier dus al snel miljonair. De Iraniërs gebruiken Tuman (aantal Rials /10)
dus 10.000 Rial is 1000 Tuman. Op menukaarten laten ze dan vaak nog een aantal nullen weg en dat kan verwarrend zijn. Een kop koffie kost bv, 11 volgens de menu kaart. Dat is 11.000 Tuman of 110.000 Rial en dus +/- € 2,--
Vraag eventueel gewoon hoeveel Rial het is. Spreken ze geen Engels dan halen ze er wel een calculator bij.  

Wij adviseren om contant geld mee te nemen. Euro`s of Amerikaanse dollars voldoen prima. Het geld kan gewisseld worden bij verscheidene wisselkantoren (o.a. op het vliegveld bij aankomst) of in het hotel. Het wisselen op straat raden we af. Een credit card (Master en Visa) kan op een enkele plek gebruikt worden (vaak wordt hiervoor een aanzienlijke commissie gevraagd). Een American Express card wordt niet geaccepteerd. Het adviesbedrag voor deze reis om contant mee te nemen is € 200-- (met inbegrip van fooien). Daarnaast adviseren we je om voor onvoorziene uitgaven € 200,-- mee te nemen. Het in- en uitvoeren van Iraans geld is overigens verboden.

Afdingen is in Iran voor de meeste zaken gebruikelijk (m.u.v. supermarkten, grote winkels e.d.). Door te onderhandelen toon je respect voor de verkoper. Wanneer je te toeschietelijke bent en direct met de vraagprijs instemt, word je niet voor vol aangezien.

Voor de actuele wisselkoers klik hier. (Oanda.com)

Fooien

Het geven van fooien wordt in Iran vanzelfsprekend gevonden. De lonen zijn dermate laag dat velen afhankelijk zijn van de fooien die ze krijgen. Met name in restaurants, in cafés, bij kruiers, chauffeurs, gidsen en dergelijke is het de gewoonte om een fooi van 5 à 10% te geven.

Visum

Voor Iran heb je een visum nodig. Het visum kun je persoonlijk aanvragen bij de Iranese ambassade of via de CIBT Visumdienst regelen .

Voor de aanvraag heb je nodig:
· 2 ingevulde visumaanvraagformulieren (kun je downloaden via de site van de visumdienst www.cibt.nl)
· begeleidende brief van HT (uitnodiging met autorisatiecode)
· je paspoort, deze dient bij aankomst in Iran nog tenminste 6 maanden geldig te zijn. Er dienen ten minste 2 blanco pagina’s in het paspoort te zijn en er mag geen stempel uit Israël in staan
· een kopie van je paspoort (blz. waarop je identiteitsgegevens staan)
· 2 actuele pasfoto’s in pasfotoformaat

Je kunt op twee manieren betalen voor het visum: pinnen bij de ambassade zelf (geen contanten mogelijk) of door het bedrag van € 60,-- vooraf over te maken aan de Fortis bank, rekeningnummer 88.37.34.397 ten name van Ambassade Iran onder vermelding van je volledige naam, je dient dan een kopie van je betalingsbewijs mee te nemen.

De afgifte van het visum neemt gemiddeld 10 werkdagen in beslag. Het visum heeft een geldigheid van 3 maanden vanaf afgiftedatum en de verblijfsperiode in Iran is maximaal 30 dagen vanaf de datum van binnenkomst.

Adresgegevens:

Ambassade Iran
Duinweg 20
2585 JX Den Haag
070-3548483 / 3384000
Email :consul@iranianembassy.nl
Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 14.00-16:00 uur

Wanneer je zelf niet in de gelegenheid bent om naar de ambassade te gaan, kun je de visumaanvraag ook regelen via de Visumdienst. Naast de visumkosten betaal je dan bemiddelingskosten. Kijk op hun website voor de  volledige informatie (www.cibt.nl).

Procedure van vertrek

Uiterlijk 3 uur voor vertrek dien je aanwezig te zijn bij de balie die correspondeert met het vluchtnummer. Je ontvangt je ticket van de reisleiding op de luchthaven. Verdere informatie met betrekking tot het definitieve vluchtschema ontvang je tijdens de voorbereidingsbijeenkomst.

Vaccinaties

Voor officiële adviezen kun je terecht bij de GGD of bij je huisarts. Er zijn geen vaccinaties verplicht. Aanbevolen worden: DTP, buiktyfus, Havrix (tegen geelzucht = Hepatitis A).

N.B. Geen enkele vaccinatie is meer verplicht. Toch raden we aan bovenstaande inentingen allemaal te nemen. Iran is nu eenmaal niet het meest hygiënische land, waardoor je gemakkelijk een ziekte kan oplopen. Op een avontuurlijke vakantie kun je beter gezondheidsrisico`s zoveel mogelijk beperken.

Persoonlijke medicijnen

* 1 Ciproxine antibiotica kuur bij bacteriële darminfecties
* 1 Augmentin of amoxycyline antibiotica kuur bij luchtweginfecties + algemeen breedspectrum
* aanbevolen diamox bij tochten waarbij je boven de 3000 meter slaapt (1 strip = 25 tabletten van 250 mg)
* azaron, lidocaïnezalf bij insectenbeten
* sterilon/betadine-iodium voor wondontsmetting
* leukoplast 2nd skin bij blaarpreventie
* sporttape
* hansaplast bij wondjes
* paracetamol als pijnstiller
* insectenafweermiddel bijv.: autan
* zonnebrandolie/crème minimaal factor 10
* zovirax bij koortslip
* rekverband, knieband bij knieproblemen
* Arnica of SRL bij spierpijn, kneuzingen
* immodium bij diarree
* ORS tegen uitdroging bij diarree
* strepsils bij keelpijn

De antibioticakuren (ciproxin en augmentin) en diamox en lidocaïnezalf zijn op recept via je huisarts te verkrijgen. Informeer bij je ziektekostenverzekeraar naar een eventuele vergoeding

HT Wandelreizen zorgt daarnaast voor een medicijnenkit voor ernstige gevallen. De kans dat we die nodig hebben is klein, maar aanwezig.

Hoogteziekte

De meeste mensen, die niet gewend zijn zich naar grote hoogte te begeven en zich hier bovendien erg inspannen, krijgen last van de hoogte. De Damavand is technisch gezien geen moeilijke berg. Juist het feit dat deze berg vrij eenvoudig te bestijgen is, verhoogt het risico van hoogteziekte omdat je vrij snel hoogtemeters maakt.

Hoogteziekte kan zich voordoen boven de 2500 meter. Als de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen, zal het in veruit de meeste gevallen slechts gaan om lichte symptomen van voorbijgaande aard. Slechts in 1 à 2 % van de gevallen komen ernstige verschijnselen voor, die zonder passend handelen tot de dood kunnen leiden. De symptomen van hoogteziekte mogen daarom absoluut niet worden veronachtzaamd.

Wanneer je je op grote hoogte niet goed voelt, moet je aannemen dat er sprake is van hoogteziekte, tenzij er overduidelijk een andere oorzaak is.

Oorzaken van hoogteziekte:
- geringere aanwezigheid van zuurstof en
- geringere luchtdruk, waaraan het lichaam zich moeilijk of onvoldoende aanpast, veelal door te snelle stijging.

Preventieve maatregelen:
1. Langzame en gefaseerde stijging, het zgn. "acclimatiseren". Als ideaal geldt om 5 dagen uit te trekken tot 3500 m, daarna maximaal 300 m stijging per dag en per 1000 m minimaal 1 dag extra. In de praktijk blijkt echter wel een hoger stijgingstempo mogelijk, waarbij rond de 3000 m. een dag rust wordt ingelast en daarboven per 1000 m. stijgen een dag.

Vanaf geringe hoogte helemaal "inlopen" levert meestal nauwelijks problemen op, maar na een bus- of autorit omhoog en vooral bij "invliegen" naar grote hoogte, is aandacht voor het acclimatiseren van het grootste belang.

2. Altijd rustig lopen, zonder buiten adem te raken.

3. Veel drinken.
Uitdroging kan hoogteziektesymptomen veroorzaken. Gewoonlijk heb je minstens 5 liter vloeistof per dag nodig op grote hoogte. Je moet per keer min. 1/2 liter uitplassen en de urine moet helder zijn. Als je urine donkergeel is, drink je onvoldoende. Drink water, thee, soep en bouillon, maar geen alcohol.

4. Juiste voeding.
Zorg dat je voldoende calorierijk eet, met name veel zetmeel. Eet niet te zout. Het HT-menu houdt hier rekening mee.

5. Bewust diep, volledig ademhalen (wel oppassen voor hyperventilatie).

6. Diamox (acetazolamide), een diureticum, kan helpen bij hoogteaanpassing. Het blijkt de ademhaling tijdens de slaap te reguleren, zodat efficiënter zuurstof wordt opgenomen. Onderzoek heeft onomstotelijk aangetoond dat het preventief slikken van diamox symptomen van hoogteziekte met 50% doet afnemen. Bovendien herstel je sneller. In tegenstelling tot wat veel mensen veronderstellen maskeert diamox de hoogteziekte niet maar het helpt je sneller te acclimatiseren. Bij HT raden we dan ook het preventief gebruik van diamox aan op slaaphoogtes boven de 3000 meter. dosis: 1 - 3 maal per dag 250 mg voor de duur van het verblijf op grote hoogte

7. Bij tochten met een verhoogd risico (vliegen naar Lhasa, expedities boven de 6000 meter) nemen we doorgaans een hogedrukzak (Gamow Bag of PAC) mee zodat we, in geval van nood, een afdaling van ongeveer 2000 meter binnen 5 minuten kunnen simuleren. Het gebruik van deze hogedrukzak is ook effectief gebleken.

Lichte symptomen van hoogteziekte:
- enigszins slap, loom gevoel
- kortademigheid bij inspanning
- hoofdpijn
- misselijkheid
- gebrek aan eetlust
- spijsverteringsstoring: obstipatie / diarree, winderigheid
- slecht slapen
- onregelmatige ademhaling tijdens het slapen lichte duizeligheid
- lichte zwelling van handen, voeten, gezicht

Bij alleen deze symptomen behoeft men niet meteen af te zien van verder stijgen. Men moet het kalm aan doen en voldoende (nacht)rust inlassen. Maar blijf e.e.a. en elkaar wel goed in de gaten houden, want de lichte symptomen zouden ernstiger problemen kunnen aankondigen. Blijf bij elkaar en laat elkaar niet alleen!

Ernstige symptomen van hoogteziekte:
(houden o.a. verband met long- en hersenoedeem)
- ernstige kortademigheid en versnelde ademhaling, ook na rust (meer dan 25 ademtochten per minuut)
- vochtige, rochelende ademhaling
- hevige hoestbuien, die alle activiteit beperken
- ophoesten van roze tot bruin sputum
- hoge hartslag, ook na rust (meer dan 110 slagen per minuut)
- blauwe verkleuring van gezicht en lippen
- geringe urine-uitscheiding (minder dan 1/2 liter per dag)
- aanhoudend overgeven
- wazig, dubbel of met blinde vlekken zien
- aanhoudende ernstige hoofdpijn, ook na nachtrust
- aanhoudende ernstige vermoeidheid, extreme lusteloosheid
- coördinatievermindering, evenwichtstoornis(testen!)
- verwardheid, delirium, coma

Zodra ook maar één van deze symptomen zich voordoet, staat er (naast zo mogelijk zuurstof toedienen) maar één weg open: ONMIDDELLIJK OMLAAG.

Iemand met deze problemen moet onder begeleiding omlaag, zo mogelijk gedragen worden, omdat inspanning één en ander kan verergeren.
Na een betrekkelijk geringe daling van 500 tot 1000 m kunnen de symptomen soms geheel verdwijnen. Dan kan men na enkele dagen rust opnieuw proberen te stijgen, maar uiterst behoedzaam. Bedenk dat de ernstige symptomen van hoogteziekte binnen enkele uren fataal kunnen zijn.

Door ervaring kunnen onze reisbegeleiders de symptomen goed onderkennen en de nodige maatregelen nemen. Zonodig kunnen extra rustdagen worden ingelast om te acclimatiseren.
Als je bij jezelf of een andere deelnemer symptomen van hoogteziekte waarneemt, blijf dan niet alleen, resp. laat de ander niet alleen, en vertel een en ander meteen aan de reisbegeleider.

Over de uitrusting

Schoeisel
Wij raden bergwandelschoenen aan met een stevige profielzool. Het is belangrijk dat je schoenen erg goed zitten, omdat je er elke dag uren op moet lopen.

* Wanneer je nieuwe schoenen moet kopen, verdient het aanbeveling om tot 1 maat groter te kopen dan je werkelijke maat (pas ze met een paar extra sokken).
* Je voeten hebben namelijk de neiging om op te zetten, als je wat langer op een dag loopt. Daar komt nog bij dat je bergaf niet met je tenen in de knel komt.
* Als je nieuwe schoenen moet kopen, loop ze dan goed in.
* Op sommige tochten moet je door kleine beekjes waden, over modderige paden en soms door sneeuw lopen, dus een redelijke mate van waterdichtheid is handig.
* Een goede profielzool geeft je beter grip op de wat steilere paden.
* Bij zwaardere trekkings (5 stippen of meer) is een zwaardere uitvoering aan te bevelen.

(dag) Rugzak
* Je kunt je bagage laten dragen tot 12 kg. Je bagage kun je in een plunjezak of grote rugzak of tas doen. Voor de spullen die je tijdens het lopen nodig hebt volstaat een dagrugzak. We adviseren een dagrugzak met een inhoud van ± 35 liter (of meer).

Slaapzak
* Voor alle tochten is een goede slaapzak (dons of kunststof bijv. hollofil) onontbeerlijk. Omdat het hier een bestemming betreft met grote temperatuurverschillen adviseren wij tevens een lakenzak mee te nemen.

Paklijst

kleding + slapen
~ slaapmatje
~ slaapzak
~ lakenzak
~ opblaaskussentje*
~ ondersokken*
~ sokken/kousen min. 3 paar
~ ondergoed
~ voor dames: ruimzittende T-shirts met lange mouwen (tot over de heup)
~ voor heren: t-shirts met lange mouwen worden geadviseerd, echter korte mouwen zijn tegenwoordig ook toegestaan
~ fleece trui
~ loszittende trekking broek (korte broeken zijn niet toegestaan)
~ (regen)/windjack* (in deze maanden is er weinig kans op regen)
~ regenbroek* (in deze maanden is er weinig kans op regen)
~ handschoenen
~ thermokleding
~ wandelschoenen
~ sandalen/gympen
~ pet/shawl/muts
~ sneeuwvelduitrusting (stijgijzers en wandelstokken). E.e.a. afhankelijk van weersomstandigheden op de Damavand

algemeen
~ dagrugzak (minimaal 35 liter)
~ zakmes
~ dagboek*
~ leesboek*
~ reserve veters
~ naaispullen
~ zaklamp
~ batterijen
~ plastic zakken
~ plunjebaal + eventueel hangslotje
~ fototoestel/geheugen kaartjes
~ batterijen fototoestel
~ veldfles
~ zonnebril
~ reserve bril/lenzen
~ loopstokken

toiletartikelen
~ shampoo
~ zeep
~ tandenborstel
~ tandpasta
~ lippencrème
~ zonnebrand
~ kam/borstel
~ toiletpapier
~ dunne handdoek
~ tampons (zijn niet te koop in Iran)/maandverband
~ medicijnen (zie persoonlijke medicijnen)

Men wordt geadviseerd zich strikt te houden aan de geldende islamitische voorschriften, met name voor wat betreft kleding. Vrouwen dienen het haar te bedekken door middel van een hoofddoek. De overige lichaamsdelen, behalve de handen, dienen eveneens bedekt te zijn. Voor mannen is het dragen van een korte broek in het openbaar verboden. Het dragen van overhemden met korte mouwen wordt inmiddels toegestaan. Sandalen (met blote voeten) kunnen gewoon gedragen worden, ook door vrouwen.

reisbescheiden
~ moneybelt of halstasje voor bescheiden:
- paspoort (moet bij aankomst in Iran nog een half jaar geldig zijn)
- vliegticket(s)
- geld
- inentingsboekje*
- verzekeringsbewijs + alarmnummer
- pasfoto’s voor trekkingpermit

* = niet altijd noodzakelijk

N.B. Maak van alle belangrijke papieren kopieën, noteer de nummers van de travellercheques en bewaar exemplaren thuis en onderweg, apart van de originelen.

Bagage

Tijdens de trek mag 15 kg p.p. aan persoonlijke bagage worden afgegeven. 

Invoer van alcoholische dranken, drugs en wapens is verboden. Geadviseerd wordt geen literatuur met een politiek gevoelig karakter (kritiek op de Iraanse overheid of op de islam) mee te nemen. Modetijdschriften zijn verboden, omdat deze als aanstootgevend worden beschouwd.

Fotograferen

Over het algemeen is fotograferen van mensen en toeristische trekpleisters geen probleem. Als toerist zijnde zul je zelf ook regelmatig door de Iraniërs op de foto gezet worden.

Verzekering

HT Wandelreizen stelt een adequate reisverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Beide soorten verzekeringen kun je via HT Wandelreizen afsluiten. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en HT Wandelreizen snel handelen.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord